Wat is clickertraining?

Wat is clickertraining?

Clickertraining is een handige trainingsmethode om een hond (of ander dier) bepaald gedrag aan te leren.  Het is een vorm van positieve training, oftewel het gaat uit van belonen van gewenst gedrag.  Bij clickertraining maak je gebruik van een clicker, een klein plastic doosje dat een klik-geluid maakt.


De clicker is bijna niet meer weg te denken uit de hondentraining. Toch is niet iedereen ermee bekend en gebruiken veel mensen hem op de verkeerde manier. Dat is heel erg jammer wat het kan een waardevolle aanvulling op je training zijn.



Click het moment van gewenst gedrag

Het voordeel van het aanleren met behulp van de clicker is dat je beter kan timen. Als je met je stem beloont en daarna nog een koekje uit je zak moet vissen ben je altijd een stuk later. Je hond moet maar bedenken waarvoor hij nu precies dat koekje kreeg.   Met de clicker kan je precies op het moment dat hij het gewenste gedrag vertoont belonen, hoe kort dat moment ook is. Na dit geluid krijgt je hond natuurlijk altijd een beloning, anders zou hij er niet voor werken.


Je kan de click vergelijken met het maken van een foto. Je legt het moment vast waarop hij iets goed deed. Clickertraining met Jax, de Golden Retriever


Als je het goed aanleert, liefst met behulp van een ervaren trainer, kan je vrijwel iedere oefening hiermee oppakken. Zodra eigenaar en hond de werking van de clicker snappen, is niets onmogelijk!


Het gebruik van de clicker bij gedragsproblemen dient wel onder begeleiding van een gedragstherapeut te gebeuren, omdat onjuiste inzet van de clicker juist het probleemgedrag kan verergeren.



Clickertraining en leerprincipes 

De training met de clicker is gebaseerd op twee leerprincipes:


Het eerste leerprincipe is: Klassieke conditionering: Als ik het geluid hoor, volgt er  wat lekkers.  Of je kent wellicht Pavlov: als de bel klinkt begint de hond te speekselen. In je dagelijkse leven zijn er meer van deze 'koppelingen', bijvoorbeeld:  Als jij je sleutels pakt, ga je weg. Als de bel gaat, staat er iemand voor de deur, etc.  Er wordt dus een link gelegd tussen het één en het ander. Je leert dit zonder dat je daar wat voor hoeft te doen, belangrijk is dat het voorspelbaar wordt dat het geluidje (of de voorspeller) in 99% van de gevallen wordt opgevolgd door de gebeurtenis.


De tweede leerprincipe is: Operante conditionering: Leren wat het gevolg is van bepaald gedrag. Als een hond tegen de deur op springt en daarbij per ongeluk de deurkruk raakt en de deur opent,  zal hij leren dat dit gedrag hem wat oplevert. Andersom kan hij ook stoppen met springen omdat hij zichzelf pijn heeft gedaan.

Clickertraining is een combinatie van deze leerprincipes. De hond leert eerst dat na de click wat lekkers komt door middel van klassieke conditionering. Vervolgens gaan we gedrag wat hij vertoont, belonen. Dit levert hem dus wat op en daarom zal hij ermee verder gaan. Dat is de operante conditionering.



'Shapen' van gedrag

In de clickertraining zijn we vaak bezig met het “shapen” van gedrag. Je vormt het gedrag langzaam naar het uiteindelijke gewenste gedrag.


Dat doe je door bijvoorbeeld te starten met een kleine beweging in de goede richting, soms zelfs alleen maar kijken naar de goede richting. Als je hond daar een aantal keren voor beloond is, ga je meer gedrag van hem vragen: je wacht simpelweg tot hij zelf bedenkt dat hij iets meer, of iets verder moet gaan met zijn beweging. Je hond moet ietsje meer gaan doen om zijn beloning te krijgen. Zo bouw je in heel kleine stapjes aan ontwikkeling van het nieuwe gedrag.


Het mag duidelijk zijn dat dit geen training is waar je zo maar even aan begint zonder ervaring of kennis van de theorie. Met een paar lessen heb je de theorie onder de knie en kan je zelf aan de slag. Het is zeker de moeite waard om je erin te verdiepen.



Clickertraining versterkt de band met je hond

Behalve voor het aanleren van commando’s en het ombuigen van probleemgedrag is het een hele leuke manier om aan de band tussen jou en je hond te werken.


Heb je zin om ermee te starten? Volg dan deze pagina en leer in een serie artikelen hoe je deze methode goed kan aanleren.


Artikel 1: Het aanleren van de clicker -->


Artikel 2: Clickertraining: 100 dingen met een doos -->


Artikel 3: Het aanleren van Hand touch -->


Artikel 4: Handtouch: waarvoor ga je dit gebruiken? -->


Artikel 5: Target Touch aanleren -->


Artikel 6: Clickertraining: Doe de deur dicht -->


Artikel 7: Clickertraining: Een buiging maken -->

Artikel 8: Clickertraining: 'Zit' aanleren -->

Artikel 9: Clickertraining: 'Liggen' aanleren -->

Artikel 10: Clickertraining: 'Blijf' aanleren -->

 
Lisa
Door

Lisa

op 25 Nov 2019

Leuk artikel... Vooral de doos training is erg leuk om het clicken goed onder de knie te krijgen. Ik heb zelf eerst deze oefeningen doorlopen, en ben daarna verder gegaan met de doos oefening. De meeste basisoefening kan mijn hond nu perfect, dus ik ben benieuwd hoe snel hij de nieuwe oefeningen aanleert...

Reactie plaatsen