Wat is een Geurvoorwerp?

Wat is een Geurvoorwerp?

Een geurvoorwerp wordt gebruikt bij Detectiewerk met je hond.  Om je hond te laten zoeken naar een bepaalde geur, zoals wordt aangeleerd bij het DigiDog detectiewerk, is een geurvoorwerp noodzakelijk.

Je kiest bijvoorbeeld een zacht hondenspeeltje, en 'belucht' dat met de geur waarop je de hond wilt trainen. Dit hondenspeeltje is dan je geurvoorwerp.  Bijvoorbeeld: je kan een pluche speeltje (zoals de muis in de foto hierboven) beluchten met de geur van tabak, of oregano.. en dan leer je je hond zoeken naar 'tabak' of 'oregano'.

Een geurvoorwerp kan feitelijk alles zijn, zolang het maar de betreffende geur bevat. Bij het aanleren maken gebruik je een aantrekkelijk voorwerp, zoals een speeltje, maar als je hond het zoeken onder de knie krijgt kunnen andere voorwerpen worden ingezet. Bedenk wel dat ieder voorwerp een eigen moeilijkheidsgraad heeft. Hoe kleiner het voorwerp, hoe lastiger het is. Maar ook nemen sommige voorwerpen minder geur op (je kan je voorstellen dat een pluche speeltje meer geur opneemt dan een ijzeren sleutel, bijvoorbeeld. Maar de manier waarop je het voorwerp belucht maakt dan ook nog verschil).

Geurvoorwerpen - voorbeelden:

Voorbeelden van geurvoorwerpen zijn:

Hondenspeeltjes, stukjes kleding, stukje theedoek of andere stof, etuitjes, sleutelhangers, houten stokjes, brillenkokers, metalen voorwerpen, sleutels, bakjes, zakjes.  Kortom feitelijk is alles te gebruiken als geurvoorwerp.

Bij het aanleren is het handig om een geurvoorwerp te kiezen dat leuk is voor je hond (het pluche hondenspeeltje, of een fleece-trektouw bijvoorbeeld). Hierdoor is het makkelijker om je hond te motiveren om te zoeken: hij wil immers graag dit speeltje !  Dat 'de geur' eraan zit, maakt je hond in het begin niets uit, maar als snel zal je hond begrijpen dat deze geur hem bij dit leuke speeltje brengt. Voor het aanleren van detectiewerk is deze combinatie dus heel handig.
Reactie plaatsen