Page content

Wat is een Gedragstherapeut?

Wat is een Gedragstherapeut?

Een Gedragstherapeut voor honden, ook wel Kynologisch Gedragstherapeut genoemd kan je helpen bij probleemgedrag van je hond.

Het probleemgedrag kan van alles zijn, variërend van bijvoorbeeld: niet alleen kunnen zijn, vernielen van meubels, weglopen van huis, overmatig blaffen, grommen of bijten. Maar ook plassen in huis, agressie naar andere honden, de kat, de kinderen of wie dan ook. Voerbaknijd of angstig gedrag.

Kortom: het scala aan probleemgedrag is enorm groot, en het is bovendien heel verschillend wat een eigenaar als probleem (van zijn hond) ervaart. Op de foto bovenaan dit artikel zie je een herder die agressie toont. Dit kan een probleem zijn als de herder té agressief is en naast het blaffen misschien zelfs bijt. Op de foto hiernaast lijkt er geen probleem te zijn: maar een hondje dat altijd dicht bij zijn baasje mag zijn, leert soms niet dat Gedragsprobleem: hond kan niet alleen zijnalleen zijn ook prima is. Soms zie je bij dergelijke honden dat ze niet alleen thuis kunnen zijn: ze janken of gillen en vaak slopen ze de deurposten of plinten in een paniekvolle poging om hun baasje weer te vinden. Dit om even aan te geven dat probleemgedrag er heel verschillend uit kan zien.

‘Gedragstherapeut’ is een onbeschermde titel

Oftewel: iedereen mag zich gedragstherapeut noemen. Dat betekent dat er van allerlei wel of niet opgeleide mensen zichzelf gedragstherapeut noemen, of ze capabel zijn of totaal niet.  Ook zijn de opleidingen erg divers: van een 3 of 4 jarige opleiding op HBO-niveau tot korte cursussen waarbij je met 10 lesdagen al tot “gedragstherapeut” wordt klaargestoomd. Logisch dat hier dus erg veel verschil in kwaliteit te vinden is.

Ook zijn er helaas Gedragstherapeuten die geen enkele aanpak schuwen en honden vaak met dwang, overheersing en soms zelfs stroombanden ‘behandelen’.  Ik denk dat ik hier niet hoef uit te leggen dat het probleemgedrag meestal na korte tijd dubbel zo erg terugkomt (of: het probleemgedrag is weg, maar het vertrouwen bij je hond ook, en dan zit je opgescheept met een angstige of getraumatiseerde hond)

Hoe vind je een goede Gedragstherapeut?

Dat is helaas niet heel eenvoudig. Gelukkig zijn er wel een aantal beroepsverenigingen die streng toezien op hun leden: De aangesloten Gedragstherapeuten hebben een diploma behaald bij een goede opleiding, en moeten zich regelmatig laten bijscholen. Dit is geen 100% garantie dat deze Gedragstherapeuten automatisch goed zijn: maar wel een goed startpunt. Als je van deze lijst enkele namen haalt, en vervolgens op internet recensies zoekt, of naar ervaringen van andere eigenaren vraagt: heb je goede kans dat je een goede Gedragstherapeut treft.

 Welke beroepsverenigingen zijn er?

In Nederland:

NVGH (voorheen Alpha): http://honden-gedragstherapie.nl/nvgh-gedragstherapeut/

Certipet:  http://www.certipet.org/diergedragstherapeuten

SPPD: http://www.sppd.nl/aangesloten-gedragstherapeuten.html

In België: 

VZW VDG: http://www.diergedragstherapeuten.org/vind-een-gedragstherapeut/

APBCT vzw: http://www.dierengedragstherapeuten.be/overzicht-leden/

Tot slot is het goed om te bedenken dat er naast kwaliteitsverschillen ook grote verschillen zijn in specialiteiten: zo heeft de ene gedragstherapeut bijvoorbeeld veel meer ervaring met de kleinere hondenrassen (chihuahua’s en dergelijke) en de andere is vooral actief bij de grotere herders of doggen.  Of je vindt een gedragstherapeut die met name adviseert voor jachthonden. Of sommige hebben (vaak onbedoeld) een specialisatie opgebouwd op bepaald probleemgedrag: agressie bijvoorbeeld, of niet alleen kunnen zijn.  Kortom: het is goed om rond te vragen, bovendien zal een goede Gedragstherapeut je graag naar een collega doorverwijzen als hij/zij zelf weet dat jouw probleemvraag niet zijn expertise is.

Wil je hulp bij het vinden van een goede Gedragstherapeut?  Je kan ons altijd mailen!

Comment Section

0 reacties op “Wat is een Gedragstherapeut?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.