Wat is een Gedragstherapeut?

Wat is een Gedragstherapeut?

Een Gedragstherapeut voor honden, ook wel Kynologisch Gedragstherapeut of GT genoemd kan je helpen bij probleemgedrag van je hond.


Het probleemgedrag kan van alles zijn, variërend van bijvoorbeeld: niet alleen kunnen zijn, vernielen van meubels, weglopen van huis, overmatig blaffen, grommen of bijten. Maar ook plassen in huis, agressie naar andere honden, de kat, de kinderen of wie dan ook. Voerbaknijd of angstig gedrag.


Kortom: het scala aan probleemgedrag is enorm groot, en het is bovendien heel verschillend wat een eigenaar als probleem (van zijn hond) ervaart. Op de foto bovenaan dit artikel zie je een herder die agressie toont. Dit kan een probleem zijn als de herder té agressief is en naast het blaffen misschien zelfs bijt. Op de foto hiernaast lijkt er geen probleem te zijn: maar een hondje dat altijd dicht bij zijn baasje mag zijn, leert soms niet dat Gedragsprobleem: hond kan niet alleen zijnalleen zijn ook prima is. Soms zie je bij dergelijke honden dat ze niet alleen thuis kunnen zijn: ze janken of gillen en vaak slopen ze de deurposten of plinten in een paniek-volle poging om hun baasje weer te vinden. Dit om even aan te geven dat probleemgedrag er heel verschillend uit kan zien.



'Gedragstherapeut' is een onbeschermde titel

Oftewel: iedereen mag zich gedragstherapeut noemen. Dat betekent dat er van allerlei wel of niet opgeleide mensen zichzelf gedragstherapeut noemen, of ze capabel zijn of totaal niet.  Ook zijn de opleidingen erg divers: van een 3 of 4 jarige opleiding op HBO-niveau tot korte cursussen waarbij je met 10 lesdagen al tot "gedragstherapeut" wordt klaargestoomd. Logisch dat hier dus erg veel verschil in kwaliteit te vinden is.


Ook zijn er helaas Gedragstherapeuten die geen enkele aanpak schuwen en honden vaak met dwang, overheersing en soms zelfs stroombanden 'behandelen'.  Ik denk dat ik hier niet hoef uit te leggen dat het probleemgedrag meestal na korte tijd dubbel zo erg terugkomt (of: het probleemgedrag is weg, maar het vertrouwen bij je hond ook, en dan zit je opgescheept met een angstige of getraumatiseerde hond)



Een goede gedragstherapeut nodig?

Lees hier hoe je een goede gedragstherapeut kunt vinden ->>

Wat doet een gedragstherapeut?

Iedere situatie is anders, en niet iedere GT werkt op dezelfde manier. Maar in het algemeen zal een goede gedragstherapeut:
  • Eerst vragen om een korte introductie: Wat voor hond heb je? Wat is je probleemvraag? Ben je bereid om tijd, moeite (en geld) te investeren in een oplossing?
  • Als hieruit blijkt dat de GT je verder kan helpen, zal hij of zij een uitgebreide vragenlijst toesturen met het verzoek deze in te vullen en terug te sturen.
  • Soms adviseert de Gedragstherapeut eerst een bezoek aan een dierenarts als bepaalde medische oorzaken een reden kunnen zijn. De bevinden van de Dierenarts kan dit vermoeden bevestigen of uitsluiten.
  • Dan wordt een eerste gesprek gepland bij je thuis, bij de GT op locatie of elders. In dit gesprek zal verder in detail worden besproken wat je hond doet, wat de omstandigheden zijn. De Gedragstherapeut zal de hond observeren en meestal ook wat testjes doen. Soms vraagt de GT vooraf of je een filmpje kan maken van de hond als hij het probleemgedrag laat zien.
  • Met al deze informatie kan een goede Gedragstherapeut een diagnose stellen.
  • Vaak krijg je bij dit eerste bezoek al de nodige tips, handvatten en eerste trainingsstappen uitgelegd. Dit hangt natuurlijk af van de complexiteit van de probleemvraag.
  • De meeste Gedragstherapeuten schrijven na het eerste bezoek een behandelplan: de diagnose op maat + een plan van aanpak.
  • Veel therapeuten bieden in hun 'pakket' ook een tweede bezoek aan: waarin het behandelplan nog eens wordt besproken, oefeningen worden voorgedaan en uitgelegd. Afhankelijk van de situatie kunnen meerdere afspraken of bezoeken worden gepland.
  • Vrijwel altijd is er nog een contactmoment binnen 4 tot 8 weken na het eerste bezoek: om te zien hoe het gaat, en of vervolgafspraken nodig zijn.

  • In de meeste situaties is een dergelijke aanpak afdoende om het probleemgedrag van de hond om te buigen, of in ieder geval krijgt de eigenaar veel inzichten en handige vaardigheden om de situatie te managen en verdere problemen te voorkomen.

    Vragen over de Gedragstherapeut? Laat het ons hieronder weten!
Reactie plaatsen