Wat is het verschil tussen opvoeden en trainen van je hond?

Wat is het verschil tussen opvoeden en trainen van je hond?

Opvoeden en Trainen zijn twee veelgebruikte termen als je een puppy hebt. En we hebben allemaal wel een idee wat het betekent, maar wat is nu eigenlijk het verschil?  Laten we eerst kijken naar de definities:


Opvoeden is het proces waarin een persoon - meestal een kind - wordt gevormd naar de normen en waarden van diens opvoeder(s) en daarmee meestal naar de voornaamste normen en waarden van de samenleving waarin hij leeft.


Trainen: Oefenen in een bepaalde vaardigheid.Bij onze honden gebruiken we het allebei en door elkaar. Je traint je pup als je hem leert zitten maar tegelijkertijd ben je hem aan het opvoeden als je bepaalt dat hij netjes moet gaan zitten voordat hij zijn eten krijgt. De ene persoon vindt het heel belangrijk dat hij dit doet terwijl de ander er geen problemen mee heeft als Bello zijn kop al in de bak heeft voordat deze op de grond staat. Dat is afhankelijk van de normen en waarden van het gezin.


Je opvoeding is bepalend voor de training die je pup krijgt. Als je in de opvoeding wilt dat je hond netjes naast je kan lopen zonder aan de riem te trekken, zal je dit moeten trainen.


Trainen op de hondenschool is soms onderdeel van de opvoeding

Vind je het prima dat hij aan een flexlijn loopt en zijn eigen route kiest, dan zal je minder tijd besteden aan het trainen van gedrag aan de lijn.Opvoeding of huisregels

Hoe je opvoeding eruit ziet, bepaal je voor het grootste gedeelte zelf. De hond leeft in jouw gezin dus gelden jouw huisregels. Naast je eigen normen en waarden heb je natuurlijk ook te maken met die van de omgeving en de maatschappij.


Als je het zelf prettig vindt dat niemand in je buurt komt en je viervoeter traint om iedereen te grijpen die naar je kijkt, zal dit door de omgeving niet in dank afgenomen worden.


Een hond die naar alles blaft wat voorbij komt, is voor de buren geen pretje en je kan bovendien zelf ook niet straffeloos bepalen dat je hond overal los mag lopen.Grenzen aan trainen en opvoeden

De manier van trainen en opvoeden is aan jezelf maar ook daar zijn regels en grenzen aan verbonden. Er mag uiteraard geen gevaar voor de omgeving zijn en dierenmishandeling is strafbaar, al mogen daar wel strengere regels en straffen aan gehangen worden.


Het is goed om van tevoren te bedenken wat jij belangrijk vindt en hoe je dan kan verwerken in de opvoeding en training van je hond. Op die manier heb je een duidelijke lijn in je hoofd en kan je duidelijke en consequente regels maken waar je je opvoeding op baseert.


Dat betekent niet dat je streng en ongezellig bent maar dat je pup weet waar hij aan toe is en dat maakt zijn leven . Daar houden honden van!

Reactie plaatsen