Wat is de “Extinction Burst”?

Wat is de “Extinction Burst”?

De Extinction Burst is een fenomeen waar je mee te maken kan krijgen als je ongewenst gedrag wilt afleren.


Je bent er bijvoorbeeld klaar mee dat je hond tegen jou en je bezoek opspringt bij het binnen komen. Jullie maken hier afspraken over en iedereen houdt zich er netjes aan.


Alle gezinsleden en de visite negeren hem als hij opspringt en langzamerhand begint het gedrag inderdaad minder te worden.


Je hond gaat begrijpen dat het opspringen hem niets meer oplevert. Hij krijgt geen aandacht, geen oogcontact en zelfs geen gemopper meer voor zijn gedrag.


Je bent een paar dagen verder en het gedrag lijkt helemaal de goede kant op te gaan. Je bent blij en trots op het resultaat maar dan opeens kom je binnen en springt je hond in alle hevigheid tegen je op.Hond springt extra hoog- extinction burst


Hij springt harder en hoger dan hij ooit gedaan heeft en gaat er nog eens bij blaffen ook!


Je denkt dat het nooit meer af te leren is, duwt hem ruw weg en gaat op hem mopperen.



Wat heeft je hond nu geleerd?

Als ik extra goed mijn best doe, krijg ik wel de aandacht die ik wilde hebben! Nu ben je nog verder van huis want hij gaat nu echt alles uit de kast halen om het voor elkaar te krijgen.


Als je volgehouden had en ook dit hevige gedrag had genegeerd, zou je 'gewonnen' hebben!


Dit is namelijk de “Extinction Burst”. Voordat het “probleemgedrag” uitdooft, zal je hond het nog even in alle hevigheid laten zien om te kijken of het écht niet meer werkt.


Als het voor hem duidelijk is dat het echt niet meer werkt, zal hij het opgeven.


Wees dus bedacht op dit fenomeen want je krijgt ermee te maken als je je hond iets af probeert te leren! Als hij het laat zien, ben je er bijna. Nog even doorzetten en je werk wordt beloond!



Ander gedrag aanleren

Bij veel honden is het verstandiger om ander gedrag aan te leren in plaats van het huidige gedrag uit te laten doven. Zij worden nerveus en onzeker van het negeren en leren beter als ze heel duidelijk


De aanpak is dus per hond en per situatie verschillend.

Reactie plaatsen