Clickertraining: Een buiging maken

Clickertraining: Een buiging maken

Een volgende oefening in de clickertraining: we gaan een buiging maken. Een buiging is een leuk trucje om je pup, puber of volwassen hond aan te leren.  Puppy's en jonge honden doen dit vaak uit zichzelf bij het uitrekken of bij het spelen. Bij het spelen noemen we het een ‘spelboog’. Zijn kontje steekt in de lucht terwijl de voorpoten plat op de grond zijn. Hiermee dagen honden elkaar uit tot spel.


Je kan deze buiging ook onder commando zetten. Hoe doe je dat?Aanleren buiging maken: stap 1

We gaan een buiging uitlokken. In eerste instantie hoeft hij maar een kleine beweging in de goede richting te maken en langzaam “shapen” (vormen) we dat steeds meer naar de uiteindelijke buig-beweging. Denk bij het 'Shapen' even aan het koud-warm spelletje dat je vroeger vast gespeeld hebt. Als je 1 stapje in de goede richting ging kreeg je al bevestiging (warmer, warm!). Dit doe je nu ook bij je hond: maar dan met de click van de clicker. Belangrijk is dus om mini-stapjes te belonen, dat geeft je hond het vertrouwen dat hij op de goede weg is.Gedrag uitlokken met een koekje


Je hond staat voor je met zijn kop in jouw richting. Je neemt een koekje in je hand en laat hem ruiken dat je het hebt. Nu beweeg je heel langzaam je hand met het koekje van zijn neus richting zijn borst. Als hij zijn voorpoten een beetje strekt om het koekje te volgen, click je en beloon je hem. Als hij naar achteren stapt of gaat liggen, begin je opnieuw.


Maakt je hond deze kleine beweging een aantal keren achter elkaar? Dan gaan we iets meer van hem vragen. Beweeg het koekje nu eerst naar zijn borst en dan een beetje naar beneden zodat de strekking in zijn voorpoten meer wordt en je hond dus verder naar beneden komt.Stap 2: dieper buigen

Snapt hij de beweging? Dan gaan we hem nog wat verder laten zakken door het koekje vanaf zijn neus meteen naar halverwege zijn voorpoten te bewegen. Nu kan je na een aantal keren oefenen doorgaan naar beneden. Beweeg het koekje in een rustige vloeiende beweging vanaf zijn neus naar zijn borst en vervolgens naar de grond (zie filmpje). 

Stap 3: een commando erbij

Lukt het om hem iedere keer te laten buigen? Dan ga je het commando eraan toevoegen. Zodra hij in een mooie buiging staat, zeg je “buig” en hierna click je.


Na een aantal trainingssessies verplaats je het commando naar voren. Je wil immers hebben dat hij het op commando gaat doen. Nu begin je dus met het commando: Je zegt “buig” en lokt hem met een lege hand zoals je eerder ook deed met het koekje. Als hij het goed doet, click je en beloon je hem. Zo trainen we ook meteen het lokkoekje weg. Je zal zien dat je gebaar om hem te helpen steeds kleiner kan worden en hij het na een aantal dagen ook zonder gebaar en uitsluitend op commando kan doen.


Veel succes!  Laat je hieronder weten of het lukt?

Anouk
Door

Anouk

op 17 Dec 2020

Wow super leuk om te doen en heel goed uitgelegd. M'n hond snapte het binnen een paar minuten, elke dag 5 minuten oefenen en binnen een paar dagen kende hij het super goed!

Marianne
Door

Marianne

op 30 Jun 2020

Wow wat leuk om te doen . 5 minuten een stukje worst en de clicker en hij buigt💪 Zo leuk om samen dingen te doen

Reactie plaatsen