Clickertraining: 'Zit' aanleren

Clickertraining: 'Zit' aanleren

Clickertraining en de 'Zit' aanleren: dit is misschien niet de eerste oefening waar je aan denkt bij clickertraining. Met de clicker is het aanleren van de basiscommando's een stuk makkelijker: je hoeft de clicker dus niet alleen te gebruiken bij het aanleren van kunstjes.

Het voordeel van de clicker is dat je hond sneller begrijpt wat je bedoelt en hierdoor de commando’s sneller en beter aanleert.'Zit' Commando

Eén van de eerste dingen die je je pup leert, is het zit-commando. Het is een oefening die makkelijk aan te leren is en die je voor veel verschillende doelen kan gebruiken. De meeste puppy's gaan uit zichzelf al zitten, dus eigenlijk train je alleen dat hij het ook op commando kan doen. We gaan in dit artikel dan ook uit dat je traint met een puppy, maar dit kan natuurlijk ook met een volwassen hond.


Zitten brengt rust in een hond. Hij kan de situatie even in zich opnemen, wachten tot hij eten krijgt of even wachten bij de stoeprand. Dit alles gaat veel fijner vanuit het zitten dan met een hond die heen en weer loopt waardoor zijn opwinding steeds groter wordt.Aanleren van de 'Zit' in stappen

Bij deze training gaan we ervan uit dat je het gedrag uitlokt. Je kan er ook voor kiezen om simpelweg te wachten tot je hond gaat zitten en dat meteen te belonen: maar in de praktijk is het handiger om je clicker en voertjes paraat te hebben en rustig via deze stappen te trainen.

Stap 1: uitlokken van de 'zit'


Dus je begint het aanleren door het gedrag uit te lokken. Je hebt een koekje tussen je vingers en laat deze ruiken aan je pup. Heel rustig beweeg je het koekje nu vanaf zijn neus naar boven, over zijn kop. Omdat hij het koekje wil volgen, zal hij zijn kop omhoog doen en zijn nek wat naar achteren. Dat is geen handige positie dus het is makkelijker voor hem om op zijn kont te gaan zitten. Zodra hij dat doet, click je en beloon je hem. In het filmpje kan je de beweging zien die je met je hand maakt. Dodge kent het natuurlijk al dus hij gaat wel erg makkelijk zitten bij een kleine beweging ;-)Geef de eerste keren nog geen commando. Je lokt het gedrag uit en je clickt & beloont hem op het moment dat hij het goed doet. Als hij dit vier keer achter elkaar vlot doet en je merkt dat hij echt snapt wat je van hem wilt, ga je het commando eraan hangen.Stap 2: het commando 'Zit' erbij


Je doet precies hetzelfde maar zegt nu “zit” als je hond met zijn billen de grond raakt en daarna beloon je hem uiteraard weer. Zo koppelt hij het commando aan de beweging en snapt hij echt wat het zit-commando betekent.


Doordat hij het echt snapt, zal je zien dat je een commando niet drie keer hoeft te geven voordat hij het opvolgt. Hij zal het na één keer gaan doen omdat hij het goed heeft begrepen en niet na hoeft te denken. De eerste paar keren kan het even duren voordat je hond het commando opvolgt (geef hem dus even bedenktijd voordat je het commando gaat herhalen), maar gaandeweg zal het steeds sneller gaan.Stap 3: geen lok-koekje meer!


De volgende stap is het wegtrainen van het koekje. Dit doe je door dezelfde beweging te maken om je hond in de zit-positie te lokken maar dan zonder koekje in je hand. Als hij zit, krijgt hij de click en geef je de beloning met je andere hand (dus niet de “lokhand”). Zo leert je hond dat hij geen koekje hoeft te zien of te ruiken om hem te verdienen.Stap 4: eerst het commando


De laatste stap is het commando naar voren verplaatsen. Je geeft nu eerst het commando (meestal is het gebaar nog wel nodig) en je beloont hem als hij zit. De volgorde is nu:  Commando 'Zit' - Gebaar met je (lege) hand - Hond gaat zitten - Click en belonen.


Nu heeft hij geleerd om netjes op commando te gaan zitten!


Clickertraining 'Zit' aanleren

Als je dit regelmatig herhaalt zal je merken dat je handcommando niet meer zo uitgebreid hoeft: je kan je hand wat globaler bewegen, of alleen het eerste stukje: probeer het maar uit. Als je hond het ineens niet lijkt te snappen kan je altijd weer een keer de completen handbeweging maken: maar vaak is dat niet nodig en train je zo de handbeweging ook weg.

Met clickertraining de zit aanleren tot in de perfectie

Een uitbreiding op deze oefening is een snelle zit of een rechte zit. Je vraagt hierbij wat meer van je hond en maakt de oefening wat moeilijker. Bedenk wat voor jou een belangrijke of leuke aanvulling is. Wil je dat hij heel snel gaan zitten of wil je dat hij precies recht voor je komt zitten? Dan ga je daaraan werken. Werk aan 1 verbeterpunt tegelijkertijd, anders wordt het te verwarrend voor je hond.  Je beloont nu alleen de betere (of snellere) uitvoering met een click en lekkers. De mindere variant beloon je alleen met een “braaf”. Je zal zien dat hij harder zijn best gaat doen om die click te verdienen en een steeds mooiere variant laat zien. Op deze manier houd je een simpele click-oefening leuk en spannend voor je hond.


Is dit gelukt bij jouw hond? Of doet je pup iets anders dan verwacht?  Laat het hieronder aan ons weten :-)
Reactie plaatsen