Target Touch aanleren - Clickertraining

Target Touch aanleren - Clickertraining

Nu gaan we de Target Touch aanleren. Als je de oefeningen van de serie clickertraining (klik hier) volgt is dit een logische volgende stap. De hand touch zit er nu goed in, maar hoe ga je verder als je hem op afstand iets wil laten doen? Er zit een limiet in waar je je hand allemaal voor kan gebruiken, je armen zijn immers niet zo lang.  Daarom gaan we nu de target touch aanleren. Dat betekent dat je hem gaat leren iets anders dan je hand aan te raken.Wat heb je nodig om de Target Touch aan te leren:

Je kan gebruik maken van een onderzetter, een zogenaamde targetstick (een uitschuifbare stok die hier speciaal voor verkrijgbaar is) of iets heel simpels zoals een post-it papiertje.


Het is afhankelijk van het doel van je training wat je het beste kan gebruiken. Voor behendigheid kan een targetstick handig zijn, voor gehoorzaamheid is een onderzetter of dekseltje handig. Deze kan je namelijk ergens wegleggen waardoor je je hond makkelijk naar een plaats kan sturen.


Voor trucjes is een post-it papiertje handig. Deze gaan we in de volgende training ook gebruiken dus ik wil je vragen nu voor de post-it te kiezen.Stap 1:


Plak één papiertje op de palm van je hand. Dat is de plaats die hij al gewend was aan te raken. Nu ga je op dezelfde manier beginnen als je de hand touch aangeleerd hebt.


Hij is al gewend om aan te raken en hij kent het commando al. Je geeft hem het commando en clickt als hij het papiertje aanraakt.


De target Touch aanleren met Puppy Floris


Floris is zo enthousiast: de foto is helaas niet scherp ;-)


Houd het eerst simpel en houd je hand op dezelfde plaats. Als hij weer net zo enthousiast de touch uitvoert als zonder post-it, ga je het moeilijker maken door je hand steeds ergens anders te houden.Stap 2 Post it op de grond:


Heeft hij de smaak te pakken? Dan gaan we het een beetje moeilijker maken!


Plak het briefje nu op de grond. Je mag ernaast blijven staan en ernaar wijzen terwijl je het commando “touch” geeft. Zodra hij het aanraakt, krijgt hij uiteraard een click en zijn beloning.


Oefen het eerst een aantal trainingen op de grond. Als hij dat perfect doet, kan je het papiertje eens op de bank of de muur plakken.


Lukt dit allemaal? Dan gaan we er in het volgend artikel een leuke oefening mee doen…..


Altijd al gedroomd van een hond die de deur achter zijn kont dicht doet? Die droom zal uitkomen!


Reactie plaatsen