Clickertraining: Hand touch aanleren

Clickertraining: Hand touch aanleren

De clicker is bekend, het geluid zit er helemaal in gebakken, je timing is geoefend en je hond snapt dat de click betekent dat hij iets goed heeft gedaan, want dit zijn de stappen uit de vorige artikelen over clickertraining: klik hier als je deze wilt lezen. 


Jullie zijn klaar voor de eerste oefening!We gaan de hand touch aanleren.

Dat wil zeggen dat je hond op commando je hand aanraakt. Dit is een handige oefening voor het hier komen, vlak naast je komen staan of uit te breiden naar het aanraken van iets anders.


In dit filmpje zie je wat de uiteindelijke bedoeling is.Let op:  Na de click komt altijd wat lekkers. Ik benoem het niet overal maar dat is de gouden regel!Stap voor stap aanleren:

Zet je beloning klaar of gebruik een beloningstasje. Je hebt je clicker in je ene hand en gebruikt je andere hand als “target” (het doel wat hij aan moet raken).Stap 1:


Houd je hand open en vlak en richt je handpalm richting je hond, niet als een soort dienblaadje maar gewoon recht in het verlengde van je arm. Nieuwsgierig als je hond is, zal hij komen kijken wat je in je hand hebt. Zodra hij je hand met zijn neus aanraakt, click je en beloon je hem.


Herhaal dit een aantal keren op exact dezelfde manier. Raakt hij na een aantal keren je hand al snel aan? Dan kan je hand een beetje van je af houden. Zodra hij hem aanraakt, click je direct weer.Stap 2: het commando voor Hand Touch


Nu gaan we het commando eraan hangen. Dit doen we door het commando te noemen zodra hij het doet. Zo snapt hij echt goed wat het commando betekent en zal hij het in de toekomst goed opvolgen. Welk commando je aan gedrag geeft, is niet zo belangrijk. Als je maar consequent bent in het gebruik van je commando’s en dus altijd hetzelfde woord gebruikt.


Voor deze oefening kan je “touch” gebruiken. Omdat mijn hond Dodge heet, geeft dat te veel verwarring en gebruik ik zelf  “neus”.


Je houdt dus weer je hand open en zodra hij hem aantikt, zeg je “touch” en click je vervolgens. De volgende trainingssessies blijf je dit volhouden. Hij moet het commando een flink aantal keren horen terwijl hij het gedrag laat zien om te begrijpen dat dit blijkbaar “touch” is.


Je hebt het gedrag nu vaak genoeg benoemd om te zorgen dat hij het snapt. Nu volgt de grote test…Stap 3: testen


Het commando wordt nu in de tijd naar voren verplaatst. Je houdt je hand weer open en zegt nu meteen “touch”. Als het goed is, raakt hij  nu je hand aan. Hierna click je uiteraard.


Je hond heeft nu geleerd het commando op te volgen! Hoe leuk is dat?!Stap 4: Variatie en spel


Om het wat uitdagender en speelser te maken, ga je nu rondlopen. Je houdt je hand open en geeft hem het touch-commando. Als dat goed gaat, ga je variëren in de plaats waar je je hand houdt. Hou hem eens wat hoger of lager, ga een beetje sneller lopen en sta opeens stil waarna je het commando geeft. Hierdoor maakt je hem alerter en wordt het een leuk spel.


Als je hond dit goed onder de knie heeft, kan je er hele leuke dingen mee doen. Wordt vervolgd!!

Sandra
Door

Sandra

op 24 Jan 2020

De hond drukt nu ongevraagd zijn neus tegen je hand, en nu? Negeren werkt niet, daar weer een commando aankoppelen?

Mandy
Door

Mandy

op 24 Jan 2020

Hallo Sandra, dat is een bekend 'verschijnsel' bij dit aanleren. Als je al een commando aan de handtouch hebt 'gehangen': dus als hij op commando zijn neus tegen je hand drukt, dan beloon je hem niet meer als hij het uit zichzelf doet.. Je hoeft niet naar of boos te doen (eerder zoiets als: leuk geprobeerd, maar jammer..). Je hond probeert uit wat hem wat oplevert, maar als de variant zonder jouw commando niets oplevert zal hij er meer stoppen. Het helpt als je hem wat anders laat doen .. (even de aandacht uit die situatie als hij ongevraagd blijft proberen). Succes! en laat weten als je nog vragen hebt!

Sandra
Door

Sandra

op 24 Jan 2020

Geen enkel probleem, totdat je stopt met de oefening. Mijn drukt nu ongevraagd zijn neus tegen de hand, wat niet de bedoeling is. Waar ben ik de fout ingegaan?

Reactie plaatsen