Wat is Detectiewerk?

Wat is Detectiewerk?

Wat is nu eigenlijk dat Detectiewerk waar momenteel veel over wordt geschreven in Nederland?  Het is in ieder geval een vorm van neuswerk met je hond. We hebben het in de wandelgangen vaak over Speuren, maar dat is niet altijd juist.

In deze video geef ik een korte uitleg:



Detectiewerk is dus een vorm van Zoeken.  Bij Detectiewerk moet de hond een bepaalde geur, waar hij op getraind is, zien te vinden in een bepaalde ruimte.

Dus: een Detectiehond is getraind op een specifieke geur, of soms op een paar geuren. De handler van de hond vraagt de hond om bijvoorbeeld een kamer te doorzoeken en te zien of die geur daar aanwezig is. Dit is precies wat een narcotica-zoekhond doet:

Een narcotica-zoekhond wordt in Amerika bijvoorbeeld ingezet om klaslokalen en de bagagekluisjes op scholen te doorzoeken op drugs. Het is belangrijk hierbij dat de hond en handler samen heel goed en gestructureerd kunnen werken, zodat er na het doorzoeken van zo’n klaslokaal een ‘clear’ gegeven kan worden. Dit betekent dat de handler vrij zeker weet dat er geen drugs (meer) in dit lokaal aanwezig is.

Detectiewerk voorbeelden:

Andere voorbeelden van Detectiewerk zijn:
  • Explosieven-detectiehond die voetbalstadion of luchthavens (bagage) doorzoekt op explosief materiaal
  • Tabakshond of Narcoticahond of Geldhond die vrachtladingen doorzoekt, vaak bij grensovergang of op het vliegveld.
  • Agri-detectiehond die personen en bagage ‘scant’ op planten, groenten en fruit. Dit gebeurt op vliegvelden en bij grensovergangen waar binnenbrengen van agri-producten is verboden. (Misschien ken je het TV-programma ‘Border Control’ over de vliegveldcontroles in Australië)
  • Brandhaard-zoekhonden: deze honden zijn getraind op het vinden van geuren die horen bij zogenoemde brandversnellers (spiritus, benzine, etc..)

 

Maar er zijn ook nog spannender voorbeelden:
  • De kadaver / lijkenzoekhond: Gespecialiseerd in het vinden van overleden mensen of dieren.

 

Of levensreddende voorbeelden:
  • De Reddingshond: zoekt levende mensen in de natuur, onder water, in de sneeuw (dit is een iets andere vorm van detectie, maar valt grotendeels wel onder de Zoekhonden)
  • Kanker-detectiehond: kan bepaalde stoffen aan het menselijk lichaam ruiken die gerelateerd zijn aan bepaalde vormen van kanker.
  • Bacteriën-detectiehond: signaleert specifieke gevaarlijke bacteriën, bijvoorbeeld in ziekenhuizen.
  • Diabetes-detctiehond: geeft een alert bij afwijkende bloedsuiker-niveaus bij de handler.
  • Addison- detectiehond: geeft een alert bij afwijkend cortisol niveau bij de handler.
  • Allergie-detectiehond:  is getraind op bijv. Pinda’s in de omgeving van de handler, bij pinda-allergie.
  • Narcolepsie-detectiehond: Signaleert als er een toeval aan zit te komen.

Of praktische voorbeelden:
  • Bed-bug detectiehond: vooral in Amerika waar grote bedbugs kunnen voorkomen
  • Walvissen-poep- detectiehond: deze hond helpt biologen zodat ze de walvissen gemakkelijker kunnen traceren
  • En nog veel meer, lees ook dit artikel hierover >>>

 

Wat doet een Detectiehond?

 

Een detectiehond werkt nauw samen met de handler. Waar een reddingshond vaak op grotere afstand werkt (en vaak zelfstandige beslissingen moet kunnen nemen), werken de meeste detectiehonden veel dichterbij de handler.

De handler bedenkt de logische zoek-structuur: waar ga je beginnen, hoe werk je door de ruimte zodat je alles hebt doorzocht. Dan geeft hij de hond een commando om te gaan zoeken.

De hond gaat aan de slag, en signaleert op een bepaalde manier (dit is een verwijzing) dat hij iets heeft gevonden.

Er is meestal geen spoor om te volgen, dus daar is de detectiehond niet speciaal op getraind.

Is jouw hond ook een Detectiehond?

Tot slot, leuk om te weten: in iedere hond schuilt een detectiehond. Dus ook jouw hond kan dit leren. Niet om meteen professioneel aan de slag te gaan (een leuk balletje trappen op het veldje wil ook niet zeggen dat ik geschikt ben als profvoetballer), maar wel als leuke activiteit in huis en tuin: spectaculair om te zien, en vrijwel iedere hond vindt het super om te doen.

Dus laat je niet weerhouden door de succesverhalen van de professionele Detectiehonden, probeer eens wat uit en laat je verrassen door de Speurneus van jouw hond. Wee je niet hoe je kunt beginnen?  Kijk dan bijvoorbeeld naar de uitleg in dit E-book >>>

 

 

 

P.Vogel
Door

P.Vogel

op 17 Dec 2018

Heb je ook een stappen plan hoe je het KNPV sorteren kunt aanleren ? Ik ben namelijk zins kort begonnen aan het knpv basis speurhonden programma. Maar op de club waar ik nu zit krijgen we helaas niet echt les. De hond moet daar uit verschillende buisjes de juiste pakken van af een sorteer bank

Nance
Door

Nance

op 15 Nov 2019

Eerst leren de RVS buisjes te apporteren. RVS is een vreemd materiaal voor een hond om in zijn bek te pakken. Vervolgens leren deze van de bank te nemen. Ook leren geur te nemen uit het potje. Allemaal losse stukjes die je pas daarna aan elkaar plakt als 1 oefening. uiteindelijk belucht je 1 buisje en 1 blanke, dit bouw je uit tot 1 belucht en 2 blank. En uiteindelijk met meerdere beluchtte buisjes en 1 aangewezen belucht buisje. DE GOUDEN TIP : GEDULD.

Jose Bouts
Door

Jose Bouts

op 19 Jun 2018

Duidelijke video! Ik ben een vrouw van 61 jaar en heb een border terrier van 9,5 jaar, Shanti. Ze is heel speels en vindt het zoeken van koekjes heel leuk. Ik heb als 40 jaar diabetes en herken een hypo ( een te lage suikerspiegel) niet altijd. Overdag doe ik 6 a 8 bloedsuikercontroles. Zou het te doen zijn mijn hond te leren om een hypo te herkennen en mij te waarschuwen? Zou ze het 's nachts ook merken als ze naast me slaapt? en kan ik samen met Shanti daarvoor een cursus volgen? Ik woon in Bodegraven.

Van de Weerd
Door

Van de Weerd

op 06 Nov 2016

Help wij hebben een geurprobleem in ons huis. Het is geen rioolprobleem want dit is uit en te na onderzocht. Wij denken aan een dood beest ergens alleen weten wij niet waar! Groot probleem want waar ligt er iets te rotten?? Langzaam radeloos. Kunnen jullie helpen??

Reactie plaatsen