Het aanleren van de clicker

Het aanleren van de clicker

De clicker aanleren is de eerste stap als je met een clicker wilt gaan trainen. En als je weet hoe het werkt is het totaal niet moeilijk:

In dit artikel heb ik uitgelegd wat de leerprincipes achter de clicker zijn. Leuk dat je eraan wilt beginnen. Jij en je pup zullen hier veel plezier van hebben!


Om met de clicker aan de gang te gaan, zal je hondje eerst moeten begrijpen wat het precies is. We starten met de klassieke conditionering. Hij moet dus gaan leren dat na de click altijd wat lekkers komt.



Stap 1: interesse voor de clicker

Pak je clicker en ongeveer 10 beloningsvoertjes. Je kan deze in je hand houden of in je zak of een beloningstasje doen. Als het goed is, is je pup geïnteresseerd en nieuwsgierig. Dat is mooi, hij mag best zien dat je lekkers bij je hebt. Loop nu door de kamer terwijl je pup je volgt. Als hij aandacht voor je heeft, click je en geef je hem een voertje. Dit doe je een keer of tien per training. Probeer wel een keer of vijf per dag te oefenen. Zo zit het geluid er het snelste in.


Mocht je hondje de andere kant op kijken na de click, geef hem dan toch wat lekkers. Na het geluid moet er altijd een beloning volgen. Als je te vaak niets geeft, verliest de clicker zijn waarde. Click altijd maar één keer en geef daarna wat lekkers. Laat je dus niet verleiden om twee keer te clicken als hij niet oplet maar stop het lekkers in zijn waffeltje!



Stap 2: Betekenis van de click

Dit blijf je een dag of drie doen. Na deze dagen ga je eens testen of het geluid ingeprent is. Ga eens om de hoek staan en druk een keer op de clicker. Komt je pup eraan gestoven? Dan is het kwartje gevallen en heeft de click voor je puppy een betekenis gekregen.  Je kan nu verder gaan met de volgende fase, namelijk het gericht aanleren van leuke en praktische oefeningen.


Aanleren van de clicker - clickertraining

Enkele feiten en misverstanden over de clicker:


  • De clicker wordt alleen gebruikt om nieuw gedrag aan te leren. Je loopt dus niet levenslang met een clicker op zak.
  • Is je hond geen pup meer? En heb je altijd anders getraind? Dan kan je ook de clicker aanleren. Als je hond het niet lijkt te begrijpen zijn enkele extra trainingstapjes nodig. Logisch, jij kiest ineens een andere aanpak, je hebt dan een zogenoemde cross-over hond.
  • Je traint 1 onderdeel per sessie.
  • Click betekent altijd lekkers, ook als je verkeerd clickt.
  • Vóór lekkers moet altijd een click komen tijdens het trainen: dus tijdens de sessie geen 'gratis' lekker
  • De click moet onvoorspelbaar worden als de oefening beheerst wordt: dus als je je pup leert zitten met behulp van de clicker klik je niet meer bij elke zit die je pup probeert. Je slaat af en toe (heel onregelmatig!) een keertje over: en je hond zal extra gemotiveerd zijn om de zit goed uit te voeren.
  • Je moet je norm stap voor stap verhogen. In het voorbeeld van de zit-oefening: wil je een steeds mooiere of snellere uitvoering van de oefening. Als je dat niet doet wordt je hond lui of verveeld. Hij zal niet meer extra hard zijn best gaan doen om de click te krijgen, en het eerder gaan afraffelen of iets halfslachtigs laten zien: als je daar voor klikt train je feitelijk 'achteruit'.
  • Doet hij het niet? Negeren! Geen gemopper, geen “nee” maar gewoon opnieuw beginnen, en het liefst even een minuutje pauze houden (pak wat nieuwe voertjes, beweeg zelf even ontspannen en vraag dan opnieuw om het gewenste gedrag).
  • Geef geen commando's zolang de hond de oefening niet beheerst. Hij weet nog niet wat dat commando betekent en zal het dus niet opvolgen.
  • Als de hond 8 x van de 10 voertjes die je per keer in je hand neemt de oefening direct uitvoert, heeft hij hem begrepen.
  • Zorg voor variatie in de beloning!
  • Click betekent altijd einde oefening.
  • Gebruik de clicker NOOIT om je hond te lokken om hier te komen. Je beloont hem namelijk voor  het weg lopen!
  • Stop de clicker goed weg als je klaar bent met de training. Als gezinsleden met de clicker gaan spelen (zonder de hond te belonen) verliest dit geluidje snel zijn waarde.

De volgende stap

In een volgende onderdeel van de clickertraining leer je de operante conditionering. Aan de hand van een leuke oefening. Je hond weet nu namelijk wél dat de click betekent dat hij wat lekkers krijgt maar hoe leert hij nu dat hij de click verdient als hij iets goed heeft gedaan?


Kijk voor de uitleg van deze oefening op deze pagina -->>

Claudine
Door

Claudine

op 13 May 2020

Heel goed uitgelegd. Ik heb jaren bij een Martin gauw school getraind met mijn goldens. Helaas geen school meer in België, maar nieuwe pup Tosha begint vandaag aan haar training . Bedankt voor de fijne uitleg

Joke Verheul
Door

Joke Verheul

op 15 May 2021

Mijn boxer houd niet van koekjes of treats. Wat nu?

Reactie plaatsen