In de doos clicken - clickertraining
In de serie 'Clickertraining,' gaan we eerst 'in de doos clicken'.
Na het aanleren van de clicker kan je leuke en handige oefeningen gaan clickeren met je hond. Maar eerst moet voor je hond duidelijk worden dat zijn gedrag een click en beloning kan opleveren. In dit artikel wordt de oefening 'met-de-doos' uitgelegd. Dit is een goede eerste clickeroefening om mee te beginnen.
Het geluid van de clicker is nu bekend en je pup weet dat er na deze click wat lekkers volgt. Nu komt het belangrijkste gedeelte. Dit wordt vaak overgeslagen maar is essentieel om je hond te laten begrijpen dat de click betekent dat hij iets goed doet.
Bovendien is dit een hele fijne oefening om voor jezelf te oefenen met de timing van de click: wat zeker in het begin niet altijd makkelijk is.
Eerste clickeroefening
Je gaat je hond in een doos of koffer clicken. Voor een grote hond of een wat onzekere hond is het soms beter om een kleedje te gebruiken waar je hem op wilt hebben: in een doos klimmen kan soms nét even te spannend zijn.
Neem in ieder geval iets wat normaal niet in de kamer staat en wat je speciaal voor deze oefening gebruikt. Zet het neer als je gaat trainen en haal het direct weg als je klaar bent.
Het gemakkelijkste is dat je start met een kartonnen doos of bijvoorbeeld een koffer of plastic krat.
Je gaat niets speciaals van de hond verlangen.
Alles wat hij met die doos doet is goed. Hou de clicker en de beloningsvoertjes dus gereed vanaf het het moment dat je alles klaar hebt gezet.
Stap 1: Click voor kijken
Wanneer je hond alleen al naar de doos kijkt, geef je hem een click, en daarna natuurlijk meteen het voertje. Dat blijf je een keer of vijf doen. Hierna stop je met belonen voor het alleen maar kijken. Hij moet nu meer gaan doen.
Vroeg of laat zal hij bij de doos gaat snuffelen dus je wacht gewoon dat moment af. Als je hond naar jou kijkt omdat hij echt geen idee heeft, weersta je de verleiding om het voor hem op te lossen: kijk zelf naar de doos, zodat je hond ook weer aandacht geeft aan de doos.
Wanneer je hond naar de doos toe gaat, geef je een click en gooi je de beloning een stukje van de doos weg. Daardoor heeft je hond opnieuw afstand van de doos, en kan hij weer kiezen om ernaar toe te gaan. Als je dit een keer of vijf beloond hebt, wil je dat hij het echt aan gaat raken met zijn neus of poot.
Stap 2: Click voor aanraken
Dus telkens wanneer de hond de doos aanraakt, klik je en gooi je het voertje weg van de doos.
De hond kan dus zichzelf belonen door telkens terug naar die doos te gaan.
Na een tiental clicken zullen de meeste honden al beseffen. “ Hé, telkens wanneer ik die doos aanraak, krijg ik een click en iets lekkers”.
Wanneer hij opeens heel vlot naar de doos loopt en aantikt met neus of poot geef je een click en een jackpot. Hier krijgt hij dus een grotere beloning voor.
Het is alsof hij de grote prijs heeft gewonnen. Geef iets extra lekkers of geef een paar beloningen achter elkaar, en vertel je je hond hoe knap hij is!
Na het geven van deze grote beloning haal je direct de doos weg.
Op tijd stoppen met de oefensessie
Je hond is waarschijnlijk nog gemotiveerd dus is dit het moment om te stoppen met de oefening.
Hier gaan veel mensen in de fout!
Ze blijven maar doorwerken tot hij geen kracht meer heeft om te denken of tot de interesse volledig weg is.
Dan heeft het te lang geduurd!
Als je hond stopt met “naar de doos lopen“ omdat zijn interesse weg is, heeft hij zelf de training kunnen stoppen en dat is zonde.
Jij start en eindigt de training en dat steeds met een vrolijke en een gemotiveerde hond.
Een trainingssessie is dan meestal ook heel kort, slechts vijf minuten!
Het is beter dat je 2 x 5 minuten traint op een dag dan wanneer je ineens 10 minuten traint. Handig is om een paar 'groepjes' van 10 voertjes klaar te leggen voor je sessie. Oefen steeds met de 10 voertjes achter elkaar, en hou dan een mini-pauze van een minuutje of zo. Als je hond nog gemotiveerd en alert is kan je dit 3 tot 5 keer herhalen, en dan is het voor de meeste honden al weer lang genoeg.
Voordeel van deze 10-voertjes per sessie-methode is dat je zelf niet te lang achtereen doorgaat (blijf vooral naar je hondje kijken!) en dat het makkelijker in te schatten is of je hond 8 van de 10 keer een goede oefening laat zien, en dus toe is aan een stapje moeilijker.
Stap 3: Een stapje verder
Na een paar dagen zal je merken dat je hond al heel vlot naar de doos toeloopt. Hij raakt hem aan maar… je geeft nu eens geen click.
Hij zal niet meteen weten wat hij moet doen.
Hij laat steeds het gedrag zien waarmee hij zich heeft kunnen belonen maar er komt weer niets.
Je hond wil ervoor gaan en zal iets “extra” vertonen.
Hij loopt terug naar de doos en per ongeluk zet hij één poot in de doos.
Click en jackpot! Heel goed gedaan!
Op deze manier ga je telkens meer en meer vragen van je hond.
Twee poten in de doos, 3 poten in de doos, 4 poten in de doos. (misschien moet je dan een grotere doos nemen)
Als je zover bent, click je niet meer voor het in de doos staan maar wacht je tot hij weer extra gedrag laat zien.
Hij moet opnieuw op zoek gaan naar iets anders om te doen.
Bekijk hier sessie 1 en sessie 2 die Mandy met Floris heeft gedaan:
en sessie 2:
Tot slot: 100 dingen oefening
De ene hond pakt de doos vast, de ander gaat in de doos zitten… het maakt niet uit wat hij doet.
Het belangrijkste is dat de remming los komt, dat je hond het initiatief durft nemen om iets te doen. En geniet ervan hoe vindingrijk je hondje is: alles wat hij doet is super natuurlijk!
Dat is de doelstelling bij deze oefening. Leg de lat niet te hoog maar doe het rustig aan. Probeer het maar en je zal merken hoe snel het allemaal kan gaan. En uiteindelijk kan je wel 100 verschillende dingen met een doos doen.
Veel succes, enne het zo leuk zijn als je hieronder laat weten hoe het gaat :-)
Andere clicker-oefeningen:
Als het goed is snapt je hond de clicker, en kan je hem iets laten doen met behulp van de clickertraining. Nu kan je ook andere oefeningen gaan aanleren met behulp van een clicker. Kies hieronder wat je zou willen aanleren, en je komt bij het artikel met de beschrijving:Clickertraining: ‘Zit’ aanleren –>
Clickertraining: ‘Liggen’ aanleren –>
Clickertraining: ‘Blijf’ aanleren –>
Het aanleren van Hand touch –>
Handtouch: waarvoor ga je dit gebruiken? –>
Target Touch aanleren –>
Clickertraining: Doe de deur dicht –>
Clickertraining: Een buiging maken –>
Als je de smaak te pakken krijgt: mooi! Er zijn tientallen oefeningen en kunstjes die je met de clicker kunt aantleren. Wij doen ons best om regelmatig nieuwe oefeningen in deze serie te plaatsen.
Kijk voor het meest actuele overzicht van clicker-oefeningen onder aan dit artikel over clickertraining.
Heel veel plezier! En laat ons weten hoe knap (en leuk) jouw hond werkt met een clicker!