Het commando ‘Aandacht’ aanleren

Het commando ‘Aandacht’ aanleren

Als je hond aandacht voor jou heeft, kan hij niet bezig zijn met zijn omgeving.


Door je hond het commando 'Aandacht' aan te leren ligt zijn focus op jou en zal hij sneller en beter doen wat je van hem vraagt. Het is zoveel makkelijker als je hond je direct hoort en ziet zonder dat je eerst vijf keer moet roepen.


Met één commando kan je zorgen dat je hond aandacht voor je heeft. Hiervoor is het commando “kijk” heel geschikt.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat je “kijk” zegt en dat hij vervolgens oogcontact met je maakt. Hierna kan je hem bijvoorbeeld bij je roepen, laten zitten of een andere hond laten passeren zonder uit te vallen of uit te dagen. Natuurlijk mag je hiervoor een ander woord kiezen, bijvoorbeeld 'Watch' of 'Watch me'.  Het gaat erom dat je hond op dit speciale woordje naar jou opkijkt.


We leren dit op de volgende manier aan:Aanleren van aandacht voor jou

Stap 1


Je loopt ontspannen achteruit met je handen open naar voren.


Als je hond aangelijnd is, zorg je dat de lijn continu los hangt.


Let op je eigen houding want daarmee geef je onbedoeld allerlei signalen aan je hond. Als je even je adem inhoudt of afgeleid bent, heeft je hond dit meteen door en zal direct extra alert daarop worden, terwijl je hem juist ontspannen op het moment van aandacht wacht.


Loop dus rustig, ontspannen en adem rustig. Loop rechtop, armen los en handen open.


Door het achteruit lopen maakt de hond makkelijker contact dan dat hij naast je loopt. Je doorbreekt zijn normale patroon. Hij is niet gewend dat je achteruit loopt dus hij zal meer op je gaan letten.Stap 2


Je beloont steeds als je pup je aankijkt. Dit doe je door “braaf” of “goed zo” te zeggen op het moment dat hij je aankijkt en hem direct daarna met lekkers te belonen. Als je gewend bent met de clicker te trainen, gebruik je die hiervoor ook: Click + beloon..


Aandacht van je puppy op commando

Na verloop van tijd, zeg je de ene keer alleen “braaf” en geef je hem niets en de volgende keer krijgt hij weer wel wat lekkers. Let op als je de clicker gebruikt: je clickt dus alleen wanneer je ook het lekkers gaat geven (click is altijd + lekkers!!). En het clicken wissel je af met een 'braaf' of 'goed zo'.


Zo blijf je afwisselen en de beloning onvoorspelbaar maken.Stap 3


Je gaat ook om langer oogcontact vragen voordat je hem beloont. Dus je beloont steeds een fractie van een seconde later, totdat je puppy je 2, 3 of misschien wel 5 seconde kan blijven aankijken voordat je 'braaf' zegt en iets lekkers geeft. Door deze onvoorspelbare beloningen gaat hij harder zijn best doen om zijn beloning te verdienen.


Het commando wat we hieraan gaan verbinden is; “Kijk”!Aanleren van het commando 'Kijk'

Commando 'kijk' aanlerenAls je hond de oefening beheerst, gaan we het commando geven. Je weet dat hij het beheerst als hij minimaal vier keer achter elkaar direct oogcontact maakt zodra je achteruit gaat lopen. Hij weet nu precies waar hij zijn beloning mee kan verdienen. Tot nu toe heb je nog geen commando gegeven. Nu is de tijd gekomen om die aan dit gedrag te gaan verbinden.


 

Dit doe je door zodra hij oogcontact heeft, het commando “kijk” geven.


Hij kijkt je dus aan, jij zegt “kijk” en vervolgens beloon je hem. Nu verbindt hij het woord “kijk” aan zijn gedrag waardoor hij echt snapt wat jouw commando betekent.


Als je dit een aantal dagen volhoudt, ben je zover dat je eerst het commando kan geven en hem kan belonen op het moment dat hij het opvolgt. Dus je gaat nu 'Kijk' vragen vóórdat je hond naar je kijkt. En als hij dan kijkt: dan click je (of zeg je 'braaf') en beloon je.


Het uiteindelijke doel is dat je pup jou op het commando “kijk”  aan gaat kijken.
via GIPHY

 

Tot slot

Als bovengenoemde stappen goed gaan tijdens een rustig moment, thuis of op een rustig stukje van je wandeling, ga je dit ook oefenen als er afleiding is. Maak het hier niet meteen te moeilijk, maar kies eerst een plek waar bijvoorbeeld kinderen op een afstandje spelen (als je hond daar gevoelig voor is), of een ander relatief rustig afleidings-thema. Ga dus niet meteen langs een hondensportveldje staan met rennende en blaffende honden. Dan leg je de lat waarschijnlijk te hoog voor dit moment. Met kleine stapjes opbouwen is altijd beter voor een degelijk aangeleerd commando.  Veel succes en veel plezier met trainen!
Reactie plaatsen