Hoe leer ik mijn pup een commando aan?

Hoe leer ik mijn pup een commando aan?

Welke commando's gebruik jij voor je puppy? En hoe leer je een pup een commando aan?


Als je een hond hebt zal je ongetwijfeld commando's gebruiken: de meest gangbare commando's die we bijna automatisch roepen zijn: 'hier', 'kom' en 'zit'.  Voor een puppy zijn dit woorden zonder betekenis, dus je zal een nieuwe pup eerst moeten leren wat je van hem verwacht.Hoe leer je een commando aan?

Een nieuw commando geven aan pups doe je alleen als je puppy het gedrag al laat zien.


Als hij gaat zitten, zeg je zit, als hij gaat liggen, zeg je af, etc. In feite benoem je dus het gedrag wat hij zelf laat zien.


Commando's die hij niet kent gebruiken we niet om het gedrag te laten vertonen. Dit is te verwarrend en te frustrerend. Hij weet ten slotte echt niet wat er van hem wordt gevraagd. Stel je voor dat iemand jou in het Chinees iets vraagt: je begrijpt dat hij iets van je wil, maar je hebt geen idee wat! Dat ervaart een puppy ook, als hij graag met je wil samenwerken, maar alleen nieuwe woorden hoort zonder enige uitleg.


Misschien gaat hij na een keer of vijf het woord ‘zit’ gehoord te hebben toevallig zitten maar het enige wat hij daarmee geleerd heeft, is dat hij maar wat moet gaan proberen als zijn baas verwachtingsvol naar hem staat te roepen.


Hoe leer je puppy een commando aan: ook buiten oefenen

Als je iets aanleert, ga je daar uiteindelijk natuurlijk wel een commando aan hangen maar dat doe je pas als hij snapt wat je van hem wilt.Hoe maak je je pup duidelijk wat je wilt?

Je lokt hem bijvoorbeeld met een koekje voor zijn neus naar een zitpositie en zegt pas ‘zit’ als zijn kontje de vloer raakt. Daarna ontvangt hij zijn beloning.


Op deze manier kan je eigenlijk alles onder commando gaan zetten. Doordat de meeste mensen veel tegen hun viervoeter praten, leren ze al snel een heel scala aan woorden. Zeker als je steeds dezelfde woorden gebruikt, zit het er al snel in.


Denk maar eens aan ‘eten’, ‘bos’, ‘ga je mee’ of ‘pak je bal’.


Zoals een kind leert praten en begrijpen door middel van herhaling, zo leert een hond ook onze taal begrijpen.


Zelfs het plassen kan op commando aangeleerd worden. Als je steeds hetzelfde zegt als je pup plast, bijvoorbeeld: ‘plassen’, kan je hem uiteindelijk even naar buiten sturen voor een plas voordat jullie de auto in gaan. Hartstikke handig!Een commando gebruiken

Als je regelmatig hetzelfde woordje hebt gebruikt bij de actie die je pup laat zien, zal je puppy dit woordje verbinden aan die actie. Het is dus wel belangrijk dat je steeds hetzelfde woord gebruikt! En dat is voor ons vaak moeilijker dan we denken: ga maar eens na, als je een zit vraagt dan zeg je misschien wel:

'Zit'

'Ga zitten'

'Ga eens mooi zitten'

'Op je billen'

'Doe eens zitten'

of weet-ik-veel-wat'

Maar: bedenk dus dat dit allemaal verschillende commando's zijn: het is hartstikke lastig voor je puppy om meteen te snappen dat je met al deze woorden en zinnen hetzelfde bedoelt. Dus maak het niet té moeilijk en probeer in het begin bij 1 woordje (of zinnetje) te blijven. Dan zal je puppy het nog sneller gaan snappen.

Laat je hieronder weten of het lukt?  Dat zouden we enorm leuk vinden :-)
Reactie plaatsen