Hoe vind je een goede Gedragstherapeut voor honden?

Hoe vind je een goede Gedragstherapeut voor honden?

Een goede Gedragstherapeut voor honden vinden is nogal een opgave. Ik heb regelmatig contact met hondeneigenaren die een probleem met hun hond hebben. Omdat ikzelf in het buitenland woon, adviseer ik in sommige situaties om een goede gedragstherapeut in te schakelen.

Voor veel eigenaren klinkt dit soms als een ‘zware stap’ voor een ogenschijnlijk klein probleem, maar ik weet dat een situatie soms makkelijk kan escaleren en dan zit je als eigenaar plots met een groot probleem.

Inhoudsopgave

 1. Hoe vind je een goede Gedragstherapeut?
 2. Een gedragstherapeut met een gedegen opleiding
 3. Opleiding op HBO-niveau?
 4. Stel je oordeel uit!
 5. Een goede Gedragstherapeut zoekt naar een oorzaak
 6. Is een goede opleiding de garantie?
 7. Waar let je dan op bij het zoeken naar een Gedragstherapeut?
 8. Welke beroepsverenigingen zijn er?
 9. Serieus?
 10. Kies de beste Gedragstherapeut voor jou en jouw hond
 11. Gedragstherapeut als specialist

Hoe vind je een goede Gedragstherapeut?

Hoe vind je een goede Gedragstherapeut?

Dit is niet altijd gemakkelijk. Want in feite mag iedereen zich Gedragstherapeut (of GT) voor honden (of katten) noemen, en zegt dit niets over de kennis en kunde van die persoon.

Het is logisch dat je voor jouw hond, en jouw gedragsvraag graag het allerbeste advies wilt, immers: halfbakken oplossingen kunnen vaak het probleem verergeren en misschien zelfs het vertrouwen van jou en jouw hond schaden. Als je ernstig ziek wordt zoek je ook een goede dokter, dus waarom niet met dezelfde kritische blik op zoek naar een Gedragstherapeut.

Een gedragstherapeut met een gedegen opleiding

Er zijn in Nederland, België en in andere landen diverse opleidingen tot Kynologisch Gedragstherapeut. Deze opleidingen kunnen nogal verschillend zijn.

Om even twee voorbeelden uit Nederland te noemen: zo heeft de ene opleiding een lesprogramma waarmee je in 10 lesdagen + 15 praktijkdagen gedragstherapeut kan worden. Terwijl een andere opleiding  57 lesdagen + meerdere praktijkopdrachten vereist, dit over minimaal 3 à 4 jaar.

Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit een groot verschil is: zonder de verschillende leerboeken te vergelijken is al duidelijk dat de ene opleiding grondiger te werk gaat dan de ander, dat kan niet anders.

Goede opleidingen zijn bijvoorbeeld:  Dogvision, Martin Gaus Academie, Annorlunda, Sparsholt Universiteit (voorheen South Hampton UK), KaHo St. Lieven (tegenwoordig: Odisee.be)

De meeste Gedragstherapeuten schrijven op hun website welke opleiding ze hebben voldaan, dat geeft minstens al een idee van het fundament van hun kennis. Soms heeft iemand enkele modules van een opleiding gevolgd, of de opleiding nooit afgerond. Andere beschrijven eerlijk dat ze nog bezig zijn met de opleiding. Vaak is dit te lezen op hun website. Een betrouwbare Gedragstherapeut is ook open over zijn achtergrond, want: waarom zou je er immers schimmig over doen?

Opleiding Gedragstherapie voor honden op HBO niveau

Opleiding op HBO-niveau?

Nu schermen de meeste opleiders ook met de titel: HBO-niveau. Een zelfbenoemde kwalificatie: want iedereen mag zijn cursus of opleiding op HBO-niveau noemen. Dat is niet gezegd dat het ook zo is natuurlijk.

Is dit belangrijk?  Ik vind van wel, en ik zal mijn idee toelichten:

Als Gedragstherapeut (GT) ben je een adviseur voor de hondeneigenaar over het gedrag van zijn hond. Dit betekent dat de GT de vaardigheid moet hebben om jouw unieke hond in jouw unieke gezinssituatie te bekijken en te beoordelen op het gedrag. Dat is nog niet alles, je moet vervolgens ook een diagnose kunnen stellen over de oorzaak van dit gedrag, én natuurlijk een passende aanpak voor jouw unieke hond + jouw unieke situatie kunnen aanbieden.

Dat is niet makkelijk. Een grote valkuil die veel adviseurs hebben is dat ze te snel een oordeel vellen. En dat is niet goed!  Op ‘HBO’niveau leer je abstracter te kijken naar wat de oorzaak zou kunnen zijn. Je leert systematisch te doorgronden wat er mogelijk aan de hand kan zijn, zonder meteen in een oordeel te schieten.  Ik snap dat dit abstract klinkt, dus ik heb wel een voorbeeld:

Stel je oordeel uit!

Over het oordeel nog iets grappigs,  iemand zei ooit tegen mij:

“Een oordeel, dat zegt het al. Het is het deel van het oor, oftewel: dat je maar half luistert.”

En dat is ook zo.

Stel je bent Gedragstherapeut, en je bent al 2x bij klanten geweest met een Jack Russel Terriër die onbekende bezoekers in huis aanvalt. In beide gevallen wordt de hond nerveus, gaat grommen en hapt een bezoeker zomaar in de kuiten als het even te veel wordt.  Je komt er achter dat beide honden erg onzeker zijn, en niet goed raad weten met onbekende mensen. Na een grondige analyse kom je op de diagnose dat er sprake is van  angstagressie en je schrijft je advies ook op basis van deze diagnose.

Nu kom je opnieuw bij een gezin met een mix-Jack Russel, en die hapt ook naar bezoekers: de kans is groot dat je direct denkt: hoppakee, dit is er weer zo een, en ik heb mijn oordeel + advies al klaar!

Stom! Want het kan zomaar een andere oorzaak hebben (Territoriale agressie, Bezitsagressie, of nog veel meer..) En dan werkt je aanpak niet.


via GIPHY

Een goede Gedragstherapeut zoekt naar een oorzaak

Dus een goede gedragstherapeut heeft geleerd om steeds opnieuw per situatie de oorzaak te achterhalen. En er zijn geen standaardoorzaken, en al helemaal geen standaardoplossingen.

In een goede opleiding leert een GT dus zorgvuldig te onderzoeken, en wordt er niet gewerkt met standaardlijstjes van problemen + passende (kant-en-klare) oplossing. Dat zou immers niet passen bij de individuele hond + individuele situatie.

Is een goede opleiding de garantie?

Nee, dat zou ook te kort door de bocht zijn. Ervaring en enig talent is natuurlijk ook nodig. Maar een goede opleiding is wel een goed startpunt. Kan iemand zonder een dergelijke opleiding ook een goed Gedragsadvies geven: ja, dat zou best mogelijk kunnen zijn. Zeer ervaren trainers hebben soms ook een goede kijk op het gedrag van honden, maar soms is het enkel gebaseerd op de honden die ze zelf eerder hebben meegemaakt (andere individuen dan jouw hond dus).

waar let je op bij het zoeken naar een gedragstherapeut?

Waar let je dan op bij het zoeken naar een Gedragstherapeut?

Online zijn er diverse beroepsverenigingen voor Gedragstherapeuten.  Deze stellen kwaliteitseisen aan de scholing en actuele bijscholing, en soms ook de aanpak en werkwijze van de gedragstherapeuten.

Het is dus handig om te kiezen voor een van deze therapeuten.

Welke beroepsverenigingen zijn er?

In Nederland:

NVGH (voorheen Alpha)

Certipet

SPPD

In België: 

VZW VDG

APBCT vzw


Gedragtherapeut voor honden: kwaliteit vinden

Serieus?

Ook beroepsverenigingen zijn vrij te starten: er bestaan geen eisen hiervoor. Meestal heeft een vereniging zelf wel een duidelijke visie, structuur, bestuur en toets-commissie: zodat ze kwaliteit kunnen leveren.

Één vereniging valt hierbij nogal op:  De Vereniging van hondenspecialisten lijkt een typisch ‘Wij-van-WC-eend’ aanpak te hebben.

https://vereniginghondenspecialisten.nl/

De vereniging is opgericht, en wordt bestuurd door de eigenaar van een opleiding tot Gedragstherapeut. Je kan vervolgens alleen lid worden en erkenning krijgen als je deze opleiding hebt gedaan. Nu is dit op zichzelf natuurlijk geen probleem, maar het is erg onduidelijk op de website terug te vinden. Het lijkt of er een ander bestuur achter zit, maar dit is allemaal dezelfde persoon.  Oftewel: de erkenning is feitelijk direct uit eigen zak.

Jammer: want de beroepsgroep van Gedragstherapeuten verdient een serieuzere aanpak, denk ik dan. En jij als klant, met jouw hond, ook.

Kies de beste Gedragstherapeut voor jou en jouw hond

Kortom: kies enkele namen van de lijsten van de eerstgenoemde beroepsverenigingen. De meesten hebben een website, zodat je een eerste indruk kunt krijgen. Verder kan je op de website of via google meestal ervaringen vinden over deze therapeut.  Of je vraagt in jouw omgeving na of iemand deze GT kent en kan aanbevelen. Dan is een logische vervolgstap om deze GT te mailen of te bellen. Je merkt dan meestal snel genoeg of je een ‘klik’ hebt met deze GT, en dat is altijd een goede basis.

De beste Gedragstherapeut voor jou en jouw hond

Gedragstherapeut als specialist

Tot slot is het goed om te bedenken dat er naast kwaliteitsverschillen ook grote verschillen zijn in specialiteiten: zo heeft de ene gedragstherapeut bijvoorbeeld veel meer ervaring met de kleinere hondenrassen (chihuahua’s en dergelijke) en de andere is vooral actief bij de grotere herders of doggen.  Of je vindt een gedragstherapeut die met name adviseert voor jachthonden. Of sommige hebben (vaak onbedoeld) een specialisatie opgebouwd op bepaald probleemgedrag: agressie bijvoorbeeld, of niet alleen kunnen zijn.  Kortom: het is goed om rond te vragen, bovendien zal een goede Gedragstherapeut je graag naar een collega doorverwijzen als hij/zij zelf weet dat jouw probleemvraag niet zijn expertise is.

Wil je hulp bij het vinden van een goede Gedragstherapeut?  Je kan ons altijd een berichtje sturen!

Heb jij ervaring met de zoektocht naar een GT? Laat het hieronder weten, wat zijn jouw tips voor andere, zoekende hondenbaasjes

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Daniel
Door

Daniel

op 13 Apr 2019

Zelf vindt ik het nogal jammer dat je in je artikel een vereniging naar beneden haalt. Achter deze vereniging zit wel degelijk bestuur en ik zelf heb goede ervaringen met deze opgeleide therapeuten. Jammer van het artikel , het komt erg onprofessioneel over en misschien eerder over als jaloezie ..Ik volg altijd jullie leuke blogs maar voor mij een goede reden jullie niet meer te volgen als mensen/ vereniging zo ten schande worden gemaakt .(En nee ikzelf heb verder niks met de vereniging, alleen ervaring met een gedragstherapeut van hun)

Mandy
Door

Mandy

op 13 Apr 2019

Dank voor je berichtje. Ik haal niets naar beneden. Ik ben wel kritisch. En het valt mij op dat deze vereniging een 'voorkant' presenteert op hun website waarbij de schijn wordt gewekt dat er een onafhankelijke toetsing is van de aangesloten gedragstherapeuten (zoals de andere beroepsverenigingen die ik noem doen). En dat blijkt dat dit een vereniging is van afgestudeerde mensen van 1 opleiding, waarbij de opzet van de vereniging ook uit deze opleider komt. Oftewel: waarom heet dit niet gewoon de vereniging van de opleiding van A.B.?Ik ben zeker niet jaloers, laat daar geen misverstand over ontstaan, en qua professionaliteit: ik laat me graag overtuigen van mijn ongelijk: dus als je goede argumenten hebt: hoor ik ze graag! Ik snap dat deze vereniging een bestuur heeft (dat is niet zo moeilijk te organiseren... ) maar ik blijf erbij dat ik de onafhankelijke toetsing hier mis, of minimaal een duidelijke beschrijving op de verenigingssite. Waarom deze kritische noot in mijn blog? Ik vind dat hondeneigenaren het kaf & koren moeten kunnen onderscheiden bij hun zoektocht en keuze voor een Gedragstherapeut. Overigens zeg ik niet dat ik deze groep therapeuten slecht/onvoldoende vind, daar heb ik geen idee van... Ik zeg enkel dat de opzet van deze vereniging erg ondoorzichtig is, en sterk lijkt op een staaltje 'Wij-van-WC-eend...'

Sam
Door

Sam

op 13 Apr 2019

Met verbazing dit artikel gelezen. Wat jammer dat je in 1 blog een hele vereniging neerhaalt zonder eerst research te doen. Er zit wel degelijk een heel bestuur achter daarnaast zitten er veel eisen aan of je lid kan worden en blijven ! Jammer je blogs waren altijd leuk!

Mandy
Door

Mandy

op 13 Apr 2019

Dank voor je berichtje... en: zie mijn antwoord bij het berichtje van Daniel...

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

 • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
 • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
 • De geheime mythe rondom granen
 • Eiwitten en vetten: ja of nee?
 • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden