Detectie-honden zoeken Walvissen-poep
3 min. leestijd

Detectie-honden zoeken Walvissen-poep

Detectie-honden zoeken Walvissenpoep?  Staat dat er echt?

Jazeker, en toch gaat dit stukje over honden en hun neus.  Ongetwijfeld weet je al dat een hond de meest wonderlijke dingen kan bereiken met speuren of zoeken.

Een onderdeel van dit neuswerk is het detectiewerk. De detectiehond is opgeleid om een specifieke geur te zoeken en te verwijzen. Zo kennen wel allemaal de Explosieven-detectiehond (die ‘bommen’ vindt) of de Narcotica-detectiehond (de ‘drugshond’).

Ja, logisch, dat wisten we al… maar wist je het ook van de Walvissen-poep?

Nee?!  Ik ook niet. Toch bestaat het: in Washington (VS) is een hond opgeleid die de uitwerpselen van de Orka kan vinden.

Waarom? – Goede vraag!

Biologen willen graag meer weten over de leefomgeving van de bedreigde Orka, en deze hond helpt ze om de dieren te vinden.

Knap staaltje werk, nietwaar?!

Of wat dacht je van de hond die bepaalde mosselen kan detecteren? – In Californië komen zogenoemde quagga-mosselen voor. Deze eten alle voedingsstoffen op en kunnen daardoor enorm bedreigend zijn voor de natuurlijke  omgeving.  Men probeert de mossel dan ook binnen de perken te houden. Daarom zijn er honden opgeleid om de quagga mossel te vinden. Vooral op de aanlegsteigers van plezierbootjes houden ze scherp in de gaten of er niet per ongeluk een paar van deze mosselen als verstekeling zijn meegekomen.

Mmm- allemaal ver van ons bed.  Hoewel?!

Er zijn honden die de zogenoemde Bed-vlo kunnen vinden. Dit zijn kleine, ongewenste insecten die vooral in de US voorkomen, en dan het liefst diep in de matrassen kruipen en daar leven… Jakkes…  Ze zijn haast onvindbaar voor mensen, maar een beetje hondenneus weet ze zo te verwijzen.

Mobieltje kwijt ?

Een heel andere taak heeft de hond die mobiele telefoons weet te vinden – dat is handig!

Ze doen dit niet voor de sloddervossen die hun mobieltje steeds kwijt zijn, maar deze honden worden getraind om te voorkomen dat mobieltjes bij gevangenissen naar binnen worden gesmokkeld. Het blijkt dat mobieltjes vaak worden gesmokkeld en dan een grote rol spelen bij uitbraakplannen of andere illegale activiteiten. Dankzij deze honden worden vele mobieltjes onderschept. De hond zoekt niet alleen naar de geur van mobieltjes, maar ook de bijbehorende batterijen, headsets, en andere onderdelen.

Zo zijn deze zoekhonden niet alleen in de VS actief, maar ook dichter bij huis:

In Engeland heeft een ijverige Springer Spaniël de taak om hommel-kolonies  te vinden. Deze hommels worden met uitsterven bedreigd.  Deze kolonies zijn voor de biologen heel lastig te vinden, maar met hulp van de Spaniël hebben ze veel sneller succes. Dit helpt de biologen te zorgen voor het behoud van de hommel.

Ja, nog steeds is dit over de grens – of niet ?!

Nou, ongetwijfeld heb je gehoord van de Beagle die in ziekenhuizen een bepaalde ziekenhuisbacterie  kan opsporen. Deze, intussen wereldberoemde, Beagle komt uit ons eigen kikkerlandje, en kan inderdaad fantastisch werk leveren voor patiënten in ziekenhuizen.

Wat zoekt jouw hond?

Kortom: er is een enorme wereld aan mogelijkheden, voor de hond is het steevast hetzelfde ‘spelletje’ maar met een beetje creativiteit kunnen ze een belangrijke taak vervullen.

Natuurlijk is niet iedere hond geschikt voor dit professionele werk, het vraagt veel training, een enorme werklust en uithoudingsvermogen. Zowel van de hond als van het baasje. Maar als hobby is het natuurlijk fantastisch!

Bovendien is het niet al te moeilijk aan te leren, dit heb je kunnen lezen in het gratis E-book, ‘Ontdek de speurneus van je hond’.  Heb je deze nog niet?  Gauw downloaden dan!

In dit E-book wordt Kattenkruid als geur gekozen, maar misschien werk je zelf liever met een andere geur, of heb je ook plannen voor andere soorten detectiewerk voor jouw hond.  Is dat zo?   Ik zou het hartstikke leuk vinden als je dit hieronder liet weten!

(Bronnen: http://thepoodleanddogblog.typepad.com/the_poodle_and_dog_blog/2012/03/sniffer-dog-has-an-unusual-sniffing-job.html – http://www.ilovedogs.com/2013/06/unusual-detection-dogs-sniff-out-whale-poop-and-more/#.Ui3YphZiJU4 – http://www.canadianpetconnection.com/unusual-jobs-for-dogs/)

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut. En vanaf 2019 ook gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in Warschau PL, in Engeland, Santiago de Chili in München en Stuttgart (Zuid-Duitsland), en nu onder de rook van Antwerpen...Maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Nella
Door

Nella

op 11 Sep 2013

Mooi he, die werkende honden neus! Een van mijn voormalig praktijkspeurhonden is nu werkzaam in gevangenissen. Inderdaad om mobieltjes te zoeken. Ook dat is dus al in ons eigen kikkerlandje te vinden :)

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 11 Sep 2013

Hai Nella, Wat gaaf! Ik wist niet dat dat in Nederland ook werd gedaan. Mooi dat deze hond dus kennelijk het zoeken (detectie) en het praktijkspeuren beheerst ! - Ik krijg zelf zin om mijn hond te leren mijn autosleutels te vinden - over gemak gesproken :)

Reactie plaatsen

Heeft je hond jeuk of een allergie? Gratis checklist

Met deze korte checklist weet je of jouw hond mogelijk allergisch of intolerant is. Jeuk is een bekend symptoom: maar er bestaan meer symptomen die veel hondeneigenaren niet zien. Met deze gratis checklist weet je het in 10 minuten :-)