Ik hoor mijn puppy grommen! Moet ik dat toelaten?

Ik hoor mijn puppy grommen! Moet ik dat toelaten?

Kan jouw puppy grommen? En doet hij dit vaak?  Grommen tijdens het spelen, bij de voerbak, boven zijn kluif of als je je hond onder de tafel uit wil halen. Is het een teken dat je pup vals is? Deze vraag krijg ik zeer regelmatig van bezorgde puppy-eigenaren.



Mag mijn puppy grommen?

Er zijn verschillende redenen dat een hond gromt en er zijn verschillende manieren waarop hij kan grommen. Tijdens het spelen met bijvoorbeeld een trektouw kan een hond flink grommen. In de meeste gevallen spreken we hier van spelagressie. Het is een onderdeel van het spelen, zoals het jagen en bijten dat ook is. En tijdens het spel kan dit dus geen kwaad, je pup bedoelt het niet agressief. Maar: je zorgt liever wél dat het allemaal een beetje leuk en beheerst blijft. In een ideale situatie leer je je hond ook het los-commando aan waardoor je het spel stopt en daarmee het grommen dus direct afgelopen is.


Grommen en bezitsagressie


Wil hij niet los laten, blijft hij je strak aankijken of tilt hij zijn lip op en kan je het speeltje niet meer pakken zonder dat hij naar je hapt? Dan noem je dit prooinijd of bezitsagressie. Vroeger werd geadviseerd om vooral door de pakken en je niet op je kop te laten zitten door je hond. Dan resulteerde uiteraard in aardig wat beten en een grote beschadiging in het vertrouwen van zowel hond als baas.



via GIPHY

 

Deze bezitsdrang zie je ook regelmatig bij kluifjes of de voerbak. Het heeft geen zin om het koste wat kost af te pakken. Je pup moet gaan leren dat het prima is dat jij hierbij in de buurt komt. Hoe je dat aanleert, lees je in het artikel over baknijd.


Prooinijd voorkomen door ruilen


Bij het spelen kan je hem leren loslaten door te ruilen. Een hond vindt het niet prettig om iets af te staan maar kan dit prima leren als hij er wat beters voor terug krijgt. Leer hem dus met iets heel erg lekkers dat los laten hem juist wat oplevert.




  • Houd om te beginnen het lekkers voor zijn neus.
  • Als hij het speeltje los laat, zeg je “los”. Hierdoor gaat hij het commando koppelen aan zijn actie.
  • Nu krijgt hij het lekkers.
  • De eerste keer pak je het speeltje niet eens op. En mag hij zijn speeltje direct weer pakken. Hij leert nu dat er niets afgepakt wordt en dat het alleen maar leuker wordt als hij los laat.
  • Je bouwt deze oefening uit door de volgende keer het speeltje wel op te pakken of aan te pakken, en eerst direct weer terug te geven.
  • Daarna stel je het teruggeven 1 of 2 seconden uit. Maar blijf wél 9 van de 10 keer het speeltje teruggeven.

Golden Retriever met kluif in zijn mand

Nu heb je een oefening waarmee je ook kunt ruilen als je pup iets heeft wat hij niet mag hebben: je nieuwe schoen, of een paar sokken uit de wasmand.



Is grommen een probleem?

Nee! Grommen is hondentaal. Door te grommen, weg te kijken, zijn lip op te trekken, kan hij je laten weten dat hij iets niet prettig vindt. Het is een waarschuwing en je voorkomt agressie juist door te luisteren naar die waarschuwing. Als je toch doorgaat en zijn signalen negeert, is zijn laatste uitweg om te happen. Het gebeurt bijna nooit uit het niets maar wij zien de signalen vaak niet. De hond heeft op alle mogelijk manieren die hij tot zijn beschikking heeft laten weten dat hij iets niet wil. Als dat niet zorgt dat wij daarop reageren, zal hij tot zijn laatste redmiddel over moeten gaan en dat is bijten.


Hoe vaker je over de grenzen van je hond heen gaat, hoe sneller hij het bijten in zal zetten. Hij leert namelijk dat je wel weg gaat als hij bijt. Het heeft dus geen zin meer om subtiele signalen uit te zenden want daar wordt niet op gereageerd. De drempel om te bijten wordt hierdoor steeds lager.



Grommen nooit bestraffen!

Om deze reden is het belangrijk dat je nooit straft voor het grommen! Het is heel menselijk en logisch om 'Foei!' te roepen als je pup gromt, maar de kans is groot dat je de situatie daardoor veel erger maakt: feitelijk vertel je je hond dat hij je niet meer mag waarschuwen, dus is de kans groot dat hij de volgende keer het grommen 'overslaat' en meteen gaat bijten!


Bedenk je bij een grom dus goed waarom je puppy gromt. Is het spel, verdedigt hij iets of zit hij in een situatie die hij vervelend vindt?


Op het moment dat je pup gromt ter verdediging of vanuit angst is het goed om te stoppen waar je mee bezig bent. Bedenk je waarom hij zo reageert en hoe je dit de volgende keer kan voorkomen. Dat is hier de beste oplossing. Zoek uit waarom hij dit gedrag laat zien. Wat vindt hij vervelend of bedreigend? Hoe kan je dit de volgende keer anders doen zodat je hond zich prettig voelt?


Grommen bij het spelen is geen probleem, mits je hond niet doorslaat en te fel gaat worden waarbij hij bijvoorbeeld in je handen bijt. Voor sommige honden die een feller karakter hebben, zijn heftige trekspelletjes soms te veel. Ze verliezen zichzelf en hebben geen rem meer. Voor deze types is een apporteer- of zoekspel vaak een beter alternatief.


Herken jij het soort grommen bij jouw hond? Het verschil tussen spelgrom of echte dreiging? We waarderen het enorm als je hieronder jouw ervaring wilt delen :-)

Sanne
Door

Sanne

op 27 Mar 2021

Dag,Ik heb sins 3 dagen een mechelse herder pup van 7 weken ze bijt in mijn fleacedekentjes en benen in de benen pakt ze vol vast en gaat Dan echt sleuren en lost niet altijd voor een snoepje nu vroeg ik me af als ik haar niet beloon voor t bijten met elke keer als ze lost een snoepje te geven Ze is ook bang van autos maar hier word vanop afstand aan gewerkt

Annick
Door

Annick

op 10 Feb 2021

Hallo Mandy, Ik maak me zorgen om het gedrag van onze 3 maanden jonge mini Bull-Terriër. Sinds ongeveer een week gaat ze zomaar opeens over de rooie als ik bij haar op de grond ga zitten (plat op de poep, als ik gewoon op mijn hurken zit doet ze het niet): ze blaft, gromt, springt en bijt naar mij, valt als het ware aan. Ze gaat dan diep door haar voorpoten en haalt uit, haar staartje blijft hoog. Dan "pakt" ze wat ze te pakken kan krijgen: mijn handen, mijn trui, broek, kuit,... Ik duw haar dan van mij af, roep "foei" en "nee", hou mijn hand voor haar snuit. Ik wil haar niet het idee geven dat ze zich over mij kan zetten en mij kan domineren, dus ik hou dat even vol. Maar het stopt pas als ik recht sta. Ik ben dan vaak al zo boos (en teleurgesteld) dat ik haar in de bench zet. Bij mijn man en oudste dochter (12) doet ze het niet, mijn jongste dochter (10) is vaak ook niet veilig op de grond. En als mijn man in de buurt is, doet ze het ook niet (dus hij ziet de ernst er niet van in, want hij maakt het niet mee). Ze doet het trouwens soms ook als we op de sofa zitten: dan komt ze uit het niets afgestormd, springt met haar voorpoten op de sofa (ze kan er gelukkig nog niet in) en blaft, gromt en bijt. En dat stopt pas als we rechtstaan... Onder geen beding zetten we haar dan bij ons op schoot, dus 'belonen' doen we dat gedrag niet. Is dit normaal gedrag? En zo ja, wat zou de reden kunnen zijn? Hoe kunnen we hierop anticiperen (want negeren is heel erg moeilijk, aangezien ze overal haar tanden inzet). Heel erg bedankt voor je hulp!

Glenda
Door

Glenda

op 13 Apr 2021

Haar straffen in de becnhe werkt niet de becnhe moet een plek zijn waar ze zich trug ken trekken en ze moet het niet als een straf plek zijn waarschijnlijk kom je voor haar onzeker over en heeft ze schijt aan je wand bij je man doet ze het niet waarschijnlijk is hij wat zekerder en directer dat blaffen en grommen is geen agressie maar meer uitdagen en je uit testen hoe ver je kan gaan het beste is haar foute gedrag te negeren en haar goeie gedrag te belonen door haar foute gedrag te negeren gaat zij het optenduur niet leuk meer vinden omdat ze geen reactie erop krijgt door haar goeie gedrag te belonen door bijvoorbeeld even te spelen of koekje te geven gaat zij leren van ow als ik dit doet krijg ik wel aandacht miss is het ook een idee als je op curcus met haar gaat is niet alleen leerzaam maar je krijgt ook een band met je hond succes ermee

Daniek
Door

Daniek

op 01 Feb 2021

Hallo,Wij hebben nu een Welsh Springer Spaniël pup van 9 weken, hij is nu ruim een week bij ons thuis. Wij lopen tegen het probleem aan dat hij erg bijt in onze handen, voeten, enkels, gordijnen, sloffen ect. Hij gromt, blaft en trekt eraan. Hij zit wel in spelhouding (voorover gebogen). Wij zeggen 'nee' of 'au' en bieden wat anders aan, wat kort lijkt te werken maar dan vindt hij het bijten in onze handen toch leuker. Wij geven hem Time-Outs van een paar minuten in de bench maar dit werkt ook maar voor kort en begint daarna weer te happen. Hij reageert ook niet op nee of au, en laat gewoon echt niet los (doet behoorlijk pijn waardoor we hem wel bij zijn bekkie vast moeten pakken anders laat hij niet los). Past dit gedrag bij normaal puppy gedrag van een pup van 9 weken? Wij willen hem liever niet vastpakken, maar anders laat hij niet los! Tips zijn meer dan welkom. Doen wij het zo goed? Is dit een kwestie van doorzetten of pakken wij het compleet verkeerd aan.Hoor graag wat we het beste kunnen doen.

Mandy
Door

Mandy

op 01 Feb 2021

Hallo Daniek, gefeliciteerd met de Pup! En allereerst: het is normaal puppygedrag, dus daarover hoef je je geen zorgen te maken. Wel is het belangrijk dat je nu weet wat je het beste kan doen. In ieder geval niet straffen, maar inderdaad korte time outs (voor een 9 weken pup is een paar minuten time out al veel te lang: na 20 seconden snapt hij het verband al niet). De 'straf' van de time out is dat je even het contact met hem verbreekt... en dat is heel naar voor de pup. Dus dat kan als straf werken: maar niet bij alle pups of in alle situaties (een 'straf' of correctie is pas effectief als het gedrag stopt, anders niet). Enfin: Zorg in ieder geval ervoor dat je 10 of meer 'speeltjes' hebt waar hij wel in mag bijten. Koop niet heel de dierenwinkel leeg... maar een oude theedoek of een stukje fleece waarin je een dikke knoop legt is natuurlijk ook prima als speel. Zorg dat je au zegt (of nee)... en biedt dan meteen iets aan wat hij wel mag hebben. En: leer met hem te spelen met zo'n voorwerp. Ik bedoel: duw het niet in zijn bek: maar laat het als een soort 'slang' over de grond bewegen... van hem vandaan...daag hem uit om het te pakken, en laat hem het ook te pakken krijgen: dat vinden pups fantastisch... zodra hij iets van jouw kleiding of lichaam raakt met zijn tanden (je huid bedoel ik): stop je onmiddellijk met het spel en je kijkt weg van hem.. 10 seconden.. en dan geef je hem nog 1 kans.. als dit weer fout gaat stop je resoluut en ga je wat anders doen. Niets zeggen, niet boos worden... gewoon: 'jammer.. maar dit doen we niet'.... Als hij doordraait en vervelend wordt (ongewenst gedrag laat zien): zet je hem inderdaad in zijn bench. Is de bench groot genoeg om even te verblijven? En: belangrijker dan wat ik hierboven beschreef: heb je al een beetje een dagritme voor hem? Dit is een baby: en ze worden vaak vervelend als ze teveel prikkels krijgen (denk aan een oververmoeide dreumes die niet wil slapen maar ook niets meer kan hebben... ) Het is goed om dat onder de loep te nemen + daar eventueel ter plekke wat hulp bij te zoeken. (Want: ik wil ook niet dat je de pup de hele dag in de bench zet: dat is voor de pup net zo slecht als de hele dag niet slapen). In dat geval raad ik je aan om een goede trainer te zoeken (liefst in jouw omgeving): die je met wat tips kan helpen om dit niet uit de bocht te laten vliegen...want dan blijf je met het nare gedrag zitten... en daar is niemand bij geholpen..

nathalie
Door

nathalie

op 03 Jan 2022

Hi Mandy, wat tof om een bekend gezicht te zien. Ik ken ik nog van Huddle :-) Nathalie de communiity manager van toen hier haha. Echt thanks voor je Tips. We hebben sinds twee weken een pup en uit enthousiasme hapt hij, daarna vaak bijten zonder nog los te willen laten. Als we hem los willen halen begint hij te grommen. Dan pakken we hem meestal beet en laten we hem daarna los zonder aandacht te geven. Als het echt uit de hand loopt zetten we hem op de gang. Maar jouw tips zijn wat anders, dus we gaan dit proberen! En dan binnenkort naar de puppy training met onze lieve orkaan. Wat fijn om in elk geval te lezen dat het "normaal" puppy gedrag is en dat we er een weg in gaan vinden met hem. Ik ga je tips meenemen.

Amy
Door

Amy

op 22 Jan 2021

Hallo Mandy. Wij hebben sinds een week een Franse Bulldog pup. Wij hebben van de fokker al gehoord dat ze de pittigste is van het nest. Nu is ze onwijs lief tegen mij, erg speels (maar dat vind ik leuk). Alleen heeft mijn man haar een paar keer gecorrigeerd door haar nekvel te pakken en foei te zeggen. Hierna heeft ze niet altijd meer zo lief gedaan tegen hem wat ons een beetje onzeker maakt. Daarnaast bijt ze (gelukkig niet al te veel) in de meubels. Wat is de juiste manier om haar te corrigeren? Op het internet lees je veel tegenstrijdige verhalen. Daarnaast begint ze ook te grommen tegen bezoek en af en toe tegen ons. Moeten we hier wat mee? We horen graag van je.

cathy
Door

cathy

op 08 Jan 2021

Hallo Mandy, Wij hebben nu een dike 2 manden een Jack Russeltje in ons gezin. Zo'n schatje, althans zo begon het. het was altijd al wel een bijtertje. maar sinds een paar dagen is zijn gedrag heel gek. Hij komt 'smorgends niet meer uit zijn benche, gromt op ons en hapt ons nu ook. we hebben 4 kids en dde ene is er in mijn ogen soms al wat wilder mee dan de andere, en vermoeden dat er daar ergens iets mis in gegaan is. In het begin viel hij in slap op onze schoot en legden we hem dan rustig in zijn benche, tegenwoordig durven we hem niet emer bij ons te zetten want als hij in slap valt kunnen we geen kant meer uit. ik heb echt bhartpijn dat hij nu ineens zo vals is geworden en heb echt raad nodig wat we nu moeten doen want hij is anders zooooo sociaal en was zo lief. kunt u ons tips geven?

Mandy
Door

Mandy

op 10 Jan 2021

Dank voor je berichtje. En wat vervelend is zo'n situatie. Ik kan je niet vanaf internet een top-advies geven, behalve dat je niet te lang moet rond blijven lopen met een pup die dit gedrag laat zien. Haal er zo snel mogelijk een goede gedragstherapeut bij, dat is mijn advies. Niet omdat er iets verschrikkelijk fout is, maar wèl omdat je nu echt even heel goed advies nodig hebt voor wat bij jouw pup, in jouw situatie het beste helpt. (zodat je meteen weet waar voor jullie de oplossing zit). Het punt is; als dit te lang blijft 'sudderen' kan het plots wèl tot een bijtincident komen (of meer dan 1x) en dan is de situatie echt heel naar: voor jullie en voor jullie kleine JR-manneke... Kijk voor een goede gedragstherapeut in de buurt bijvoorbeeld hier: https://nvgh.nl/

Mike
Door

Mike

op 15 Dec 2020

Hoi, wij hebben sinds kort een labrador pup (nu bijna 10 weken). Wij merken dat hij een soort driftbuien heeft waar hij dan alles doet wat niet mag en niet meer luistert. Hij gaat dan onder de tafel in de manden zitten bijten, aan de tafel zelf, in het kleed, gordijnen, slippers. Als wij hem corrigeren wilt hij ons ook bijten. Ook met spelen hapt hij vaak naar handen armen en voeten. Het lijkt ook alleen maar erger te worden. Wij weten dat alle puppy’s aan puppybijten doen maar wij hebben het idee dat dit wel de extreme kant is. Als hij in ons bijt roepen wij auw en geven wij hem geen aandacht meer. Op dat moment gaat hij weer aan de tafel of iets anders kauwen. Wij doen hem dan nu vaak in zijn bench met bijvoorbeeld een kluifje en dan komt die wel tot rust maar wanneer de bench weer open gaat gaat hij gewoon weer verder met de meubels kauwen (wij proberen hem uiteraard met speeltjes te corrigeren als hij dat doet). Ook vinden wij het erg vreemd dat onze pup niet graag naar buiten wilt. Hij is al wel redelijk zindelijk en geeft ook vaak aan dat hij moet plassen of poepen door te snuffen bij de achterdeur. Maar zodra wij hem dan naar de gang roepen om zijn riem om te doen gaat hij zitten in de woonkamer en blijft hij je aankijken. Ook als wij de riem omdoen in de woonkamer om hem naar buiten te slepen blijft hij gewoon liggen. Ons gezin bestaat uit 3 waarvan 1 zoon van 20

Lore Daenen
Door

Lore Daenen

op 27 Oct 2020

Hallo daar! Wij hebben nu een ridgeback pup van bijna twaalf weken. Hij heeft ook last van “dolle puppymomenten” dat er niets mee aan te vangen valt en hij in handen en voeten bijt. Meestal is dat omdat hij blijft vechten tegen de slaap. Vandaag lag hij echter langs mij te slapen in de zetel en ik wil hem wat verleggen. Hij gromde echter heel hard. Ik wil hem opnieuw oppakken om te verleggen en hij gromt en valt aan. Ik ben echt zo geschrokken van dit gedrag. Dit deed hij nooit eerder. Is dit omdat hij sliep? We verlegden hem eerder al in zijn slaap. Dat was daarvoor nooit een probleem. Ik had écht even bang van mijn eigen pup.

Veronique
Door

Veronique

op 20 Oct 2020

Beste, Wij hebben een ridgebackpup van 5 maanden. Ze had rond 13 weken last van baknijd. Dat hebben we ondertussen kunnen oplossen door met de hand bij te geven. Als ze een kluif in haar mand krijgt, durft ze grommen als je in de buurt komt dus geven we het haar ondertussen enkel buiten. Daar gaat ze op haar vaste plekje liggen en komen we niet in haar buurt. Vanmorgen was ik haar aan het aaien in haar mand en begon ze ook zachtjes te grommen. Ik h een me groot gemaakt en kordaat foei gezegd. Dat had ik waarschijnlijk niet mogen doen, maar ik ben nu heel onzeker geworden. Het is precies of ze minder en minder kan verdragen. Ik ga er nu op letten dat ik haar niet meer zal als ze in haar mand ligt...maar wat is het volgende??? Onze vorige ridgeback was echt een zeer slaafse hond. Die verdroeg echt alles. Zij is dus een ander paar mouwen. Heb je wat raad, want ik wil niet dat ze over mij gaat lopen en dit gaat escaleren...

karolien
Door

karolien

op 01 Oct 2020

Beste, Wij hebben een pup van 6 maanden oud (truffel,teefje,bouvier) NU is het probleem als mijn broer zijn 1 jarig kindje aan het kruipen is en boven op onze truffel gaat begint ze te grommen en word ze boos. Ik begrijp wel dat zijn dochtertje dit niet mag maar ik vind ook wel dat truffel zo niet mag reageren en gewoon moet opstaan en ergens anders gaan liggen. Heb wel schrik dat ze eens een keer bijt ofzo. Wat kunnen we hieraan doen. Ik heb het gevoel dat truffel rustig ligt en het niet fijn vind dat ze erop kruipt maar dat grommen wil ik toch niet.. We letten er altijd op dat ze niet alleen is met truffel. Alvast bedankt.

Valentine Nyssen
Door

Valentine Nyssen

op 08 Sep 2020

Hallo, wij hebben een 5 maand oude beagle pup en sinds paar dagen een rescue hondje uit Spanje van 1 jaar oud. Onze beagle pup wil natuurlijk graag spelen. Ze rennen achter elkaar in de tuin en springen op elkaar maar onze rescue gromt daarbij de hele tijd en heeft opgetrokken lip! Toch gaat het spelen door en onze beagle pup is zich van geen kwaad bewust. Volgens mij is dit toch dreiggedrag maar weet niet goed of ik tussenbeide moet komen. Enig idee??

Melanie
Door

Melanie

op 24 May 2020

Hallo Ik heb een pup van 19 weken maar ze gromt heel snel. Als we haar oppakken gromt ze, net zo erg dat ze zelfs echt hapte toen ze even naar haar mand moest. Wat te doen?

Sabrina
Door

Sabrina

op 19 May 2020

Wij hebben twee pups van bijna 4 maanden ze slapen altijd samen in een bench maar sinds gisteren gromt mannetje naar het vrouwtje als ze nog maar beweegt en wordt het vrouwtje bang hoe moeten we erop reageren best apart in een bench?

Rachel
Door

Rachel

op 17 May 2020

Hoihoi, Ik heb een pup van 8 weken en ze doet het verder heel erg goed. Ze slaapt overdag ook veel maar soms gaat het goed met spelen en andere momenten dan als je met haar aan het spelen bent bijt ze en begint ze te grommen. als je haar oppakt probeert ze in je gezicht te bijten en gaat ze ook grommen/bladfen naar je. Ik ben bang als ik nu niks doet dat ze dit zal blijven doen en misschien wel vast gaat worden. Het is trouwens een pomeranian. Ik hoop op een reactie. Groetjes Rachel

Denise
Door

Denise

op 11 May 2020

Hoi, Wij hebben sinds 1,5 week een pup van inmiddels 9,5 week in huis. Ze is een kruising golden retriever/friese stabij. Nu is deze dame erg fel en zitten wij met onze handen in het haar. Ze graaft namelijk in onze tuin en dan willen we haar uit de border tillen. Want haar eruit lokken, trapt ze niet in. Dus tillen we haar eruit en zeggen nee, maar als we haar op willen tillen gromt ze direct. Maar van die plek moet ze af, dus tillen we haar toch. Ze bijt ons dan.Ook als ze slaapt en we haar in haar bench willen tillen, dan begint ze te grommen.We weten dat jonge pups bijten, maar zij bijt vaak, ook in onze handen, schoenen, tafel.Handen bijvoorbeeld tijdens het omdoen van de halsband. Hoe kunnen we dit gedrag corrigeren?Ze heeft nu wel een blaasontsteking en antibiotica en pijnstilling. Maar we weten niet of dit erbij hoort.Kun je ons adviseren?

Blanche
Door

Blanche

op 29 Apr 2020

Hallo. Wij hebben nu een Amerikaanse bully pup van 13 weken . Hij is heel lief en slim. Hij kent al super veel commando’s en wij trainen dagelijks met hem wat hij erg leuk vind. Ook speelt hij vaak met de vrouwtjes hond van de buren. Dit gaat erg goed, alleen is zijn spelen “ blijven bijten bijten bijten” in de poten , en haar nek, in haar halsband. Eigenlijk het enige wat hij doet. Het vrouwtje laat het merendeels toe en wij weten niet hoe we het moeten corrigeren. Wij geven hem soms een “ grote mond “ en zetten hem soms even om rustig te worden in de bench. Maar zodra die weer open gaat begint het weer van voor af aan. Ook was er laatst een andere puppy, kleiner dan hem , maar ongeveer even oud. Ook een mannetje. Hij gromde naar de pup en beet hem ook ( niet heel hard want de andere pup piepte niet ofzo ) maar het was niet heel speels bedoeld van mijn pup. Hij had een rechte staart en een strakke gespannen houding. Verder kan hij goed met andere honden ( oudere ) op dat spelenderwijs bijten na dan, want sommige baasjes vinden het ook niet al te prettig als onze pup de heletijd in de vacht van hun hond hangt. Moeten wij ons zorgen maken ?

Ed Deinum
Door

Ed Deinum

op 29 Apr 2020

Hallo,Wij hebben een boxerpup van nu 13 weken. Het is een super lief beesje, maar regelmatig kan hij vanuit het niets ineens erg agressief reageren. Hij gaat dan grommen en bijten, echt niet uit speelsheid, maar pure agressie. We weten niet goed wat we hier mee moeten doen. We straffen hem niet, want dat maakt het alleen maar erger hebben we gemerkt, en wordt hij nog agressiever. Het is ineens erg plotseling, dan zit hij lekker bij je te spelen met een speeltje, en ineens reageert hij zo zonder aanleiding. Weet u wat dit betekend en heeft u misschien tips voor ons?Met vriendelijke groet,Ed Deinum

roosje
Door

roosje

op 12 Apr 2020

hoi, wij hebben een puppy van nu 8 weken oud geboren op 13-02-20. Het is een kruising van een Mechelse herder en een old english bulldog. Ze is lekker actief met spelen met haar speeltjes en vooral daar lekker in bijten. Mijn houten kast is soms ook de lul want daar knaagt ze vaak aan. Als ik dit zie dan corrigeer ik haar en geef ik iets waar ze wel in mag bijten of mee mag spelen. Ik zit meer thuis dan mijn partner en laat haar ook de meeste keren uit om te wandelen of alleen even plassen om haar zindelijk te maken. Nu als ze soms niet mee wilt lopen in de wandeling blijf ik altijd heel even wachten en vervolgens vraag ik of ze mee komt en daarna geef ik een wat stevigere ruk aan de riem als ze echt niet wilt. Vaak begint ze dan te grommen en haar tanden te laten zien en springt ze weleens op om proberen te bijten. Mijn partner laat haar alleen in de ochtend uit en als hij thuis komt is ze heel enthousiast wat verder inprincipe geen problemen geeft. Maar soms valt ze hem zomaar aan als hij in de keuken bv staat te koken en bijt ze echt wel heel stevig op dit moment nog in zijn been. En omdat hij het niet ziet aankomen schrikt hij natuurlijk en geeft een reactie waardoor ze een soort agressief gedrag vertoont. En hard gaat grommen haar tanden bloot geeft en in de aanval wilt gaan met een bepaalde blik. Ik denk dat dat zij mij ziet als packleider maar mijn partner sws niet en de kinderen al helemaal niet. Tegen de kinderen heeft ze nog geen gedrag vertoont als hier boven behalve dan als ze aan het spelen is en ze staan op om wat te pakken dat ze er achteraan rent om in hun broek te happen of als hun voeten bungelen dat ze in hun voeten wilt happen. Graag wat tips als u deze heeft over het gedrag van wat ze naar mijn partner vertoont.

Yvelyne
Door

Yvelyne

op 15 Feb 2020

Ik en mijn partner hebben sinds vorige week een geadopteerde Stafford pup (kruising wel maar met wat is onbekend) de pup is +4 maand. Nu alles gaat heel goed hij luistert flink enzovoort vooral naar mijn partner omdat hij meer thuis is dan ik. Ik zet hem smorgens ook in de bench omdat ik moet werken en mijn vriend haalt hem eruit bij zijn thuiskomst. Nu om aan de bench te wennen hadde we hem aventoe opgepakt als hij ergens sliep en legde we hem in de bench tot hij op een bepaald moment gromde naar mij dierf ik dit nie meer, nu gisterenavond lag mijn vriend te slapen in de zetel en wouw ik de pup die ook in zetel lag (aan de andere kant van de zetel) eruit lokken om te gaan plassen waarbij ik hem eerst rustig wakker maakte en toen een duwtje wouw geven om eruit te komen en gromde hij weer toen zij ik idd uit reactie van “neen goei” en toen wilde ik hem pakken en gromde hij samen met een blaf waarvan mijn vriend dan ook wakker werd en hij het dan overnam van ale uit de zetel waar de pup het dan zonder problemen deed. Hoe kunnen we dit oplosse? :(

Miryam
Door

Miryam

op 11 Dec 2019

Wij hebben sinds 4 weken een 13 weken oud mechels/hollandse herder teefje. Ze is lief naar alle mensen en gehoorzaamd vrij goed. Commando's leert ze graag en snapt ze vrij snel. Het enige waar wij tegen aan lopen is dat ze nogal nonchalant is in personal space. Ze loopt tussen, voor en op je voeten. Als ze speelt doet ze dit ook het liefst tegen je aan. Als ze bij je komt zitten dan zet ze haar poten ook altijd op je voeten. Verplaats jij je voet dan zet zij haar poot gewoon weer op je voet. Als je met haar speelt is ze ook erg onvoorzichtig en knalt ze als een kanon op je schoot of kruipt tegen je aan. Mijn vraag is kan dit gedrag erg kwaad en wat zouden we het beste kunnen doen om onze ruimte weer terug te kunnen krijgen?

Lotte
Door

Lotte

op 10 Dec 2019

Hallo, Onze pup van 14 weken begint te grommen wanneer die niet van schoot af wil.. Dus een soort van bezittingsdrang? Over een poosje is die te groot om nog op schoot te kunnen maar alsnog wil ik dat ie leert dat ie niet de baas is.

Miranda
Door

Miranda

op 24 Nov 2019

Hoi Mandy,Wij hebben sinds 2 weken een Cockapoo pup (teef). Ze is 12 weken. In plaats van dat het steeds leuker wordt heb ik het gevoel dat het alleen maar slechter gaat. We laten haar om de 2 uur ongeveer 5 minuten uit. Ze slaapt overdag niet in de bench. Als zij overdag in de bench moet raakt zij helemaal overstuur. Enerzijds hoor ik dat je haar moet laten huilen, anderszijds hoor ik dat je dit moet opbouwen. Wat is nu hierin waar? Wat ik daarnaast erger vind is dat zij ongeveer 2 keer per dag agressief wordt. Dan slaat het speels bijten om in echt harder bijten. Ze is dan ook superdruk en gromt tijdens het bijten in haar knuffels en gromt ook naar ons (handen, benen en voeten). Ik probeer haar weg te zetten maar dan rent ze net zo hard weer terug en begint het hele spel opnieuw. Nee zeggen versterkt het alleen maar, net als het pakken in het nekvel (Op aanraden van de fokker) of een tikje geven. In de bench zetten om tot rust te komen heb ik nog niet geprobeerd, omdat ze daar dus overdag niet ingaat. Een snuffelmat heb ik geprobeerd, maar die wordt op zo’n moment ook gebruikt als bijtspeeltje. Wat moet ik doen? Ik weet het echt niet meer en ben bang dat dit van kwaad tot erger gaat. Ook gezien het feit dat ik 2 jonge kinderen (8 en 6) heb. Die durven nu ook niet meer naar beneden te komen als de hond in zo’n bui is. Ik hoop dat je me kunt helpen.

Mandy
Door

Mandy

op 24 Nov 2019

Hai Miranda, Dank voor je berichtje, en gefeliciteerd met je pup! Goed dat je jouw vragen hier stelt. Er zijn best veel puppy-eigenaren die hier tegenaan lopen. En: ik raad je echt aan om het anders aan te pakken. Want dit kan zomaar helemaal van kwaad tot erger gaan, precies zoals je zegt. Mijn hoofdtip is om ofwel: begeleiding/advies te vragen (dus iets uitgebreider dan in deze reacties kan). Als je dit wilt, stuur mij dan even een berichtje (via de contact-pagina). Of: koop een helder boek waarin duidelijk staat wat je het beste kan doen. Ik raad je dit boek aan: https://www.bol.com/nl/p/hondenleven-lang-fysiek-mentaal-in-balans-elke-pup-goede-start/9200000032514819/ En voor de snelle/ kort-door-de-bocht tips op jouw vragen: Als je pup overstuur raakt in de bench moet je de bench echt opnieuw aanleren. Dan heeft het laten jammeren geen zin (jawel: ze zal uiteindelijk uitgeput in slaap vallen: maar de angst voor de bench wordt alleen maar groter). Ik raad je ook aan om niet meer in de nekvel te pakken. Dat was vroeger de opvoedingstip, gelukkig weten we nu dat dit geen goede methode is (het is alsof je je dreumes iedere keer een fikse klap voor z'n hoofd geeft... en eigenlijk erger.. voor de pup is het een echte 'noodgreep'). De drukte van je pup komt ongetwijfeld door oververmoeidheid en het gebrek aan structuur. Dat kan je vrij simpel oplossen, als je maar weet hoe. Nogmaals.. dit is even kort door de bocht (en voel je niet te bezwaard), maar het zijn heel herkenbare situaties van veel puppy-eigenaren... en ze zijn goed op te lossen, maar je moet even de juiste weg vinden..

Mendy
Door

Mendy

op 21 Nov 2019

Wij hebben een jack russel pup van 5mnden.Sinds een paar dagen gromt en hapt ze naar ons als ze in de bench zit.Als wij haar na de nacht eruit halen doet ze het niet. Nu bijt ze nog niet hard maar wil dit niet als ze volwassen is. Verder is ze niet dominant en erg lief.

Denise
Door

Denise

op 07 Nov 2019

Hoi Mandy,Goede info heeft u op uw website staan. Wij hebben sinds kort een Stafford/Rednose Pitbull pup en zij is nu 11 weekjes. We hebben haar al veel geleerd, doet vaker haar behoeftes buiten, gaat al uit haar zelf zitten zodra er een auto aan komt. Natuurlijk belonen we haar dan dmv een lekker koekje. ‘S Nachts piept ze niet wanneer ze in de bench zit en het is echt een knuffelkont; ze vindt het heerlijk om bij je te liggen op je schoot. Maar soms heeft ze van die klier uurtjes en pakt ze bijvoorbeeld schoenen in de gang. Zodra ik dan los, of foei! roep luistert madam niet. Zodra ik haar wil optillen naar de woonkamer begint ze te grommen en probeert ze mij te bijten. Dat maakt me heel erg boos en onzeker! ik wil absoluut niet dat ze over me heen gaat lopen. Ook stopt ze tijdens het buiten uitlaten van alles in haar bek en loopt ze erg aan de riem te trekken. Zodra ik haar naar mij toe trek stribbelt ze dusdanig tegen dat ze zichzelf bijna wurgt... heeft u tips?

john
Door

john

op 03 Nov 2019

hoi mandy wij hebben sinds een week een labradoodle pup van 9 weken,ook hebben wij nog een shih tzu van 13 en half jaar,de labradoodle laat onze shih tzu niet met rust,deze is dan ook haar hele huis kwijt,continu wordt er tegen haar geblaft of ze wordt achterna gezeten dood de labradoodle,af en toe reageert de shih tzu dan met een beetje gegrom geblaf en terug happen. het zal allemaal wel speelsheid zijn van de pup,we vinden het wel zielig voor onze oude tut,zal dit uiteindelijk nog wel goed komen,verbaal waarschuwen wij de pup,dit helpt niet,ook afleiden haalt weinig uit.

Bojoura
Door

Bojoura

op 14 Sep 2019

Hallo, Ik heb sinds 3 weken een kleine Kees pup van 4,5 maand. Ik merk dat als ik buiten met hem ben, dat hij naar andere pups/jonge honden gromt. Hij daagt ze uit om te spelen maar gromt erbij en trekt zijn lip daarbij op. Daar schrikken andere pups/jonge honden van en duiken weg. Wat kan ik doen om dat grommen af te leren en gewoon lekker te spelen met andere honden? Groetjes, Bojoura

Mandy
Door

Mandy

op 14 Sep 2019

Hi Bojoura, Dank voor je berichtje hier. En gefeliciteerd met je pup! Ik heb 2 adviezen voor je: 1. Straf nooit dit grommen! Want je hond kan misschien bedenken dat hij dit grommen moet overslaan en dan gaan happen of bijten (oftewel: je probleem wordt groter). Advies 2: Zoek een goede trainer/hondenschool die je kan helpen met het sociaal leren spelen. Dus geen puppy-klas waar allemaal pups zomaar bij elkaar worden gezet: maar echt gecontroleerd door een goede hondentrainer. Jouw pup heeft op de een of andere manier geleerd dat grommen normaal is naar andere honden: dus het wordt tijd dat hij gaat snappen dat dit anders moet. :-) En daar moet je echt even wat hulp bij gaan zoeken. Als je het lastig vindt een goede hondentrainer te vinden mag je mij ook mailen waar je woont: dan denk ik even met je mee... Succes! Mandy

Saskia
Door

Saskia

op 03 Sep 2019

Beste Mandy, sinds juni dit jaar hebben mijn vriend en ik een labradoodle pup van 20 weken. Nu is het echt een lief maar lekker druk en snel afgeleid beestje. Sinds enkele weken springt hij tijdens het wandelen tegen mij op en grijpt me met zn tanden in mn arm of been. Daar gromt hij af en toe bij en laat zn tanden zien. Hij doet dit vooral aan het eind van een wandeling als ik richting huis loop of als ik hem corrigeer als hij bijvoorbeele naar iets of iemand toe wilt en ik dit niet wil. Wat kan ik hier aan doen? Bij mijn vriend heeft hij het de afgelopen weken 1 keer gedaan. Bij mij doet hij het een paar keer per week. Toen wij hem net hadden, toen hij 10 weken was, deed hij het ook. Daarna heeft hij het niet meer gedaan tot twee weken geleden. Wat moet ik hiermee doen

Sas
Door

Sas

op 03 Sep 2019

Hoi Mandy,Sinds begin juni hebben wij een 20 weken oude labradoodle pup. Het is echt een schatje, maar wel lekker druk en snel afgeleid. Op de puppycursus noemen ze hem ookwel de stuiterbal. Op het moment dat ik met hem ga wandelen en een tijdje loop gaat dit heel goed. Maar op het moment dat ik terug naar huis loop of hem corrigeer in iets wat hij niet mag, springt hij happend tegen mij op en pakt mijn armen en benen vast met zn tanden. Verder laat hij af en toe zijn tandvlees zien en gromt hij er soms ook bij. Hij doet het vaak op het moment dat hij naar iets of iemand toe wilt en dit niet mag van mij. Bij mijn vriend heeft hij het de afgelopen weken 1 keer gedaan. Bij mij komt het een paar keer per week wel voor. Wat moet ik hiermee doen? Ik vind het echt super lastig en vervelend.

Mandy
Door

Mandy

op 03 Sep 2019

Hallo Saskia, dank voor je berichtje en gefeliciteerd met de pup. Ja, ik herken de lastigheid van dit. Mijn vraag is eigenlijk: hoe corrigeer je hem? En daarnaast: hoe ziet de dag er uit met je pup? Waarom ik dit vraag: als je schrijft over stuiterbal heb je een pup met veel energie.. maar mogelijk ook een pup die snel geprikkeld is (door alles wat om hem heen gebeurt) en misschien wel overprikkeld raakt... Dus voor een super-goed antwoord is iets dieper vraag-werk (van een gedragstherapeut) nodig. Maar ik wil je wel wat tips geven: 1. straf nooit voor het grommen.. dat is altijd onhandig omdat je dan het risico loopt dat je hond kan gaan bijten (het grommen als waarschuwing overslaat, zeg maar). 2. Je wilt eigenlijk het moment van opwinding (wat dat is waarschijnlijk dat springen, happen etc.) voor zijn. Dus je wilt zorgen dat je pup niet 'door het lint' gaat, maar eigenlijk onder dit lint blijft (volg je me nog?). Dus rustiger blijft en niet 'doorschiet' in dit gedrag. De kunst is om te leren herkennen wanneer dit gedrag precies gebeurt, en dan moet je iets hebben om je pup rustiger te krijgen: voor de ene pup kan dit betekenen: iets anders doen... even snuffelen, een rust-punt, een balletje vastpakken in de bek, of weet-ik-wat.. Voor de andere pup geldt misschien een andere 'rust-punt'. Ik snap dat dit best lastig is te herkennen: en mogelijk is het hiervoor wel handig om een goede gedragstherapeut in te schakelen (dit klinkt best heftig, maar met wat handige en juiste handvatten kan je dit gedrag tijdig bijsturen: voordat je pup straks misschien een te dolle puber wordt). 3. Voor nu meteen (totdat je qua training hiermee aan de slag gaat) raad ik je aan om iets te bedenken waardoor pup niet meer in jullie hapt en zo. Wat ik wel eens doe (met de hond van mijn klanten): een riem nemen waar een makkelijk handvat of extra stuk aan zit die je makkelijk los-en-vast-klikt zodat je pup bij dit gedrag direct aan een boom, paal of lantarenpaal klikt en zelf op 2 meter (buiten bereik) rustig afwacht tot hij rustiger wordt. Je kan dan namelijk dit ongewenste gedrag negeren.. wat natuurlijk niet gaat als je pup in je armen of benen gaat happen.. Intussen is dit niet de oplossing.. dat zal je echt met training moeten bekijken (bij voorkeur door een gedragstherapeut, zodat je eerst weet waarom je pup dit doet en dus de juiste training kan inzetten).. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.. .succes en veel plezier met je puber-pup :-)

Chris
Door

Chris

op 25 Aug 2019

Hallo We hebben een boerenfox/Duitse staander. Ze heet rosie. Ze is nu 14 weken,en luistert al aardig. Waneer we nee roepen bij ongewenst gedrag gaat ze reageren door grommetje en blaffen. Hoe leren we dit af. Ze gaat namelijk dan achter elkaar blaffen . Nu negeer ik het.Gr chris

Mandy
Door

Mandy

op 03 Sep 2019

Hallo Chris, Dank voor je berichtje hier... en gefeliciteerd met de pup. Het negeren dit type blaffen helpt inderdaad het beste. Het is dan wel belangrijk dat je Rosie even helemaal kan negeren (zonder dat er gevaarlijke situaties zijn op straat bijvoorbeeld.. of zonder dat Rosie iemand pijn doet of iets ongewenst sloopt bijvoorbeeld). Wat je ook kan doen bij dit blaffen is demontratief met z'n allen de kamer uit lopen (voor 1 minuutje.. voor zo'n jonge pup hoeft dat echt niet langer).. of haar zonder veel poespas oppakken en even een minuutje in haar bench zetten. Dus de 'straf' is dan eigenlijk: geen sociaal contact meer voor 1 minuutje.... Zodra ze stopt met blaffen beloon je haar (rustig.. met je stem) voor stil te zijn.. ze moet natuurlijk wel gaan snappen wat voor gedrag je wèl van haar wil :-) Veel succes, en veel plezier met Rosie!

Henk Kok
Door

Henk Kok

op 21 Aug 2019

Beste Mandy Wij hebben een lieve Franse Bulldog Lola van 1 jaar en 2 maanden een teefje en sinds zaterdag hebben wij een Franse bulldog pup erbij ook een teefje. Ze was bijna 10 weken toen we haar kregen, een overblijfertje uit het nest die samen met haar broertje nog niet was verkocht. We hebben ze buiten kennis laten maken en merkten toen direct dat de pup geen enkele onderdanigheid toonde, iets wat onze Lola wel deed als pup, maar direct op Lola af kwam. Dit is ontaard in een hectische situatie waarbij iedere keer als er even gespeeld wordt de pup overgaat in grommen en bijten. Lola probeert haar met zachte hand wat op de grond te drukken maar wordt hard teruggebeten en rent dan weg en de pup rent achter haar aan en blijft blaffen grommen en bijten. We halen ze dan uit elkaar maar als Lola dan ligt of haar richting uit komt sprint de pup grommend en bijtend op haar af. Wat moeten we hier in hemelsnaam mee aan? Laten uitvechten en als het escaleert uiteraard ingrijpen? Doen we dit goed? Hoe krijgen we hier een kentering in? Mijn lieve Lola is uitgeput en wij ook inmiddels. Dankjewel alvast voor je reactie groeten Henk Kok

Mandy
Door

Mandy

op 23 Aug 2019

Beste Henk, dank voor je berichtje. In dergelijke situaties is de verhouding wel scheef natuurlijk. Normaal gesproken krijgen jonge pups veel 'ruimte' van de volwassen hond (de pup mag tot ca. 14 of 16 weken wel heel veel doen...daarna grijpen de meeste volwassen honden in.). In dit geval is de vraag of dit toch spel/uitproberen is.. of dat je een pup hebt met iets teveel zelfvertrouwen (hoe was je pup in het nestje? wat deed de moeder hond met dit gedrag). Ik raad je aan om in ieder geval de situatie te controleren: je pup hoeft niet per se super onderdanig te zijn: maar je kan wel grenzen stellen wanneer je pup te ruw speelt/ of gaat bijten en happen... (dus als je ingrijpt). Het beste is om je pup dan even in de bench te zetten (of aan te lijnen).. zonder al te veel poespas (niet boos worden of mopperen: eigenlijk geen aandacht geven)... en als ie rustig is, mag hij weer komen... 'niet normaal doen' -> Hoppakee in de bench.. (voor misschien 1, 2 of 5 minuutjes.. niet langer hoor.. het gaat om het effect dat de pup gaat snappen dat dit gedrag niet gewenst is). Tegelijkertijd is het goed om je pup te belonen voor liever/leuker gedrag naar je andere hond.. Voor mij hier is het lastig om precies te zien wat de situatie is: als je het idee hebt dat dit niet goed uit te voeren is: raad ik je echt aan om een gedragstherapeut in te schakelen.. Een goede Gedragstherapeut kan vrij snel inschatten wat de oorzaak van dit gedrag is, en waar je dus het beste de oplossing kan zoeken... Laat me zeker weten hoe het gaat... ik ben wel benieuwd... Hartelijke groeten, Mandy

Anouk van Werde
Door

Anouk van Werde

op 04 Aug 2019

Onze hond (1jaar) gromt op het moment dat er iets gebeurd en hij daar geen zin in heeft. Als ik hem bijvoorbeeld vast pak om te knuffelen en hij dat liever niet wil, maar voornamelijk wanneer hij bij mij op de bank ligt en onze andere hond loopt voorbij of maakt aanstalten om ook bij ons te komen. Ik heb de indruk dat hij dan uit zijn rust gehaald wordt, of zijn rust wordt verstoord en dat vind hij niet fijn. Met als reactie dat grommen. Ik probeer hem nu af en toe voor te zijn en hem tijdig in zijn bench te leggen zodat hij daar een momentje voor zichzelf heeft, maar heel veel doet dat niet af. Wat kan ik het beste doen om zij taal beter te begrijpen en het grommen te voorkomen?

Mandy
Door

Mandy

op 11 Aug 2019

Hai Anouk, Ik neem aan (maar voor de zekerheid/ voor meelezers toch nog even dit:) dat je hem nooit straft voor het grommen. Dat is heel belangrijk!! Verder denk ik dat je het goed doet om hem tijdig in zijn bench tot rust te laten komen. Maar: er speelt wellicht meer.. en dat is te veel om zo even in een berichtje te typen. Allereerst wil ik je aanraden om medische dingen uit te sluiten: dus bij de dierenarts te laten checken of hij nergens pijn heeft (als hij gromt als hij wordt vastgepakt kan dit zomaar een signaal zijn). En daarnaast raad ik je aan om een gedragstherapeut in te schakelen: dit lijkt misschien een grote stap: maar het vraagt echt even een grondige anamnese om te zien waar de motiviatie zit van jouw hond om te grommen: zodat je dit ook doeltreffend kunt voorkomen (of ombuigen).. Belangrijk is: grommen is voor honden een waarschuwingssignaal: het zijn vaak maar enkele stapjes verder tot de hond gaat uitvallen en bijten: en dan ben je natuurlijk 'verder van huis'. https://digidog.nl/hoe-vind-je-een-goede-gedragstherapeut-voor-honden/" rel="noopener" target="_blank">Hier lees je nog wat meer voor het vinden van een gedragstherapeut. En laat me weten als ik je ergens mee kan helpen..

paula
Door

paula

op 19 Jul 2019

Mandy, bedankt voor je reactie, maar hoe reageer je als je hond bijt of serieus uithaalt? We hebben al veel ondernomen o.a. therapeut en medicatie en op dit moment krijgt ze cbd-olie omdat ze snel gespannen is vooral door geluiden. (die wij niet in de hand hebben dus van buiten)

Mandy
Door

Mandy

op 23 Jul 2019

Simpel gezegd: als je hond bijt of serieus uithaalt ben je feitelijk al te laat... Ik bedoel: de enige reactie die dan zinvol is, is te voorkomen dat jij schade oploopt.. Maar we weten ook dat honden sneller zijn en ons ook makkelijk kunnen beschadigen (ik bedoel dan dus doelgericht bijten en je verwonden). De ernst van het bijtincident wordt ingeschat op basis van de ernst van verwonding (schrammetje, wond, hechtingen etc..). En in jullie situaties is het dus heel erg belangrijk dat je nog beter zicht hebt op de reden van uitvallen (dus welke prikkels stapelen zich bij jouw hond op, totdat de uitbarsting volgt) + dat je de situatie kunt managen zodat niemand meer gebeten hoeft te worden.. En hier moet een goede gedragstherapeut bij kunnen helpen. Natuurlijk kan het kalmeren door bijv. CBD-olie een extra ondersteuning zijn.. maar het is geen oplossing natuurlijk... En ja: omdat de prikkels van buiten komen (geluiden die je niet kan managen) is het dus nog lastiger om exact te voorspellen wanneer ze gaat reageren.. en daarom is een goede combinatie van management (voorkomen van bijten) en probleemoplossing hier super-belangrijk...

paula
Door

paula

op 19 Jul 2019

Mijn Toller snauwt en gromt terwijl ze naar mij uithaalt maar net niet bijt ( dat is wel al gebeurd). Het zijn onvoorspelbare situaties waarbij ze dit gedrag laat zien: ik wil wat uit een keukenlade pakken of uit de koelkast, daarna doet ze heel onderdanig zoals lippen likken (stress dat weet ik) en komt ze bijna tegen mijn benen omhoog kruipen. Wat doe ik hiermee? En hoe reageer ik als ze bijt, dat is nu al 'n keer of 5 gebeurd met bloed én hechting/ hechtstrips.

Niekje
Door

Niekje

op 25 Jul 2020

Hallo Paula, mag ik vragen hoe oud je Toller is?

Mandy
Door

Mandy

op 19 Jul 2019

Oei, dat moet een lastige situatie zijn voor je... En eigenlijk heb ik maar 1 (dringend!) advies: schakel een goede gedragstherapeut in. Het is voor mij onmogelijk om op afstand in te schatten wat de reden is van het uitvallen van je hond. En ook: als je hond uithaalt en niet bijt: dan is dat niet per ongeluk: voor de hond is dit een serieuze waarschuwing. Zeker als ze intussen al 5 keer heeft gebeten met een kapotte huid tot gevolg (bloed, hechtingen.. hechtstrips: allemaal even serieus) dan heb je te maken met bijtincidenten. Met een goede gedragstherapeut kan je onderzoeken waarom je Toller dit doet, en vervolgens iets aan deze situatie + dit gedrag doen. Als je dit te lang laat doorlopen heb je kans dat het gedrag van je Toller steeds heftiger wordt + dat het gedrag er bij je Toller steeds dieper 'inslijt' waardoor het alsmaar lastiger wordt om dit nog op te lossen. Dus vandaar mijn dringend advies! Veel succes en ik hoop dat je ook heel veel leuke momenten samen met je hond hebt. Oh, en zoek je een goede gedragstherapeut, dan helpt dit artikel je hier wellicht ook bij: https://digidog.nl/hoe-vind-je-een-goede-gedragstherapeut-voor-honden/

Roos
Door

Roos

op 10 Jul 2019

Wij hebben een pup van 3 maanden die met los lopen elk hondje accepteerd en mee speelt, maar eenmaal aangelijnd grijpt hij passerende honden, voornamelijk puppies en fransebull dog types. Hij kwam wel uit een nestje waar hij het mikpunt was van z'n broertjes en zusjes. Misschien heeft het daarmee te maken? We zorgen als hij een andere hond passeerd dat de lijn niet gespannen is, hij mag gewoo snuffelen maar 7 van de tien keer gaat het altijd fout en hang hij er in. Ik hoop dat ik hier een tip op kan krijgen.Groetjes Roos en jachterrier kruising Scooby.

Mandy
Door

Mandy

op 10 Jul 2019

Hai Roos, Dank je voor je berichtje, en gefeliciteerd nog met jullie pup! Goed dat je deze vraag meteen stelt. Bij veel honden ontstaat dit gedrag als ze bedenken dat een 'aanval de beste verdediging' is. En vaak wordt het steeds erger. Dus eigenlijk is mijn beste advies: probeer op korte termijn met een goede trainer of gedragstherapeut af te spreken die je ter plekke kan helpen. Het gaat dan niet zo zeer om het oefenen (en wat je precies moet doen), maar ook om het kunnen organiseren van 'ontmoetingen' met de honden waar Scooby zo op reageert (dus check dat ook als je een trainer uitzoekt, of zij dat kan organiseren). Én het gaat ook over de juiste timing van wat je doet. In de basis wil je Scooby namelijk gaan leren dat hij normaal met jou kan voorbij lopen, zonder dat hij hoeft uit te vallen (dus het gewenste gedrag). En hoe je dat doet? Dat kan ik je zo even niet opschrijven ;-) Wat ik je wel aanraadt om te doen totdat je gaat trainen: probeer aangelijnd de afstand groter te houden tot die andere honden. Dus laat hem gewoon even niet snuffelen bij onbekende honden (als hij aangelijnd is), tenzij jij zeker weet dat hij niet gaat uitvallen. Leidt Scooby speels af, neem 'm desnoods even mee naar de andere kant van de straat, zodat je ontspannen en met slappe lijn kan blijven wandelen :-) Succes! En laat weten als je nog vragen hebt!

Joyce
Door

Joyce

op 27 Jun 2019

Mijn border collie pup van bijna 5 maand, gromt sinds enkele weken naar voorbijgangers tijdens het wandelen. Dit is echt een diepe kwade grom. Dit voornamelijk naar mannen en kinderen. Hij doet dit ook als er iemand anders met hem gaat wandelen. Eenmaal ze dichter komen blaft hij er soms nog bij. Als ze hun klein maken en zacht praten stopt dit en ontdooid hij wat. Maar de meeste mensen en voornamelijk de kinderen zijn bang van hem. Ik werk zelf in de kindersector en als ik met hem bij de kinderen ga (kinderen tussen 0 - 12jaar) gromt of blaft hij niet en speelt hij met hen. Het is dus enkel tijdens het wandelen. Hij valt wel niet uit naar de mensen en blijft mooi naast mij lopen. Wat die ik het best, straffen, negeren, afleiden,...

Mandy
Door

Mandy

op 04 Jul 2019

Hoi Joyce, Dank je voor je vraag hierzo... En het antwoord: tja, dat kan ik je niet zomaar geven. Ik kan van hieruit niet zien wat de reden is dat je pup gromt. Er kunnen wel 10 verschillende redenen ervoor zijn (angstgerelateerd, beschermend/waaks, invloed van hormonen, of bepaalde prikkels uit de omgeving, etc..) Wat ik je echt aanraad om te doen is een goede gedragstherapeut te benaderen: die kan dit bekijken zodat je weet dat je dit direct goed en doeltreffend kan aanpakken, want dit type gedrag kan zich gemakkelijk uitspreiden (als een olievlek als het ware) naar andere situaties en dat lijkt me niet handig als je veel met kinderen bent. Op de korte termijn: zorg dat je nooit het grommen straft! En probeer te ontdekken wanneer je hond gespannen raakt (dus nog voor de grom): wat voor situatie? Wat voor persoon (type kind, gedrag van kind of man etc..), op welke afstand is het spannend? En tot slot: als je een idee hebt van de situatie + afstand die het voor jouw hond spannend maakt: probeer te zorgen dat je hond dan weg kan (ik bedoel: meer afstand kan nemen en kan ontspannen). Soms helpt het om de lijn extra te laten vieren (neem desnoods een langere lijn) zodat je hond een meter verder kan staan, en soms zal je naar de overkant van de straat moeten gaan...Als je dit voor mekaar krijgt heb je een goede basis om je hond te gaan helpen te wennen aan die moeilijke prikkels (dus kinderen/mannen): en voor die training zou ik dus een gedragstherapeut vragen :-) Maar je kan voor die eerste opzet die ik hier in 2 regels beschrijf natuurlijk ook een gedragstherapeut vragen: dat maakt het ongetwijfeld makkelijker. Ik hoop dat je hier iets verder mee kan... laat weten als je nog vragen hebt!

Cindy
Door

Cindy

op 26 Jun 2019

Hoi. Wij hebben een schat van een hondje. Een klein maatje. Onlangs is onze Argentijnse dog overleden. Nu is er een pup op ons pad gekomen. Ook een Argentijn. Een teefje van 10 weken. Wij willen gaan kijken zodat onze kleine meid een maatje heeft. Nu heb ik in de filmpjes gezien dat ze best een behoorlijke bezitsagressie heeft. Mijn vriend wilt Alsnog gaan kijken. Maar mijn gevoel zegt dat we er niet aan moeten beginnen. Nu is het nog niet zo erg maar over eenhalf jaar is ze al een flinke hond en kan ze in 1 keer mijn hondje dood bijten. We zijn zeker niet vreemd met dit ras maar wel met dit gedrag. Wat vind jij? Proberen of het maar niet opzoeken. Zeker vanwege de kenmerken van een Argentijn

Mandy
Door

Mandy

op 03 Jul 2019

Hoi Cindy, Ik snap je dilemma.. en ik zou zeker heel voorzichtig zijn. Je hebt gelijk dat het verschil in grootte (zeker als de Argentijnse Dog is uitgegroeid) heel lastig (en zelfs fataal voor de kleine) kan zijn. Ik weet niet hoe klein je kleine hond is: maar een Dogo Argentino is natuurlijk niet te onderschatten :-) Het is wellicht slimmer om op zoek te gaan naar een pup met een iets ander temperament. En ja, bezitsagressie is te trainen: maar het blijkt dat honden die dit van pup af 'in zich hebben' altijd later nog eens dit gedrag kunnen laten zien. Op zichzelf is dat vervelend: maar zeker als er een kleiner hondje in het spel is (dus dat heb je goed ingeschat). Of je gaat kijken is natuurlijk aan jou :-) (maar ik zou ook moeilijk nee kunnen zeggen hoor.. dus misschien beter meteen naar een passende pup gaan zoeken)

Iris
Door

Iris

op 19 Jun 2019

Hi Mandy,Ik zie hoe ontzettend goed je reageert op alle vragen die binnenkomen, dus ik wil ook graag mijn vraag stellen. Mijn vriend en ik hebben een Friese Stabij pup aangeschaft vanaf 8 weken. Hij is inmiddels 3 maanden oud en vertoont best bijzonder gedrag. Althans, als we het mogen geloven van de mensen die bij ons over de vloer komen. Zo is hij ontzettend enthousiast als er mensen binnenkomen (super leuk!), maar slaat dit snel om in bijten. En niet speels, maar echt doorbijten tot bloedens toe. Nu kan dat natuurlijk ook komen door de scherpte van de tandjes, maar het bijten kunnen we niet afleren. Als we 'nee' of 'foei' zeggen, begint hij direct te blaffen en te grommen. Daarnaast heeft meneertje iets nieuws ontdekt: rijgedrag en staand plassen. Nu is dat vrij vroeg voor 3 maanden (als ik de gemiddelde gedrags-curve van honden mag geloven). Dus ben ik verder gaan zoeken: het rijgedrag heeft te maken met dominantie. Nu komt het: dat willen we hem afleren dus we halen het dekentje weg waarop hij rijdt. Echter, dan komen die scherpe tandjes weer in onze handen en begint hij hard te blaffen en te grommen (ergens snap ik het wel, we 'storen' hem in zijn bezigheid ;) haha). Maar zonder gekkigheid: dit wordt nu wel heel vervelend. Negeren heeft geen zin. En anders zoekt hij iets anders om op te rijden. Hem in de bench zetten helpt (negen van de tien keer valt hij dan ook in slaap), maar ik wil de bench niet iedere keer als strafplaats inzetten. Dus je begrijpt misschien onze 'frustratie'. Ik probeer mijn geduld te bewaren, maar soms bijt hij zo hard en gromt hij zo agressief (opgetrokken lipje, felle blik in de ogen, noem maar op) dat ik niet anders kan dan hem bij het nekvel naar de bench 'sleuren'. Dit voelt niet goed, maar een andere mogelijkheid zien we (nog) niet. We willen hem niet het gevoel geven dat hij over ons heen kan lopen, als wij weglopen terwijl hij in hondentaal ons de huid vol scheldt, zeg maar. Of valt dit mee?Ik hoor het graag van je! :)Groetjes, Iris

Mandy
Door

Mandy

op 20 Jun 2019

Hoi Iris, allereerst gefeliciteerd met jullie pup! En ja:ik snap dat je (af en toe) je handen vol hebt nu. Zeker met zo'n temperamentvolle pup. Een paar dingen kan ik er snel over zeggen: allereerst: het bijten of het rijden heeft niets te maken met dominantie. Dus dat kan je meteen met een dikke streep doorhalen. Maar wat dan wel? Het rijden is voor puppy's normaal gedrag, het is meestal niets seksueels, maar heeft vooral te maken met opwinding (stuiterbal). Maar ik snap dat je dit gedrag niet wil. Het beste is om rustig je pup af te leiden of inderdaad even de dekentjes of kussentjes weg te halen als je pup dit blijft doen. Boos worden werkt meestal niet (je pup snapt niet dat dit raar gedrag is namelijk). Het bijten is een ander verhaal. Pups bijten, dat is ook normaal. Maar je pup moet zijn bijtrem leren. Normaal doet een moederhond dit (en nestbroertjes/zusjes), maar wij mensen nemen een pup met 8 weken in huis (wat prima is hoor!) dus moeten wij dit verder uitleggen aan de pup. In dit stukje staat iets meer over het bijtgedrag van puppy's: https://digidog.nl/waarom-bijt-mijn-pup/ Als ik je verhaal lees heb ik het idee dat jouw pup snel in zijn energie omhoog schiet (dus gaat 'stuiteren' en van gekkigheid niet meer weet wat te doen.. . bijten is dan zo'n uitlaatklep..). Wat ik je zou aanraden is: 1. het allerbeste is om even een goede trainer/gedragstherapeut te raadplegen die bij je thuis kan kijken en je snel op weg helpt. Kies wel voor een trainer die positief werkt (met beloningen). 2. wat je zelf kan doen: als je pup met zijn tanden jullie huid aanraakt (je handen bijv.) geef je een hoog gilletje 'Au!' en stop je meteen iedere interactie met je pup (zoals beschreven in het artikel dat ik noemde). Dit signaal snapt een pup meestal snel. Ook ga je met jullie pup geen bijtspelletjes doen: dus niet voor de gein stoeien waarbij je pup in je handen, mouwen of schoenen mag happen... iedere vorm van happen moet nu even worden ontmoedigd :-) snap je... 3. En misschien wel het allerbelangrijkste: kijk eens naar het dagritme van je pup. Veel pups doen dit als ze eigenlijk te moe zijn. Er zijn zoveel prikkels, nieuwe dingen etc.. en sommige pups komen dan amper aan goede rust toe. Een pup moet heel veel slapen om alles te verwerken, en sommige pups gunnen zichzelf die tijd niet. Dus: maak eens een duideljk dagschema waarbij je pup in een goede opbouw tijd van eten, uitlaten, spelen en slapen heeft. En als je pup moet slapen: leg hem dan zeker even in zijn bench. Zie de bench niet als een strafkooi, maar als zijn bedje of zoals je baby's en peuters in een box legt.. dit helpt je pup namelijk ook te ontspannen. En: je zal merken dat er minder frustratie-momenten komen: wat wel zo leuk is voor jezelf en voor je pup. En tot slot: bedenk je dat je pup niet over jullie heen wilt lopen, of de baas speelt: voor pups is dit simpelweg een uitlaatklep waarbij hij moet leren dat dit niet zomaar kan (maar leren doe je in het begin niet met vooral straffen, snap je... je moet het eerst wel uitgelegd krijgen ..) Ik hoop dat je iets met deze handvatten kan, laat hier rustig weten als je nog vragen hebt hoor! Succes!

Maryline
Door

Maryline

op 17 Jun 2019

Hallo!Wij hebben een straathondje van 7 maand geadopteerd sinds maart. Ze was altijd een vrolijke speelvogel en kon alles verdragen wat wij deden. Zo had ik voordien gelezen om baknijd te voorkomen om geregeld als je jong zijn je hand in de bak te steken. Ze heeft hier nooit op gereageerd tot vorig weekend. Toen werd ze ineens zeer agressief en heeft ze me gebeten. Ook kan ze nu grommen en/of bijten als we een papiertje of iets dat ze in haar mond heeft (dat niet mag) willen afpakken. Ook heeft ze vandaag voor het eerst gegromt als we haar wouden oppakken om te gaan slapen. Hoe pakken we dit het beste aan? We vragen ons af of dit normaal is of niet. Vriendelijke groetjes!

Cigdem Gumrukcu
Door

Cigdem Gumrukcu

op 23 Aug 2019

Ik heb hetzelfde probleem.. alleen is mijn puppy geen straathondje. Hoe hebben jullie dit opgelost? Ik heb echt advies nodig..

Mandy
Door

Mandy

op 18 Jun 2019

Beste Maryline, wat vervelend! Maar ook goed dat je meteen om advies vraagt. Op afstand is het voor mij moeilijk om meteen dé oorzaak te noemen natuurlijk. Maar: is er iets gebeurd sinds haar gedrag is veranderd? Soms kan dat een trigger zijn. Wat ik je sowieso aanraad om te doen: laat haar even nakijken bij de dierenarts, je moet even zeker weten dat er geen medische reden is voor dit gedrag (misschien heeft ze ergens pijn: dat merk je soms slecht aan honden... ). Vervolgens een paar algemenere adviezen vooraf: 1. grommen is voor honden normaal gedrag: het is een waarschuwing. Natuurlijk wil je niet dat ze naar je gromt, maar zoals hierboven ook in het artikel staat: straf het grommen nooit!! Je hond waarschuwt niet voor niets, en als je het grommen verbied loop je het risico dat ze zonder (grom-)waarschuwing gaat bijten. Dan ben je verder van huis! 2. In het algemeen worden honden feller als je geregeld iets van ze af pakt (best logisch toch?! als iemand iets lekkers of iets leuks zo van je wegneemt...), het is beter om dit niet te doen maar om dan te ruilen (of je hond even af te leiden zodat ze het papiertje loslaat en niet meer zo interessant vindt). In dit blog lees je daar meer over: https://digidog.nl/hond-gromt-bij-het-afpakken-bot-of-speeltje/ 3.Als je het idee hebt dat je hondje toch zo fel blijft (kijk het een paar dagen aan), dan zou ik je echt aanraden om een gedragstherapeut in te schakelen (nadat je medische oorzaken hebt uitgesloten). Er kunnen nog andere redenen zijn waarom je hond dit doet: maar dan moet een gedragstherapeut je hond (in diverse situaties) kunnen zien. Vaak is een oplossing niet zo ingewikkeld, als je maar weet waar de oorzaak is: juist bij dit soort situaties (bijten/ uitvallen etc..) is het belangrijk om niet lang zelf allerlei dingen uit te proberen, want er kunnen zomaar meerdere bijtincidenten ontstaan, en dan wordt het ook steeds lastiger om dit ongewenst gedrag weg te krijgen... Veel succes! (en laat weten als je nog vragen hebt)

Jopie van den Burg
Door

Jopie van den Burg

op 24 May 2019

Mijn pup ( nu 5 mnd) teefje old engiliche bulldog, gedraagt zich echt agressief tegen honden van haar eigen leeftijd . Volwassen honden geen probleem. Ze gromt al als ze er 1 in de aan ziet komen en stort zich er ook op. Ik kan me niet voorstellen dat dit normale communicatie tussen honden is of heb ik het mis.

Mandy
Door

Mandy

op 28 May 2019

Dank voor je berichtje. En tja: het is voor een hond wel normale communicatie. Maar de vraag is (en ik denk dat je dat ook bedoelt): is het iets wat je wilt dat er gebeurt tussen jouw hond en andere honden? Waarschijnlijk niet. Honden grommen niet zomaar (en het uitvallen, of 'er op storten' zoals je beschrijft heeft ook een reden). De algemene regel is vrij simpel: een hond doet iets omdat dit haar iets (gunstigs) oplevert. In dit geval kan het dus zijn dat ze bang is voor leeftijdgenoten (een slechte ervaring gehad misschien?) of dat ze zich onzeker voelt bij andere puber-pups? Of misschien is het speels gedrag (dat lijkt soms ook heftig). En zo zijn er nog tig mogelijke redenen. Het is soms heel lastig te herkennen wat er gebeurt: ik zou je dus echt aanraden om een goede gedragstherapeut of ervaren trainer te vragen eens mee te kijken. Als het gedrag is waar je als eigenaar mee aan de slag moet (qua 'oplossing') is het fijner als dit niet te lang voortduurt... want hoe langer: hoe lastiger gedrag is om te buigen... Succes met je pup!

Hondenliefhebber
Door

Hondenliefhebber

op 21 Mar 2019

Ik heb een labradoodle pup van 13 weken en een labrador van 10. De pup is erg snel overprikkelt. Ik heb de kamer al in tweeen gedeeld met een ren zodat ze niet de hele dag bij elkaar kunnen. De pup wil telkens spelen met de labrador. En gaat dan rondjes rennen en blaffen naar de labrador. Onze labrador is een lieve lobus en laat haar telkens boven op spelen. Ze krijgt geen correctie zelfs als ze het bot afpakt vind de labrador het oké. Ik krijg helemaal geen contact meer met bij de pup als ze zo om de hond rent. Ik pak haar dan op en zet haar apart in de ren. Ze word dan boos begint te bijten in mijn handen. Haar emmertje is erg snel vol. Hoe kan ik nu het beste de honden leren om los samen in de kamer te zijn? Of moet ik blijven afzonderen? En het bijten moet ik dat negeren? Af en toe gromt ze ook nog. Ben benieuwd naar uw reactie

Mandy
Door

Mandy

op 23 Mar 2019

Gefeliciteerd met de pup! En ja, ik kan me voorstellen dat je een en ander moet 'managen'. Allereerst is het goed om te weten dat de meeste puppy's een zogenoemde 'Puppy-licence' krijgen van de volwassen honden. Dit betekent dat de veel volwassen honden instinctief de pup laten rauzen als ze nog jong zijn. De kleintjes mogen eigenlijk alles doen, alles afpakken en dat lijkt (voor ons) soms erg ver te gaan. Meestal verandert als de pup wat ouder wordt (rond 4 a 5 maanden): de oudere hond accepteert ineens niet meer van alles. Nu zijn er volwassen honden die erg toegeeflijk en geduldig blijven. Maar vaak laat de hond toch zijn grenzen merken, en moet de pup leren dat hij te ver gaat. Wat je nu doet, om ze regelmatig apart te zetten is een goede start. Wat je vervolgens kan doen is je pup af en toe (als oefensessie) aan een riem te nemen en zo de ruimte voor het rondrennen wat in te perken: beloon (met een rustige stem) als je pup even rustig is. Op deze manier maak je de rustige momenten van je pup ook een positieve ervaring. Als je merkt dat 'haar emmertje vol raakt' is het inderdaad slim om je pup in de ren te zetten. Ik weet je situatie niet: maar kan ze in de ren jullie wel zien? Is ze niet helemaal afgezonderd? Voor drukke pups (die vooral zichzelf erg druk maken) werkt het vaak goed om een duidelijk dagritme te hanteren: Vaste momenten van spelen, uitlaten, eten, en rusten... (Rust, reinheid, regelmaat, haha). Die structuur maakt pups vaak wat rustiger. Het grommen kan protest zijn, maar soms ook een teken van overprikkeld/ vermoeidheid. Het bijten moet je zeker niet negeren. Hier lees je er meer over: https://digidog.nl/waarom-bijt-mijn-pup/ Ik hoop dat ik je hier een stapje verder mee help, laat je nog weten hoe het gaat?

Nathalie
Door

Nathalie

op 20 Mar 2019

Hallo, wij hebben een rottweiler pup van 13 weken. Telkens we haar hoofdje vastnemen begint ze te grommen. Zelfs aaien aan het hoofd vindt ze niet leuk. Is het is dat we toe laten? Hoe moeten we hiermee omgaan?

Mandy
Door

Mandy

op 20 Mar 2019

Hallo Nathalie, Goed dat je deze vraag stelt! Ik zou je aanraden om eerst bij de dierenarts te laten controleren of je pup niets pijnlijks aan haar hoofdje heeft (misschien ontstoken oortjes?) Dit is namelijk een goede reden om te grommen als iemand eraan wilt zitten. Als je zeker weet dat ze medisch in orde is, zou ik haar in kleine stapjes aanleren dat jullie haar aanraken en dat met lekkere beloningen waarderen. Ik weet niet of je wel mag aaien op haar borst of onder de kin? Dan begin je daar.. en zeg je goed zo! (of iets) en ga je heel rustig iets verder naar de zijkant van haar hoofd... niet té ver ineens... en dan goed zo + koekje geven... leer haar dat dit positief is... en bouw het in heel kleine stapjes op. Als je merkt dat ze toch verstart, of zelfs gaat grommen, stop je direct het aanraken van haar hoofdje... als je hiermee niet verder komt raad ik je echt aan om een goede gedragstherapeut te vragen om je op weg te helpen. Met 13 weken lijkt dit nog onschuldig gedrag.. maar het kan makkelijk uit de hand lopen, en dat wil je natuurlijk niet. Dwing het in ieder geval niet zomaar af om haar aan te raken: honden (ook puppy's) grommen meestal niet voor niets, straf ook nooit het grommen! Want voor je het weet gaat ze over tot happen & bijten..en dat is natuurlijk niet de bedoeling..... Maar nogmaals: eerst checken bij de dierenarts, het zou mij niet verbazen dat ze ergens pijn heeft...

Sandra
Door

Sandra

op 10 Mar 2019

Hoi ij hebben een labradoodle van bijna 8 mnd nu. En deze springt wel eens in de bank. Als je hem er dan uit wilt halel gromt ie en hapt, hij bijt niet door. Denk dat dit pupergedrag is. Maar hoe reageer ik hier het best op.

Mandy
Door

Mandy

op 11 Mar 2019

Hi Sandra, Dank voor je berichtje. En ja: dit is wel puberaal.. maar ook goed dat je vraagt om een oplossing, want dit kan ook makkelijk op een verkeerde manier uit de hand lopen. Heel simpel: honden verdedigen soms wat ze hebben. Het maakt niet uit of het een volwassen hond is of een pup. Het maakt ook niet uit of jij in de roedel de ranghogere bent of niet.. in een roedel kan een ranglagere soms ineens zijn bezit verdedigen ten opzichte van een ranghogere. Vooral bij pubers (zoals jouw hond)is het soms ook het testen van grenzen. Wat nu te doen? Een ding is belangrijk: voorkom het escaleren, oftewel ga niet fysiek de strijd aan.. Jouw hond is sterker (bijt harder dan jij), is sneller.. en dus is dat een situatie die je nooit wilt hebben! Dus je hond van de bank trekken bijvoorbeeld is geen goed idee. Hij hapt en gromt nu nog wat baldadig, maar dit kan zomaar omslaan in een fellere vorm van agressie. Als je hond op de bank springt en je wil dat niet.. laat hem dan iets doen wat hij wel mag: Dus roep hem bij jou, of laat hem naar zijn mand gaan en beloon hem daar. Dus: vraag ander gedrag van hem (laat hem een bekende oefening doen) zodat hij daarvoor van de bank moet komen, en beloon hem voor de oefening. Een volgende keer zeg je: Nee, ga van de bank af.. en laat hem weer die oefening doen en beloon hem... Na een tijdje snapt je hond 'Nee van de bank af', en hoef je hem niet iedere keer een andere oefening te laten doen of iedere keer te belonen.. Je zal merken dat het voor je pup duidelijk wordt.. enne.. met de puberteit verdwijnt waarschijnlijk ook het op de bank springen (mits jullie consequent zijn over het niet op de bank mogen natuurlijk) :-) Succes!

T
Door

T

op 20 Feb 2019

Ik heb twee puppy’s van verschillende rassen, de ene is 5 maanden en andere7 maanden. Die van 7 maanden is beagle corgi mix en laat echt bijtagressie zien. Vooral bij als een hond te enthousiast is dan is op begin leuk en daarna laat ze bijtagressie zien. Vooral bij het uitlaten aam de riem. Als ze niet naar puppy mag dan gaat ze bijtagressie laten zien naar onze anders 5 maanden hond. Ik weet niet goed wat ik er mee moet doen, vaak ontwijk ik andere puppy’s maar of waar ze te enthousiast van worden.

Mandy
Door

Mandy

op 11 Mar 2019

Beste Tessa, Dank voor je berichtje hier.. Enne: dat zal best eens een uitdaging zijn met 2 pups tegelijkertijd :) Wat je beschrijft als bijtagressie is voor mij wat lastig te beoordelen op afstand. Kijk: iedere vorm van bijten of happen is agressie. Soms is er sprake van spelagressie (dus speels/ niet bedoelt om de ander pijn te doen), maar het spel kan soms plots omslaan in 'Menens' ... en dat is niet altijd goed te herkennen... Beetje zoals met kinderen: 'stoeien terwijl je aanvoelt dat er straks eentje gaat huilen omdat dit spel toch eigenlijk niet leuk bleek'. Puppy's oefenen hun vaardigheden, bovendien zijn jouw pups op een leeftijd dat ze gaan testen waar zij staan in de rangorde.. dus dit kan best nog een tijdje een vervelende situatie blijven. Ook beschrijf je een situatie aan de riem waarbij agressie komt (weer een andere vorm). Dus kortom: ik zou je echt willen aanraden om een goede gedragstherapeut in te schakelen zodat je precies weet wat er speelt, en wat je het beste kan doen. Zeker als deze situaties zich blijven voordoen, want je wilt natuurlijk niet dat het eens echt uit de hand loopt, lijkt mij...

Cer
Door

Cer

op 07 Mar 2019

Hmm die bijtagressie ken ik ook bij mijn pup van 11 weken: hij draait door, en valt mij of dingen aan. Heb jij nog antwoord op jouw vraag gekregen?

Mandy
Door

Mandy

op 11 Mar 2019

Bij puppy's is dit meestal spel. Ze leren alle vaardigheden die grote honden moeten beheersen... en in de natuur hoort vechten daar ook bij. Als puppy's bij hun moeder leven (en blijven) leren ze een bijtrem aan.. Simpel: de volwassen hond accepteert dit harde bijten niet meer en snauwt de pup af (correctie!). Als mensenbaasje kunnen wij dit niet op deze manier. Het beste is om je pup te leren dat het bijten (ook happen en zo) in de huid/ de kleding/en in spulletjes niet wordt getolereerd. Als pup dit doet zeg je rustig maar beheerst: Nee (of Foei).. of je geeft met een hogere stem een gilletje Au! (dit snappen pups goed) en je stopt voor 20 seconden ieder contact met de pup. Als de pup toch doorgaat blijf je kalm, en pak je de pup op en zet hem even in zijn bench. Niet boos op hem worden, maar gedecideerd (als een politieagent) laat je weten dat dit niet de bedoeling is. Geef een jonge pup geen lange 'time out'. Vaak is 1 minuutje al lang genoeg. Enne: zorg voor genoeg speeltjes waar je pup wel in mag bijten natuurlijk :-) Succes!

YLC
Door

YLC

op 27 Dec 2018

Mijn pup (rottweiler) is bijna 9 weken. Ze kan redelijk samen spelen maar zodra haar energie level om hoog gaat begint ze mij te bijten in mijn hand, been, voet, alles wat ze maar kan pakken. Dit gebeurt met een hoop geblaf/gegrom, blote tanden. Als ik haar negeer verplaatst ze het bijten naar de bank, tafel, gordijnen etc.Ik heb een aantal keer de actie gebruikt dat ik foei zeg en haar op haar rug leg, en zelfs een advies gevolgd van even haar snuit vastpakken.Een rustige time out in de bench gaat eerst gepaard met wat gejank. Zodra ze rustig is en ik de bench weer open begint het weer van vooraf aan.Tips zijn meer dan welkom

Anduello
Door

Anduello

op 25 Jul 2020

Mijn pup vn 2 maanden is best ondeugend en plast of poept in huis mr ik hb een broer vn wie. Iht is en het. Piept mr wat betekent zoiets dan het ras is een mix vn een rednise pitbull en een stefford. Maar bn bang dt het latr terug keert naar ons door wt me broer doet zou dt kunnen gebeuren

Mandy
Door

Mandy

op 27 Jul 2020

Hi Anduello, Als je pup van 2 maanden in huis poept en plast is dat niet omdat hij ondeugend is hoor; hij is nog niet zindelijk (een pup is pas echt zindelijk tegen de 6 maanden... wat de verhalen je ook willen doen geloven..) Je kan een baby van 5 maanden ook niet zonder luier laten en verwachten dat alles droog blijft, nietwaar?! Maar over het piepen: dit is een teken van pijn, of als de pup zich bedreigt voelt: puppy's die met elkaar spelen gaan piepen als de andere pup (of volwassen hond) te hardhandig of te bedreigend is. Door te piepen geven ze een signaal dat ze 'zich overgeven' + dat de ander moet stoppen: een sociale hond zal dus altijd stoppen met wat hij doet naar de pup: dat weten ze van elkaar. Dus: ik weet niet wat je broer doet: maar als je pup dan gaat piepen is het wellicht pijnlijk of te heftig: en moet hij dit dus niet meer doen. En ja: als je broer dit toch vaker blijft doen heb je inderdaad kans dat je hond agressief gaat reageren naar jullie toe. Zeker met het ras wat jullie hebben lijkt me dit geen feestje... Ik ken genoeg helaas honden die om deze reden vóór hun 2e verjaardag zijn ingeslapen (ik weet: dit klinkt cru, maar ik vermoed dat je deze reactie aan je broer wilt laten zien).... oh.. en dat inslapen was totaal onnodig, was altijd heel zielig voor de hond (die kon er niets aan doen), en was volledig de schuld van een onverantwoordelijk 'baasje'.. Misschien kan je hier iets mee?

Vanessa
Door

Vanessa

op 26 Sep 2019

Hallo Mandy,Wij zijn sinds 3 weken de trotse eigenaar van onze Golden Retriever pup. Het is een prachtige lieve pup. Echter is er een probleem, en dat is het bijt gedrag. Bij mij bijt hij niet of nauwelijks omdat ik het negeer. Bij mij 2 jongste kinderen is dit echter niet het geval. Het is nu zelfs zover dat als ze binnenkomen (9&10 jaar) hij direct begint met bijten. De meiden gillen het uit van de pijn en durven amper nog een stap te verzetten. Hem rustig naar de bench begeleiden is geen optie omdat hij overstuur raakt als hij daar overdag in moet. ‘S Avonds slaapt hij wel in de bench met gesloten deur, maar overdag wilt hij absoluut niet. Wat zou jij ons kunnen adviseren? De hondenschool zegt dat mijn kinderen het moeten negeren, maar dat lukt ze niet. Hij is dan als hij aan het happen is ook echt aan het grommen.Vriendelijke groet Vanessa

Mandy
Door

Mandy

op 27 Sep 2019

Allereerst gefeliciteerd met de pup! En: je beschrijft een herkenbaar probleem. Ik denk dat meerdere lezers dit zullen herkennen (en misschien ook wel tips hebben). Dit bijten is voor een jonge pup vooral een manier om zijn opwinding kwijt te raken, best logisch, maar niet gewenst natuurlijk. En hier beschrijf je prachtig dat negeren niet altijd de oplossing is :-) Wat dan wel? Ik ga er even van uit dat je nog een heel jonge pup hebt, en meestal (maar dit is mijn aanname!) is dit grom en bijtgedrag niet bedoelt als agressie of aanval, maar vooral speels gedrag (wat er toch 'woest' uit kan zien). Ik ga er ook even van uit dat dit komt door de opwinding (bij het binnenkomen), dit is aanname nummer 2 ... `En wat je in feite wil is dat je pup afgeleid wordt, of aangezet wordt tot ander gedrag op zo'n moment. Het heeft geen zin om je kinderen het te laten negeren. Zo heeft het ook geen zin om van je pup te verwachten dat hij braaf op z'n billen gaat zitten. Dus moet er een plan komen waarbij je pup bijvoorbeeld weet dat iedere keer als je kinderen binnen komen, hij in zijn (open!) bench een lekker gevulde kong krijgt bijvoorbeeld (en je wil je pup niet vetmesten: dus soms kan je bijvoorbeeld een klein likje hondenleverworst erin smeren voor even wat bezigheid). Maar dit is mogelijk niet genoeg. En moet je meer foefjes inzetten om je pup te leren dit moment beter te doen. Klinkt logisch, toch? Maar vergeet niet: ik heb 2 aannames gedaan: en die moeten eerst wel zeker zijn. Mijn beste advies voor jou is toch om een goede gedragstherapeut te vragen eens bij je te komen. Dit hoeft geen lang/ingewikkeld traject te zijn: maar je wil met een jonge pup wèl meteen het juiste doen: want grommen en bijten kan zo maar uitgroeien tot serieuze bijt-problemen, en dat is rampzalig natuurlijk. Als dit gedragstherapeut je helpt met een plan, vraag dan meteen hoe je (opnieuw) de bench kan aanleren. Want dit is voor een jonge hond een superhandig hulpmiddel (vooral ook overdag) :-) Ik hoop dat je hier iets mee kan. En waar vind je een goede gedragstherapeut? Lees dan ook even dit artikel: https://digidog.nl/hoe-vind-je-een-goede-gedragstherapeut-voor-honden/

Mandy
Door

Mandy

op 27 Dec 2018

Hai YLC, dank je voor je berichtje. En je hebt echt een puppy, lees ik... (oftewel: herkenbaar en normaal puppy-gedrag). Mijn adviezen en tips zijn: 1. Alsjeblieft nooit meer je pup op zijn rug leggen!!!! Dit is een heel bedreigende handeling voor je hond: misschien reageert je 9-weken pup er nog luchtig op, en ziet ze het als spel... maar voor een hond is het echt 'stoot-onder-de-gordel'. Dit geldt ook voor het in de nekvel pakken en schudden.. en zelfs de snuit vastpakken is een beetje 'op het randje' en een behoorlijke 'straf' voor een hond. Sorry voor mijn 'opgestoken vingertje' hierzo.. ik bedoel het opbouwend, maar ik weet ook dat er serieuze risico's zijn door dit te doen (zeker met een grote hond als een rotweiler of bijvoorbeeld een herder of stafford: ze kunnen als ze groter zijn gemakkelijk besluiten eens de tegenaanval te kiezen).... Maar goed: nu naar je vraag :-) Het hyperdepiep gedrag van je pup is normaal bij deze leeftijd. Je pup moet leren dat er grenzen zijn: spelen is leuk maar happen en zo niet. Dus: als je speelt en je ziet dat haar energie level omhoog vliegt probeer dan even het spel te onderbreken (vriendelijk hoor, maar gewoon even een korte pauze) en kijk of ze rustiger wordt... Als ze in jou hapt (hand of voet.. of kleding) roep je au!! en stop je direct het spel (alsof ze je vinger eraf beet zeg maar..) geef haar de eerste keer een kans om het beter te doen: dus na 10 seconden speel je door... en kijk je of ze rustiger speelt.. gaat ze weer happen...dan weer 'Au!' en stop je met haar spelen... als ze in de meubels of zo gaat bijten dan zet je haar rustig in de bench..en laat haar maar even jammeren... als ze rustig wordt mag ze eruit... En in het algemeen: veel pups blijven zo 'irritant' doen als ze eigenlijk hartstikke moe zijn. Dus mijn vraag is: zou dit bij jouw pup ook kunnen zijn? Krijgt ze voldoende rust? (veel pups gunnen zichzelf amper slaap overdag).. Het worden dan vervelende 'draakjes' maar enkel omdat ze over hun toeren raken. Bij een dergelijke pup is mijn advies om ze een dagschema te geven: net zoals bij baby's of dreumessen... er is tijd om te eten/ te wandelen/te spelen.. maar ook 'verplichte' rusttijd.. Dit betekent niet dat je pup de hele dag in de bench moet (in tegendeel!) Maar in de ochtend en middag is er een rusttijd in de bench ingepland. Als je hier meer over wilt weten: laat maar weten.... Oh... en veel succes & heel veel plezier met je puppy :-)

Veerle
Door

Veerle

op 05 Jul 2021

Hallo,ik heb een langstokhaar herder van 12 weken.Wanneer ik hem corrigeer,valt hij uit naar mij door te grommen en lip op te trekken.Hoe moet ik reageren?

Steffi
Door

Steffi

op 03 Sep 2021

Hallo, wij hebben een berner sennen pup van bijna 4 maand. Sinds kort blaft en gromt hij uit het niets naar ons. We lopen gewoon in huis, ik ben aan het koken... en plots begint het. Als we hem willen terechtwijzen, doet hij om te bijten. Al heeft hij nog nooit echt gebeten want vanaf je een stap verplaatst, loopt hij weg van je. Het is voor ons een groot vraagteken waarom hij dit juist doet . Enige idee wat de oorzaak is en hoe we hier best mee omgaan?

Sophie
Door

Sophie

op 25 Jan 2022

Hallo, we hebben een berner pup van 4 maand in huis, alhoewel het onze 4e is, vormt deze pittige pup toch een uitdaging voor ons: - Alhoewel we hem negeren, hapt hij nog steeds naar kleding vooral lange kamerjas, wollen pantoffels van dochter of hangt aan mouwen en wil hij niet lossen, ik zeg nee en ofwel onthaak ik hem, ofwel roep ik hem bij mij in zit zodat hij uit de situatie is (niet altijd gemakkelijk als hij vast hangt); - springt hij regelmatig nog in de zetel (doet dit enkel om aandacht te krijgen, ik roep hem dan op zijn kussen en beloon hem); - gisteren toonde hij bij een buffelhuid bezitsagressie was pas de 2e keer dat hij dit kreeg), hij begon te grommen en happen toen ik in de buurt kwam, ik heb toen geprobeerd te ruilen, maar wou niet, toen enkele brokjes errond gegooid, maar reageerde nog steeds niet, is pas gekomen toen ik hem lokte met zijn wobbler waarin ik enkele brokjes gedaan had en toen kon ik het bot wegnemen. Bij andere speeltjes, knaagbotten, eten doet hij dit niet; - Hij neemt dagelijks zijn knuffel en bijt erg vast in zijn knuffel, waarbij hij piepgeluiden maakt, is precies of hij dit doet om zich ze kalmeren. Alvast bedankt voor uw advies. Met vriendelijke groeten

katrien cardon
Door

katrien cardon

op 18 Jul 2022

mijn puppy uit het asiel gromt en we dekken dat dat door een speeltje is sinds we dat hebben doet ze raar ze eet ook bijna niet een kan het zijn dat ze denkt dat het haar baby is ?????ook als de kat langs stapt en dat deed ze vroeger nooit

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 19 Jul 2022

Hai Katrien, dank voor je berichtje en je vraag. Ik begrijp dat je pup plotseling is begonnen met grommen, klopt dat? Het is erg lastig om op basis van een stukje hierzo een goede oorzaak te weten, maar ik kan je alvast wel wat tips geven. Tip 1 (de belangrijkste!) Straf je pup nooit voor het grommen! Ik weet dat je niet wil dat je pup gromt, maar door dit gedrag (wat voor een hond op zich normaal gedrag is) te straffen loop je het risico dat ze het 'grommen overslaat' en misschien zelfs gaat bijten. Verder: het kan zijn dat ze gromt uit speelsheid (maar vaak merk je dat wel aan je pup), het kan ook bezitsagressie zijn voor het speeltje. Of: soms kunnen (ontwikkelende) hormonen een rol spelen. Als je het niet zeker weet, en toch liever wilt voorkomen dat dit gedrag erger wordt zou ik je aanraden om een goede gedragstherapeut te laten komen. Beter nu investeren in een goed plan-van-aanpak, dan later misschien een langdurig/rottig probleem hebben met je hondje. Kortom: grommen is op zich dus heel normaal voor een hond, alleen willen we dat natuurlijk niet: het is daarom goed om heel zeker te weten wat exact de oorzaak van dit grommen is, om het zo ook aan te kunnen pakken. :-) Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Hartelijke groet, Mandy

Mk
Door

Mk

op 26 Dec 2022

Hallo, ik heb een nestje pups, ze zijn nu 4 weken. Eentje gromt erg vaak, terwijl ze ook kwispelt. Dit is als je haar aait. Wat zou ik beste kunnen doen? Haar nog niet aaien? Ze zoekt ons verder wel heel blij kwispelend op, dus ik vind het lastig.

Sharon
Door

Sharon

op 04 Sep 2023

Hallo. Ik heb een puberpup van 6,5 maand oud. Het is een Vlinderhondje. Hij heeft de neiging, wanneer hij overprikkeld is en rustig naast me ligt, om te gaan snauwen wanneer ik hem rustig aai. Ik ken dit gedrag totaal niet, is dit normaal?

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 05 Sep 2023

Hallo Sharon, dank voor je berichtje. En op je vraag: het is niet écht normaal, nee. Dus het is goed om hier allert op te zijn. Mijn advies: laat je hondje even medisch nakijken. Juist bij dit type honden kan het zijn dat hij mogelijk ergens pijn heeft en daarom zo 'knorrig' reageert. (Laat de dierenarts ook checken op Syringomyelie.. ik zeg niet dat dit het probleem is: maar je wilt het zeker uit sluiten). Daarnaast: straf je hond nooit als hij gromt! Het risico bestaat dat ze dan gaan bijten (ze slaan de stap van grommen dan over... en gaan van 'verstijven/staren' mogelijk ineens naar 'uitvallen/bijten') Als hij dit snauwen ook doet als je hem niet aait, kan het ook simpelweg een gedrags-dingetje zijn. Mogelijk ook vanwege de puberteit. Ik zou daarvoor echt een goede trainer/ gedragstherapeut vragen om even mee te kijken (helaas kan ik het vanaf hier niet zien). Ik hoop dat deze tips helpen! Hartelijke groet, Mandy

Noelle
Door

Noelle

op 28 Oct 2023

Hi Mandy, Ik heb een pup (havanezer x poedel) van 10 maand. Sinds kort doet hij 2 dingen. 1. Als je hem van achteren bij zijn tuigje pakt hapt hij naar achteren. Hij heeft ons nog niet echt gebeten. Hoe kan je hier het beste mee omgaan?

Sabine
Door

Sabine

op 28 Oct 2023

Hi Mandy, Wij hebben een pup van 10 maand en hij zit in allergie traject en heeft veel jeuk. Toen ik hem wilde helpen tijdens een jeuk aanval grauwde hij fel naar me. Vervolgens kwam hij mij likken. Hij heeft het nu twee keer gedaan. Tips? Hoe hiermee

Reactie plaatsen