Page content

Ik hoor mijn puppy grommen! Moet ik dat toelaten?

Ik hoor mijn puppy grommen! Moet ik dat toelaten?

Kan jouw puppy grommen? En doet hij dit vaak?  Grommen tijdens het spelen, bij de voerbak, boven zijn kluif of als je je hond onder de tafel uit wil halen. Is het een teken dat je pup vals is? Deze vraag krijg ik zeer regelmatig van bezorgde puppy-eigenaren.

Mag mijn puppy grommen?

Er zijn verschillende redenen dat een hond gromt en er zijn verschillende manieren waarop hij kan grommen. Tijdens het spelen met bijvoorbeeld een trektouw kan een hond flink grommen. In de meeste gevallen spreken we hier van spelagressie. Het is een onderdeel van het spelen, zoals het jagen en bijten dat ook is. En tijdens het spel kan dit dus geen kwaad, je pup bedoelt het niet agressief. Maar: je zorgt liever wél dat het allemaal een beetje leuk en beheerst blijft. In een ideale situatie leer je je hond ook het los-commando aan waardoor je het spel stopt en daarmee het grommen dus direct afgelopen is.

Grommen en bezitsagressie

Wil hij niet los laten, blijft hij je strak aankijken of tilt hij zijn lip op en kan je het speeltje niet meer pakken zonder dat hij naar je hapt? Dan noem je dit prooinijd of bezitsagressie. Vroeger werd geadviseerd om vooral door de pakken en je niet op je kop te laten zitten door je hond. Dan resulteerde uiteraard in aardig wat beten en een grote beschadiging in het vertrouwen van zowel hond als baas.

via GIPHY

 

Deze bezitsdrang zie je ook regelmatig bij kluifjes of de voerbak. Het heeft geen zin om het koste wat kost af te pakken. Je pup moet gaan leren dat het prima is dat jij hierbij in de buurt komt. Hoe je dat aanleert, lees je in het artikel over baknijd.

Prooinijd voorkomen door ruilen

Bij het spelen kan je hem leren loslaten door te ruilen. Een hond vindt het niet prettig om iets af te staan maar kan dit prima leren als hij er wat beters voor terug krijgt. Leer hem dus met iets heel erg lekkers dat los laten hem juist wat oplevert.

 • Houd om te beginnen het lekkers voor zijn neus.
 • Als hij het speeltje los laat, zeg je “los”. Hierdoor gaat hij het commando koppelen aan zijn actie.
 • Nu krijgt hij het lekkers.
 • De eerste keer pak je het speeltje niet eens op. En mag hij zijn speeltje direct weer pakken. Hij leert nu dat er niets afgepakt wordt en dat het alleen maar leuker wordt als hij los laat.
 • Je bouwt deze oefening uit door de volgende keer het speeltje wel op te pakken of aan te pakken, en eerst direct weer terug te geven.
 • Daarna stel je het teruggeven 1 of 2 seconden uit. Maar blijf wél 9 van de 10 keer het speeltje teruggeven.

Golden Retriever met kluif in zijn mand

Nu heb je een oefening waarmee je ook kunt ruilen als je pup iets heeft wat hij niet mag hebben: je nieuwe schoen, of een paar sokken uit de wasmand.

Is grommen een probleem?

Nee! Grommen is hondentaal. Door te grommen, weg te kijken, zijn lip op te trekken, kan hij je laten weten dat hij iets niet prettig vindt. Het is een waarschuwing en je voorkomt agressie juist door te luisteren naar die waarschuwing. Als je toch doorgaat en zijn signalen negeert, is zijn laatste uitweg om te happen. Het gebeurt bijna nooit uit het niets maar wij zien de signalen vaak niet. De hond heeft op alle mogelijk manieren die hij tot zijn beschikking heeft laten weten dat hij iets niet wil. Als dat niet zorgt dat wij daarop reageren, zal hij tot zijn laatste redmiddel over moeten gaan en dat is bijten.

Hoe vaker je over de grenzen van je hond heen gaat, hoe sneller hij het bijten in zal zetten. Hij leert namelijk dat je wel weg gaat als hij bijt. Het heeft dus geen zin meer om subtiele signalen uit te zenden want daar wordt niet op gereageerd. De drempel om te bijten wordt hierdoor steeds lager.

Grommen nooit bestraffen!

Om deze reden is het belangrijk dat je nooit straft voor het grommen! Het is heel menselijk en logisch om ‘Foei!’ te roepen als je pup gromt, maar de kans is groot dat je de situatie daardoor veel erger maakt: feitelijk vertel je je hond dat hij je niet meer mag waarschuwen, dus is de kans groot dat hij de volgende keer het grommen ‘overslaat’ en meteen gaat bijten!

Bedenk je bij een grom dus goed waarom je puppy gromt. Is het spel, verdedigt hij iets of zit hij in een situatie die hij vervelend vindt?

Op het moment dat je pup gromt ter verdediging of vanuit angst is het goed om te stoppen waar je mee bezig bent. Bedenk je waarom hij zo reageert en hoe je dit de volgende keer kan voorkomen. Dat is hier de beste oplossing. Zoek uit waarom hij dit gedrag laat zien. Wat vindt hij vervelend of bedreigend? Hoe kan je dit de volgende keer anders doen zodat je hond zich prettig voelt?

Grommen bij het spelen is geen probleem, mits je hond niet doorslaat en te fel gaat worden waarbij hij bijvoorbeeld in je handen bijt. Voor sommige honden die een feller karakter hebben, zijn heftige trekspelletjes soms te veel. Ze verliezen zichzelf en hebben geen rem meer. Voor deze types is een apporteer- of zoekspel vaak een beter alternatief.

Herken jij het soort grommen bij jouw hond? Het verschil tussen spelgrom of echte dreiging? We waarderen het enorm als je hieronder jouw ervaring wilt delen 🙂

  Comment Section

  40 reacties op “Ik hoor mijn puppy grommen! Moet ik dat toelaten?


  Door YLC op 27 december 2018

  Mijn pup (rottweiler) is bijna 9 weken.
  Ze kan redelijk samen spelen maar zodra haar energie level om hoog gaat begint ze mij te bijten in mijn hand, been, voet, alles wat ze maar kan pakken. Dit gebeurt met een hoop geblaf/gegrom, blote tanden. Als ik haar negeer verplaatst ze het bijten naar de bank, tafel, gordijnen etc.

  Ik heb een aantal keer de actie gebruikt dat ik foei zeg en haar op haar rug leg, en zelfs een advies gevolgd van even haar snuit vastpakken.

  Een rustige time out in de bench gaat eerst gepaard met wat gejank. Zodra ze rustig is en ik de bench weer open begint het weer van vooraf aan.

  Tips zijn meer dan welkom


  Door Mandy op 27 december 2018

  Hai YLC, dank je voor je berichtje. En je hebt echt een puppy, lees ik… (oftewel: herkenbaar en normaal puppy-gedrag). Mijn adviezen en tips zijn: 1. Alsjeblieft nooit meer je pup op zijn rug leggen!!!! Dit is een heel bedreigende handeling voor je hond: misschien reageert je 9-weken pup er nog luchtig op, en ziet ze het als spel… maar voor een hond is het echt ‘stoot-onder-de-gordel’. Dit geldt ook voor het in de nekvel pakken en schudden.. en zelfs de snuit vastpakken is een beetje ‘op het randje’ en een behoorlijke ‘straf’ voor een hond. Sorry voor mijn ‘opgestoken vingertje’ hierzo.. ik bedoel het opbouwend, maar ik weet ook dat er serieuze risico’s zijn door dit te doen (zeker met een grote hond als een rotweiler of bijvoorbeeld een herder of stafford: ze kunnen als ze groter zijn gemakkelijk besluiten eens de tegenaanval te kiezen)…. Maar goed: nu naar je vraag 🙂 Het hyperdepiep gedrag van je pup is normaal bij deze leeftijd. Je pup moet leren dat er grenzen zijn: spelen is leuk maar happen en zo niet. Dus: als je speelt en je ziet dat haar energie level omhoog vliegt probeer dan even het spel te onderbreken (vriendelijk hoor, maar gewoon even een korte pauze) en kijk of ze rustiger wordt… Als ze in jou hapt (hand of voet.. of kleding) roep je au!! en stop je direct het spel (alsof ze je vinger eraf beet zeg maar..) geef haar de eerste keer een kans om het beter te doen: dus na 10 seconden speel je door… en kijk je of ze rustiger speelt.. gaat ze weer happen…dan weer ‘Au!’ en stop je met haar spelen… als ze in de meubels of zo gaat bijten dan zet je haar rustig in de bench..en laat haar maar even jammeren… als ze rustig wordt mag ze eruit… En in het algemeen: veel pups blijven zo ‘irritant’ doen als ze eigenlijk hartstikke moe zijn. Dus mijn vraag is: zou dit bij jouw pup ook kunnen zijn? Krijgt ze voldoende rust? (veel pups gunnen zichzelf amper slaap overdag).. Het worden dan vervelende ‘draakjes’ maar enkel omdat ze over hun toeren raken. Bij een dergelijke pup is mijn advies om ze een dagschema te geven: net zoals bij baby’s of dreumessen… er is tijd om te eten/ te wandelen/te spelen.. maar ook ‘verplichte’ rusttijd.. Dit betekent niet dat je pup de hele dag in de bench moet (in tegendeel!) Maar in de ochtend en middag is er een rusttijd in de bench ingepland. Als je hier meer over wilt weten: laat maar weten…. Oh… en veel succes & heel veel plezier met je puppy 🙂


  Door T op 20 februari 2019

  Ik heb twee puppy’s van verschillende rassen, de ene is 5 maanden en andere7 maanden. Die van 7 maanden is beagle corgi mix en laat echt bijtagressie zien. Vooral bij als een hond te enthousiast is dan is op begin leuk en daarna laat ze bijtagressie zien. Vooral bij het uitlaten aam de riem. Als ze niet naar puppy mag dan gaat ze bijtagressie laten zien naar onze anders 5 maanden hond. Ik weet niet goed wat ik er mee moet doen, vaak ontwijk ik andere puppy’s maar of waar ze te enthousiast van worden.


  Door Cer op 7 maart 2019

  Hmm die bijtagressie ken ik ook bij mijn pup van 11 weken: hij draait door, en valt mij of dingen aan. Heb jij nog antwoord op jouw vraag gekregen?


  Door Mandy op 11 maart 2019

  Bij puppy’s is dit meestal spel. Ze leren alle vaardigheden die grote honden moeten beheersen… en in de natuur hoort vechten daar ook bij. Als puppy’s bij hun moeder leven (en blijven) leren ze een bijtrem aan.. Simpel: de volwassen hond accepteert dit harde bijten niet meer en snauwt de pup af (correctie!). Als mensenbaasje kunnen wij dit niet op deze manier. Het beste is om je pup te leren dat het bijten (ook happen en zo) in de huid/ de kleding/en in spulletjes niet wordt getolereerd. Als pup dit doet zeg je rustig maar beheerst: Nee (of Foei).. of je geeft met een hogere stem een gilletje Au! (dit snappen pups goed) en je stopt voor 20 seconden ieder contact met de pup. Als de pup toch doorgaat blijf je kalm, en pak je de pup op en zet hem even in zijn bench. Niet boos op hem worden, maar gedecideerd (als een politieagent) laat je weten dat dit niet de bedoeling is. Geef een jonge pup geen lange ‘time out’. Vaak is 1 minuutje al lang genoeg. Enne: zorg voor genoeg speeltjes waar je pup wel in mag bijten natuurlijk 🙂 Succes!


  Door Mandy op 11 maart 2019

  Beste Tessa, Dank voor je berichtje hier.. Enne: dat zal best eens een uitdaging zijn met 2 pups tegelijkertijd 🙂 Wat je beschrijft als bijtagressie is voor mij wat lastig te beoordelen op afstand. Kijk: iedere vorm van bijten of happen is agressie. Soms is er sprake van spelagressie (dus speels/ niet bedoelt om de ander pijn te doen), maar het spel kan soms plots omslaan in ‘Menens’ … en dat is niet altijd goed te herkennen… Beetje zoals met kinderen: ‘stoeien terwijl je aanvoelt dat er straks eentje gaat huilen omdat dit spel toch eigenlijk niet leuk bleek’. Puppy’s oefenen hun vaardigheden, bovendien zijn jouw pups op een leeftijd dat ze gaan testen waar zij staan in de rangorde.. dus dit kan best nog een tijdje een vervelende situatie blijven. Ook beschrijf je een situatie aan de riem waarbij agressie komt (weer een andere vorm). Dus kortom: ik zou je echt willen aanraden om een goede gedragstherapeut in te schakelen zodat je precies weet wat er speelt, en wat je het beste kan doen. Zeker als deze situaties zich blijven voordoen, want je wilt natuurlijk niet dat het eens echt uit de hand loopt, lijkt mij…


  Door Sandra op 10 maart 2019

  Hoi ij hebben een labradoodle van bijna 8 mnd nu. En deze springt wel eens in de bank. Als je hem er dan uit wilt halel gromt ie en hapt, hij bijt niet door. Denk dat dit pupergedrag is. Maar hoe reageer ik hier het best op.


  Door Mandy op 11 maart 2019

  Hi Sandra, Dank voor je berichtje. En ja: dit is wel puberaal.. maar ook goed dat je vraagt om een oplossing, want dit kan ook makkelijk op een verkeerde manier uit de hand lopen. Heel simpel: honden verdedigen soms wat ze hebben. Het maakt niet uit of het een volwassen hond is of een pup. Het maakt ook niet uit of jij in de roedel de ranghogere bent of niet.. in een roedel kan een ranglagere soms ineens zijn bezit verdedigen ten opzichte van een ranghogere. Vooral bij pubers (zoals jouw hond)is het soms ook het testen van grenzen. Wat nu te doen? Een ding is belangrijk: voorkom het escaleren, oftewel ga niet fysiek de strijd aan.. Jouw hond is sterker (bijt harder dan jij), is sneller.. en dus is dat een situatie die je nooit wilt hebben! Dus je hond van de bank trekken bijvoorbeeld is geen goed idee. Hij hapt en gromt nu nog wat baldadig, maar dit kan zomaar omslaan in een fellere vorm van agressie. Als je hond op de bank springt en je wil dat niet.. laat hem dan iets doen wat hij wel mag: Dus roep hem bij jou, of laat hem naar zijn mand gaan en beloon hem daar. Dus: vraag ander gedrag van hem (laat hem een bekende oefening doen) zodat hij daarvoor van de bank moet komen, en beloon hem voor de oefening. Een volgende keer zeg je: Nee, ga van de bank af.. en laat hem weer die oefening doen en beloon hem… Na een tijdje snapt je hond ‘Nee van de bank af’, en hoef je hem niet iedere keer een andere oefening te laten doen of iedere keer te belonen.. Je zal merken dat het voor je pup duidelijk wordt.. enne.. met de puberteit verdwijnt waarschijnlijk ook het op de bank springen (mits jullie consequent zijn over het niet op de bank mogen natuurlijk) 🙂 Succes!


  Door Nathalie op 20 maart 2019

  Hallo, wij hebben een rottweiler pup van 13 weken. Telkens we haar hoofdje vastnemen begint ze te grommen. Zelfs aaien aan het hoofd vindt ze niet leuk. Is het is dat we toe laten? Hoe moeten we hiermee omgaan?


  Door Mandy op 20 maart 2019

  Hallo Nathalie, Goed dat je deze vraag stelt! Ik zou je aanraden om eerst bij de dierenarts te laten controleren of je pup niets pijnlijks aan haar hoofdje heeft (misschien ontstoken oortjes?) Dit is namelijk een goede reden om te grommen als iemand eraan wilt zitten. Als je zeker weet dat ze medisch in orde is, zou ik haar in kleine stapjes aanleren dat jullie haar aanraken en dat met lekkere beloningen waarderen. Ik weet niet of je wel mag aaien op haar borst of onder de kin? Dan begin je daar.. en zeg je goed zo! (of iets) en ga je heel rustig iets verder naar de zijkant van haar hoofd… niet té ver ineens… en dan goed zo + koekje geven… leer haar dat dit positief is… en bouw het in heel kleine stapjes op. Als je merkt dat ze toch verstart, of zelfs gaat grommen, stop je direct het aanraken van haar hoofdje… als je hiermee niet verder komt raad ik je echt aan om een goede gedragstherapeut te vragen om je op weg te helpen. Met 13 weken lijkt dit nog onschuldig gedrag.. maar het kan makkelijk uit de hand lopen, en dat wil je natuurlijk niet. Dwing het in ieder geval niet zomaar af om haar aan te raken: honden (ook puppy’s) grommen meestal niet voor niets, straf ook nooit het grommen! Want voor je het weet gaat ze over tot happen & bijten..en dat is natuurlijk niet de bedoeling….. Maar nogmaals: eerst checken bij de dierenarts, het zou mij niet verbazen dat ze ergens pijn heeft…


  Door Hondenliefhebber op 21 maart 2019

  Ik heb een labradoodle pup van 13 weken en een labrador van 10. De pup is erg snel overprikkelt. Ik heb de kamer al in tweeen gedeeld met een ren zodat ze niet de hele dag bij elkaar kunnen. De pup wil telkens spelen met de labrador. En gaat dan rondjes rennen en blaffen naar de labrador. Onze labrador is een lieve lobus en laat haar telkens boven op spelen. Ze krijgt geen correctie zelfs als ze het bot afpakt vind de labrador het oké. Ik krijg helemaal geen contact meer met bij de pup als ze zo om de hond rent. Ik pak haar dan op en zet haar apart in de ren. Ze word dan boos begint te bijten in mijn handen. Haar emmertje is erg snel vol. Hoe kan ik nu het beste de honden leren om los samen in de kamer te zijn? Of moet ik blijven afzonderen? En het bijten moet ik dat negeren? Af en toe gromt ze ook nog. Ben benieuwd naar uw reactie


  Door Mandy op 23 maart 2019

  Gefeliciteerd met de pup! En ja, ik kan me voorstellen dat je een en ander moet ‘managen’. Allereerst is het goed om te weten dat de meeste puppy’s een zogenoemde ‘Puppy-licence’ krijgen van de volwassen honden. Dit betekent dat de veel volwassen honden instinctief de pup laten rauzen als ze nog jong zijn. De kleintjes mogen eigenlijk alles doen, alles afpakken en dat lijkt (voor ons) soms erg ver te gaan. Meestal verandert als de pup wat ouder wordt (rond 4 a 5 maanden): de oudere hond accepteert ineens niet meer van alles. Nu zijn er volwassen honden die erg toegeeflijk en geduldig blijven. Maar vaak laat de hond toch zijn grenzen merken, en moet de pup leren dat hij te ver gaat. Wat je nu doet, om ze regelmatig apart te zetten is een goede start. Wat je vervolgens kan doen is je pup af en toe (als oefensessie) aan een riem te nemen en zo de ruimte voor het rondrennen wat in te perken: beloon (met een rustige stem) als je pup even rustig is. Op deze manier maak je de rustige momenten van je pup ook een positieve ervaring. Als je merkt dat ‘haar emmertje vol raakt’ is het inderdaad slim om je pup in de ren te zetten. Ik weet je situatie niet: maar kan ze in de ren jullie wel zien? Is ze niet helemaal afgezonderd? Voor drukke pups (die vooral zichzelf erg druk maken) werkt het vaak goed om een duidelijk dagritme te hanteren: Vaste momenten van spelen, uitlaten, eten, en rusten… (Rust, reinheid, regelmaat, haha). Die structuur maakt pups vaak wat rustiger. Het grommen kan protest zijn, maar soms ook een teken van overprikkeld/ vermoeidheid. Het bijten moet je zeker niet negeren. Hier lees je er meer over: https://digidog.nl/waarom-bijt-mijn-pup/ Ik hoop dat ik je hier een stapje verder mee help, laat je nog weten hoe het gaat?


  Door Jopie van den Burg op 24 mei 2019

  Mijn pup ( nu 5 mnd) teefje old engiliche bulldog, gedraagt zich echt agressief tegen honden van haar eigen leeftijd . Volwassen honden geen probleem. Ze gromt al als ze er 1 in de aan ziet komen en stort zich er ook op. Ik kan me niet voorstellen dat dit normale communicatie tussen honden is of heb ik het mis.


  Door Mandy op 28 mei 2019

  Dank voor je berichtje. En tja: het is voor een hond wel normale communicatie. Maar de vraag is (en ik denk dat je dat ook bedoelt): is het iets wat je wilt dat er gebeurt tussen jouw hond en andere honden? Waarschijnlijk niet. Honden grommen niet zomaar (en het uitvallen, of ‘er op storten’ zoals je beschrijft heeft ook een reden). De algemene regel is vrij simpel: een hond doet iets omdat dit haar iets (gunstigs) oplevert. In dit geval kan het dus zijn dat ze bang is voor leeftijdgenoten (een slechte ervaring gehad misschien?) of dat ze zich onzeker voelt bij andere puber-pups? Of misschien is het speels gedrag (dat lijkt soms ook heftig). En zo zijn er nog tig mogelijke redenen. Het is soms heel lastig te herkennen wat er gebeurt: ik zou je dus echt aanraden om een goede gedragstherapeut of ervaren trainer te vragen eens mee te kijken. Als het gedrag is waar je als eigenaar mee aan de slag moet (qua ‘oplossing’) is het fijner als dit niet te lang voortduurt… want hoe langer: hoe lastiger gedrag is om te buigen… Succes met je pup!


  Door Maryline op 17 juni 2019

  Hallo!

  Wij hebben een straathondje van 7 maand geadopteerd sinds maart. Ze was altijd een vrolijke speelvogel en kon alles verdragen wat wij deden. Zo had ik voordien gelezen om baknijd te voorkomen om geregeld als je jong zijn je hand in de bak te steken. Ze heeft hier nooit op gereageerd tot vorig weekend. Toen werd ze ineens zeer agressief en heeft ze me gebeten. Ook kan ze nu grommen en/of bijten als we een papiertje of iets dat ze in haar mond heeft (dat niet mag) willen afpakken.
  Ook heeft ze vandaag voor het eerst gegromt als we haar wouden oppakken om te gaan slapen.
  Hoe pakken we dit het beste aan? We vragen ons af of dit normaal is of niet.
  Vriendelijke groetjes!


  Door Mandy op 18 juni 2019

  Beste Maryline, wat vervelend! Maar ook goed dat je meteen om advies vraagt. Op afstand is het voor mij moeilijk om meteen dé oorzaak te noemen natuurlijk. Maar: is er iets gebeurd sinds haar gedrag is veranderd? Soms kan dat een trigger zijn. Wat ik je sowieso aanraad om te doen: laat haar even nakijken bij de dierenarts, je moet even zeker weten dat er geen medische reden is voor dit gedrag (misschien heeft ze ergens pijn: dat merk je soms slecht aan honden… ). Vervolgens een paar algemenere adviezen vooraf: 1. grommen is voor honden normaal gedrag: het is een waarschuwing. Natuurlijk wil je niet dat ze naar je gromt, maar zoals hierboven ook in het artikel staat: straf het grommen nooit!! Je hond waarschuwt niet voor niets, en als je het grommen verbied loop je het risico dat ze zonder (grom-)waarschuwing gaat bijten. Dan ben je verder van huis! 2. In het algemeen worden honden feller als je geregeld iets van ze af pakt (best logisch toch?! als iemand iets lekkers of iets leuks zo van je wegneemt…), het is beter om dit niet te doen maar om dan te ruilen (of je hond even af te leiden zodat ze het papiertje loslaat en niet meer zo interessant vindt). In dit blog lees je daar meer over: https://digidog.nl/hond-gromt-bij-het-afpakken-bot-of-speeltje/ 3.Als je het idee hebt dat je hondje toch zo fel blijft (kijk het een paar dagen aan), dan zou ik je echt aanraden om een gedragstherapeut in te schakelen (nadat je medische oorzaken hebt uitgesloten). Er kunnen nog andere redenen zijn waarom je hond dit doet: maar dan moet een gedragstherapeut je hond (in diverse situaties) kunnen zien. Vaak is een oplossing niet zo ingewikkeld, als je maar weet waar de oorzaak is: juist bij dit soort situaties (bijten/ uitvallen etc..) is het belangrijk om niet lang zelf allerlei dingen uit te proberen, want er kunnen zomaar meerdere bijtincidenten ontstaan, en dan wordt het ook steeds lastiger om dit ongewenst gedrag weg te krijgen… Veel succes! (en laat weten als je nog vragen hebt)


  Door Cigdem Gumrukcu op 23 augustus 2019

  Ik heb hetzelfde probleem.. alleen is mijn puppy geen straathondje. Hoe hebben jullie dit opgelost? Ik heb echt advies nodig..


  Door Iris op 19 juni 2019

  Hi Mandy,

  Ik zie hoe ontzettend goed je reageert op alle vragen die binnenkomen, dus ik wil ook graag mijn vraag stellen. Mijn vriend en ik hebben een Friese Stabij pup aangeschaft vanaf 8 weken. Hij is inmiddels 3 maanden oud en vertoont best bijzonder gedrag. Althans, als we het mogen geloven van de mensen die bij ons over de vloer komen. Zo is hij ontzettend enthousiast als er mensen binnenkomen (super leuk!), maar slaat dit snel om in bijten. En niet speels, maar echt doorbijten tot bloedens toe. Nu kan dat natuurlijk ook komen door de scherpte van de tandjes, maar het bijten kunnen we niet afleren. Als we ‘nee’ of ‘foei’ zeggen, begint hij direct te blaffen en te grommen. Daarnaast heeft meneertje iets nieuws ontdekt: rijgedrag en staand plassen. Nu is dat vrij vroeg voor 3 maanden (als ik de gemiddelde gedrags-curve van honden mag geloven). Dus ben ik verder gaan zoeken: het rijgedrag heeft te maken met dominantie. Nu komt het: dat willen we hem afleren dus we halen het dekentje weg waarop hij rijdt. Echter, dan komen die scherpe tandjes weer in onze handen en begint hij hard te blaffen en te grommen (ergens snap ik het wel, we ‘storen’ hem in zijn bezigheid 😉 haha). Maar zonder gekkigheid: dit wordt nu wel heel vervelend. Negeren heeft geen zin. En anders zoekt hij iets anders om op te rijden. Hem in de bench zetten helpt (negen van de tien keer valt hij dan ook in slaap), maar ik wil de bench niet iedere keer als strafplaats inzetten.
  Dus je begrijpt misschien onze ‘frustratie’. Ik probeer mijn geduld te bewaren, maar soms bijt hij zo hard en gromt hij zo agressief (opgetrokken lipje, felle blik in de ogen, noem maar op) dat ik niet anders kan dan hem bij het nekvel naar de bench ‘sleuren’. Dit voelt niet goed, maar een andere mogelijkheid zien we (nog) niet. We willen hem niet het gevoel geven dat hij over ons heen kan lopen, als wij weglopen terwijl hij in hondentaal ons de huid vol scheldt, zeg maar. Of valt dit mee?

  Ik hoor het graag van je! 🙂

  Groetjes, Iris


  Door Mandy op 20 juni 2019

  Hoi Iris, allereerst gefeliciteerd met jullie pup! En ja:ik snap dat je (af en toe) je handen vol hebt nu. Zeker met zo’n temperamentvolle pup. Een paar dingen kan ik er snel over zeggen: allereerst: het bijten of het rijden heeft niets te maken met dominantie. Dus dat kan je meteen met een dikke streep doorhalen. Maar wat dan wel? Het rijden is voor puppy’s normaal gedrag, het is meestal niets seksueels, maar heeft vooral te maken met opwinding (stuiterbal). Maar ik snap dat je dit gedrag niet wil. Het beste is om rustig je pup af te leiden of inderdaad even de dekentjes of kussentjes weg te halen als je pup dit blijft doen. Boos worden werkt meestal niet (je pup snapt niet dat dit raar gedrag is namelijk). Het bijten is een ander verhaal. Pups bijten, dat is ook normaal. Maar je pup moet zijn bijtrem leren. Normaal doet een moederhond dit (en nestbroertjes/zusjes), maar wij mensen nemen een pup met 8 weken in huis (wat prima is hoor!) dus moeten wij dit verder uitleggen aan de pup. In dit stukje staat iets meer over het bijtgedrag van puppy’s: https://digidog.nl/waarom-bijt-mijn-pup/ Als ik je verhaal lees heb ik het idee dat jouw pup snel in zijn energie omhoog schiet (dus gaat ‘stuiteren’ en van gekkigheid niet meer weet wat te doen.. . bijten is dan zo’n uitlaatklep..). Wat ik je zou aanraden is: 1. het allerbeste is om even een goede trainer/gedragstherapeut te raadplegen die bij je thuis kan kijken en je snel op weg helpt. Kies wel voor een trainer die positief werkt (met beloningen). 2. wat je zelf kan doen: als je pup met zijn tanden jullie huid aanraakt (je handen bijv.) geef je een hoog gilletje ‘Au!’ en stop je meteen iedere interactie met je pup (zoals beschreven in het artikel dat ik noemde). Dit signaal snapt een pup meestal snel. Ook ga je met jullie pup geen bijtspelletjes doen: dus niet voor de gein stoeien waarbij je pup in je handen, mouwen of schoenen mag happen… iedere vorm van happen moet nu even worden ontmoedigd 🙂 snap je… 3. En misschien wel het allerbelangrijkste: kijk eens naar het dagritme van je pup. Veel pups doen dit als ze eigenlijk te moe zijn. Er zijn zoveel prikkels, nieuwe dingen etc.. en sommige pups komen dan amper aan goede rust toe. Een pup moet heel veel slapen om alles te verwerken, en sommige pups gunnen zichzelf die tijd niet. Dus: maak eens een duideljk dagschema waarbij je pup in een goede opbouw tijd van eten, uitlaten, spelen en slapen heeft. En als je pup moet slapen: leg hem dan zeker even in zijn bench. Zie de bench niet als een strafkooi, maar als zijn bedje of zoals je baby’s en peuters in een box legt.. dit helpt je pup namelijk ook te ontspannen. En: je zal merken dat er minder frustratie-momenten komen: wat wel zo leuk is voor jezelf en voor je pup. En tot slot: bedenk je dat je pup niet over jullie heen wilt lopen, of de baas speelt: voor pups is dit simpelweg een uitlaatklep waarbij hij moet leren dat dit niet zomaar kan (maar leren doe je in het begin niet met vooral straffen, snap je… je moet het eerst wel uitgelegd krijgen ..) Ik hoop dat je iets met deze handvatten kan, laat hier rustig weten als je nog vragen hebt hoor! Succes!


  Door Cindy op 26 juni 2019

  Hoi. Wij hebben een schat van een hondje. Een klein maatje. Onlangs is onze Argentijnse dog overleden. Nu is er een pup op ons pad gekomen. Ook een Argentijn. Een teefje van 10 weken. Wij willen gaan kijken zodat onze kleine meid een maatje heeft. Nu heb ik in de filmpjes gezien dat ze best een behoorlijke bezitsagressie heeft. Mijn vriend wilt
  Alsnog gaan kijken. Maar mijn gevoel zegt dat we er niet aan moeten beginnen. Nu is het nog niet zo erg maar over eenhalf jaar is ze al een flinke hond en kan ze in 1 keer mijn hondje dood bijten. We zijn zeker niet vreemd met dit ras maar wel met dit gedrag. Wat vind jij? Proberen of het maar niet opzoeken. Zeker vanwege de kenmerken van een Argentijn


  Door Mandy op 3 juli 2019

  Hoi Cindy, Ik snap je dilemma.. en ik zou zeker heel voorzichtig zijn. Je hebt gelijk dat het verschil in grootte (zeker als de Argentijnse Dog is uitgegroeid) heel lastig (en zelfs fataal voor de kleine) kan zijn. Ik weet niet hoe klein je kleine hond is: maar een Dogo Argentino is natuurlijk niet te onderschatten 🙂 Het is wellicht slimmer om op zoek te gaan naar een pup met een iets ander temperament. En ja, bezitsagressie is te trainen: maar het blijkt dat honden die dit van pup af ‘in zich hebben’ altijd later nog eens dit gedrag kunnen laten zien. Op zichzelf is dat vervelend: maar zeker als er een kleiner hondje in het spel is (dus dat heb je goed ingeschat). Of je gaat kijken is natuurlijk aan jou 🙂 (maar ik zou ook moeilijk nee kunnen zeggen hoor.. dus misschien beter meteen naar een passende pup gaan zoeken)


  Door Joyce op 27 juni 2019

  Mijn border collie pup van bijna 5 maand, gromt sinds enkele weken naar voorbijgangers tijdens het wandelen. Dit is echt een diepe kwade grom. Dit voornamelijk naar mannen en kinderen. Hij doet dit ook als er iemand anders met hem gaat wandelen. Eenmaal ze dichter komen blaft hij er soms nog bij. Als ze hun klein maken en zacht praten stopt dit en ontdooid hij wat. Maar de meeste mensen en voornamelijk de kinderen zijn bang van hem. Ik werk zelf in de kindersector en als ik met hem bij de kinderen ga (kinderen tussen 0 – 12jaar) gromt of blaft hij niet en speelt hij met hen. Het is dus enkel tijdens het wandelen. Hij valt wel niet uit naar de mensen en blijft mooi naast mij lopen. Wat die ik het best, straffen, negeren, afleiden,…


  Door Mandy op 4 juli 2019

  Hoi Joyce,
  Dank je voor je vraag hierzo… En het antwoord: tja, dat kan ik je niet zomaar geven. Ik kan van hieruit niet zien wat de reden is dat je pup gromt. Er kunnen wel 10 verschillende redenen ervoor zijn (angstgerelateerd, beschermend/waaks, invloed van hormonen, of bepaalde prikkels uit de omgeving, etc..) Wat ik je echt aanraad om te doen is een goede gedragstherapeut te benaderen: die kan dit bekijken zodat je weet dat je dit direct goed en doeltreffend kan aanpakken, want dit type gedrag kan zich gemakkelijk uitspreiden (als een olievlek als het ware) naar andere situaties en dat lijkt me niet handig als je veel met kinderen bent. Op de korte termijn: zorg dat je nooit het grommen straft! En probeer te ontdekken wanneer je hond gespannen raakt (dus nog voor de grom): wat voor situatie? Wat voor persoon (type kind, gedrag van kind of man etc..), op welke afstand is het spannend? En tot slot: als je een idee hebt van de situatie + afstand die het voor jouw hond spannend maakt: probeer te zorgen dat je hond dan weg kan (ik bedoel: meer afstand kan nemen en kan ontspannen). Soms helpt het om de lijn extra te laten vieren (neem desnoods een langere lijn) zodat je hond een meter verder kan staan, en soms zal je naar de overkant van de straat moeten gaan…Als je dit voor mekaar krijgt heb je een goede basis om je hond te gaan helpen te wennen aan die moeilijke prikkels (dus kinderen/mannen): en voor die training zou ik dus een gedragstherapeut vragen 🙂 Maar je kan voor die eerste opzet die ik hier in 2 regels beschrijf natuurlijk ook een gedragstherapeut vragen: dat maakt het ongetwijfeld makkelijker.
  Ik hoop dat je hier iets verder mee kan… laat weten als je nog vragen hebt!


  Door Roos op 10 juli 2019

  Wij hebben een pup van 3 maanden die met los lopen elk hondje accepteerd en mee speelt, maar eenmaal aangelijnd grijpt hij passerende honden, voornamelijk puppies en fransebull dog types. Hij kwam wel uit een nestje waar hij het mikpunt was van z’n broertjes en zusjes. Misschien heeft het daarmee te maken? We zorgen als hij een andere hond passeerd dat de lijn niet gespannen is, hij mag gewoo snuffelen maar 7 van de tien keer gaat het altijd fout en hang hij er in. Ik hoop dat ik hier een tip op kan krijgen.

  Groetjes Roos en jachterrier kruising Scooby.


  Door Mandy op 10 juli 2019

  Hai Roos, Dank je voor je berichtje, en gefeliciteerd nog met jullie pup! Goed dat je deze vraag meteen stelt. Bij veel honden ontstaat dit gedrag als ze bedenken dat een ‘aanval de beste verdediging’ is. En vaak wordt het steeds erger. Dus eigenlijk is mijn beste advies: probeer op korte termijn met een goede trainer of gedragstherapeut af te spreken die je ter plekke kan helpen. Het gaat dan niet zo zeer om het oefenen (en wat je precies moet doen), maar ook om het kunnen organiseren van ‘ontmoetingen’ met de honden waar Scooby zo op reageert (dus check dat ook als je een trainer uitzoekt, of zij dat kan organiseren). Én het gaat ook over de juiste timing van wat je doet. In de basis wil je Scooby namelijk gaan leren dat hij normaal met jou kan voorbij lopen, zonder dat hij hoeft uit te vallen (dus het gewenste gedrag). En hoe je dat doet? Dat kan ik je zo even niet opschrijven 😉 Wat ik je wel aanraadt om te doen totdat je gaat trainen: probeer aangelijnd de afstand groter te houden tot die andere honden. Dus laat hem gewoon even niet snuffelen bij onbekende honden (als hij aangelijnd is), tenzij jij zeker weet dat hij niet gaat uitvallen. Leidt Scooby speels af, neem ‘m desnoods even mee naar de andere kant van de straat, zodat je ontspannen en met slappe lijn kan blijven wandelen 🙂 Succes! En laat weten als je nog vragen hebt!


  Door paula op 19 juli 2019

  Mijn Toller snauwt en gromt terwijl ze naar mij uithaalt maar net niet bijt ( dat is wel al gebeurd). Het zijn onvoorspelbare situaties waarbij ze dit gedrag laat zien: ik wil wat uit een keukenlade pakken of uit de koelkast, daarna doet ze heel onderdanig zoals lippen likken (stress dat weet ik) en komt ze bijna tegen mijn benen omhoog kruipen.
  Wat doe ik hiermee?
  En hoe reageer ik als ze bijt, dat is nu al ’n keer of 5 gebeurd met bloed én hechting/ hechtstrips.


  Door Mandy op 19 juli 2019

  Oei, dat moet een lastige situatie zijn voor je… En eigenlijk heb ik maar 1 (dringend!) advies: schakel een goede gedragstherapeut in. Het is voor mij onmogelijk om op afstand in te schatten wat de reden is van het uitvallen van je hond. En ook: als je hond uithaalt en niet bijt: dan is dat niet per ongeluk: voor de hond is dit een serieuze waarschuwing. Zeker als ze intussen al 5 keer heeft gebeten met een kapotte huid tot gevolg (bloed, hechtingen.. hechtstrips: allemaal even serieus) dan heb je te maken met bijtincidenten. Met een goede gedragstherapeut kan je onderzoeken waarom je Toller dit doet, en vervolgens iets aan deze situatie + dit gedrag doen. Als je dit te lang laat doorlopen heb je kans dat het gedrag van je Toller steeds heftiger wordt + dat het gedrag er bij je Toller steeds dieper ‘inslijt’ waardoor het alsmaar lastiger wordt om dit nog op te lossen. Dus vandaar mijn dringend advies! Veel succes en ik hoop dat je ook heel veel leuke momenten samen met je hond hebt. Oh, en zoek je een goede gedragstherapeut, dan helpt dit artikel je hier wellicht ook bij: https://digidog.nl/hoe-vind-je-een-goede-gedragstherapeut-voor-honden/


  Door paula op 19 juli 2019

  Mandy, bedankt voor je reactie, maar hoe reageer je als je hond bijt of serieus uithaalt?
  We hebben al veel ondernomen o.a. therapeut en medicatie en op dit moment krijgt ze cbd-olie omdat ze snel gespannen is vooral door geluiden. (die wij niet in de hand hebben dus van buiten)


  Door Mandy op 23 juli 2019

  Simpel gezegd: als je hond bijt of serieus uithaalt ben je feitelijk al te laat… Ik bedoel: de enige reactie die dan zinvol is, is te voorkomen dat jij schade oploopt.. Maar we weten ook dat honden sneller zijn en ons ook makkelijk kunnen beschadigen (ik bedoel dan dus doelgericht bijten en je verwonden). De ernst van het bijtincident wordt ingeschat op basis van de ernst van verwonding (schrammetje, wond, hechtingen etc..). En in jullie situaties is het dus heel erg belangrijk dat je nog beter zicht hebt op de reden van uitvallen (dus welke prikkels stapelen zich bij jouw hond op, totdat de uitbarsting volgt) + dat je de situatie kunt managen zodat niemand meer gebeten hoeft te worden.. En hier moet een goede gedragstherapeut bij kunnen helpen. Natuurlijk kan het kalmeren door bijv. CBD-olie een extra ondersteuning zijn.. maar het is geen oplossing natuurlijk… En ja: omdat de prikkels van buiten komen (geluiden die je niet kan managen) is het dus nog lastiger om exact te voorspellen wanneer ze gaat reageren.. en daarom is een goede combinatie van management (voorkomen van bijten) en probleemoplossing hier super-belangrijk…


  Door Anouk van Werde op 4 augustus 2019

  Onze hond (1jaar) gromt op het moment dat er iets gebeurd en hij daar geen zin in heeft. Als ik hem bijvoorbeeld vast pak om te knuffelen en hij dat liever niet wil, maar voornamelijk wanneer hij bij mij op de bank ligt en onze andere hond loopt voorbij of maakt aanstalten om ook bij ons te komen. Ik heb de indruk dat hij dan uit zijn rust gehaald wordt, of zijn rust wordt verstoord en dat vind hij niet fijn. Met als reactie dat grommen. Ik probeer hem nu af en toe voor te zijn en hem tijdig in zijn bench te leggen zodat hij daar een momentje voor zichzelf heeft, maar heel veel doet dat niet af.
  Wat kan ik het beste doen om zij taal beter te begrijpen en het grommen te voorkomen?


  Door Mandy op 11 augustus 2019

  Hai Anouk, Ik neem aan (maar voor de zekerheid/ voor meelezers toch nog even dit:) dat je hem nooit straft voor het grommen. Dat is heel belangrijk!! Verder denk ik dat je het goed doet om hem tijdig in zijn bench tot rust te laten komen. Maar: er speelt wellicht meer.. en dat is te veel om zo even in een berichtje te typen. Allereerst wil ik je aanraden om medische dingen uit te sluiten: dus bij de dierenarts te laten checken of hij nergens pijn heeft (als hij gromt als hij wordt vastgepakt kan dit zomaar een signaal zijn). En daarnaast raad ik je aan om een gedragstherapeut in te schakelen: dit lijkt misschien een grote stap: maar het vraagt echt even een grondige anamnese om te zien waar de motiviatie zit van jouw hond om te grommen: zodat je dit ook doeltreffend kunt voorkomen (of ombuigen).. Belangrijk is: grommen is voor honden een waarschuwingssignaal: het zijn vaak maar enkele stapjes verder tot de hond gaat uitvallen en bijten: en dan ben je natuurlijk ‘verder van huis’. Hier lees je nog wat meer voor het vinden van een gedragstherapeut. En laat me weten als ik je ergens mee kan helpen..


  Door Henk Kok op 21 augustus 2019

  Beste Mandy
  Wij hebben een lieve Franse Bulldog Lola van 1 jaar en 2 maanden een teefje en sinds zaterdag hebben wij een Franse bulldog pup erbij ook een teefje. Ze was bijna 10 weken toen we haar kregen, een overblijfertje uit het nest die samen met haar broertje nog niet was verkocht. We hebben ze buiten kennis laten maken en merkten toen direct dat de pup geen enkele onderdanigheid toonde, iets wat onze Lola wel deed als pup, maar direct op Lola af kwam. Dit is ontaard in een hectische situatie waarbij iedere keer als er even gespeeld wordt de pup overgaat in grommen en bijten. Lola probeert haar met zachte hand wat op de grond te drukken maar wordt hard teruggebeten en rent dan weg en de pup rent achter haar aan en blijft blaffen grommen en bijten. We halen ze dan uit elkaar maar als Lola dan ligt of haar richting uit komt sprint de pup grommend en bijtend op haar af. Wat moeten we hier in hemelsnaam mee aan? Laten uitvechten en als het escaleert uiteraard ingrijpen? Doen we dit goed? Hoe krijgen we hier een kentering in? Mijn lieve Lola is uitgeput en wij ook inmiddels.
  Dankjewel alvast voor je reactie
  groeten
  Henk Kok


  Door Mandy op 23 augustus 2019

  Beste Henk, dank voor je berichtje. In dergelijke situaties is de verhouding wel scheef natuurlijk. Normaal gesproken krijgen jonge pups veel ‘ruimte’ van de volwassen hond (de pup mag tot ca. 14 of 16 weken wel heel veel doen…daarna grijpen de meeste volwassen honden in.). In dit geval is de vraag of dit toch spel/uitproberen is.. of dat je een pup hebt met iets teveel zelfvertrouwen (hoe was je pup in het nestje? wat deed de moeder hond met dit gedrag). Ik raad je aan om in ieder geval de situatie te controleren: je pup hoeft niet per se super onderdanig te zijn: maar je kan wel grenzen stellen wanneer je pup te ruw speelt/ of gaat bijten en happen… (dus als je ingrijpt). Het beste is om je pup dan even in de bench te zetten (of aan te lijnen).. zonder al te veel poespas (niet boos worden of mopperen: eigenlijk geen aandacht geven)… en als ie rustig is, mag hij weer komen… ‘niet normaal doen’ -> Hoppakee in de bench.. (voor misschien 1, 2 of 5 minuutjes.. niet langer hoor.. het gaat om het effect dat de pup gaat snappen dat dit gedrag niet gewenst is). Tegelijkertijd is het goed om je pup te belonen voor liever/leuker gedrag naar je andere hond.. Voor mij hier is het lastig om precies te zien wat de situatie is: als je het idee hebt dat dit niet goed uit te voeren is: raad ik je echt aan om een gedragstherapeut in te schakelen.. Een goede Gedragstherapeut kan vrij snel inschatten wat de oorzaak van dit gedrag is, en waar je dus het beste de oplossing kan zoeken… Laat me zeker weten hoe het gaat… ik ben wel benieuwd… Hartelijke groeten, Mandy


  Door Chris op 25 augustus 2019

  Hallo
  We hebben een boerenfox/Duitse staander.
  Ze heet rosie.
  Ze is nu 14 weken,en luistert al aardig.
  Waneer we nee roepen bij ongewenst gedrag gaat ze reageren door grommetje en blaffen.
  Hoe leren we dit af.
  Ze gaat namelijk dan achter elkaar blaffen .
  Nu negeer ik het.

  Gr chris


  Door Mandy op 3 september 2019

  Hallo Chris, Dank voor je berichtje hier… en gefeliciteerd met de pup. Het negeren dit type blaffen helpt inderdaad het beste. Het is dan wel belangrijk dat je Rosie even helemaal kan negeren (zonder dat er gevaarlijke situaties zijn op straat bijvoorbeeld.. of zonder dat Rosie iemand pijn doet of iets ongewenst sloopt bijvoorbeeld). Wat je ook kan doen bij dit blaffen is demontratief met z’n allen de kamer uit lopen (voor 1 minuutje.. voor zo’n jonge pup hoeft dat echt niet langer).. of haar zonder veel poespas oppakken en even een minuutje in haar bench zetten. Dus de ‘straf’ is dan eigenlijk: geen sociaal contact meer voor 1 minuutje…. Zodra ze stopt met blaffen beloon je haar (rustig.. met je stem) voor stil te zijn.. ze moet natuurlijk wel gaan snappen wat voor gedrag je wèl van haar wil 🙂 Veel succes, en veel plezier met Rosie!


  Door Sas op 3 september 2019

  Hoi Mandy,

  Sinds begin juni hebben wij een 20 weken oude labradoodle pup. Het is echt een schatje, maar wel lekker druk en snel afgeleid. Op de puppycursus noemen ze hem ookwel de stuiterbal. Op het moment dat ik met hem ga wandelen en een tijdje loop gaat dit heel goed. Maar op het moment dat ik terug naar huis loop of hem corrigeer in iets wat hij niet mag, springt hij happend tegen mij op en pakt mijn armen en benen vast met zn tanden. Verder laat hij af en toe zijn tandvlees zien en gromt hij er soms ook bij. Hij doet het vaak op het moment dat hij naar iets of iemand toe wilt en dit niet mag van mij. Bij mijn vriend heeft hij het de afgelopen weken 1 keer gedaan. Bij mij komt het een paar keer per week wel voor. Wat moet ik hiermee doen? Ik vind het echt super lastig en vervelend.


  Door Mandy op 3 september 2019

  Hallo Saskia, dank voor je berichtje en gefeliciteerd met de pup. Ja, ik herken de lastigheid van dit. Mijn vraag is eigenlijk: hoe corrigeer je hem? En daarnaast: hoe ziet de dag er uit met je pup? Waarom ik dit vraag: als je schrijft over stuiterbal heb je een pup met veel energie.. maar mogelijk ook een pup die snel geprikkeld is (door alles wat om hem heen gebeurt) en misschien wel overprikkeld raakt… Dus voor een super-goed antwoord is iets dieper vraag-werk (van een gedragstherapeut) nodig. Maar ik wil je wel wat tips geven: 1. straf nooit voor het grommen.. dat is altijd onhandig omdat je dan het risico loopt dat je hond kan gaan bijten (het grommen als waarschuwing overslaat, zeg maar). 2. Je wilt eigenlijk het moment van opwinding (wat dat is waarschijnlijk dat springen, happen etc.) voor zijn. Dus je wilt zorgen dat je pup niet ‘door het lint’ gaat, maar eigenlijk onder dit lint blijft (volg je me nog?). Dus rustiger blijft en niet ‘doorschiet’ in dit gedrag. De kunst is om te leren herkennen wanneer dit gedrag precies gebeurt, en dan moet je iets hebben om je pup rustiger te krijgen: voor de ene pup kan dit betekenen: iets anders doen… even snuffelen, een rust-punt, een balletje vastpakken in de bek, of weet-ik-wat.. Voor de andere pup geldt misschien een andere ‘rust-punt’. Ik snap dat dit best lastig is te herkennen: en mogelijk is het hiervoor wel handig om een goede gedragstherapeut in te schakelen (dit klinkt best heftig, maar met wat handige en juiste handvatten kan je dit gedrag tijdig bijsturen: voordat je pup straks misschien een te dolle puber wordt). 3. Voor nu meteen (totdat je qua training hiermee aan de slag gaat) raad ik je aan om iets te bedenken waardoor pup niet meer in jullie hapt en zo. Wat ik wel eens doe (met de hond van mijn klanten): een riem nemen waar een makkelijk handvat of extra stuk aan zit die je makkelijk los-en-vast-klikt zodat je pup bij dit gedrag direct aan een boom, paal of lantarenpaal klikt en zelf op 2 meter (buiten bereik) rustig afwacht tot hij rustiger wordt. Je kan dan namelijk dit ongewenste gedrag negeren.. wat natuurlijk niet gaat als je pup in je armen of benen gaat happen.. Intussen is dit niet de oplossing.. dat zal je echt met training moeten bekijken (bij voorkeur door een gedragstherapeut, zodat je eerst weet waarom je pup dit doet en dus de juiste training kan inzetten).. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.. .succes en veel plezier met je puber-pup 🙂


  Door Saskia op 3 september 2019

  Beste Mandy, sinds juni dit jaar hebben mijn vriend en ik een labradoodle pup van 20 weken. Nu is het echt een lief maar lekker druk en snel afgeleid beestje. Sinds enkele weken springt hij tijdens het wandelen tegen mij op en grijpt me met zn tanden in mn arm of been. Daar gromt hij af en toe bij en laat zn tanden zien. Hij doet dit vooral aan het eind van een wandeling als ik richting huis loop of als ik hem corrigeer als hij bijvoorbeele naar iets of iemand toe wilt en ik dit niet wil. Wat kan ik hier aan doen? Bij mijn vriend heeft hij het de afgelopen weken 1 keer gedaan. Bij mij doet hij het een paar keer per week. Toen wij hem net hadden, toen hij 10 weken was, deed hij het ook. Daarna heeft hij het niet meer gedaan tot twee weken geleden. Wat moet ik hiermee doen


  Door Bojoura op 14 september 2019

  Hallo,
  Ik heb sinds 3 weken een kleine Kees pup van 4,5 maand. Ik merk dat als ik buiten met hem ben, dat hij naar andere pups/jonge honden gromt. Hij daagt ze uit om te spelen maar gromt erbij en trekt zijn lip daarbij op. Daar schrikken andere pups/jonge honden van en duiken weg. Wat kan ik doen om dat grommen af te leren en gewoon lekker te spelen met andere honden?
  Groetjes,
  Bojoura


  Door Mandy op 14 september 2019

  Hi Bojoura, Dank voor je berichtje hier. En gefeliciteerd met je pup! Ik heb 2 adviezen voor je: 1. Straf nooit dit grommen! Want je hond kan misschien bedenken dat hij dit grommen moet overslaan en dan gaan happen of bijten (oftewel: je probleem wordt groter). Advies 2: Zoek een goede trainer/hondenschool die je kan helpen met het sociaal leren spelen. Dus geen puppy-klas waar allemaal pups zomaar bij elkaar worden gezet: maar echt gecontroleerd door een goede hondentrainer. Jouw pup heeft op de een of andere manier geleerd dat grommen normaal is naar andere honden: dus het wordt tijd dat hij gaat snappen dat dit anders moet. 🙂 En daar moet je echt even wat hulp bij gaan zoeken. Als je het lastig vindt een goede hondentrainer te vinden mag je mij ook mailen waar je woont: dan denk ik even met je mee… Succes! Mandy

  Plaats een reactie


  *