Baknijd bij je Puppy? – Voorkom het met deze 7 praktische stappen:
3 min. leestijd

Baknijd bij je Puppy? – Voorkom het met deze 7 praktische stappen:

Grommen bij de voerbak of het verdedigen van een kluif. Dit noem je baknijd of prooinijd.

Het komt regelmatig voor dat een hond baknijd of prooinijd laat zien. Dat betekent dat je niet bij de hond in de buurt kan komen als hij aan het eten of kluiven is. Hij verstijft, gromt of valt zelfs uit en bijt. Het kan zover gaan dat je zelfs niet meer in je eigen keuken kan komen als je hond aan het eten is. Gelukkig kan je dit gedrag vóór zijn en voorkomen als je erop traint.

Baknijd is een heel vervelend en gevaarlijk probleem. Het heeft bij de meeste honden vooral te maken met vertrouwen. De ouderwetse opvatting dat je de voerbak of kluif van je hond altijd weg moet kunnen pakken is daar vooral schuldig aan.

Bij honden is het zo dat je het eten wat je hebt, mag houden. Dat geldt ook voor de laagste in rang. Een ranghogere zal het niet afpakken. Het is dan ook erg verwarrend voor de hond als zijn baas te pas en te onpas zijn eten afpakt.

Hierdoor kan hij het gaan beschermen. Bedenk zelf maar eens wat je zou doen als iemand steeds je bord onder je neus vandaan zou halen!

Soms begint dit gedrag al bij de fokker. Als de pups bijvoorbeeld met zijn allen uit 1 grote bak moeten eten, hebben ze al geleerd te vechten voor hun deel. Het is dan ook zeer belangrijk dat fokkers al met eigen bakjes werken.

7 praktische stappen die je zelf direct kunt toepassen:

Om te voorkomen dat een pup baknijd ontwikkelt, is het aan te raden het onderstaande stappenplan te volgen. De meeste pups zullen het gelukkig niet ontwikkelen maar het kan absoluut geen kwaad om er toch aandacht aan te besteden.

Stap 1

Je gaat naast je pup op de grond zitten met de voerbak in je hand. Je aait hem  en geeft met je andere hand tegelijk de voerbak aan.

Als hij gaat eten, blijf je hem rustig aaien.

Doet hij dit ontspannen en zonder problemen? Dan ben je klaar voor stap 2.

Stap 2

Je aait weer, geeft de bak met je andere hand tegelijk aan en stopt dan met aaien. Vervolgens ga je hem weer wel aaien. Dit aaien en niet aaien blijf je afwisselend herhalen.

Blijft hij rustig en vriendelijk? Dan kan je weer een stapje verder gaan.

Puppy aaien tijdens eten

Stap 3

Nu geef je de bak aan en gooi je met de andere hand iets extra lekkers in de bak. Je aait hem dus niet meer. Dit herhaal je een aantal keren. Als dit goed gaat, ga je verder met de volgende stap.

Stap 4

Je blijft nu niet meer bij je pup zitten maar je zet de voerbak op de grond. Als hij aan het eten is, loop je naar hem toe en geef je hem iets extra lekkers in zijn bak. Je aait hem hierbij niet.

Als dit goed gaat, ga je weer verder.

Stap 5

Je herhaalt stap 4 en gaat hem nu ook rustig een aai geven voordat je het lekkers in zijn bak gooit.

Alleen als dit totaal ontspannen verloopt, kan je verder gaan naar de volgende stap.

Stap 6

Je loopt steeds hem toe als hij staat te eten. Je gooit afwisselend wel of niet iets extra lekkers in zijn bak. Je aait hem afwisselend wel of niet en je steekt af toe zonder iets te geven je hand in zijn bak.

Als dit ook allemaal goed verloopt, kun je verder met de laatste stap.

Stap 7

Je pakt met je ene hand de voerbak (als hij al aan het eten is) en geeft met je andere hand iets heerlijks. Vervolgens geef je nog iets super lekkers en dan geef je zijn bak weer terug. Je geeft nog iets heerlijks en loopt weer weg.

De bedoeling hiervan is dat het voor de pup juist veel goeds betekent als je in de buurt bent als hij aan het eten is. Er komt alleen maar iets lekkerders en leukers aan als jij verschijnt. Hij heeft dus geen enkele reden om zijn bak te gaan verdedigen.

Betrek zoveel mogelijk mensen in dit proces zodat de pup weet dat er nooit wat ergs aan de hand is als er mensen bij zijn voerbak komen.

Geen ontspannen hond bij de voerbak? – Of toch signalen van baknijd?

Gebruik deze aanpak niet bij honden die al baknijd hebben. Hiervoor is een andere aanpak vereist onder begeleiding van een goede gedragstherapeut.

Ook als je hond niet ontspannen te krijgen is bij de voerbak, nadat je stap 1 meerdere keren en op verschillende moment hebt geoefend.  En je merkt dat je hond niet rustiger wordt maar bijvoorbeeld sneller gaat schrokken, zich van jou wegdraait of op andere manier ‘zijn voer’ blijft beschermen is het raadzaam een goede trainer of gedragstherapeut te raadplegen voordat zijn ‘beschermend gedrag’ steeds erger wordt. Vaak kom je enkele praktische tips wél tot meer ontspanning bij je hond tijdens het voeren.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden