Page content

article content

Je hond gromt bij het afpakken van een bot of speeltje

Als je hond gromt bij het afpakken van een bot of speeltje heb je te maken met een gedragsprobleem bij je hond. Niet jouw hond heeft een probleem, het is namelijk heel normaal hondengedrag. Maar het is voor ons, mensen, wél een probleem.

Honden onderling kunnen gemakkelijk snauwen en soms een snelle uitval naar elkaar doen. Hun vacht beschermt hen meestal goed en dan is zo’n correctie meestal niet al te spannend. Maar wij hebben geen beschermende vacht dus op onze huid krijgen we sneller verwondingen. Bovendien is het een heel vervelende ervaring: vooral als je eigen hond zo uitvalt.. dus dat willen we liever niet.

Baknijd: beschermen van de voerbak

Bij het zogenoemde baknijd verdedigt je hond zijn voerbak. Je mag niet in de buurt komen als hij staat te eten of soms kan je zelfs niet eens in de keuken komen als zijn bak gevuld is. Er zijn zelfs honden die hun lege bak fanatiek verdedigen.

In dit artikel staat beschreven wat je kan doen om baknijd te voorkomen.

Bezitsagressie of Prooinijd

Als het niet om de voerbak gaat maar om een voorwerp noemen we dat prooinijd of bezitsagressie. Het kan om een superlekkere kluif gaan, zijn favoriete speeltje, iets eetbaars wat hij ergens heeft gevonden, of soms simpelweg ‘iets’ wat je hond te pakken heeft.

De hond in dit korte filmpje ziet zelfs zijn eigen achterpoot als dreiging 😉    Maar ik geloof niet dat je moet proberen dit kluifje bij hem af te pakken..

via GIPHY

Voorheen dacht men dat je de bak of kluif juist af moest pakken en even moest laten zien wie “de baas” was. Deze opvatting wordt helaas nog veel verspreid met alle gevolgen van dien. Ten eerste loop je zelf natuurlijk het risico gebeten te worden. Het verdedigen van je bezit is heel normaal voor honden… ook puppy’s mogen hun bezit houden, en hoeven dit niet aan de Alpha-leden af te geven. Zo werkt het bij wolven, en ook bij honden in de roedel. En helaas circuleren hierover nog steeds verkeerde ideeën.

Je hond vertrouwt het niet meer en gaat zijn buit nog meer verdedigen. Hij zal dus nog sneller agressie inzetten, niet alleen naar jou maar naar iedereen die langs loopt. Agressie bij een hond bouwt zich op: van een redelijk milde waarschuwing (staren of verstarren), naar grommen, uitvallen en bijten. Hoe meer een hond ‘getriggerd’ wordt bij zijn waarschuwingen, hoe sneller en makkelijker deze hond naar de volgende agressie-fase gaat, met alle gevolgen van dien..

Tips om bezits-agressie en risico’s te voorkomen:

  • Leer je pup direct vanaf het begin dat je niets afpakt. Voeg juist iets toe op het moment dat hij aan zijn lekkere kluif bezig is. Geef hem een lekker worstje en blijf van de kluif af. Zo bouw je vertrouwen op en voorkom je dat hij redenen heeft om zijn bezit te gaan verdedigen.
  • Een hond die iets wil gaan verdedigen, zal zich terugtrekken onder een tafel of stoel, in de bench of in zijn eigen mand. Laat hem met rust als hij daar is. Ga de confrontatie niet aan, trek hem niet naar je toe en straf hem niet. Hierdoor maak je het alleen maar erger. Als je hond iets heeft wat voor hem gevaarlijk is, of wat jij zeker direct terug wil hebben (stel: hij knabbelt net lekker aan je nieuwe zonnebril). Leidt je hond simpelweg af door hem te roepen voor een superlekker stukje worst of zo… en zorg dat iemand ondertussen het voorwerp rustig kan wegpakken.
  • Nog beter is om een jonge pup al vroeg te leren ruilen. Pak nooit iets af maar ruil het voor iets anders lekkers of leuks. Hierna geef je hem het eerste speeltje of kluifje ook weer terug. Zo leert hij dat het niet afgenomen wordt maar dat hij het wel weer terug krijgt. Hij hoeft het dus niet te verdedigen. Zo kan je ook ruilen als je pup iets heeft wat hij niet mag hebben, en natuurlijk geef je het dan niet terug aan hem..
  • Reageer direct op het eerste teken dat hij laat zien. Op dat moment kan je het door goede training nog makkelijk ombuigen. Maak er geen spelletje van, lach er niet om maar maak er werk van. Als je pup verstart of duidelijk laat merken dat hij jouw acties niet wilt heb je al te maken met eerste signalen: je moet dan snel starten met de training om te ruilen (en steeds weer zijn eigen speeltje terug te geven). Op het moment dat je hond naar je gromt, kan je niks doen. Straf nooit het grommen! Laat hem met rust en schakel een professional in om een training te starten. Je hond is immers al behoorlijk ‘prikkelbaar’ en kan makkelijk nog meer agressie gaan gebruiken.

Als je hond gromt bij het afpakken van een speeltje of voorwerp:

Is het al een probleem met jouw hond? Gromt je hond als je wilt ruilen, of in de buurt komt als hij een speeltje heeft? Of merk je dat je hond verstart of gaat staren,  en weet je niet goed hoe je dit kan oplossen?  Twijfel niet en schakel dan een gedragstherapeut in om het gedrag in goede banen te leiden voordat er ergere dingen voorvallen..

Heb je hier vragen over? Laat het hieronder weten of stuur ons een berichtje..

Joyce Rookhuizen
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.

Comment Section

4 reacties op “Je hond gromt bij het afpakken van een bot of speeltje


Door Marga op 15 juli 2018

Hei Joyce, ik heb een 1-jarige maltezer, en wanneer zij iets ‘gevonden’ heeft, wat ze leuk vindt, gaat ze grommen als je dit voorwerp wilt afnemen. Zoals je zegt, als het iets is wat niet gevaarlijk is, dan laat ik haar gewoon doen. Maar als het een verboden voorwerp is, dan ruil ik dit voorwerp steeds met een stukje ham, dit werkt steeds. Na veel te lezen, begrijp ik haar gedrag, maar ik vraag me af of ze mij ooit ‘genoeg’ zal vertrouwen om het ‘afnemen’ toe te staan. Wat kan ik doen om dit op te bouwen. Bedankt voor alle goeie tips die ik al gelezen heb. Groetjes


Door Joyce op 18 juli 2018

Hoi Marga,
Wat fijn dat het ruilen goed gaat. Als je dit blijft oefenen en telkens het commando “los” geeft als ze het los laat, zal ze uiteindelijk ook op commando los gaan laten. Ze kan dan namelijk gaan voorspellen dat het haar wat lekkers oplevert. Ze vertrouwt er dan dus op dat het los laten haar meer oplevert dan het verdedigen.
Leuk om te horen dat je enthousiast bent over mijn tips!
Groetjes,
Joyce


Door kizzy op 13 augustus 2018

Hallo,
Wij hebben een Franse Bulldog van bijna 6 maanden. Als we hem een bot geven en hem willen aaien dan begint hij te grommen en zou hij volgens mij zelfs bijten. Moeten we hem dan gerust laten of hoe pakken we dit aan??
Groetjes Kizzy


Door Mandy op 23 augustus 2018

Hallo Kizzy, dit ‘bezitterige’ gedrag komt best vaak voor bij honden. En eigenlijk is het voor honden ook heel normaal om zo te reageren: hij wil immers zijn bezit houden en verdedigen. Er wordt wel eens gedacht dat dit een rangorde-probleem is, ik bedoel: dat bij honden een jongere of rang-lagere hond altijd zijn bezit zomaar moet afgeven. Maar dit is niet waar! Bij een roedel honden zal een jonge pup of rang-lagere hond zijn bezit ook verdedigen! Nu naar je vraag 🙂 Het beste wat je kan doen is hem te laten zodat hij niet besluit te gaan bijten (want dat zie je goed: dat is meestal de volgende stap). Maar, daarnaast zou je kunnen oefenen dat jullie prima in de buurt kunnen zijn als hij een bot heeft. Begin deze oefening wanneer je hond iets minder belangrijks dan dit botje bij zich heeft (een speeltje of zo..) Ga naar hem toe en geef hem een extra snoepje… meer niet… dit herhaal je een paar keer en dan geef je hem na het snoepje even een aai… Je hond zal denken: ‘Huh’, wat is dit? maar dit is wel leuk!… Dan ga je dit ook eens doen als hij het bot heeft… ga naar hem toe (heel rustig), negeer het hele bot! en geef weer zo’n klein extra lekker snoepje (gooi het in de buurt van zijn snuit… zodat je hand niet bij het bot hoeft te komen..) Herhaal dit een paar keer, en stop dan deze sessie… en herhaal regelmatig zo’n extra snoepjes-sessie… Je hond zal meer ontspannen als je in de buurt komt: je laat zijn bot met rust en je hebt ook extra beloning…Dan zal hij het aaien waarschijnlijk ook beter ondergaan…. Extra tip: als je iets moet ‘afpakken’ waarbij je merkt dat je hond verstart of gaat grommen: leer je hond dan te ruilen… oefen ook hier eerst met een minder belangrijk voorwerp… geef iets wat extra lekker is, en ruil dan voor het item (gooi het lekkertje desnoods een halve meter van je hond zodat hij dit gaat pakken en het item even laat liggen)… als je oefent is het slim om na het lekkertje ook het item direct terug te geven aan je hond: zodat hij weet dat hij meestal niets te verliezen heeft… Ik hoop dat dit helpt, maar laat weten als je nog vragen hebt hoor!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.