Je hond gromt bij het afpakken van een bot of speeltje

Je hond gromt bij het afpakken van een bot of speeltje

Als je hond gromt bij het afpakken van een bot of speeltje heb je te maken met een gedragsprobleem bij je hond. Niet jouw hond heeft een probleem, het is namelijk heel normaal hondengedrag. Maar het is voor ons, mensen, wél een probleem.

Honden onderling kunnen gemakkelijk snauwen en soms een snelle uitval naar elkaar doen. Hun vacht beschermt hen meestal goed en dan is zo’n correctie meestal niet al te spannend. Maar wij hebben geen beschermende vacht dus op onze huid krijgen we sneller verwondingen. Bovendien is het een heel vervelende ervaring: vooral als je eigen hond zo uitvalt.. dus dat willen we liever niet.

Baknijd: beschermen van de voerbak

Bij het zogenoemde baknijd verdedigt je hond zijn voerbak. Je mag niet in de buurt komen als hij staat te eten of soms kan je zelfs niet eens in de keuken komen als zijn bak gevuld is. Er zijn zelfs honden die hun lege bak fanatiek verdedigen.

In dit artikel staat beschreven wat je kan doen om baknijd te voorkomen.

Bezitsagressie of Prooinijd

Als het niet om de voerbak gaat maar om een voorwerp noemen we dat prooinijd of bezitsagressie. Het kan om een superlekkere kluif gaan, zijn favoriete speeltje, iets eetbaars wat hij ergens heeft gevonden, of soms simpelweg ‘iets’ wat je hond te pakken heeft.

De hond in dit korte filmpje ziet zelfs zijn eigen achterpoot als dreiging 😉    Maar ik geloof niet dat je moet proberen dit kluifje bij hem af te pakken..

via GIPHY

Voorheen dacht men dat je de bak of kluif juist af moest pakken en even moest laten zien wie “de baas” was. Deze opvatting wordt helaas nog veel verspreid met alle gevolgen van dien. Ten eerste loop je zelf natuurlijk het risico gebeten te worden. Het verdedigen van je bezit is heel normaal voor honden… ook puppy’s mogen hun bezit houden, en hoeven dit niet aan de Alpha-leden af te geven. Zo werkt het bij wolven, en ook bij honden in de roedel. En helaas circuleren hierover nog steeds verkeerde ideeën.

Je hond vertrouwt het niet meer en gaat zijn buit nog meer verdedigen. Hij zal dus nog sneller agressie inzetten, niet alleen naar jou maar naar iedereen die langs loopt. Agressie bij een hond bouwt zich op: van een redelijk milde waarschuwing (staren of verstarren), naar grommen, uitvallen en bijten. Hoe meer een hond ‘getriggerd’ wordt bij zijn waarschuwingen, hoe sneller en makkelijker deze hond naar de volgende agressie-fase gaat, met alle gevolgen van dien..

Tips om bezits-agressie en risico’s te voorkomen:

  • Leer je pup direct vanaf het begin dat je niets afpakt. Voeg juist iets toe op het moment dat hij aan zijn lekkere kluif bezig is. Geef hem een lekker worstje en blijf van de kluif af. Zo bouw je vertrouwen op en voorkom je dat hij redenen heeft om zijn bezit te gaan verdedigen.
  • Een hond die iets wil gaan verdedigen, zal zich terugtrekken onder een tafel of stoel, in de bench of in zijn eigen mand. Laat hem met rust als hij daar is. Ga de confrontatie niet aan, trek hem niet naar je toe en straf hem niet. Hierdoor maak je het alleen maar erger. Als je hond iets heeft wat voor hem gevaarlijk is, of wat jij zeker direct terug wil hebben (stel: hij knabbelt net lekker aan je nieuwe zonnebril). Leidt je hond simpelweg af door hem te roepen voor een superlekker stukje worst of zo… en zorg dat iemand ondertussen het voorwerp rustig kan wegpakken.
  • Nog beter is om een jonge pup al vroeg te leren ruilen. Pak nooit iets af maar ruil het voor iets anders lekkers of leuks. Hierna geef je hem het eerste speeltje of kluifje ook weer terug. Zo leert hij dat het niet afgenomen wordt maar dat hij het wel weer terug krijgt. Hij hoeft het dus niet te verdedigen. Zo kan je ook ruilen als je pup iets heeft wat hij niet mag hebben, en natuurlijk geef je het dan niet terug aan hem..
  • Reageer direct op het eerste teken dat hij laat zien. Op dat moment kan je het door goede training nog makkelijk ombuigen. Maak er geen spelletje van, lach er niet om maar maak er werk van. Als je pup verstart of duidelijk laat merken dat hij jouw acties niet wilt heb je al te maken met eerste signalen: je moet dan snel starten met de training om te ruilen (en steeds weer zijn eigen speeltje terug te geven). Op het moment dat je hond naar je gromt, kan je niks doen. Straf nooit het grommen! Laat hem met rust en schakel een professional in om een training te starten. Je hond is immers al behoorlijk ‘prikkelbaar’ en kan makkelijk nog meer agressie gaan gebruiken.

Als je hond gromt bij het afpakken van een speeltje of voorwerp:

Is het al een probleem met jouw hond? Gromt je hond als je wilt ruilen, of in de buurt komt als hij een speeltje heeft? Of merk je dat je hond verstart of gaat staren,  en weet je niet goed hoe je dit kan oplossen?  Twijfel niet en schakel dan een gedragstherapeut in om het gedrag in goede banen te leiden voordat er ergere dingen voorvallen..

Heb je hier vragen over? Laat het hieronder weten of stuur ons een berichtje..

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Marga
Door

Marga

op 15 Jul 2018

Hei Joyce, ik heb een 1-jarige maltezer, en wanneer zij iets 'gevonden' heeft, wat ze leuk vindt, gaat ze grommen als je dit voorwerp wilt afnemen. Zoals je zegt, als het iets is wat niet gevaarlijk is, dan laat ik haar gewoon doen. Maar als het een verboden voorwerp is, dan ruil ik dit voorwerp steeds met een stukje ham, dit werkt steeds. Na veel te lezen, begrijp ik haar gedrag, maar ik vraag me af of ze mij ooit 'genoeg' zal vertrouwen om het 'afnemen' toe te staan. Wat kan ik doen om dit op te bouwen. Bedankt voor alle goeie tips die ik al gelezen heb. Groetjes

Joyce
Door

Joyce

op 18 Jul 2018

Hoi Marga, Wat fijn dat het ruilen goed gaat. Als je dit blijft oefenen en telkens het commando "los" geeft als ze het los laat, zal ze uiteindelijk ook op commando los gaan laten. Ze kan dan namelijk gaan voorspellen dat het haar wat lekkers oplevert. Ze vertrouwt er dan dus op dat het los laten haar meer oplevert dan het verdedigen. Leuk om te horen dat je enthousiast bent over mijn tips! Groetjes, Joyce

kizzy
Door

kizzy

op 13 Aug 2018

Hallo, Wij hebben een Franse Bulldog van bijna 6 maanden. Als we hem een bot geven en hem willen aaien dan begint hij te grommen en zou hij volgens mij zelfs bijten. Moeten we hem dan gerust laten of hoe pakken we dit aan?? Groetjes Kizzy

Mandy
Door

Mandy

op 23 Aug 2018

Hallo Kizzy, dit 'bezitterige' gedrag komt best vaak voor bij honden. En eigenlijk is het voor honden ook heel normaal om zo te reageren: hij wil immers zijn bezit houden en verdedigen. Er wordt wel eens gedacht dat dit een rangorde-probleem is, ik bedoel: dat bij honden een jongere of rang-lagere hond altijd zijn bezit zomaar moet afgeven. Maar dit is niet waar! Bij een roedel honden zal een jonge pup of rang-lagere hond zijn bezit ook verdedigen! Nu naar je vraag :-) Het beste wat je kan doen is hem te laten zodat hij niet besluit te gaan bijten (want dat zie je goed: dat is meestal de volgende stap). Maar, daarnaast zou je kunnen oefenen dat jullie prima in de buurt kunnen zijn als hij een bot heeft. Begin deze oefening wanneer je hond iets minder belangrijks dan dit botje bij zich heeft (een speeltje of zo..) Ga naar hem toe en geef hem een extra snoepje... meer niet... dit herhaal je een paar keer en dan geef je hem na het snoepje even een aai... Je hond zal denken: 'Huh', wat is dit? maar dit is wel leuk!... Dan ga je dit ook eens doen als hij het bot heeft... ga naar hem toe (heel rustig), negeer het hele bot! en geef weer zo'n klein extra lekker snoepje (gooi het in de buurt van zijn snuit... zodat je hand niet bij het bot hoeft te komen..) Herhaal dit een paar keer, en stop dan deze sessie... en herhaal regelmatig zo'n extra snoepjes-sessie... Je hond zal meer ontspannen als je in de buurt komt: je laat zijn bot met rust en je hebt ook extra beloning...Dan zal hij het aaien waarschijnlijk ook beter ondergaan.... Extra tip: als je iets moet 'afpakken' waarbij je merkt dat je hond verstart of gaat grommen: leer je hond dan te ruilen... oefen ook hier eerst met een minder belangrijk voorwerp... geef iets wat extra lekker is, en ruil dan voor het item (gooi het lekkertje desnoods een halve meter van je hond zodat hij dit gaat pakken en het item even laat liggen)... als je oefent is het slim om na het lekkertje ook het item direct terug te geven aan je hond: zodat hij weet dat hij meestal niets te verliezen heeft... Ik hoop dat dit helpt, maar laat weten als je nog vragen hebt hoor!

Ineke
Door

Ineke

op 26 Dec 2018

Goedendag, mijn buurvrouw heeft een golden retriever van 1 jaar oud die nu plotseling heel bezitterig wordt en haar nu zelfs gebeten heeft toen ze haar een bot wilde afnemen. Ze wordt nu bang van de hond. Ik wil haar graag helpen, we hebben het geprobeerd met lekkere stukjes vlees, maar daar gaat ze niet voor, het enige wat tot nu toe lukte was om haar mee te nemen naar buiten, maar dan ook alleen door haar in de tuin te laten en zeggen ga je mee lopen. mar dat duurde wel lang ze ging wel 4-5 maal terug naar het bot voordat iemand het weg kon nemen. toen we later terug kwamen was het eerste wat zo zocht Het Bot. Hoe kunnen we dit verder trainen?

Mandy
Door

Mandy

op 27 Dec 2018

Hallo Ineke, dank voor je berichtje hier. Ik zou je een paar dingen willen adviseren. 1.Als je merkt dat de situatie 'te spannend' wordt, en daarmee bedoel ik dat de hond echt grimmiger wordt, je buurvrouw te bang is en dus bijtincidenten opnieuw makkelijk kunnen gebeuren raad ik je aan om toch even een gedragstherapeut te laten komen. Als je in deze situaties te lang zelf blijft 'aanmodderen' loop je het risico dat het 'probleem' escaleert en dan ben je veel verder van huis (niet rottig bedoeld, maar ik hoop dat je me snapt). 2. In deze situatie kan je wèl doen: vanaf nu nooit meer het bot willen afpakken! (en eigenlijk helemaal niets meer afpakken, voorlopig). De hond heeft geleerd dat 't vrouwtje haar waardevolle bezit afpakt, en dat grommen en bijten dus helpt. Dit is een traject waar je niet in wil zitten, geloof me. Dus: niets meer afpakken! Vervolgens zou ik op een onbewaakt moment (hond is even buiten of zo) het bot wegnemen, en voorlopig haar geen botten geven. Kennelijk is dat té belangrijk voor de hond, en reden om te gaan verdedigen... Deze situatie (deze emotie bij de hond) moet je nu zien te vermijden. Dus: alle belangrijke voorwerpen, die de hond de moeite vindt om te verdedigen zijn even weggestopt, en vervangen met dingen die minder belangrijk zijn). Volgende stap: nu ga je de hond, met lekkers... en stukjes vlees of kaas is een goed idee.... leren om te ruilen. De hond heeft bijvoorbeeld een tennisbal (wat wel leuk is, maar voor de hond geen super-bezit), en je geeft eerst extra lekkers als ze de bal heeft... meer niet... Bij ruilen leer je de hond eerst dat wanneer een mens in de buurt komt er vaak alleen extra lekkers of leuks in de buurt komt... en na een tijdje ga je ruilen als de hond los laat om het lekkers te eten... Belangrijk: vraag om het object (mijn commando is altijd: 'Dankjewel', heel vriendelijk dus), en als de hond het lekkers heeft gegeten wat ik op de grond heb gelegd, en ik het object kon oppakken, geef ik direct het object weer terug... 'Goed Zo!, alsjeblieft'. Dit moet je vaak herhalen met relatief minder belangrijke objecten, en dan kan je later ook 'opschalen' naar iets heel belangrijks zoals het bot... Het kan misschien bij een bot nooit helemaal lukken, dat geeft niet.. zorg er dan voor dat je de strijd vermijdt door het niet af te pakken, maar simpelweg je hond af te leiden.. of mee te nemen voor een wandeling terwijl een huisgenoot het bot dan wegneemt. Ik hoop dat je hier iets verder mee kunt.. als je merkt dat dit lastig is: schakel dan echt een goede trainer of gedragstherapeut in: bijtincidenten moeten altijd voorkomen worden! :-) Succes!

Marion Bakkes
Door

Marion Bakkes

op 10 Jan 2019

Hoi Joyce, er is maar één bot dat onze hond altijd verdedigt. Als wij bij de Landwinkel een soeppakket kopen dan zit daar een bot/schenkel bij dat ze krijgt. Dit zal ze weken verdedigen en dat laten we zo. Overigens als we een soortgelijk bot bij AH of andere supermarkt kopen laten ze het na 15 minuten liggen. Hoe bedoel je kwaliteit? Maar goed ze verdedigt dit bot en dat is prima. Maar na een paar dagen dan komt ze het bot bij me brengen en duwt ze het in me schoot of in mijn hand. Ze gromt er dan wel bij, maar niet op een manier dat ik ervoor uit moet kijken. Ik pak het dan aan ga haar lekker aaien en geef het altijd terug. Ik begrijp alleen niet waarom ze het zo in mijn hand of schoot duwt. Weet jij hier antwoord op? groet Marion

Roos
Door

Roos

op 18 Mar 2019

Hoi Joyce, onze hond van bijna 3 gromt als mijn man s avonds hem ook wil aaien als ik hem al aai. Eerst gromde ie maar en laatst viel hij uit en hapte. Eerder deed ie dat ook al toen mijn man hem bij me weg wilde halen. Toen trok ie ook zijn lippen op. En hij gromt naar ons zoontje als hij hem ergens in wil tegenhouden. Onze hond is niet gecastreerd. Graag jouw advies.

Mandy
Door

Mandy

op 19 Mar 2019

Hoi Roos, ik weet niet of Joyce zelf ook nog antwoord, maar ik zet alvast in :-) Dank voor je berichtje hier, heel goed van je! Eigenlijk heb ik maar 1 dringend advies voor je.. of liever twee. Nummer 1: Zoek alsjeblieft een goede gedragstherapeut die je even goed op weg helpt hiermee. Dit kan onmogelijk op afstand: iemand moet echt even met je naar de situatie kunnen kijken. Als je het lastig vindt iemand te vinden zou je bijvoorbeeld op deze website kunnen kijken: https://nvgh.nl/nvgh-gedragstherapeut/ Reden voor dit antwoord: de situatie die je beschrijft kan heel makkelijk uit de hand lopen, en in mijn ervaring is dit vaak het begin van een agressie-verhaal waarbij de hond uiteindelijk weg moest... en dat wil je natuurlijk voorkomen! Dus liever nu even met goed advies aan de slag, dan dat je per ongeluk misschien net het verkeerde zou doen (logisch als je het niet precies weet natuurlijk). Advies nummer 2: Als je hond gromt of zijn lippen optrekt: straf je hond er dan niet voor!! Voor een hond is dit een waarschuwingssysteem, de volgende stap is uitvallen en bijten. Dus als je je hond straft voor het grommen, heb je goede kans dat hij dat grommen voortaan overslaat en meteen in de bijt-modus gaat.. Dat is helemaal niet de bedoeling natuurlijk. Probeer ook niet te laten zien 'wie de baas' is in dergelijke situaties: het is belangrijk om eerst te weten waarom je hond dit doet... en hond doet dit niet zonder reden... en als je de situatie meer gespannen maakt, heb je juist kans dat je hond vaker gaat grommen en zelfs gaat bijten... Oh.. en ook: dit staat compleet los van het wel/niet castreren.. dus laat je hond zeker niet nu castreren zonder dat je weet wat de echte reden is: castratie kan zelfs de agressie van je hond erger maken (dat weten veel mensen niet.. helaas..) Ik hoop dat je hier wat aan hebt, en laat svp weten als we kunnen helpen bij het vinden van een goede gedragstherapeut...

marion
Door

marion

op 26 Apr 2019

Hallo..Ik heb een rotweiler van een jaar .Hij luisterd eigenlijk best goed maar soms dan grod hij en tegenlijkertijd kwispelt hij ook.het klinkt niet echt bedriegend maar meer als het spinnen van een kat.waar moet ik op letten wanneer het echt grommen is

Joy
Door

Joy

op 15 May 2019

Wij hebben een drie dagen geleden een herplaatser gekregen van 8maanden. Een golden retriever.... enom lief, rustig en eigenlijk in huis... perfect!! Maar buiten huis... wij vermoeden een minder goede socialisatie buiten. Dus schrikt van heel veel dingen zoals de was op de lijn, een paard wat voorbij loopt een geit een schaap en ga zo maar door. Maar er zijn 2 dingen die ik heel heel vervelend vind... wandelen kan bijna niet omdat ze CONSTANT kluiten gras, modder, poep en kleine dode diertjes. Wanneer je dit afpakt of probeert los te krijgen door commando's of ruilen met snoepje... dan zijn daar de tanden en het hele dreigende gedrag. Zo jammer.... en ook haar achterpoten mogen niet gedroogd worden met een handdoek. Dan gebeurt hetzelfde... gaat ze zacht bijten of lip op trekken en boos zijn. Ik hoor heel heel graag wat te doen?

Irene
Door

Irene

op 16 Jun 2019

Hallo, Wij hebben een hondje van 2 jaar oud die we adopteerden toen ze 6 maanden was, dus helaas hebben we de socialisatieperiode niet goed kunnen begeleiden voor haar. Echter, inmiddels doet ze het erg goed. Nou ja, deed. Sinds een maand is ze geobsedeerd door de eendenveren die ze vindt in het park. Als ze er een heeft (het liefst een grote) dan gaat ze liggen en er op bijten. 'Kom' of 'hier' werkt niet meer, want die veer laat ze echt niet los. Daarom de 'los' oefening met haar gedaan en dat laat ze mooi toe inmiddels. Het probleem is alleen nog dat ze nog steeds beschermend/agressief doet naar andere honden die in de buurt komen van haar/de veer/de prullenbak waar een veer ooit ingegooid is. Ik ben bang dat als ik probeer haar te leren dat het oke is door te belonen (zoals de oefening met baknijd/de voerbak), dat ze dan alsnog agressief doet naar die andere hond omdat ze haar eten en snoepjes dus ook heel erg verdedigd.Wat kunnen we dus doen als ze een oefening bij ons goed doet, maar het gedrag nog wel tegenover andere honden vertoont?

Mandy
Door

Mandy

op 18 Jun 2019

Hai Irene, wat een bijzondere vraag (die heb ik zelf nog niet eerder gehad.. met eendeveren... bedoel ik). Als ik het goed begrijp lukt het je nu dat ze de eendenveer los laat en daarvoor wordt beloond? (dus je ruilt voor een snoepje bijvoorbeeld?) Als vervolg oefening (met jullie) zou je haar ook een 'leave it' of 'laat dat' oefening kunnen aanleren waarbij je een eendenveer duidelijk neerlegt en voordat ze deze kan oppakken geef je dit commando en beloon je. Als je hond goed 'los' snapt kan je bij het aanleren ook alvast 'los' zeggen vlak voordat ze het wil pakken (maar dus wel de pak-beweging naar de veer maakt) en je zegt in een adem erachter... 'laat dat' (of 'leave it' of wat voor commando je wilt)... Je zal merken dat je hond gaat leren om de veer niet meer op te pakken (vooral als jouw beloning sterk genoeg is (extra lekker/ leuk). Mijn ervaring is dat een goed opgevolgde 'leave it' vaak ook gaat werken bij ander soort gedrag (stop met wat je nu doet).. zoals bijvoorbeeld het verdedigen van de prullenbak. Ten opzichte van de andere honden (want dat was je vraag :-) ) Dit heeft meestal te maken met de hoge waarde die jouw hond hecht aan de eendenveer... (en dus de prullenbak). Los van het vermijden van veren/of het zichtbaar in de prullenbak gooien etc.. kan je eens proberen om de 'waarde' van de eendenveer minder groot te maken. Door 10 of meer (liefst tientallen) veren te hebben die onmogelijk allemaal te verdedigen zijn. Voor het idee: ik heb met honden gewerkt met een pittige bezitsdrang over een tennisbal... een emmer met 30 ballen maakten dit na enkele oefensessies een stuk minder lastig voor de hond (waarbij de hond steeds weer leerde om de bal te ruilen voor iets lekkers, voor een andere bal etc..). Vanuit een andere trainingsbenadering kan je wellicht ook trainen dat ze de veer bij jou komt inleveren (ruilen)... en dat je haar dus 'uit de situatie' haalt, je kan niet voor de andere hond 'spreken' maar je kan wel de situatie waarin je hond gaat verdedigen 'beïnvloeden' door je hond iets te laten doen waardoor ze stopt met haar verdedigingsgedrag. Kortom: er zijn wel wat mogelijkheden, maar ik snap dat dit niet perse simpel te trainen is... in dat geval is het handig om een goede trainer in te schakelen (dat helpt vaak ook om situaties 'op te zetten' met andere honden bijvoorbeeld om te kunnen trainen). Veel succes!

Janne
Door

Janne

op 29 Dec 2019

Hoi, we hebben thuis een grote Zwitserse senne, ondertussen bijna 3 en een bonk van een kerel. Normaal gaat alles goed, maar vandaag ging het mis. Hij heeft een favoriete bal en kwam deze brengen om met me te spelen. Tot 2 keer toe ging het goed. Alleen de 3de keer begon hij te grommen, maar echt vals grommen. Terwijl alles hetzelfde ging als normaal. Thuis komen we er niet achter waar dit gedrag vandaan kwam. Wel zat ik op de bank, dus lager dan hem. Aangezien hij ondertussen 3 is, vinden we het raar dat het nu gebeurt. Als pup hebben we nooit iets afgepakt zonder te ruilen. Met de bal spelen doen we alleen als hij het zelf aan geeft. Het is namelijk ook zijn bal, maar als het al 2 keer goed gaat en dan voor ons uit het niets gaat grommen schrikken wij hier wel van. Hopelijk heb je advies hoe wij hiermee om kunnen gaan?

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden