Moro's Wortelsoep: wondermiddel bij darmklachten

Moro's Wortelsoep: wondermiddel bij darmklachten

Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier. Dit artikel gaat over de bijzondere werking van deze soep, en over Professor Moro, die met deze soep vele kinderleventjes heeft gered.


Wortelsoep en de speciale werking

Hoe kan zo iets eenvoudigs als wortelsoep zo'n goede werking hebben bij diarree en andere darmklachten? Het recept is zo simpel dat het bijna ongeloofwaardig wordt. [klik hier voor het recept]


Maar niets is minder waar, want er is een heldere verklaring: Door het langdurig koken van wortelen ontstaan bepaalde suikermoleculen, oligosacchariden genoemd Deze suikermoleculen hebben de eigenschap dat ze zich aan de darmwand vasthechten en daar een soort gladde filmlaag vormen. Hierdoor kunnen de infecterende ziektekiemen zich niet meer aan de darmwand hechten om daar hun schade aan te richten. Doordat deze ziektekiemen geen houvast hebben zullen ze met de ontlasting mee het lichaam verlaten. Lees onderaan dit artikel 'Over de moleculen en meer' als je meer technische details over deze wortelsoep wilt weten.


Steelpannetje staat op het vuur en het water kookt


Uit onderzoeken blijkt dat deze wortelsoep een infectieziekte (van de darmen) tot wel 2 dagen eerder de kop in kan drukken. In ieder geval zullen klachten zoals diarree aanzienlijk sneller verminderen.


In sommige gevallen is het een goed, en veel zachter alternatief dan een antibiotica kuur. Natuurlijk is het altijd raadzaam om je dierenarts te raadplegen, vooral als je hond langer dan 2 dagen diaree-klachten heeft, of bij puppy's of zwakkere honden al na 1 dag. En als je hond koorts heeft, sloom of lusteloos is: bel dan zeker even met de dierenarts!

Professor Dr. Ernst Moro, de uitvinder

Rond 1908 was Ernst Moro (1874-1951) professor in het kinderziekenhuis in Heidelberg (Duitsland). Geboren in Ljubljana (destijds Oostenrijk, tegenwoordig Slovenië) trok hij steeds verder naar het Noorden: hij studeerde in Graz (Oostenrijk) en ging daarna werken in Zuid-Duitsland als hoofd van het kinderziekenhuis in Heidelberg. In die tijd stierven nog veel baby's en jonge kinderen aan de gevolgen van diarree. Toen bestond er nog geen antibiotica. Moro deed veel onderzoek naar de werking van goede en slechte bacteriën in het spijsverteringskanaal. En gedurende zijn onderzoeken ontdekte hij de werking van de gekookte wortelsoep.


Professor Ernst Moro , de uitvinder van de heilzame wortelsoep

Professor Moro in 1904 (bron: wikipedia)


In de praktijk betekende dit dat hij de kindersterfte in zijn omgeving hiermee met bijna 50% wist terug te brengen. Wat natuurlijk een enorme impact had. Zijn recept werd wereldwijd opgepikt en tot vandaag de dag wordt de wortelsoep nog ingezet bij darmklachten.


Professor Ernst Moro in de kliniek in Heidelberg 1905

Professor Moro in de kliniek in Heidelberg rond 1905 (bron: Wikipedia)


Pas in 2002 is uit onderzoek gebleken dat die speciale suikermoleculen verantwoordelijk zijn voor de goede werking van deze soep, dus gedurende bijna 100 jaar is deze soep gebruikt als heilmiddel, zonder dat iemand wist waarom dit precies zo werkte.


En tegenwoordig weten we ook (onderzoek uit 2009) dat Moro's wortelsoep helpt bij diarree-klachten die worden veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen anti-biotica.   (bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Moro)

Het grote voordeel van deze wortelsoep

Nog even terug naar het diaree-probleem: Diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie door bacteriën of een virus.  Het lichaam reageert op deze infectie door zo snel mogelijk deze indringers te willen lozen: en zo ontstaat diarree.  Veel middelen tegen diarree proberen enkel de ongewenste symptomen te stoppen: oftewel, te zorgen dat de ontlasting minder makkelijk het lichaam verlaat.  Iedereen die ooit eens acute diarree heeft gehad zal dit ongemak heel goed begrijpen.


Maar eigenlijk is dit een verkeerde oplossing: de ongewenste bacteriën blijven dan nog langer in het lichaam! Artsen (en ook dierenartsen) schrijven vaak antibiotica voor. Deze antibiotica doden de slechte bacteriën. Het probleem echter is dat ze meestal ook veel goede bacteriën doden, waardoor de darmen nog gevoeliger worden en extra vatbaar zijn voor alles wat voorbij komt. In de praktijk zie je ook vaak dat darminfecties terugkomen na een antibiotica-kuur, en dat is niet zo verwonderlijk natuurlijk.


In gevallen van zeer ernstige infecties is antibiotica absoluut een oplossing, maar bij lichtere vormen is het eigenlijk alsof je met een kanon op een mug gaat schieten. En hier is de wortelsoep een super alternatief: het stopt de ontlasting niet, maar helpt het natuurlijk proces om ongewenste bacteriën het lichaam te verlaten. Dus het helpt direct met het herstel! En dit alles geldt voor mensen, maar ook voor onze hond :-)

Extra weetjes:

  • deze oligosaccharide-bescherming door de wortelsoep beschermt helaas niet tegen wormen
  • wél bevatten de worteltjes ook extra mineralen, sporenelementen, Vitamine A en is het rijk aan voedingsvezels
  • darminfecties zijn doorgaans hardnekkig en lastig te bestrijden
  • ze kunnen direct gevaarlijk zijn voor de gezondheid, zeker bij zwakkere dieren of jonge puppy's
  • tevens bestaat er direct gevaar op uitdroging van het lichaam, als gevolg van de diarree
  • vaak wordt antibiotica ingezet bij diarree, terwijl dit een behoorlijk vernietigend middel is
  • bovendien wordt vaak,omdat niet bekend is welke bacterie exact de boosdoener is, gekozen voor een breed-spectrum antibiotica. Oftewel: deze kan nog meer soorten doden
  • steeds meer bacteriën worden bovendien resistent tegen antibiotica
  • Moro's wortelsoep bevat weinig calorieën, zo'n 40 kcal per 100 gram. Echter, bij een hond met ernstige diarree hoeft geen rekening te worden gehouden met de callorieën-hoeveelheid: geef de hond zoveel soep als hij wil eten.
  • Moro's wortelsoep is typisch een baat-het-niet-dan-schaadt-het-niet middel: oftewel altijd de moeite waard om uit te proberen


Over de moleculen en meer:

  • het is bewezen dat deze wortelsoep helpt bij darminfecties
  • door het langdurig koken van de wortelen ontstaat oligosacchariden
  • deze oligosacchariden bekleden de darmwand waardoor deze beschermd wordt
  • een bestanddeel van die oligosacchariden is galacturonzuur
  • galacturonzuur komt in de natuur voor als hoofdbestanddeel van pectine
  • pectine is een natuurlijke ballaststof, of eigenlijk plantaardige polysaccharide
  • pectine is een onderdeel van de celwanden van planten en vruchten
  • schadelijke, soms zelfs dodelijke, bacteriën hechten zich aan de darmwand en geven daar hun gif af
  • dit gif kan uiteindelijk het hele lichaam verzwakken en beschadigen
  • door het langdurig koken van de wortelen komt uit de pectine de oligogalacturonzuur vrij, wat zich makkelijk aan de darmwand vasthecht
  • dezelfde werking wordt toegeschreven aan de oligosaccharide uit de worteltjes


Gedenksteen ten nagedachtenis aan Professor Moro (bron: gemeente Heidelberg)

Gedenksteen ten nagedachtenis aan Professor Moro (bron: gemeente Heidelberg)


Al met al is deze soep een prachtig natuurlijk en wonderlijk middel, dat jarenlang vele mensen en honden al van hun nare darmklachten heeft afgeholpen.  Dus een waardevol recept, wat iedere hondeneigenaar eigenlijk standaard paraat zou moeten hebben.


Heb jij ervaring met de bijzondere werking van deze soep? Laat het ons en andere lezers weten, een reactie hieronder wordt altijd gewaardeerd.



Esther
Door

Esther

op 27 Jan 2021

Kun je de wortelsoep ook invriezen voor later gebruik en heeft dit geen negatief effect op de werking?

Mandy
Door

Mandy

op 27 Jan 2021

Hai Esther. Ja dat kan zeker, en het heeft geen noemenswaardig effect op de werking (oftewel: het is juist superhandig om het in de vriezer te hebben)

Marjon
Door

Marjon

op 03 Sep 2020

Hartelijk dank voor deze tip. Mijn pup van 10 mnd heeft de Giardia parasiet opgelopen. Al 2 kuren tegen de parasiet gehad en nu 2e AB kuur. Zo zielig. Ik ga de soep proberen!!

Marianne S.
Door

Marianne S.

op 03 Sep 2020

Ik ben benieuwd of het jouw hondje helpt. Mijn hondje heeft mogelijk ook Giardia, test set ligt klaar maar ontlasting verzamelen gaat lastig vandaag want het is nu wel erg dun. Hij heeft net wat soep gehad en vond het erg lekker.Ik vraag me af of het zin heeft om hier nog wat heilaarde bij te geven?

Birgit
Door

Birgit

op 09 Oct 2019

Ik gebruik de soep voor onze honden (als ze het nodig hebben natuurlijk) op aanraden van onze Dierenarts. Wij wonen in Duitsland en onze Duitse dierenarts zweert bij dit middel en wij inmiddels ook. Ik heb altijd een voorraad in de diepvries,het werkt super!

Jannie
Door

Jannie

op 20 Aug 2018

Is er verschil in werking of je peentjes of winterwortels moet gebruiken?

Mandy
Door

Mandy

op 23 Aug 2018

Hallo Jannie, nee hoor.. dat maakt niet uit (het gaat om de stofjes die in wortelen zit) :-)

Ria Manders
Door

Ria Manders

op 24 Feb 2018

Kan deze wortelsoep ook gebruikt worden bij katten?

Mandy
Door

Mandy

op 24 Feb 2018

Jazeker, dit werkt ook bij katten. Hoewel: veel katten eten het niet zo makkelijk, dan wordt aangeraden om er wat extra bouillon toe te voegen.En belangrijk: geen 'gewone bouillon' maar: Een runderbot/mergpijp of kip met kokend water opzetten een klein scheutje azijn erbij (max 1/2 eetlepel per liter water) en dat minimaal 24 uur tot 48 uur laten koken. Deze bouillon dus gebruiken om de wortelsoep iets aan te lengen totdat de kat het wil eten :-) (Let op: de botten van de bouillon nooit aan je hond of kat geven!!)Dit werkt ook voor honden die 'kieskeurig' zijn. Overigens kan je de bouillon goed invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjes-vorm: zodat je altijd snel wat bouillon voorhanden hebt.

A. Noniem
Door

A. Noniem

op 22 Feb 2018

Interessant. Jammer dat er zoveel taal en typefouten instaan die telkens weer herhaald worden ... Het enkelvoud van antibiotica is antibioticum ... met meervoud van sacharide is sachariden, enz.enz.

Mandy
Door

Mandy

op 22 Feb 2018

Dank je voor je compliment! Enne: ik wist niet dat mijn vroegere lerares Nederlands anoniem meelas hierzo :-) Van de antibiotica weet ik het.. maar we zeggen doorgaans meestal Antibiotica (ook al bedoelen we enkelvoud) toch?! En de Sacharide heb ik aangepast.. ik hoop dat ik mijn 8 gemiddeld voor m'n VWO Nederlands nog waarmaak hier *grijns*

Y. van der Meer
Door

Y. van der Meer

op 12 Oct 2021

Hartelijk dank voor het recept!I k werd door een medewerkster van een dierenwinkel op de Fred in Den Haag op dit recept gewezen (i.p.v. pillen of anders te verkopen) en ben ik gisteren mee begonnen. Ik heb de soep 30 minuten in een snelkookpan gekookt en gezien het resultaat denk ik dat de tijd voldoende is. Vannacht hoefde mijn hond voor het eerst sinds dagen niet naar buiten en is ook voor mij fijn. Vandaag gaat het al veel beter (diarree is gestopt) merk ik ook aan mijn hond. Mijn hond vind het recept heerlijk en ik ga het daarom nu af en toe preventief geven.

Griet
Door

Griet

op 10 Feb 2023

Wat is de dosering van deze soep? Hoeveel gebruik je , hoe vaak en hoe lang?

B
Door

B

op 14 Aug 2023

Kan iemand vertellen hoe je deze soep klaar maakt, wat zijn de verhoudingen voor een hond van 45 kg

Mandy Gerris
Van Hese Annie
Door

Van Hese Annie

op 18 Dec 2023

kan deze soep ook helpen tegen PDS voor mezelf?

Patricia
Door

Patricia

op 17 Mar 2024

Kan je deze soep enkel inzetten bij diarree of kan deze ook af en toe gegeven worden ter ondersteuning van de darmflora?

Andrea
Door

Andrea

op 06 Apr 2024

als volwassene hoeveel mag ik van de soep eten? krijg ik niet te veel vitamine A binnen?

Reactie plaatsen