Moro's wortelsoep voor de hond: extra recepten

Moro's wortelsoep voor de hond: extra recepten

In het voorgaande artikel heb je kunnen lezen wat het basisrecept is voor de Moro's wortelsoep. Deze soep is extra heilzaam bij diaree en andere darmklachten.

Maar als jouw hond een moeilijke eter is, of als je jouw lieve viervoeter graag een beetje extra wil verwennen, kan dit met deze wortelsoep natuurlijk ook. Ik heb een aantal extra recepten verzameld en hieronder vermeld, zodat je kunt uitkiezen wat past voor jouw hond.

Moro's wortelsoep met kip

 • In deze wortelsoep is extra kippenvlees toegevoegd als versterking voor je hond
 • Nodig: soepkip of kippendijen
 • Was de soepkip of de kippendijen af onder stromend water en zet het op het vuur in een pan met ruim water.
 • Breng het water aan de kook en laat het minimaal 30 minuten zachtjes doorkoken.
 • Haal de kip uit het water en haal het vlees van de botdelen af. Let op: geef nooit dit gekookte bot aan je hond! Het zal splinteren en is dus ronduit gevaarlijk!
 • Het velletje (en eventueel ingewanden) van de kip wordt niet gebruikt voor de Moro's wortelsoep. Het is te vet voor de gevoelige darmen.
 • Snij het kippenvlees in kleine stukjes en voeg het toe aan de Moro's wortelsoep. Je hond zal het extra lekker vinden.

Gezonde wortelen met extra heilzame werking als je ze langdurig kookt

Moro's wortelsoep met honing

 • Roer eenvoudig een lepel honing door de wortelsoep.
 • Bijenhoning heeft een antibacteriële werking.
 • Bovendien zijn de suikers uit de honing een extra energiebron, wat een oppeppertje kan zijn voor een zieke hond.

Moro's wortelsoep met gepocheerde eieren

 • Maak de wortelsoep zoals beschreven in het basisrecept.  Laat aan het einde de soep nog even op kooktemperatuur komen en zet dan het vuur uit.
 • breek 1 of 2 eieren boven de soep en laat het minimaal 5 minuten in de warme soep garen.
 • totdat het eigeel en eiwit gestold zijn. Met dit recept krijgt de hond extra eiwitten, vitaminen en mineralen binnen, bovendien vinden veel honden eieren enorm lekker.

Moro's wortelsoep met mineralen

 • Extra mineralen in de vorm van heilaarde is vooral geschikt bij honden die veel vocht verliezen door de diarree, bij honden die ook last hebben van hun maag en daarvoor een extra steuntje kunnen gebruiken.
 • Gebruik fijne heilaarde dat je kan kopen bij de betere drogist of reformzaak (of online). Zoals bijvoorbeeld de Luvos microfijne heilaarde.
 • Maak de wortelsoep zoals beschreven in het basisrecept. 
 • Roer een aanbevolen dosis heilaarde door de soep. De normale dosering is ongeveer 1 theelepeltje per dag, voor grote honden tot 2 theelepeltjes. Afhankelijk van de hoeveelheid soep + de daghoeveelheid voor je hond voeg je een aantal schepjes heilaarde toe (een beetje meer of minder komt niet zo nauw).
 • De smaak van de soep wordt hierdoor niet perse beter, maar de voedingswaarde gaat wel een stuk omhoog.

Tot zover de heilzame recept-aanvullingen. Ik hoop dat je hond het met smaak zal eten, en bovenal dat je hond zich snel weer beter voelt !

Mir
Door

Mir

op 30 Dec 2017

Beste Mandy, dank voor dit artikel en tips! Kan dit gerecht ook als preventiemiddel gebruikt worden? Of gewoon als variatie op het normale eten? Groetjes

Mandy
Door

Mandy

op 30 Dec 2017

Jazeker! Preventief geeft het een extra bescherming van de darmwand (wat narigheid voorkomt... voorkomt dat slechte bacteriën houvast krijgen) en het schijnt zelfs darmkanker te helpen voorkomen (en bestrijden). Het is verder een onschuldig voedingsmiddel (mits in normale hoeveelheden gegeven): dus je kan het zeker als variatie op het normale eten geven. Of als een extra deel van de maaltijd (maar dan wél eerst de soep geven: zodat de wortelsoep zijn werk goed kan doen, en pas daarna de rest van het voer)..

Elvire
Door

Elvire

op 02 Feb 2023

Hoeveel wortelsoep mag je een hond per dag per kg lichaamsgewicht geven

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 02 Feb 2023

Hallo Elvire, dank je voor je reactie! En: als je bij diarree wilt 'ingrijpen' kan je ca. 4 of 5 keer per dag een beetje geven tot de diarree over is (of evt. nog 1 dag langer). Een beetje is dus wat je de hond ook te drinken zou geven. Officieel is de dosering ongeveer 20% van de vochtopname per dag (maar voor enkele dagen mag dit dus ook wel meer zijn).Wil je een langere 'kuur' geven, geef dan ca. 2 eetlepels per dag (grote honden kunnen iets meer hebben), gedurende ca 2 weken.... dan helpt dat ook om de darmen rustiger te krijgen.

Sabine
Door

Sabine

op 26 Feb 2024

Mijn hond heeft een chron. Maagdarm ontsteking door overgevoeligheid. Hij mag nu alleen maar eend en het gaat steeds ietsje beter. Heeft geen diarree of obstipatie maar pijnlijke buik. Heeft het zin om dit erbij te geven voor zijn klachten?

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 29 Feb 2024

Hi Sabine, dank je voor je berichtje... De wortelsoep is echt bedoeld om bijvoorbeeld bacteriële klachten te verhelpen... en is dus niet altijd een oplossing bij ontstekingen. Maar: je zou het zeker kunnen proberen (het is normaal gesproken lichtverteerbaar genoeg bij maag/darmproblemen). Geef het dan voor een paar dagen (een 'kuurtje' en niet dagelijks voor wekenlang of langer.. ) Laat je ons nog weten of het werkt? Hartelijke groet, Mandy

Reactie plaatsen