Intolerant of allergisch? Wat is het verschil?

Intolerant of allergisch? Wat is het verschil?

Is je hond allergisch? Of intolerant?  Is dit hetzelfde?  Nee, dus. Er zit een verschil tussen.

Ik leg het je kort even uit :-)

Allergie of intolerant: het immuunsysteem

De theorie is simpel: bij een allergie is het immuunsysteem altijd betrokken, bij een intolerantie hoeft dit niet het geval te zijn. Als je wilt weten hoe dit zit bij een allergie, bekijk dan dit filmpje >>>

Dus tot zover de theorie over het immuunsysteem

Het immuunsysteem bij een allergie of intolerantie van je hond

Maar hoe zit het dan in de praktijk?

Ik leg het je uit zoals het bij mensen werkt, dat verschil herken je vast direct.  Een persoon die allergisch is voor bijvoorbeeld pinda's, moet per se alle pinda's in de voeding vermijden. Dit is 'serious business' want 1 pinda kan zo'n felle reactie veroorzaken dat het voor die persoon fataal kan zijn.

Dit is een extreem geval (maar wel duidelijk).  Nu is niet iedere vorm van een allergie meteen zo fataal. Zo is mijn man bijvoorbeeld allergisch voor wespen of bijensteken: dan krijgt hij in 10 minuten een zwelling zo groot als een hockeybal. En dat is lastig, maar normaal gesproken niet fataal.

Er zijn verschillende stoffen waar je allergisch voor kan zijn (eigenlijk alles, maar sommige stoffen komen vaker voor). Dit noemen we allergenen. Bij honden zijn bekende allergenen de eiwitten van bepaald vlees (kip, rund) of vis, en ook granen, mijten, grassen en pollen komen vaker voor.

Allergie bij je hond: allergene stoffen

Er bestaan dus voedingsstoffen die allergenen kunnen zijn. Maar daarnaast kan je ook last hebben van omgevingsstoffen die als allergeen kunnen 'klieren' Dus de mijten, de grassen en pollen bijvoorbeeld.

Dit is bij mensen en honden niet anders. Maar in alle gevallen is het immuunsysteem dus de centrale factor.

Allergisch voor Pollen en Grassen

Intolerantie: nader uitgelegd

Terug naar de uitleg :-) Want een allergie is nu duidelijk, maar wat is een intolerantie. Ook dat herken je vast: als je niet goed tegen bijvoorbeeld melk kan. Dan is de kans groot dat je een intolerantie hebt (meestal een lactose-intolerantie). Dus nu slaat niet meteen je immuunsysteem op tilt, maar je lichaam reageert geïrriteerd op een bepaalde stof.

Wat je bij een intolerantie vaak ziet is dat de reactie op zo'n stofje niet direct is, en soms pas als je teveel erdoor geprikkeld raakt. Dus iemand die allergisch is voor aardbeien krijgt met een halve aardbei meteen klachten.  Iemand die intolerant is kan misschien wel 5 aardbeien zonder klachten eten, maar krijgt last als er meer dan 10 worden gegeten.

En zo dus ook bij de hond.

Hoe weet je nu of je hond allergisch is of intolerant?

Want dat is de logische volgende vraag. En het antwoord is: er bestaan verschillende mogelijkheden om dit te testen. Tegenwoordig zal de dierenarts daarvoor vaker een bloedtest uitvoeren. Maar ook is het mogelijk om een huidtest te laten doen: hiervoor wordt op een stukje kaalgeschoren huid diverse allergenen ingespoten: keurig in een patroon (en exact beschreven welke allergeen bij welk puntje is gespoten), en na een half uurtje zie je vaak al de reacties (of niet).

Allergie-test bij je hond: via bloedtest

Op basis van deze tests kan de dierenarts diagnostiseren of er sprake is van een allergie: want dan zijn er reacties van het immuunsysteem te vinden op de huid of in het bloed. Bij een intolerantie zie je dit niet op deze manier terug. Dus bij klachten + een negatieve allergietest gaat men ervan uit dat de hond intolerant is voor het betreffende voedingsmiddel of stofje.

Waarom je een allergietest niet nodig hebt:

Dit brengt me meteen op het volgende. Ik raad het je niet af, zo'n allergietest, maar eigenlijk is het totaal overbodig om te laten doen. Tenminste: als je duidelijke klachten bij je hond ziet, en zeker weet dat deze niet door andere ziekten of kwalen worden veroorzaakt.  Dus als je hond veel jeuk heeft wil je eerst uitsluiten dat hij vlooien heeft. Of bij fikse en chronische diarree wil je uitsluiten dat er Giardia aanwezig is, of zeker weten dat de organen goed functioneren.
Als je dit weet, is een allergietest overbodig.

Want: het maakt niet uit of je weet of je hond allergisch is, of intolerant.  En sterker nog: de symptomen lijken heel veel op elkaar. Maar: de behandeling is ook gelijk. Dus of je nu een allergie wilt oplossen of een intolerantie wilt aanpakken: de weg naar de oplossing is dezelfde weg.

Ook maakt het niet uit voor wat voor stofjes je hond allergisch of intolerant is. Sterker nog: ik kan je nu al verzekeren dat je hond voor meerdere allergenen gevoelig is. En vaak is dat zelfs een combinatie van voeding + omgevingsstofjes (zoals huisstofmijt of bepaalde grassen of zo).

Kortom: zinloos (maar best leuk) om te weten.

allergie, intolerantie en huidklachten bij je hond

De oplossing bij allergie en intolerantie:

Een allergie of intolerantie behandel je dus op dezelfde manier, en het maakt ook niet uit wat de allergene stoffen zijn. Maar centraal staat wel het immuunsysteem en de weerstand van je hond. Daar zit de kern van het probleem, en ook de kern van de oplossing.

Hoe? Ik heb bij de meeste van mijn klanten succes met een maatwerk voedingsplan. En dat is geen kant-en-klaar eliminatiedieet (die helpen je soms verder van huis), maar een plan op maat voor jouw hond of kat, waardoor klachten verdwijnen, het immuunsysteem weer wordt opgebouwd, een darmsanering wordt doorgevoerd en je huisdier zonder klachten verder kan.

Meer weten hierover?  Stuur me een berichtje (binnenkort volgt meer informatie over dit programma online).

 

 

 
Roos
Door

Roos

op 25 Jun 2021

Beste Mandy, Ik vermoed bij mijn hond een omgevingsallergie. Deze behandel ik met Apoquel tabletten. Op de lange termijn is het beter om met dit middel te stoppen dus als er een andere manier van behandelen zou zijn wil ik hier graag meer over weten. Bij voorbaat dank. Groet Roos

Reactie plaatsen