Moro's Wortelsoep voor de hond - recept

Moro's Wortelsoep voor de hond - recept

Bij diarree, darminfecties dus bij ongewenste bacteriën.  Deze wortelsoep heeft een speciale helende en verzorgende werking bij problemen met de darmen. Wil je precies weten waarom? Lees dan dit artikel 


Hieronder vind je het recept om zelf eenvoudig dit oeroude heilmiddel te maken, maar let op: deze soep is geen vervanging van de therapie die de dierenarts adviseert! Vooral bij ernstige aandoeningen, koorts, infecties en bacteriën is een bezoek aan de dierenarts nodig. Bij puppy's, oudere of zwakkere honden moet ook zeer alert worden gehandeld bij langdurige diarree omdat uitdroging-gevaar aanwezig is.


Bosje wortelen voor Moro's wortelsoep

Basisrecept Moro's wortelsoep

  • Neem 500 gram wortelen
  • Was de wortelen, snij de uiteinden en lelijke plekken eraf en schil of rasp ze indien nodig.
  • Snij de wortelen in kleine stukken en zet het met 1 liter water op het vuur.
  • Breng het aan de kook en draai dan het vuur lager zodat het zachtjes door kan koken.
  • Laat de soep minimaal 1 uur (liever 1,5 uur) koken: zodat de wortelen goed murw gekookt worden.
  • Pureer de soep met behulp van een staafmixer, een keukenmachine of haal het door een zeef. Als je niets van deze keukenhulpjes hebt kan je ook met een vork de grotere stukken wortel zo fijn mogelijk prakken.
  • Vul de soep aan met gekookt water tot je weer 1 liter hebt. De soep moet net zo dik zijn als dikke karnemelk (om je een idee te geven).
  • Voeg 1 theelepeltje zout toe (liefst zeezout). Let op: als je hond op speciaal dieet staat of nierproblemen heeft: laat dan dit zout achterwege!
  • De soep is nu klaar voor gebruik: laat het goed afkoelen tot het lauw of helemaal koud is.


    Steelpannetje staat op het vuur en het water kookt



    Tip: Als je grotere porties maakt is dat handig: je kan de soep makkelijk invriezen en later gebruiken. Ingevroren is de soep minimaal 3 maanden houdbaar.


    Hoeveel en wanneer geef je de soep?
    Bied ongeveer 4 of 5 keer per dag een portie soep aan. Pas de grootte van de porties aan, aan de grootte van je hond.  Een algemene richtlijn voor porties is: voor zeer kleine honden ongeveer 0,1 liter per portie. Voor redelijk kleine honden ongeveer 0,25 liter per portie. En voor middelgrote honden 0,5 liter per portie. Grote honden kan je meer geven, net wat ze willen drinken. Je kan niet zo snel overvoeren met deze soep, er zit veel vocht in, wat je hond ook hard nodig heeft bij diarree.

    Als je hond nog wél zijn gewone voer krijgt is het belangrijk dat je éérst de soep geeft, en pas daarna zijn andere eten. Houdt minimaal 30 minuten aan tussen de soep en de hoofdmaaltijd. De gekookte wortelmassa zorgt namelijk voor extra bescherming en ondersteuning van de darmwand, en dat gaat niet als er ander voedsel in de weg zit.  Geef eventueel wel iets minder voer, omdat je hond met deze extra soep ook wat extra calorieën binnen krijgt.
    Eenvoudige check of de soep 'werkt'
    Als je de soep gegeven hebt, en je hebt de bovenstaande instructies goed gevolgd kan je eenvoudig checken of de soep zijn bijzondere werk doet. Bekijk de ontlasting van je hond nadat hij de soep heeft gekregen. Je zal een duidelijk oranje sliert zien. De wortelen zijn door de darmen gegaan en hebben daar hun beschermende laag afgegeven. Het oranje deel in de hondenpoep moet duidelijk en groot genoeg zijn (minimaal 4 tot 5 centimeter lang). Als dit duidelijke korter is, geef dan je hond de volgende keer iets meer van de wortelsoep.
    Kieskeurige hond ?
    Heb je een hond die deze soep niet wil eten? Of wil je jouw lieve viervoeter een beetje extra verwennen? Veel honden vinden het extra lekker als je een schepje honing bij de soep doet, en zullen het dan met smaak eten. Mocht jouw hond nog steeds niet willen eten?  Dan heb ik een lijstje met extra recepten voor je: hier zit ongetwijfeld iets bij waar ook bij jouw hond het water in de mond zal lopen :-)

    Klik hier voor de extra recepten ->>





Daisy Noerens
Door

Daisy Noerens

op 14 Mar 2022

Beste, Alvast bedankt om dit te delen. Ik vroeg me af of het recept hetzelfde is voor mensen? Vb. ook zonder ajuin en boter?

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 14 Mar 2022

Hi Daisy, dank voor je berichtje en je vraag. Voor mensen is het recept hetzelfde. Natuurlijk kan je er wel wat meer smaak aan toevoegen (wat zout of een bouillonblokje bijvoorbeeld). Ik zou bij diarree-klachten geen boter en ook geen uien (ajuin) gebruiken omdat dit juist extra prikkelend kan zijn voor de darmen.

Simone
Door

Simone

op 07 Apr 2022

Hi Mandy, Zijn alle wortelen geschikt? Dus ook (bio) winterpeen? Of moet het echt bospeen zijn....?

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 07 Apr 2022

Hallo Simone, Ja alle (oranje) wortelen zijn geschikt :-)

Anita Timmer
Door

Anita Timmer

op 12 May 2022

Hoi Mandy, dank je wel voor het delen. Wat is jouw advies over hoeveel dagen achter elkaar te voeren?

Angele Heuts
Door

Angele Heuts

op 25 Oct 2022

Ik heb deze soep al verschillende keren gemaakt voor mijn hondje, werkt meteen, de dag erna voelde ze zich reeds een stuk beter, sindsdien altijd een voorraad in de vriezer

Diny
Door

Diny

op 15 Aug 2023

Beste Mandy. Mag een hond van 9 maanden al honing? Of zit daar een minimale leeftijdsgrens aan? Met vriendelijke groet, Diny

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 15 Aug 2023

Dank voor je berichtje en je vraag, Diny. En: Heel jonge pups mogen nog geen honing (dus pups die nog geen volledige darmwerking hebben: denk aan de eerste 3 of 4 levensmaanden). Want: (natuurlijke) honing kan altijd bacteriën bevatten en de heel jonge pups zijn daar natuurlijk kwetsbaarder voor. Met 9 maanden lijkt het me geen probleem (als het een gezonde hond is zonder ernstig darmklachten dus). Maar: het liefst kies je voor een natuurlijke, zuivere honing (dat is voedzamer dan een goedkopere 'supermarkt-honing'. ). En dus een honing zonder allerlei toevoegingen. Daarnaast: honing bevat veel suikers en dat is natuurlijk voor honden niet gezond. Dus afhankelijk van de redenen waarom je honing wilt geven kan je de hoeveelheid kiezen. Bij keelklachten oid an een theelepeltje honing door het voer helpen, of een paar likjes honing vanaf een lepeltje. Veel meer geven is meestal niet wenselijk (vanwege de suikers, en het risico op tandbederf). Kan je met dit antwoord vooruit? Hartelijke groeten, Mandy

Vivianne
Door

Vivianne

op 30 Jan 2024

Beste Mandy, Dank voor je tip! Kun je dit recept ook inzetten als er diarree is bij & door een antibiotica kuur, of worden de medicijnen dan minder goed opgenomen? Herstelt het de darmbalans na de kuur of is een probiotica dan beter? Gr Vivianne

Reactie plaatsen