Moro's Wortelsoep voor de hond - recept

Moro's Wortelsoep voor de hond - recept

Bij diarree, darminfecties dus bij ongewenste bacteriën.  Deze wortelsoep heeft een speciale helende en verzorgende werking bij problemen met de darmen. Wil je precies weten waarom? Lees dan dit artikel 

Hieronder vind je het recept om zelf eenvoudig dit oeroude heilmiddel te maken, maar let op: deze soep is geen vervanging van de therapie die de dierenarts adviseert! Vooral bij ernstige aandoeningen, koorts, infecties en bacteriën is een bezoek aan de dierenarts nodig. Bij puppy's, oudere of zwakkere honden moet ook zeer alert worden gehandeld bij langdurige diarree omdat uitdroging-gevaar aanwezig is.

Bosje wortelen voor Moro's wortelsoep

Basisrecept Moro's wortelsoep

 • Neem 500 gram wortelen
 • Was de wortelen, snij de uiteinden en lelijke plekken eraf en schil of rasp ze indien nodig.
 • Snij de wortelen in kleine stukken en zet het met 1 liter water op het vuur.
 • Breng het aan de kook en draai dan het vuur lager zodat het zachtjes door kan koken.
 • Laat de soep minimaal 1,5 uur koken: zodat de wortelen goed murw gekookt worden.
 • Pureer de soep met behulp van een staafmixer, een keukenmachine of haal het door een zeef. Als je niets van deze keukenhulpjes hebt kan je ook met een vork de grotere stukken wortel zo fijn mogelijk prakken.
 • Vul de soep aan met gekookt water tot je weer 1 liter hebt. De soep moet net zo dik zijn als dikke karnemelk (om je een idee te geven).
 • Voeg 1 theelepeltje zout toe (liefst zeezout). Let op: als je hond op speciaal dieet staat of nierproblemen heeft: laat dan dit zout achterwege!

 •  

  Steelpannetje staat op het vuur en het water kookt

  De soep is nu klaar voor gebruik: laat het goed afkoelen tot het lauw of helemaal koud is.

  Tip: Als je grotere porties maakt is dat handig: je kan de soep makkelijk invriezen en later gebruiken.

   

  Hoeveel en wanneer geef je de soep?

  Bied ongeveer 4 of 5 keer per dag een portie soep aan. Pas de grootte van de porties aan, aan de grootte van je hond.  Een algemene richtlijn voor porties is: voor zeer kleine honden ongeveer 0,1 liter per portie. Voor redelijk kleine honden ongeveer 0,25 liter per portie. En voor middelgrote honden 0,5 liter per portie. Grote honden kan je meer geven, net wat ze willen drinken. Je kan niet zo snel overvoeren met deze soep, er zit veel vocht in, wat je hond ook hard nodig heeft bij diarree.

  Als je hond nog wél zijn gewone voer krijgt is het belangrijk dat je éérst de soep geeft, en pas daarna zijn andere eten. Houdt minimaal 30 minuten aan tussen de soep en de hoofdmaaltijd. De gekookte wortelmassa zorgt namelijk voor extra bescherming en ondersteuning van de darmwand, en dat gaat niet als er ander voedsel in de weg zit.  Geef eventueel wel iets minder voer, omdat je hond met deze extra soep ook wat extra calorieën binnen krijgt.

  Eenvoudige check of de soep 'werkt'

  Als je de soep gegeven hebt, en je hebt de bovenstaande instructies goed gevolgd kan je eenvoudig checken of de soep zijn bijzondere werk doet. Bekijk de ontlasting van je hond nadat hij de soep heeft gekregen. Je zal een duidelijk oranje sliert zien. De wortelen zijn door de darmen gegaan en hebben daar hun beschermende laag afgegeven. Het oranje deel in de hondenpoep moet duidelijk en groot genoeg zijn (minimaal 4 tot 5 centimeter lang). Als dit duidelijke korter is, geef dan je hond de volgende keer iets meer van de wortelsoep.

  Kieskeurige hond ?

  Heb je een hond die deze soep niet wil eten? Of wil je jouw lieve viervoeter een beetje extra verwennen? Veel honden vinden het extra lekker als je een schepje honing bij de soep doet, en zullen het dan met smaak eten. Mocht jouw hond nog steeds niet willen eten?  Dan heb ik een lijstje met extra recepten voor je: hier zit ongetwijfeld iets bij waar ook bij jouw hond het water in de mond zal lopen :-)

  Klik hier voor de extra recepten ->>

   

   

   
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down