Zo’n vals kreng: je kent ze vast wel. Die honden die uitvallen naar andere honden. Misschien heb je er zelf wel één. Ze lopen al zoekend over straat en worden compleet hysterisch als er een andere hond in zicht komt. Ze blaffen, grommen, trekken aan de lijn en proberen met een beetje pech zelfs een hapje uit de andere hond te nemen…..
Deze honden krijgen allerlei stempels waaronder vals, dominant, agressief en onopgevoed. Het is vervelend om zo’n hond op je wandeling tegen te komen maar minstens zo vervelend om er één aan de andere kant van de lijn te hebben hangen.
Waarom doet je hond dit?
Er zijn verschillende redenen waarom een hond dit gedrag laat zien maar de meest voorkomende is toch wel angst. Dit wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd.
“Nee hoor, hij gaat er vol in met zijn staart omhoog. Hij is niet bang maar gewoon dominant.”
Als je goed naar deze honden kijkt, verraadt hun houding wat anders. Hij kan best zijn staart omhoog hebben, wat wijst op een zelfverzekerde houding maar tegelijkertijd heeft hij bijvoorbeeld zijn oren naar achteren, laat hij oogwit zien, borstelt hij (haren op de rug omhoog) of tongelt hij (snelle bewegingen met de tong over de neus). Deze tekenen wijzen op onzekerheid.
Ambivalent gedrag
Als een hond zowel zelfverzekerdheid als onzekerheid in zijn lichaamstaal laat zien, noemen we dit ambivalent gedrag. Hij zendt twee verschillende signalen uit. Dat laat zien dat hij niet weet wat hij met de situatie aan moet en dus onzeker is.
Het mag duidelijk zijn dat het voor een andere hond of baas ook moeilijk te lezen is wat deze hond bedoelt.
In dit filmpje is goed te zien hoe ambivalent (of tegenstrijdig) het gedrag van deze herder is. De hond valt tegen alles uit, en voor de film hebben ze een nephond gebruikt (dat was al spannend genoeg). En je ziet duidelijk de onzekere aanvalspoging van de herder.
Waarom zou een onzekere, bange hond de confrontatie opzoeken, is de volgende vraag die naar boven komt.
Van buiten een vals kreng, van binnen een bang hondje
Stel je voor dat je een bange hond hebt die het niet fijn vindt als andere honden in zijn buurt komen. Op een dag komt er een andere hond dichtbij. Hij blijft zich opdringen aan jouw hond en niemand grijpt in. Jouw hondje probeert van alles om te laten zien dat hij het echt niet leuk vindt. Hij draait weg, vermijdt oogcontact, probeert te vluchten, gromt een keer, maar de andere hond verdwijnt niet.
Nu heeft hij nog maar één optie en dat is een snauw geven of happen. Nu verandert de situatie. De andere hond gaat misschien geschrokken weg of de baasjes reageren nu wel door ze uit elkaar te halen.
Het bange hondje heeft nu geleerd dat het helpt als hij uitvalt. Nu wordt er tenminste naar hem geluisterd. Hij heeft een succeservaring opgedaan.
Hoe vaker dit voorkomt en hoe vaker hij zich moet verdedigen, hoe sneller hij naar zijn uiterste redmiddel zal grijpen.
Hij heeft geleerd dat aanval de beste verdediging is. Als ik je wegjaag met blaffen en bijten, kom je tenminste niet bij mij in de buurt. Daar heeft hij ook gelijk in want iedereen gaat nu met een boog om het hondje heen. Hij heeft een oplossing gevonden voor zijn probleem. Voor óns misschien niet de ideale manier maar het werkt wel!
Met intensieve training is dit gedrag wel om te buigen. Zorg dan in ieder geval voor goede begeleiding van een professionele trainer of gedragstherapeut.
Herkenbaar? Ken jij ook zo’n bang hondje die zich als vals kreng gedraagt? Laat het ons hieronder weten, we zijn benieuwd..
Francis Minnaert
op 18 Feb 2018Joyce
op 18 Feb 2018Karla
op 21 Feb 2018Joyce
op 21 Feb 2018miekevanbelen@gmail.com
op 06 Mar 2018Joyce
op 07 Mar 2018Alinde de Smit-vdBerg
op 03 Oct 2018Anita van Zeben
op 11 May 2019Ineke
op 28 Feb 2020Mandy
op 01 Apr 2020Ellen
op 13 Jan 2024