Vals kreng of bang hondje?

Zo’n vals kreng: je kent ze vast wel. Die honden die uitvallen naar andere honden. Misschien heb je er zelf wel één. Ze lopen al zoekend over straat en worden compleet hysterisch als er een andere hond in zicht komt. Ze blaffen, grommen, trekken aan de lijn en proberen met een beetje pech zelfs een hapje uit de andere hond te nemen…..

Deze honden krijgen allerlei stempels waaronder vals, dominant, agressief en onopgevoed. Het is vervelend om zo’n hond op je wandeling tegen te komen maar minstens zo vervelend om er één aan de andere kant van de lijn te hebben hangen.

Waarom doet je hond dit?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond dit gedrag laat zien maar de meest voorkomende is toch wel angst. Dit wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd.

“Nee hoor, hij gaat er vol in met zijn staart omhoog. Hij is niet bang maar gewoon dominant.”

Als je goed naar deze honden kijkt, verraadt hun houding wat anders. Hij kan best zijn staart omhoog hebben, wat wijst op een zelfverzekerde houding maar tegelijkertijd heeft hij bijvoorbeeld zijn oren naar achteren, laat hij oogwit zien, borstelt hij (haren op de rug omhoog) of tongelt hij (snelle bewegingen met de tong over de neus). Deze tekenen wijzen op onzekerheid.

Ambivalent gedrag

Als een hond zowel zelfverzekerdheid als onzekerheid in zijn lichaamstaal laat zien, noemen we dit ambivalent gedrag. Hij zendt twee verschillende signalen uit. Dat laat zien dat hij niet weet wat hij met de situatie aan moet en dus onzeker is.

Het mag duidelijk zijn dat het voor een andere hond of baas ook moeilijk te lezen is wat deze hond bedoelt.

In dit filmpje is goed te zien hoe ambivalent (of tegenstrijdig) het gedrag van deze herder is. De hond valt tegen alles uit, en voor de film hebben ze een nephond gebruikt (dat was al spannend genoeg). En je ziet duidelijk de onzekere aanvalspoging van de herder.

Waarom zou een onzekere, bange hond de confrontatie opzoeken, is de volgende vraag die naar boven komt.

Van buiten een vals kreng, van binnen een bang hondje

Stel je voor dat je een bange hond hebt die het niet fijn vindt als andere honden in zijn buurt komen. Op een dag komt er een andere hond dichtbij. Hij blijft zich opdringen aan jouw hond en niemand grijpt in. Jouw hondje probeert van alles om te laten zien dat hij het echt niet leuk vindt. Hij draait weg, vermijdt oogcontact, probeert te vluchten, gromt een keer, maar de andere hond verdwijnt niet.

Nu heeft hij nog maar één optie en dat is een snauw geven of happen. Nu verandert de situatie. De andere hond gaat misschien geschrokken weg of de baasjes reageren nu wel door ze uit elkaar te halen.

Het bange hondje heeft nu geleerd dat het helpt als hij uitvalt. Nu wordt er tenminste naar hem geluisterd. Hij heeft een succeservaring opgedaan.

Hoe vaker dit voorkomt en hoe vaker hij zich moet verdedigen, hoe sneller hij naar zijn uiterste redmiddel zal grijpen.

Agressie - uitvallen aan de lijn

Hij heeft geleerd dat aanval de beste verdediging is. Als ik je wegjaag met blaffen en bijten, kom je tenminste niet bij mij in de buurt. Daar heeft hij ook gelijk in want iedereen gaat nu met een boog om het hondje heen. Hij heeft een oplossing gevonden voor zijn probleem. Voor óns misschien niet de ideale manier maar het werkt wel!

Met intensieve training is dit gedrag wel om te buigen. Zorg dan in ieder geval voor goede begeleiding van een professionele trainer of gedragstherapeut.

Herkenbaar? Ken jij ook zo’n bang hondje die zich als vals kreng gedraagt?  Laat het ons hieronder weten, we zijn benieuwd..

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Francis Minnaert
Door

Francis Minnaert

op 18 Feb 2018

Beste Joyce Ik heb een hond Tashi een rue 1jr oud Hij trekt vnmlk in drukke omgeving ,in de stad .Hij is goed met kinderen en vrouwen maar mannen valt hij aan . Wat te doen ?

Joyce
Door

Joyce

op 18 Feb 2018

Heeft Tashi wat vervelends meegemaakt met een man/mannen? Het kan een trauma zijn of bijvoorbeeld gebrek aan socialisatie. Buiten op straat kan je op aandacht gaan trainen. Ik zal de link hieronder zetten. Op die manier kan je hem leren op jou te letten en de mensen (vooral mannen) te negeren. Voor het trekken op straat is dit overigens ook de beste training. https://digidog.nl/honden-kennisbank/hond-trainen/commando-aandacht-aanleren/

Karla
Door

Karla

op 21 Feb 2018

Hoi, Ik heb een Duitse herder reu van 15 maanden. Hij valt veel uit aan de lijn naar andere honden ook als ze nog ver weg zijn. Als hij de kans krijgt om te ruiken dan gaat het goed maar de meeste bazen zijn bang voor Duitse herders en vinden mijn hond maar agressief. Hoe kan inkom dit gedrag veranderen?

Joyce
Door

Joyce

op 21 Feb 2018

Hoi Karla, Ik kan me voorstellen dat het lastig is om ze dan toch kennis te kunnen laten maken. Doet hij dit ook als hij los loopt? Veel honden laten dit gedrag alleen aan de lijn zien. In dat geval zou ik ook op aandacht gaan trainen. Leer hem dat hij op straat de andere honden negeert en netjes meeloopt. Als hij losloopt en dan wel sociaal gedrag laat zien, kan hij dan op een goede manier kennismaken en lekker spelen! Het uitvallen aan de lijn zal in zijn geval waarschijnlijk ook uit onzekerheid voortkomen. Je geeft aan dat hij wel even wil snuffelen en dat het dan goed is. Daarmee zie je dat hij uitvalt omdat hij niet weet wat voor vlees hij in de kuip heeft. Zodra hij het weet, is het goed. Ook hierbij geldt dus: Aanval is de beste verdediging. Als ik hem alvast wegjaag, kan me niets gebeuren. Om vervelende situaties te voorkomen, zou ik goed gaan trainen op de aandachtsoefening. Neem eventueel een goede trainer in de arm die je er een aantal keren mee kan helpen. Zo ga je voor het beste resultaat.

miekevanbelen@gmail.com
Door

miekevanbelen@gmail.com

op 06 Mar 2018

Wij hebben een Lhasa Apso zo een leuk aantrekkelijk verzorgd beestje,met uitlaten gaat hij lief naar andere honden,de snuffelen,en dan reageert hij ineens agresief,de andere hond schrikt van zijn reactie wat is dat,,,naar vrouwen reageert hij heel enthousiast,en naar bepaalde mannen niet,maakt hij een gek geluid,dan vraag ik me ok af,Wat zou dat zijn,voor de rest is hij gezellig en lief thuis !!

Joyce
Door

Joyce

op 07 Mar 2018

Beste Mieke, Je geeft aan dat hij lief naar andere honden toe gaat. Weet je zeker dat "lief" zijn gemoedstoestand is op dat moment? Waarschijnlijk is hij toch angstig of onzeker. Let eens op zijn totale lichaamstaal. Kwispelt hij? Zo ja, doet jij dat uitbundig met zijn hele kont of strak met alleen zijn staart? Als hij blij is, zal zijn hele achterkant meedoen met de kwispel. Bij spanning beweegt alleen de staart. Als hij het al spannend vindt, kan een onverwachte beweging van de andere hond een angstreactie oproepen waardoor hij uitvalt. Heeft hij wel andere honden waar hij goed mee kan of kan hij met geen enkele andere hond?Voor mannen lijkt hij ook banger te zijn als ik je bericht zo lees. Heeft hij wat vervelends meegemaakt en is hij goed gesocialiseerd als pup?Vriendelijke groeten, Joyce

Alinde de Smit-vdBerg
Door

Alinde de Smit-vdBerg

op 03 Oct 2018

Hallo, wij hebben een Toller retriever van een jaar die tegenstrijdige signalen laat zien wat hem nu al 3x een beet opgeleverd heeft. Iedere keer valt het mee, geen schade maar ik ben bang dat ie steeds onzekerder wordt. Als hij een andere hond ziet, bevriest hij, wacht tot de hond dichterbij is en wil dan spelen, snuffelen etc. De laatste tijd doet hij zijn oren plat tegen zijn hoofd en staart in de lucht. Het is een reu en als een pup was ie nergens bang voor (men noemde hem dominant), sprong op iedere hond af, kon opdringerig overkomen. We kregen de tip om hem veel te laten spelen met volwassen honden zodat ie leert om beleefder te zijn. Dit ging heel lang goed tot de laatste paar weken. Deze situatie ontstaat alleen als hij aangelijnd is. Los nog nooit problemen gehad. Hij is verder momenteel nogal puberig, snuffelt ontzettend veel, vindt vrouwtjes heel lekker ruiken, ontsnapt soms en is oostindisch doof. (afspraak chemisch castratie staat gepland). Hoe kunnen we het beste hiermee omgaan?

Anita van Zeben
Door

Anita van Zeben

op 11 May 2019

Hoi! Heb een herder teef van inmiddels 6,5 jaar. Zij is sociaal opgevoed, en nu ook samen met jongere reu (als pup opgegroeid met oudere reu). Zij is vrij onzeker en valt idd uit naar andere honden. Hierdoor nemen we haar ook nergens mee....is jammer want het is ern gruwelijk lieve meid. Bij de hondenschool geprobeerd het in toom te krijgen (kwibus systeem) dit heeft niet geholpen. Wellicht een uitdaging voor jullie. Ze is wel hypersensitief, reageert erg op allerlei prikkels. Vriendelijke groeten Anita van Zeben

Ineke
Door

Ineke

op 28 Feb 2020

Hallo, We hebben een Border Terrier. En inderdaad.......binnen een schat van een hond, luistert Heel goed maar buiten... Zodra ze een vreemde hond ziet gaat ze helemaal uit haar dak en als ze de kans krijgt valt ze ook aan. Ze mag dus nooit los. Het beste resultaat geb ik door me van de andere hond te verwijderen dus in tegen gestelde richting lopen of er heel snel voorbij gaan. Zodra we er 5 meter voorbij zijn is het over. Maar het is zeker niet leuk om deze 'heks' uit te laten. Wat we ook hebben geprobeerd, niets helpt.

Mandy
Door

Mandy

op 01 Apr 2020

Dank voor je berichtje, Ineke. En ja: het is niet altijd gemakkelijk. Veel mensen weten niet dat je als eigenaar van een uitvallende hond ook vanalles probeert, en dat deze situaties ook niet altijd fijn zijn natuurlijk... goed dat je dit hier deelt..

Ellen
Door

Ellen

op 13 Jan 2024

Hallo, mijn onzekere boomerteefje trekt haar lip op en gromt fel tegen de boomerteef van mijn vriendin haar hond blijft zich opdringen, vriendin wil het hun laten uitzoeken maar ik wil ze dan uit elkaar/ apart houden, wat is nu het beste?

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden