Mag ik mijn hond bonen geven?
3 min. leestijd

Mag ik mijn hond bonen geven?

"Bonen uit blik of glazen pot voeren, en dan de helft van het gebruikelijke voer geven". Dit is een advies dat veel eigenaren te horen krijgen als ze hun hond bijvoorbeeld iets willen laten afvallen in gewicht. 

Helaas is dit advies achterhaald, en niet geschikt voor de meeste honden.

Waarom zou je geen blik bonen aan je hond moeten geven?

Er zijn verschillende redenen waarom je liever geen bonen aan je hond geeft. Maar even vooraf: Als je hond de boontjes prima verdraagt is het meestal geen probleem als je eens een keertje wat boontjes geeft. Ook de restanten van je eigen maaltijd met gekookte boontjes is op zich geen probleem. Mits het niet te zout (of gekruid) is, en mits je hond het verdraagt én: mits het dus voor een keertje is.

Om je hond te laten afvallen is een voer- (en snack!) aanpassing over een langere tijd nodig. Immers: met 1 lichte maaltijd ben je niet zomaar een pondje lichaamsgewicht kwijt (was dát maar waar!).  Dus is voor het afvallen een aangepast dieet nodig wat je maandenlang kan voeren, en dáár zit nu juist het probleem van de boontjes.

Wat is er mis met bonen?

De meeste honden verdragen peulvruchten heel slecht. En nu denk je misschien: ‘ik wilde geen bruine bonen geven, maar sperziebonen!’ Mmm, sperziebonen zijn ook peulvruchten: in de groene boon zitten de witte ‘peulvrucht-boontjes’ die dezelfde klachten kunnen veroorzaken bij je hond: winderigheid, buikgerommel, buikpijn, slechte ontlasting en nog meer. 

Maar er is nóg iets aan de hand met die bonen:

Peulvruchten bevatten zogenoemde anti-nutriënten. Dit zijn slimme stofjes die in de plant zitten waarmee ze zich kan beschermen tegen plagen of het aanvreten. De antinutriënten die in peulvruchten zitten zijn Lectine, Saponine en Fytinezuur.  En deze hebben allemaal negatieve effecten op de spijsvertering als de hond er te veel van binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van laaggradige ontstekingen, aan het belemmeren van opname van voedzame mineralen, etc.

Dus ook hier geldt: bonen zijn niet ‘verboden’, maar geef ze met mate! Dus geen halve maaltijd of dagelijkse flinke portie.

Sperziebonen zijn ongeschikt om dagelijks aan je hond te voeren

Daarnaast zijn sperziebonen uit blik of glazen pot vaak rijkelijk aangevuld met zout en andere conserveringsmiddelen. Dit is natuurlijk ook niet super-gezond voor je hond. Als je dan tóch eens boontjes geeft: spoel ze in ieder geval goed af onder de kraan.


Bonen om af te vallen?

Dan nog even dit idee: er wordt vaak geadviseerd om de helft van het gebruikelijke voer te geven, en dit aan te vullen met bonen-uit-blik (of met rijst, of weet-ik-veel-wat).  Dit is echt een slecht advies!

Want: hoe weet je of je hond met de halve-voer-portie wel alle voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) binnenkrijgt? Van de eigenaren die ik spreek die met dit advies zijn gestart heeft nog niemand gezegd dat ze hadden berekend of de voedingswaarde voldoende was.

Je haalt de helft van het (normaal gesproken) voedzame voer weg om aan te vullen met bonen waar voor de hond weinig voedzaams in zit.     

Of, zonder wiskundig gedoe: als je je hond X gram voer per dag geeft, omdat daarmee de behoefte aan vitaminen en mineralen wordt afgedekt, aldus de fabrikant. Hoe logisch is het dan om de komende maanden de helft hiervan te geven?  

Precies! Hierin schuilt dus écht een risico. Ik zie het bij onze voedingsadviezen vaker gebeuren dat eigenaren té weinig voedzame voeding geven, zonder dit aan te vullen met bijvoorbeeld supplementen.  Dit geldt voor de sperziebonen, maar dus ook voor andere groenten, voor gekookte rijst,  brood, aardappelen of andere aanvullingen die men soms bedenkt bij het dagelijkse voer. 


Voedingstekorten?

De meeste honden in ons land hebben voldoende voeding om op gewicht te blijven. Sterker nog: de groep zwaarlijvige honden groeit enorm. Maar qua voedingswaarde zien we vaker dat honden tekorten hebben. Dit kan een enkele keer gebeuren als de fabrikant het voer niet écht compleet aflevert. Maar het gebeurt vaker wanneer eigenaren goedbedoeld maar ‘onhandig’ zelf gaan rommelen met de maaltijden. En deze tekorten kunnen op termijn ernstige ziektes veroorzaken. 

Goede voeding aan je hond geven is echt niet moeilijk, als je een beetje weet wat je doet. Ben je benieuwd of de voerkeuze voor jouw hond geschikt is? Of dat er misschien toch iets van een supplement bij mag? Of hoe je overgewicht tegen kan gaan?

Laat ons dan eens een Voercheck™ maken.  Met een voercheck berekenen we wat jouw hond nodig heeft en in hoeverre de voeding daar bij past. Meer weten over de Voercheck™? Klik  >>> Hier



Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
M.Moreau
Door

M.Moreau

op 25 Aug 2023

Voor sommige rassen zeker, bv de Galgo espagnôl, die hebben geen ondervacht, dus een heerlijke warme jas is dan heel verstandig! Maar bij andere rassen die wel een ondervacht hebben, is het niet nodig, of het moet -10C zijn. Regenjas altijd voor ieder ras

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden