Te drukke hond? Of is je hond verveeld? Tips voor energievreters:

Te drukke hond? Of is je hond verveeld? Tips voor energievreters:

Een te drukke hond is lastig. Misschien denk je wel: Hoe kan mijn hond zijn energie kwijt?

Heb jij ook zo’n hond ?

Te druk in huis, of juist in de avond of nacht? Ik hoor regelmatig van eigenaren dat ze soms helemaal gek worden van hun hond. En hoe komt het dan?

Er zijn meerdere redenen voor een te drukke hond, waaronder:

  • De hond heeft van nature erg veel energie, qua ras of individu. Alsof het een ADHD-hond is;
  • De hond heeft te weinig te doen, te weinig uitdaging in zijn leventje (iedere dag hetzelfde programma is ook saai en voorspelbaar)
  • De hond heeft teveel prikkels in zijn leventje (als het gezin erg druk is voor de hond, ‘draait’ hij een beetje door)

Maar, wacht even: die laatste twee punten lijken wel erg tegenstrijdig. Enerzijds te weinig uitdaging, anderzijds te druk. Hoe zit dit dan?

Vast ritme en regelmaat voor de hond

De hond is (net als een mens) een routine-dier. Hij voelt zich prettig bij een herkenbaar dagpatroon, of leefpatroon. Dit geeft hem een gevoel van veiligheid.

Heel eenvoudig, stel je voor: als je zelf totaal geen idee hebt hoe je dag eruit ziet, en dat je zelfs geen idee hebt wanneer je naar buiten mag, of je wel naar buiten mag vandaag. Wanneer je te eten krijgt, wat je te eten krijgt, en nog meer van die basisbehoeften. Dan kun je je misschien voorstellen dat je hier erg onrustig van wordt. Misschien ook wel onzeker, of angstig.

Een kenmerk van angst is dat de situatie niet voorspelbaar en niet beheersbaar is. Dat gebeurt dus ook wanneer je dag aan elkaar hangt van toevalligheden (waar je geen invloed op hebt). Dat geeft veel stress.

Voor de hond geldt dit ook: hij heeft behoefte aan veiligheid, en de zekerheid dat hij vandaag in z’n mandje kan slapen, dat hij eten krijgt en dat hij af en toe naar buiten mag, of iets kan doen. Als hij dit niet heeft kan dit meer stress opleveren. En vaak leidt stress tot een te drukke hond. Dus in het algemeen:  meer zekerheid = minder stress !

Mijn hond verveeld zich, wat nu?

Maar, als je zorgt dat iedere dag hetzelfde is, en daar ook niet vanaf wijkt, is de kans groot dat deze zekerheid omslaat in verveling. Verveling heeft ook iets te maken met teveel routine: het leven is teveel voorspelbaar dus.

En daarbij: als je hond op z’n slofjes aanvoelt wat er staat te gebeuren, hoeft hij daar niet meer over na te denken.. dus denkt hij aan… ja, aan wat eigenlijk? Belangrijk om je te realiseren is dat je hond geen facebook heeft, niet op internet kan, geen computerspelletjes kan spelen of een boek kan lezen. Alles wat wij steeds meer doen om onze tijd door te brengen is voor de hond een ‘doods’ moment. Heel saai eigenlijk.

Wat te doen aan de verveling bij je hond? Heel eenvoudig: zorgen voor meer actie en variatie.

Dat kan heel groots: ga naar de hondenschool voor een nieuwe activiteit, of ga zelf trainen voor een marathon en neem je hond mee.

Maar ook kleiner: doe leuke oefeningen in huis, of leer je hond in huis speuren of detectiewerk (heb je het gratis E-book al?)

Of nog veel kleiner: Zorg regelmatig voor een nieuw speeltje !

Huh?! Ja, het blijkt uit onderzoek dat honden dol zijn op nieuwe speeltjes, en deze ook leuker vinden dan de speeltjes die ze al hadden. Ik zei je al eerder: honden zijn soms net mensen 😉

Nu hoor ik je denken: “Mwah”, dat is lekker: mijn hond is zo snel uitgekeken op een nieuw speeltje.. na een dag of wat is het nieuwe eraf. Dat wordt een dure grap als ik meerdere nieuwe speeltjes per week moet kopen.

Teveel hondenspeeltjes om te kiezen. Maak oude speeltjes weer nieuw

Nou, dan heb ik een kostenbesparend advies voor je: Vernieuw je oude speeltjes !

Je kan namelijk eenvoudig de oude speeltjes ‘nieuw’ maken ! Hoe? Door ze af en toe weg te bergen, en na een tijdje weer uit de ‘kast’ te halen. Heel eenvoudig. Als je voldoende speeltjes hebt, berg je steeds een aantal speeltjes weg, en laat je hond spelen met wat er nog ligt. Na een week of zo, ‘tover’ je zomaar een nieuw speeltje uit de voorraad te voorschijn: en je hond zal het weer bere-interessant vinden.

En, daarnaast maak jij, als baasje, het speeltje: Ik bedoel: hoe leuker jij met het speeltje samenspeelt, hoe belangrijker jij voor de hond wordt. Logisch, maar meestal krijgt ook het speeltje veel meer waarde voor je hond.

Tips bij een te drukke hond

Dus: wil je weten wat je doet met een te drukke hond? Of een hond die zich verveelt?

  1. Bedenk hoe de dag eruit ziet voor jouw hond? Teveel routine? Of te weinig? Is het zo druk in jouw huishouden dat je hond overprikkeld raakt? Of merk je dat er te weinig afwisseling is ?
  2. Zorg voor een duidelijke dagroutine voor je hond: zekerheid en voorspelbaarheid geven je hond rust, het is stress verlagend. Moet je nu volgens een strak programma gaan leven? Nee, zeker niet: het hangt per hond af hoe flexibel je kunt omspringen met dit programma. Een keertje iets afwijken zal voor de meeste honden geen probleem zijn. Heb je net een nieuwe hond (en vooral bij herplaatsers is dit een thema): zorg dan de eerste tijd wel voor een strak schema: het helpt je hond om te wennen aan het leven in jouw gezin.
  3. Zorg voor voldoende lichamelijke beweging: iedere hond moet fysiek bezig kunnen zijn. Dit hoeft geen topsport te zijn voor iedere hond. Het hangt erg af van het rastype van je hond, maar ook van het individu. Een sportieve hond wil iedere dag kunnen rennen en springen. Daar is een dagelijkse lange wandeling en/of een hondensport noodzakelijk. Een minder sportieve hond volstaat met een prettige wandeling, een paar keer per dag.
  4. Zorg daarnaast ook voor voldoende mentale uitdaging. Hier is de laatste jaren veel over te doen: iedere hond wordt uitgenodigd om te hersenwerken. Prima. Maar ik weet ook dat niet iedere eigenaar tijd/ zin/ mogelijkheden heeft voor een dagelijkse hersenwerk-oefening. Met heel kleine dingetje kan je toch je hond bezig houden: betrek hem bij jouw activiteiten: maak van een huishoudelijk klusje een leuke trainingsoefening: leer je hond een lege emmer te dragen (voor als je de emmer naar de schuur moet brengen). Of leer je hond een leeg mandje (met hengel) te dragen: leuk als hij zo kleine spulletjes kan ‘bezorgen’ bij de gezinsleden in de andere kamer. En zo zijn er nog tientallen ideetjes. Toegegeven: het kost meer tijd ! Maar het levert je zoveel op: een tevreden hond, die graag bij je is: wat wil je nog meer?
  5. Tot slot, wanneer je niet (continue) met je hond bezig kan zijn: speeltjes. Zorg voor een afwisseling van zijn speeltjes (maak ze nieuw, zoals hierboven beschreven), en denk ook eens aan interactieve speeltjes die je hond zelfstandig kan doen: een voerbal (voor z’n brokjes) is hiervan een goed voorbeeld.

Verveling? Laat je hond zich uitleven met een voerbal voor zijn brokjesHeb je nadat je dit gelezen en toegepast hebt nog steeds het idee dat je hond te druk is? Teveel energie heeft? Abnormaal druk en onrustig is? Vraag dan advies bij een goede gedragstherapeut. ADHD bestaat ook bij honden, hoewel het zeldzaam is. Maar mogelijk is er iets anders aan de hand, en het is goed om dat zeker te weten. Voor de gezondheid van je hond, maar ook voor jouw rust.

Vragen? Laat hieronder een reactie achter of stuur me een berichtje zodat ik kan reageren.

Meer hierover lezen:

http://blogs.scientificamerican.com/dog-spies/studies-find-dogs-prefer-new-toys-but-you-can-make-old-toys-new/

https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/dog-behavior/enriching-your-dogs-life

Fotos: Bovenaan: Http://www.flickr.com/photos/15923063@N00/518384163 –  Midden: DigiDog Archief

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Puck
Door

Puck

op 07 Jan 2016

Hoi, we hebben sinds 2 weken een hond uit het asiel. Nou is hij behoorlijk rustig grotendeels van de dag, maar heeft hij af en toe hele rare buien waarbij hij door het huis heen sprint, dingen sloopt, enorm veel aandacht zoekt en (volgensmij) dingen doet waarvan hij weet dat deze niet oké zijn. Bijvoorbeeld op de bank springen en happen als je hem eraf wilt halen. Hoe moet je dit doen?

Suzanne
Door

Suzanne

op 26 Oct 2016

Ik ben benieuwd hoe het nu gaat en hoe je het hebt aangepakt

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden