Wat is Hondenvoer?

Wat is Hondenvoer?

Hondenvoer is de verzamelnaam voor alle verschillende mogelijke soorten voeding waar een hond op kan leven. De hond heeft als zoogdier voedingsstoffen nodig om alle verschillende processen in zijn lichaam te laten functioneren. Daarnaast heeft de hond voeding nodig om energie te krijgen.


Deze energie is nodig om alle lichaamsprocessen te laten werken, maar ook om extra activiteiten te kunnen doen. Zowel lichamelijke activiteiten (lopen, rennen, spelen, etc..) als mentale inspanningen (denkwerk, speuren, reageren op situaties in de omgeving, etc…) vragen om extra energie.


Door de jaren heen heeft het aanbod aan hondenvoer een enorme ontwikkeling gemaakt. De geschiedenis van het ontstaan van de hondenbrokken die we nu kennen gaat echter heel lang terug. Hier lees je er meer over >> (Link volgt!!!!)


Maar terug naar de tegenwoordige tijd. Er zijn veel voersoorten die je voor jouw hond kunt kiezen, de meest voorkomende heb ik hier voor je opgesomd:



Hondenvoer, diverse soorten:

Er zijn verschillende soorten van hondenvoer die je aan je hond kan geven, allereerst is er grofweg een indeling tussen compleet voer (kant-en-klaar compleet voer) en Aanvullend voer:



  • Kant-en-Klaar voer: dit is een voersoort dat zo vanuit de zak of verpakking aan de hond gegeven kan worden. Het is meestal een ‘compleet voer’, dat betekent dat de fabrikant belooft dat alle noodzakelijke voedingscomponenten en voedingsstoffen erin zitten die je hond nodig heeft.
  • Aanvullend hondenvoer is een kant-en-klaar voersoort dat niet compleet is. Meestal zorgt het voor extra voedingstoffen die je jouw hond kunt geven in bepaalde omstandigheden (bij ziekte, voor puppy’s of juist voor oudere honden, etc..)

  • Daarnaast bestaan er verschillende soorten voer:
    • Hondenbrokken: dit zijn droge stukjes van samengeperst materiaal. Meestal is het redelijk saai van kleur (bruinachtig). Voor de acceptatie is er meestal een extra lekkere geur- en smaakstof toegevoegd.



    via GIPHY
    •  ‘Soft’ Hondenbrokken, ook wel semi-moisture brokken genoemd. Dit zijn half-droge of half-vochtige hondenbrokken. Er zit dus een fractie meer vocht in deze brok dan in de geheel droge hondenbrok. De fabrikanten geven als reden op dat deze brok door sommige honden beter worden geaccepteerd: voor sommige honden is de zachte substantie lekkerder of prettiger om te eten dan de harde brok.
    • Natvoer: dit kan voer in blikken zijn, maar ook in zakjes of in kuipjes. Dit voer bevat aanzienlijk meer vocht dan de droge brokken.
    • B.A.R.F.: dit is een vorm van vers voeren. Barf staat voor ‘Bones and Raw Food'. Volgens een bepaalde samenstelling wordt het voerplan van de hond bepaald, meestal op basis van het nabootsen van prooidieren (wat oorspronkelijk het voer was van de ‘oerhond’ en zijn voorvaderen in de wolvenfamilie).  Een eigenaar kan een barfmenu compleet vers samenstellen, maar ook als (deels-)complete mix kopen bij gespecialiseerde verkopers van Barf-voer.
    • K.V.V. staat voor Kompleet Vers Voer. Dit is vaak diepvriesvoer en bevat een vaak een compleet samengestelde maaltijd vers (of Barf-gerelateerd) voer. K.V.V. kan soms ook een aanvullend hondenvoer zijn: meestal een hoofdbestanddeel wat je zelf dient aan te vullen tot een complete uitgebalanceerde maaltijd.
    • Zelf koken: In Nederland is dit minder bekend en minder populair dan in bijvoorbeeld Duitsland. Maar: het is ook mogelijk om dagelijks een maaltijd in de keuken te bereiden voor de hond. Deze eigenaren maken vaak een ‘schotel’ van vlees (dat vaak gekookt wordt) met gekookte groente/ rijst en of pasta, al dan niet aangevuld met voedingssupplementen.
    • Met-de-pot-mee-eten komt steeds minder vaak voor, maar toch zijn er nog altijd mensen die de hond vooral de restjes van tafel geven. Vroeger was dit erg gebruikelijk, zeker bij de gebruikshonden op het platteland. De hond was er voor de restjes en scharrelde zelf zijn kostje bij elkaar. En misschien ken je zelf ook de verhalen van je moeder of oma over de honden vroeger die een paar aardappels met een schepje jus kregen nadat de familie had gegeten. Het is dus maar de vraag of de hond hiermee alle benodigde voedingstoffen binnen krijgt...



    via GIPHY

    Al met al zijn er dus nogal wat verschillende mogelijkheden om je hond te voeren. Verreweg de meeste eigenaren kiezen een voersoort dat ze vooral gemakkelijk vinden (brokken worden tegenwoordig nog steeds het meest gekozen). En bovendien kiezen veel eigenaren een voersoort dat ze van de fokker (of verkoper) van de hond hebben meegekregen. Soms wordt het merk wel aangepast omdat het soms makkelijker te verkrijgen is in de lokale winkel. En soms kiest de klant voor een ander merk vanwege de prijs.

    Er is nogal wat verschil in kwaliteit van de verschillende soorten en merken voer. Daarover volgt binnenkort een artikel op de


    Honden eet brokken uit zijn voerbak

    zewebsite. Ook blijken de beloften van fabrikanten lang niet altijd correct te zijn: het blijkt dat een fiks deel van de kant-en-klaar voeding onvoldoende voedingstoffen bevat voor de hond!


    Vers voeren lijkt steeds populairder te worden: Barfen of KVV: steeds meer hondeneigenaren zijn er mee bekend. Er bestaan ook hier risico’s van ondervoeding en tegelijkertijd gaan er allerlei mythes de wereld rond over vers voeren. Het is in ieder geval minder simpel dan het voeren van droge brokken uit een zak (dit even los van de kwaliteit van het voer).


     

     

    Als eigenaar heb je echter iedere dag opnieuw te maken met het voeren van je hond. En helaas is nog bij weinig eigenaren bekend dat een belangrijke gezondheidsfactor van hun hond via de voerbak gaat. Oftewel: door betere voerkeuzes te maken houd je je hond langer gezond (of kan je ziekten en aandoeningen beperken). Dus ik hoop dat de artikelen op deze website je aan het denken zetten over de gezondheid van jouw hond. Wil je meer hierover weten?  Kijk dan eens bij de online cursus Gezonde Voeding voor je hond, hier leer je welke voedingsstoffen hartstikke belangrijk zijn, en hoe je betere keuzes maakt voor jouw hond:  Klik hier voor meer informatie >>

Bijan
Door

Bijan

op 20 Jul 2020

Vallen geperste brokken onder de categorie "soft" hondenbrokken of is het een andere categorie? En ik ben benieuwd naar de geschiedenis van de hondenbrokken. De link volgt nog staat er :)

Reactie plaatsen