Hondenbrokken: hoe zijn ze ontstaan?

Hondenbrokken: hoe zijn ze ontstaan?

Het ontstaan van hondenbrokken gaat alweer heel wat jaren terug in de tijd.  Tegenwoordig zijn hondenbrokken niet meer weg te denken uit de dierenwinkel, even los van de vraag of ze wel of niet gezond zijn voor je hond. Veel eigenaren kiezen immers voor het gemak van de brokken-zak en gaan er tegelijkertijd van uit dat de fabrikant hen een complete en gezonde maaltijd voor hun hond levert.


De geschiedenis van dit kant-en-klaar voer begint al voor onze jaartelling.Honden bewust voeren in de Romeinse tijd

Vele eeuwen geleden was de hond vooral een dier dat in de buurt van de mensen zijn eigen kostje bijeen scharrelde vanuit de restjes die de mensen achterlieten. Daarnaast vingen deze honden prooien voor hun primaire voedselbehoefte, je joegen dus op prooidieren (zoals de wolf in het wild dit tegenwoordig nog steeds doet).


Nog vóór het begin van onze jaartelling ging de mens de hond vaker inzetten voor zijn eigen belangen: de hond werd bewaker, hielp bij het werken met vee en op het land, en tevens werd de hond gewaardeerd als trouw gezelschap.


Romeinse tijd honden

Bron: http://www.grandvoyageitaly.com/piazza/kids-will-be-kids-even-in-ancient-rome-roman-toys-games

 

Rond de start van onze jaartelling, ruim 2000 jaar geleden werden de mensen zich ook bewuster van de noodzaak van het voer voor hun honden.


Zo schreef Virgil (een beroemd dichter uit de Romeinse tijd) rond 37 voor Christus over het voeren (vrij vertaald (1))
‘Do not let the care of dogs be last: but the swift Spartan hounds, and fierce Mastiff, Feed the whey’‘Zie de verzorging van honden niet als onbelangrijk: de snelle Spartan hounds en krachtige Mastiff, voed hen met melkwei’


Een andere schrijver uit de Romeinse tijd, Columella, schreef in zijn boek over agriculture (70 n.Chr.) over het voeden van de honden rond de boerderij.


Hij adviseerde de landbouwer om, indien mogelijk, de honden een brei van gerstmeel met melkwei te voeren. Of, bij gebrek aan akkerbouw, een mix met het vocht van gekookte bonen.


Jaren daarna (2e tot 7e eeuw) werden de Avesta-stukken geschreven (religieuze geschriften van de oude Iraanse volkeren). Hierin staat:


‘Breng ze melk en vet met vlees; dit is het goede voer voor de hond’Hondenbrokken: ontstaan vanaf 1780

De eerste aanzet tot de huidige hondenbrok komt waarschijnlijk vanuit de 18e eeuw. Zo werd bijvoorbeeld in Frankrijk geschreven over ‘Pâtée’: een pasta dat werd gemaakt van broodkruimels met kleine stukjes vlees. Deze paté diende als voer voor de dieren.


In 1785 verschijnt een artikel in het engelstalige ‘The Sportsman’s dictionary’ over het beste voedingsplan voor de hond. Hierin staat (vrij vertaald):


"De hond is een warm wezen: hij moet daarom altijd beschikking hebben over schoon water zodat hij kan drinken als hij dorst heeft. Aas-resten zijn niet geschikt voor de hond. Het moet pijnlijk zijn voor het reukorgaan, wat juist zo’n belangrijke kwaliteit is van de hond.


Gerstemeel, Tarwebloem, of een mix van beiden, met bouillon of melk is goede voeding. En soms aangevuld met wat vet of gekookte schapenpoten. Als je vlees geeft aan je hond, zorg dan altijd dat het gekookt is…. Op dagen van intensieve arbeid is een lichte tussendoor-maaltijd van wat melk en brood een goede keuze."


Hond rond 1885 - bron Wikimedia

Rond 1850 verschijnen meerdere teksten over het voeren van honden. Zowel in Frankrijk als Engeland wordt beschreven dat het goed is om honden de vleesresten van het slachten te geven, en ook het maken van een vet-bouillon is gebruikelijk, al dan niet met brood toegevoegd (te veel vet maakt de hond te dik en ziek, aldus de adviezen uit die tijd).


In diezelfde tijd, rond 1850 ontstond de eerste soort van kant-en-klaar hondenvoeding. Een amerikaanse electricien, James Spratt (2), maakte een hondenkoekje. Hij woonde destijds in Londen, waar hij de zwerfhonden zag smullen van resten beschuit. Hij mixte een gerstemeel, groenten en vlees en begon, in de USA, de productie van hondenkoekjes onder de naam ‘Spratt’s Patent Limited’.  Overigens waren dit geen snack-koekjes, maar werd het destijds gezien als hondenvoer.


Spratt eerste brokken voor de hond

Later, rond 1920, werd ingeblikt vlees verkocht door Ken-L Ration. Het bevatte paardenvlees van overleden paarden. In die tijd was dit een vrij goedkope vleesbron: immers steeds vaker werden auto’s ingezet en waren de paardenkoetsen en -trams overbodig.


Deze fabrikant maakte ook reclamespotjes, zoals dit filmpje (rond 1964):


Dit was een voorbode voor de grotere opzet van honden- en kattenvoer uit blik en als brokvoer. Rond 1930 startte diverse producenten met het maken en leveren van kant-en-klaar huisdiervoer. Na de tweede wereldoorlog was er al een behoorlijke afzetmarkt voor deze producten in de Verenigde Staten, en Europa volgde snel.


De jaren daarna groeide de markt voor huisdiervoer explosief, en tegenwoordig zijn er mega-fabrikanten die wereldwijd hun inkomsten verdienen uit deze miljarden-markt.


Hondenvoer-marktcijfers

 

Hondenbrokken: ontstaan voor ons gemak

Kortom: in de afgelopen duizenden jaren was de hond al geliefd als metgezel en voor zijn fysieke kwaliteiten. In de ontwikkeling van de beschaving was ook steeds meer aandacht voor het voeren van de honden: immers een sterke of gezonde hond moest goed gevoerd worden: dat wist men toen ook.

Pas in de laatste 150 jaar is de nadruk vooral op het gemak gekomen: het gemak voor de eigenaar wel te verstaan. Een mix van (rest-)eten voor de hond werd heel langzaam vervangen door de voorgekookte brokken. En vooral de laatste 40 jaar is er een enorme groei aan 'speciale' brokken gekomen: geschikt voor verschillende honden, honden met speciale behoeftes omdat ze jong of oud zijn of omdat ze ziek zijn.

Als eigenaren gaan wij er graag van uit dat het aangeboden voer het beste is voor je hond, helaas is dit niet altijd zomaar het geval. Het loont zeker om jezelf iets meer te verdiepen in de soorten hondenbrokken, en eventueel niet-brokken-voer om te begrijpen wat je in de voerbak van jouw hond doet. Fabrikanten maken mooie foto's, filmpjes en beloften, maar helaas kan je dit niet altijd zomaar voor waarheid aannemen...

Wil je hier meer over weten, en lijkt het je interessant om zelf meer inzicht te hebben in de voedingsbehoefte van jouw hond?  Misschien is dan de online cursus 'Gezonde Voeding voor je hond' iets voor jou. Je kan hier meer over lezen op deze pagina >>>

Heb je vragen? Opmerkingen: laat het rustig weten!

Spratt hondenbrokken ontstaan en advertentie

 

Bronnen:


(1): https://en.wikipedia.org/wiki/Dog_food


(2): https://en.wikipedia.org/wiki/Spratts


https://petcube.com/blog/history-of-dog-food/

Reactie plaatsen