Hondenbrokken: de 4% regel

Hondenbrokken: de 4% regel

Hondenbrokken met veel vlees vinden valt nog altijd niet mee.  De meeste eigenaren willen goede hondenbrokken vinden voor hun  hond, en dan denken we vooral aan vlees. Maar dan  sta je in de winkel voor de volle rekken:  welke brokken dan? Er is  vaak te veel keuze, en waar kies je eigenlijk voor?

Etiketten lezen

Natuurlijk weet je dan ook dat je de etiketten moet lezen, maar poeh. Die staan vol met enorme lappen tekst van het allerkleinste lettertype in 8 talen! Dat is niet te doen. En als je toch de moeite neemt om te lezen, blijken de technische termen onuitspreekbaar en onbegrijpbaar... zucht...

Daarom  dat veel mensen kiezen voor een merk dat ze herkennen van de reclame, of vanwege een leuke foto op de verpakking. Jammer, want er zit veel verschil in kwaliteit tussen de verschillende hondenbrokken.

In dit artikel wil ik je alvast 1 tip geven: pas op voor de 4% regel!

Hondenbrokken: wat is de 4% regel?

Fabrikanten mogen niet zomaar van alles schrijven op de verpakking van de brokken. Ze moeten zich aan regels houden: maar soms pakken die regels erg gunstig uit. Zoals de 4% regel. Wat dit betekent?

Als een fabrikant de hondenbrokken 'met Rund' wil noemen.  Of ze wil verkopen als Brokjes 'met kip', of bedenk maar wat...  dan hoeft hij maar 4% van 'iets van kip' in het voer te zitten! 4 procent!!  Dat is ongeveer zoveel als een klein wolkje koffiemelk in je kop koffie.



Dus als de verpakking belooft: 'met Rund' of 'met zalm', check dan altijd even de lijst met ingrediënten. De fabrikant moet erop schrijven hoeveel er van dit Rund of Zalm (of wat-dan-ook) in dit voer zit. En soms is het niet meer dan 4%

4%  met wat?

En dit is nog niet alles, die 4% moet dus 'iets zijn van de kip' die is beloofd.  Dus dit kan een mooie kipfilet zijn, of kippenvleugel. Maar ook de veren, snavels, of andere delen van de kip.  Letterlijk alles van het dier kan worden gebruikt in diervoeder. En juist bij brokken is dit niet te herkennen natuurlijk. Kip is als proteïnebron best gezond voor honden, maar je kan je waarschijnlijk voorstellen  dat slechts 4% kip niet zoveel doet in de voerbak. En als die 4% ook nog vooral uit veren of snavels zou bestaan is het helemaal droevig qua voedingswaarden.

Kortom: vertrouw niet blindelings op het mooie plaatje aan de voorkant van de verpakking, maar check even de lijst met ingrediënten. Dit is niet makkelijk, maar hiermee heb je weer 1 extra tip om kritisch te kijken naar de kwaliteit in  de voerbak van je hond.

Slimme actie

Tot slot nog een slimmigheidje: sommige fabrikanten maken 1 brokkenbrij en verwerken daar  bijvoorbeeld 4% kip in, maar ook 4% rund. Nu kunnen ze deze zelfde brok verkopen in 2 verschillende verpakkingen.  Dus:  1 soort brok 'met kip, en de andere 'met rund'.

Hieronder zie je een voorbeeld-knipsel  van de etiketten van een bekend merk hondenbrok. Twee verschillende soorten voer van 1 merk, en kijk simpelweg naar de ingrediënten: handig, nietwaar?



Dit is niet de enige fabrikant die dit toepast, er zijn er veel meer. En het is ook toegestaan, dus logisch dat ze hun waren zo goed mogelijk aanprijzen. Maar als brokken-koper moeten we dus wel alert blijven. Want je hoopt op een lekker vleesmaal voor je hond, en dat valt dan even tegen.

Dit is 1 artikel over de etiketten van hondenvoer, wil je meer weten over hondenvoeding?  Kijk dan hier >>

Heb je vragen? Laat het hieronder weten. een reactie wordt altijd gewaardeerd.
Reactie plaatsen