Wat is Metabool Gewicht?

Wat is Metabool Gewicht?

Metabool gewicht is de waarde die vaak wordt gebruikt bij hondenvoer. De waarde bepaald het lichaamsgewicht dat je gebruikt in de berekening voor de hoeveelheid benodigde voer. Voeding is energie: het lichaam heeft energie nodig om de dag door te komen.

Zo praten wij, mensen, regelmatig over 2000 KCAL per dag (of minder of meer..). Voor de hond kan je deze voedingswaarde ook uitrekenen. Maar:

Een hond van 20 kilo eet niet 2x zoveel als een hond van 10 kilo

Precies!  Dit werkt iets anders bij honden. Omdat er zeer kleine honden bestaan, maar ook honden tot wel 80 kilogram is er geen lineair schema van hun voerbehoefte. Oftewel: als een 80-kilo hond 8x zoveel zou moeten eten als een 10-kilo hond dan zou dit er vreemd uitzien:

Een hond die 10 kilogram weegt moet per dag ongeveer 670 kcal binnenkrijgen.

Als je lineair rekent zou een hond van 80 kilogram ongeveer 8x 670 = 5.360 Kcal per dag moeten eten.  Ik neem aan dat je je kan voorstellen hoe verschrikkelijk veel dit is. En het klopt ook niet. Deze 80-kilo hond zou dit nooit kunnen eten, of in ieder geval enorm dik worden van zoveel eten.

Waarom dit metabool gewicht?

Nu vraag je je misschien af hoe dit komt. Het is simpelweg het volgende: de meeste energie is nodig om alle lichaamsfuncties te laten werken + het lichaam warm te houden. Dit warm-houden heeft te maken met het warmteverlies via de huid. De hond verliest de warmte via de huid (de tong en alles wat we aan de buitenkant zien).

Een kleine hond heeft relatief meer huidoppervlakte ten opzichte van zijn kilogram-massa lijfje dan een grote hond.  Dus als je de hele huidoppervlakte zou opmeten en dit vergelijkt met de massa die het lijf vormt zie je dat kleine honden vrij weinig massa in de huidoppervlakte hebben. En hele grote honden relatief heel veel massa in hun huid-oppervlakte hebben.

Dus: een klein hondje heeft meer energie nodig om zijn warmteverlies via de huid te compenseren dan een grotere hond.

Metabool gewicht kleine hond versus grote hond

Hoe bereken je het metabool gewicht?

Er is een simpele formule om het metabool lichaamsgewicht te berekenen:

(Lichaamsgewicht in kilogram)0,75  


Oftewel: het lichaamsgewicht in kilogram tot de macht 0,75. Op de meeste uitgebreide rekenmachines zie je deze functie staan met Xy

Let op: dit geldt enkel voor honden, voor katten gebruikt je tot de macht 0,67.  Er bestaan ook tabellen, ik geef je hier een verkorte versie van het tabel voor honden:

Metabool Gewicht Schema

Je ziet in bovenstaande tabel dus dat het metabool gewicht in kilogram minder snel oploopt dan het feitelijke lichaamsgewicht. Simpel gezegd: een hond van 70 kilogram heeft het metabool gewicht van 'slechts' 24,20 kilogram. Dit komt omdat zijn lichaamsoppervlakte met 1,72 vierkante meter relatief niet zo veel is ten opzicht van die 70 kilogram.

Moet je dit metabool gewicht weten?

In veel gevallen heb je het niet nodig. Maar soms worden voedingswaarden uitgerekend per kilogram metabool gewicht: en dan is het wel nodig dat je voor jouw hond uitrekent wat het metabool gewicht is. En dat is dus niet zo heel ingewikkeld als je de formule of het tabel gebruikt.

 

Reactie plaatsen