Hoe leer ik mijn puppy netjes aan de lijn lopen?
Een puppy netjes aan de lijn laten lopen is al een uitdaging op zich. Hoe leer je jouw puppy dit meelopen aan een slappe lijn?
Bijna iedereen kent wel zo’n buurman of –vrouw die door de hond dwars door de hele straat wordt gesleurd. Een typisch gevalletje “wie laat wie uit?”.
Het is vreselijk om met een hond te lopen die aan de riem trekt. Bij kleinere rassen krijg je al last van je armen, schouders en nek. Laat staan bij een wat groter formaat!
Je loopt niet meer ontspannen en het uitlaten is eigenlijk niet leuk meer.
Om het een hond af te leren is veel oefening nodig maar het allerbelangrijkste is dat je heel erg consequent bent.
De grootste fout die gemaakt wordt, is dat de hond niet mag trekken tijdens de wandeling maar op het moment dat het baasje haast heeft, mag het even wel.
Puppy wil niet lopen
Bij pups zie je vaak dat de kleine niet zo graag wil lopen. Hij vindt alles spannend en parkeert zich regelmatig op de stoep of midden op straat. Je moet met regelmaat alles uit de kast halen om hem vier passen te laten zetten. Als hij dan de versnelling erin zet op het moment dat hij weer richting huis mag, is dat zo’n verademing dat je zelfs .
Het ingewikkelde is dat hij alleen maar leert dat hij niet mag trekken als hij ook weet dat het nooit mag.
Als hij het af en toe toch mag, zal hij het altijd blijven proberen want er komt een keer dat het hem gaat lukken en dat weet hij!
We gebruiken bij de training beloningen in de vorm van lekkers, aandacht of spel.
Hoe leer je je puppy ontspannen meelopen?
Wat je feitelijk gaat doen, is het belonen van je hondje voor oogcontact en voor het lopen met een slappe lijn.
Dit werkt als volgt:
Stap 1: stop met trekken
Je loopt met hem aan de riem. Zodra hij begint te trekken sta je stil en wacht je tot hij oogcontact maakt en de lijn slap hangt. Op het moment dat hij je aankijkt, geef je hem wat lekkers en/of je beloont hem met je stem.
Als hij erg volhardend is en geen oogcontact zoekt, doe je een paar passen naar achteren. Zodra hij dan wel oogcontact maakt, krijgt hij zijn beloning. Als je werkt met een clicker, click je dus waneer je pup oogcontact maakt en geef je direct daarna je beloning.
In het begin beloon je hem iedere keer dat hij oogcontact maakt. Als je ziet dat hij het echt door heeft en je langer en vaker aan gaat kijken, gaan we zijn beloning uitstellen.
Doordat je het gaat uitstellen, zal hij een mooiere en betere uitvoering van zijn oefening laten zien. Je puppy denkt namelijk: Ik doe het toch goed? Waarom beloon je me dan niet? En gaat harder zijn best doen om zijn koekje te krijgen.
Stap 2: Het uitstellen van de beloning
Je stimuleert je puppy om netjes mee te lopen (met een slappe lijn en oogcontact) door steeds “braaf” of “goed zo” te zeggen tijdens het wandelen als hij het goed doet. Na een aantal passen geef je hem pas zijn beloning. Als je werkt met een clicker, click je alleen als je ook de beloning geeft. Tussendoor stimuleer je met woordjes zoals 'Braaf' of 'Goed zo'.
Zo kun je steeds meer passen gaan maken. Je begint bijvoorbeeld met 3 passen en dan een koekje en gaat vervolgens naar 5 passen voordat hij een koekje krijgt.
Stap 3: Beloning is onvoorspelbaar spannend
Het mooiste is om de beloning onvoorspelbaar te maken. Je beloont bijvoorbeeld de ene keer na 5 passen en de andere keer weer na 2 passen. Zo gaat hij heel erg zijn best doen omdat hij niet weet wanneer de beloning komt. Bouw niet te snel op maar geef hem de tijd om de oefening goed aan te leren. Je komt steeds weer nieuwe situaties tegen en dat zijn steeds weer nieuwe oefeningen. Neem niet aan dat hij het overal kan als het bij jullie in de straat lukt. Je begint op iedere andere plaats weer van voor af aan. Geduld is een schone zaak.
Stap 4: Uitbouwen van deze oefening
Het belangrijkst is om consequent te zijn! Altijd als hij trekt, blijf je stil staan of doe je even een paar passen naar achteren. Pas als hij weer op jou let, loop je verder. Eerder niet.
Hij mag nooit meer trekken. Alleen als je dit volhoudt, zal hij het echt goed leren. Dan leert hij dat hij niet verder komt als hij trekt maar wel als hij netjes mee loopt.
Eve
op 08 Apr 2019