Een gehoorzame hond is een hond die je met plezier overal mee naartoe kan nemen. Of: een hond die zich thuis prima weet te gedragen, je huisregeltjes kent en vrolijk en vrij binnen die grenzen kan leven.

Gehoorzame hond betekent opvoeding

Je krijgt een gehoorzame hond door opvoeding. En opvoeding is iets anders dan training. Bij het trainen van je hond leer je je hond bepaald gedrag aan op commando, of in bepaalde situaties.  Eigenlijk zijn dit allemaal 'kunstjes' voor je hond. Bij het opvoeden leer je jouw hond jouw huisregels aan, je leert waar grenzen zijn en wat dus vooral niet mag.

Het opvoeden van je hond begint vanaf dag 1 en duurt eigenlijk een hondenleven lang. Natuurlijk zal je hond, als het goed is, snel leren wat je van hem verwacht, maar iedere dag of iedere week is er wel een nieuwe situatie waarbij je hond zal inschatten wat hij wel of niet kan doen.  Bij dit opvoeden maak je gebruik van training. Zo kan je bijvoorbeeld je hond trainen om te wachten bij iedere stoeprand, en te leren dat hij pas mag oversteken op jouw signaal. Dit is een duidelijke trainingsoefening, maar maakt onderdeel uit van de opvoeding. Namelijk de opvoedingsregel: 'je mag niet zomaar de weg oversteken'

In dit onderdeel vind je meer informatie en praktische tips over het opvoeden van je hond met als doel: een gehoorzame hond..