Wat te doen bij 'de gekke vijf minuten'

Wat te doen bij 'de gekke vijf minuten'

Voor iedere pup-eigenaar herkenbaar, de gekke 5 minuten. Je kleine haarbal scheurt door de kamer en grijpt met een beetje pech alles wat hij op zijn weg tegenkomt. Meestal krijgen ze dit soort “aanvallen” als ze eigenlijk heel moe zijn of na heftige indrukken die ze buiten opgedaan hebben.


“Wat moet ik doen op zo’n moment?”, is dan de vraag. Lastig, maar als hij hier eenmaal in zit, kan je eigenlijk niet zoveel meer doen. Hij is niet meer bereikbaar en is echt even “van het padje af…”


Dat wil niet zeggen dat er geen oplossing voor is. Je zal dit alleen van tevoren in moeten zetten waardoor je deze buien voorkomt.Wanneer krijgt je pup deze kolder?

Bij zeker 80% van de pups komen deze maffe minuten precies als het gezin lekker met een kopje koffie op de bank wil gaan zitten, zo rond een uur of acht ’s avonds.


Pup is ook moe maar wil er nog niet aan toegeven en het wordt hartstikke saai in huis. Tadaaaaa…. Daar gaat hij! Eén ding is zeker: Hij gaat er aandacht voor krijgen!


Je probeert van alles om hem af te leiden en bezig te houden maar het kleine ettertje wordt alleen maar vervelender. Wat nu?Wat te doen bij de gekke vijf minuten?

Voor straf in de bench zetten? Geen goed idee. Het zal een spelletje gaan worden of je hem te pakken krijgt. Heel leuk voor je pup, minder leuk voor jou. Als je hem dan eenmaal hebt, moet je hem onder dwang in de bench gaan duwen. Het behoeft geen uitleg dat dat voor jullie band én voor de associatie met de bench geen goed plan is.


Blijven afleiden? Hij zal op dit moment niet goed af te leiden zijn. Spelen of knuffelen is geen optie omdat hij zijn tandjes overal in zet.


Slimme pups leren bovendien dat het veel aandacht oplevert als je op deze manier door het huis stiert. Een vorm van beloning voor dit gedrag dus.Dus liever:

Het beste advies is de situatie vóór te zijn zodat hij zich niet voordoet. Je hebt de vaste tijden of situaties in kaart gebracht waarin hij even doordraait, bijvoorbeeld om acht uur ’s avonds als jullie rustig op de bank willen zitten. Ervan uitgaande dat hij die dag zijn beweging en aandacht gehad heeft, kan hij nu ook lekker gaan slapen.


Maak een Kong gevuld met wat lekkers waar hij even zoet mee is. Op internet vind je talloze recepten, van makkelijke tot gevorderde vullingen. Voordat je de koffie op tafel zet, leg je je pup met de Kong op zijn normale slaapplaats. Dit kan de bench of zijn mand zijn.


Hij zal er nu graag heen gaan omdat hij daar iets heerlijks krijgt. Na een paar avonden kan hij dit voorspellen en zit hij netjes te wachten op zijn traktatie.


Nu kunnen jullie genieten van een avondje op de bank terwijl je pup rustig op zijn plaats ligt met de Kong. Hierna zal hij lekker in slaap vallen. Hij was al moe en wordt door het leeg likken van de Kong alleen nog maar slaperiger.


Heeft jouw pup een andere tijd waarop hij standaard heel erg druk wordt? Probeer het dan op dezelfde manier te voorkomen.Druk tijdens 'spitsuur' thuis

Flipt hij een beetje als de kinderen uit school komen en er veel te doen is in huis? Zorg dan ook dat je de Kong al paraat hebt staan. Jullie komen binnen en hij gaat even met de Kong op zijn plaats. Het is geen straf want hij geniet van zijn Kong maar je voorkomt wel dat het jullie allebei een beetje te veel wordt en de frustratie het overneemt.


Wat te doen bij de gekke vijf minuten - even rustig in de bench

Het is geen vervanging voor beweging en aandacht. Dit is een advies voor pups die lekker gelopen, gespeeld en getraind hebben maar vervolgens heel druk worden omdat ze eigenlijk moe zijn. Zij kunnen vaak zelf de keuze niet maken om gewoon lekker te gaan liggen maar houden zichzelf wakker.Wat als dit niet werkt?

Werkt dit niet en blijft hij heel druk? Bedenk je dan of je in zijn behoeften hebt voorzien die dag. Het kan heel goed zijn dat hij wat meer uitdaging nodig heeft. Bij jonge pups ben je beperkt in de afstand die je kan lopen maar er is genoeg te verzinnen waar hij goed bij na moet denken, bijvoorbeeld training of hersenwerk.

Reactie plaatsen