Waarom bijt mijn pup?

Volgens mij is hij echt vals hoor! Ik snap het niet: waarom bijt mijn pup? Hij bijt zelfs naar mijn gezicht en mijn kinderen vinden het helemaal niet leuk zo.

Ik had het me heel anders voorgesteld, zo’n klein schattige pupje die lekker bij je komt liggen en knuffelt maar het enige wat hij doet is bijten!

Dat heb ik echt al vaak van mensen gehoord die bij mij op puppycursus komen.

Normaal puppy-gedrag

Elke pup bijt de eerste weken (sommige kunnen  het zelfs maanden volhouden!) Ze zijn niet anders gewend. In het nest stoeien ze met hun moeder, broertjes en zusjes en handen hebben ze niet dus dat gebeurt allemaal  met hun bek.

Als het te hardhandig gaat, krijgt hij een snauw van moeder of piept zijn broer of zus en dan heeft hij weer wat geleerd. Hij leert hoe hard hij kan en mag bijten.

Waarom bijt mijn pup

Ook op onze handen, neuzen, tenen en oren moet dat uitgeprobeerd worden want hij moet ook leren hoe hard hij met vachtloze velletjes om moet gaan.

Dit tot grote  frustratie van nieuwe baasjes!

Ook het “voelen” aan alles wat nieuw is gebeurt met hun bek. Dat dat soms je nieuwe pumps of je Perzische  tapijt is, is vervelend!

Hoe kan je dit bijten afleren?

Het afleren van het bijten in je handen tijdens het spelen of knuffelen leer je af door te stoppen zodra hij begint te bijten.

Als je met hem zit te knuffelen en  hij begint lekker om zich heen te bijten, stop je direct met knuffelen en doe je je armen over elkaar. Je negeert je pup totaal (Ja, dat is moeilijk!) en  gaat gewoon wat anders doen.

Na 10 minuutjes ga je hem weer aaien. Begint  hij weer te bijten? Dan stop je weer met aaien en negeer je hem weer.Natuurlijk duurt het even voordat hij de link legt met het bijten maar je zult zien  dat het heel snel gaat als je hier consequent in bent. Een pup leeft voor aandacht dus als hij kan voorkomen  dat je bij hem weg gaat zal hij dat zeker doen!

Als je hem aait en hij likt je handen of hij doet niets dan beloon  je hem met je stem.

Tijdens het spelen doe je precies hetzelfde. Als hij in plaats van voor het speeltje voor je handen gaat, stop je direct met spelen. Na 10 minuten pak je het speeltje weer en  speelt verder. Ook hierbij blijf je consequent  stoppen met spelen zodra hij begint te bijten.

Doe met een bijtgrage, drukke pup niet te wilde spelletjes. Hierdoor wordt hij alleen nog maar drukker en zal hij veel meer gaan bijten.

Waarom bijt mijn pup

in schoenen en broekspijpen bij het voorbij lopen?  Dit is een favoriete hobby van de meeste pups. Het is natuurlijk super als er een wapperende broekspijp langs komt, je gaat erin hangen en je wordt nog voortgesleept ook! Een leuker spel is er niet! Als het baasje dan ook nog gaat roepen of gillen, of misschien wel gaat rennen is het spektakel helemaal compleet.

Om te voorkomen dat dit een spel voor hem wordt, ga je direct stil staan zodra je pup in je broek of schoenen bijt.

Als hij los laat of weg loopt beloon je hem met je stem of met een speeltje. Bij je nieuwe kleding is dit best lastig: je kan hem dan ook proberen af te leiden (maar voorkom dat je hem voertjes gaat geven waardoor je pup denkt dat je zijn broekspijp-bijt-spel aan het belonen bent!)

Puppy bijt in alles

Vermijd ook spelletjes waarbij de pup bijvoorbeeld achter kinderen aan rent.  Dit lijkt bij een heel jong pupje allemaal erg gezellig, maar als je hond groter wordt vinden veel kinderen het helemaal niet zo leuk meer.  En voor je hond is het logisch: als hij dit wel mag, gaat hij het uiteraard niet afleren.

Hoe consequenter je bent, hoe eerder hij het snapt. Zorg voor een goede stevige spijkerbroek en een dosis geduld!

Herken jij de bijt-acties bij jouw pup? Of heb je nog andere voorbeelden?  Laat het hieronder weten, het is altijd fijn voor puppy-baasjes om te herkennen wat anderen met hun pup meemaken.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
sabine
Door

sabine

op 28 Aug 2018

onze pup 5 maand bijt soms best hard maar gromt er ook nog af en toe bij..... is dat ook puppygedrag of?.... en zijn deze tips ook daarop van toepassing?

Joyce
Door

Joyce

op 09 Sep 2018

Hoi Sabine, Sommige pups kunnen inderdaad erg hard bijten en behoorlijk fanatiek zijn. Grommen hoort daar inderdaad ook bij. Het is vaak ook per ras verschillend hoe fel ze zijn. Een Terriër zal bijvoorbeeld over het algemeen harder bijten en sneller grommen dan een Shih-Tzu. Deze tips zijn hierop zeker ook van toepassing. Als je pup gromt voordat je hem wil aaien, is het een ander verhaal. Dan is het een waarschuwing dat hij iets niet prettig vindt. Dan is het goed om te kijken wat hij bedoelt en hoe je hem het beste kan benaderen op een manier die voor jullie allebei prettig is. Zoals ik jouw reactie lees, neem ik aan dat hij het tijdens het bijten doet. In dat geval kan je mijn tips prima opvolgen. Succes!

rina
Door

rina

op 16 Apr 2019

mijn pub van 10weken bijt ook volgens mij als hij moe is en gaat hij heel hard door het huis rennen dan zet ik hem in de bench 10min dat is ook geen probleem(jack r )

Mandy
Roswita
Door

Roswita

op 26 Apr 2019

Mijn wetterhoun pup van 4 maanden bijt regelmatig in mijn handen of armen. Zij laat zich dan niet afleiden door een speeltje. Negeer ik haar, dan gaat ze alsnog door. Het lijkt erop dat zij alleen mij wil. Wil ik haar oppakken om in de bench te zetten, gaat ze als het ware van zich afbijten. Meestal liggen mijn tuinhandschoenen klaar, helaas niet altijd en overal. Help!!!

Sandra
Door

Sandra

op 01 Jul 2019

Hallo ik ben Sandra. Heb net een pup van 8 wkn. Het is een vrolijk hondje maar ondanks de 8 wkn weet hij precies wat hij wilt. Graven in de tuin vind die heerlijk blaadjes en andere knagen ook. De eerste keren reageerde hij heel lief. Maar nu gromt hij erbij en probeert te bijten. Hoe kan ik dit gedrag oplossen

Mandy
Door

Mandy

op 04 Jul 2019

Beste Sandra, Gefeliciteerd met je pup! Enne: ja je pup lijkt me een volledig normale pup (met karakter, maar dat is ook normaal). :-) Wat je het beste kan doen: 1. Straf nooit het grommen!! Je hoeft er niet bij te juichen natuurlijk: maar accepteer dat je pup gromt zonder dit af te straffen (het risico is dat je anders het grommen afleert: en dat is net zo'n belangrijke waarschuwing als je hond volwassen wordt). 2. probeer de omgeving te managen:ik bedoel: met 8 weken is je pup ongeveer te vergelijken met een baby die net kan kruipen: wat denk je dat zo'n baby in de tuin gaat doen als ie los in je bloemenperken kan komen? Precies: graven, bloemen en blaadjes proeven etc... en dat laten we natuurlijk niet gebeuren. Dus regel het ook zo voor je pup: zorg dat hij niet bij de verleiding kan (of zorg dat je er zelf bij blijft en leidt hem af als hij wil graven). Je leert hem natuurlijk wel een 'nee' of 'foei' aan (ga je al naar een hondenschool of hondentrainer? Dat zou ik je zeker aanraden!) Want je pup moet wel snappen dat hij niet alles zomaar mag: maar dat kost een beetje tijd (net zoals bij mensenbaby's eigenlijk) :-) Ook het bijten vraagt om aandacht zoals je in bovenstaand artikel kon lezen: het is dus heel belangrijk dat je in de puppy-tijd zorgt dat je pup een bijtrem ontwikkelt en snapt dat hij geen mensen mag bijten (happen en hard vastpakken is ook een vorm van bijten :-) ). Ik hoop dat je hier verder mee kunt, laat me weten als je nog vragen hebt!

Rianne
Door

Rianne

op 28 Jul 2019

Ik lag op de bank mijn Duitse Herder pup van 10 weken was in de tuin aan het spelen rent ze vervolgens naar binnen sprong tegen de bank aan en beet mij tot bloedens toe in mijn buik zonder enige aanleiding ik heb haar toch echt een tik op haar kont gegeven en keihard foei gezegd ze heeft 20 speeltjes waar ze in kan bijten maar ik laat mij toch echt niet in mijn buik bijten

Mandy
Door

Mandy

op 28 Jul 2019

Hai Rianne, Gefeliciteerd met je pup! En ja inderdaad: het is niet goed om je in je buik te laten bijten. Sterker nog: het is belangrijk dat een pup leert dat hij helemaal niet in mensen mag bijten (dus ook niet in je vingers/ handen etc...) Puppy's moeten de bijtrem leren: dus dat heb je helemaal goed. Ik vind het ook super dat je foei hebt gezegd. En over de tik op haar kont: ik ben op zich geen voorstander van een tik/ pets/ klap of wat-dan-ook. Het is beter om foei te roepen (of een hoog gilletje te geven) en dan weg te lopen van haar.. (dat vinden pups vaak heel erg: dat ze even helemaal genegeerd worden.. niet voor lang: 10 of 20 seconden zijn lang genoeg). Maar ik snap ook dat je even primair reageert als je pup zo plots zo hard bijt... Ik raad je aan om deze fase even goed te oefenen met je pup dat ze niet bij iemand haar tanden in het vel mag zetten (ook niet zachtjes!) Dus leer haar dat ze in de speeltjes mag bijten.. maar niet in je hand (als je het speeltje vast hebt). Dit is (vooral bij een grote hond als een herder) een heel belangrijke puppy-les :-) Mocht je het lastig vinden, of blijft ze het doen: vraag dan zeker een goede hondentrainer om je hier bij te helpen (dit hoeft niet lang te duren, maar je moet er ook niet mee aanrommelen tot je pup 16 weken of ouder is...want dan wordt het een stuk lastiger) ... Veel succes! En laat me weten als je nog vragen hebt :-)

Bart Rutten
Door

Bart Rutten

op 02 Jan 2020

Hi Mandy, Sinds anderhalve week zijn we trotse ouders van onze labradoodle pup Cooper. Een super lief beestje; sinds ongeveer 4 dagen is die behoorlijk aan het bijten geslagen. Hij rent op ons af en bijt en blijft koude in handen, voeten en benen. Vaak proberen we dit gedrag te negeren en lopen we weg. Dan komen we terug en gaat hij vaak weer als een beest tekeer; zo hard dat het bloedt. Wat kunnen we het beste doen dat onze pup dit afleert en dit op latere leeftijd geen echt probleem wordt? Ik hoor dat je ons kan helpen. Groet Bart

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden