Voedingsadviseur is een vrij beroep, iedereen mag zich zo noemen. Een professioneel Voedingsadviseur onderscheidt zich echter duidelijk. Dit zijn vakvrouwen en vakmannen met de juiste kennis en vaardigheden. Helaas bestaan er rondom het vak tot Voedingsadviseur misverstanden. De 5 grootste bespreken we hier:
Misverstand 1:
Voedingsadviseur voor honden of katten, nou.. dat is een raar verzinsel: wat is er over voeding precies te adviseren? Je koopt toch gewoon goedgekeurd voer in de winkel?
Soms hoor ik een stelling zoals deze, maar ik weet zeker dat er nog meer mensen dit denken (zonder het uit te spreken). En wat mij betreft is dit typisch een ‘onbekend maakt onbemind’-uitspraak. Als ik vertel dat ik voedingsadviseurs voor hond & kat opleid, kijken de meeste mensen vooral verrast.
Om daarna te bedenken: wat doet een voedingsadviseur eigenlijk?
In het kort samengevat: een voedingsadviseur helpt bij het kiezen van de juiste voeding omdat er sprake is van een ziekte of kwaal. Of omdat de wens bestaat om een gezonde leefstijl te volgen waarmee hopelijk extra veel, vitale levensjaren te ‘verdienen’ zijn.
En het klopt dat nog heel veel mensen geen idee hebben dat dit juist ook zinvol is voor de hond & de kat. Een van de meest ingewikkelde momenten als eigenaar van een huisdier is: ‘wat voor voer’ kies je uit het enorme aanbod in de (online) winkels? Er zijn meer dan 200 verschillende merken voer te verkrijgen. Dus logisch dat je als eigenaar geen overzicht hebt.
Daarbij is het aangeboden voer heel verschillend in kwaliteit, maar in het algemeen is het nooit maatwerk voor jouw unieke dier. Een fabrikant mixt immers een product bij elkaar voor een hele doelgroep aan honden of katten, een gemiddelde dus. En niet iedere hond of kat is gemiddeld.
Kortom: reden genoeg om beter te weten wat voor voer er in de voerbak gaat. En hier komt de onafhankelijke, professionele Voedingsadviseur van pas: die helpt de eigenaar bij de beste keuzes.
Misverstand 2:
Een voedingsadviseur voor hond of kat? Nou, voor het échte voedingsadvies ga je naar de dierenarts!
Nog zo’n misvatting. En eigenlijk wel bijzonder: Als ik iemand vraag of ze voor een specialistisch dieet naar een huisarts zou gaan of liever naar een Voedingsconsulent of Diëtist, zijn mensen vaak heel gedecideerd: liever naar een specialist, de Voedingsconsulent of Diëtist dus.
Best logisch: over het algemeen is een huisarts vooral medisch opgeleid, en zijn de voedingsadviezen van de huisarts minder diepgaand, en minder specialistisch dan het advies van een Voedingsconsulent.
Nu is een dierenarts feitelijk niet anders dan een huisarts en medisch gezien misschien nog wel een groter ‘zwaargewicht’ (alle respect overigens voor huisartsen: zij hebben in hun werkveld ook een mega-belangrijke rol).
Immers: een dierenarts behandelt vele soorten (huis-)dieren en voert veel uitgebreidere medische handelingen uit dan de meeste huisartsen. Ik heb althans nog nooit van een huisarts gehoord die bijvoorbeeld een baarmoeder operatief verwijdert.
Dierenartsen zijn medische experts, gelukkig maar. Daardoor kunnen veel zieke of gewonde honden en katten goed geholpen worden.
Hun specialisme zit echter niet bij voeding. In hun enorme scala aan kennis over het lichaam & ziektes bij veel verschillende dieren is de kennis over specifieke voeding een heel klein beetje. De uitzondering hierop is de dierenarts die zich specifiek op voeding heeft gespecialiseerd.
Dus het is eigenlijk een gek idee om het specialistische advies over voeding van de dierenarts te verwachten. En toch is dit een hardnekkig misverstand.
Misverstand 3:
Als Voedingsadviseur ben je vóór een bepaald merk voer, of op zijn minst voorstander of juist tegenstander van brokken of vers vlees.
Er zijn ongetwijfeld voedingsadviseurs te vinden die op deze manier in het vak staan.
Echter, in mijn opleiding deel ik een andere visie:
Als professioneel voedingsadviseur behoor je alle soorten voer te kennen. Niet persé alle merken en smaakjes, maar wel de hoofdgroepen en soorten. Pas dán kan je een eigenaar een goed advies geven. En natuurlijk kan een voedingsadviseur een eigen persoonlijke voorkeur hebben, maar als professional zal je advies toch overstijgend moeten zijn: jouw klant verwacht immers de beste oplossing.
Daarom ligt het vóór of tegen brokken (of vers vlees) zijn bij een échte professional wel iets genuanceerder dan alleen de zwart-witte opvatting.
Misverstand 4:
Welke honden- of katten-eigenaar vraagt hulp van een voedingsadviseur, dat doet toch vrijwel niemand?
Als je gezond bent, en nooit ziektes in je omgeving hebt gekend, is het moeilijk voor te stellen wat een ander in een ziekenhuis doet. Zo is het ook met voeding. De meeste voedings-vraagstukken die we als honden- of katten-voedingsadviseur krijgen zijn voor dieren met een ziekte of kwaal. En: als eigenaar van een dier dat bijvoorbeeld allergisch is, of blaasstenen heeft wil je niets liever dan weten wat het juiste voer is voor je dier.
Kortom: veel mensen die het zelf nooit hebben meegemaakt, hebben geen idee hoe groot de rol is van de juiste voeding. Overigens is de meerderheid van de ziektes bij honden en katten op een-of-andere manier voedingsgerelateerd. Het gaat dus niet alleen om allergie, diabetes of blaasgruis, maar er zijn nog tientallen ziekten en kwalen waarbij je een voedings-aanpassing zou willen doen.
Naast dit alles is een gezonde leefstijl ook direct verbonden met goede voeding. En gelukkig zijn ook steeds meer honden- en katteneigenaren zich ervan bewust dat ze hiermee direct invloed hebben op de vitaliteit van hun dier. Steeds meer eigenaren kiezen dus ook voor een (preventieve) Voercheck™ of voedingsadvies.
We leven in een tijd waarin mensen steeds bewuster en gezonder willen leven, kiezen voor gezond eten, en daarbij is er ook steeds meer bewustwording voor de gezondheid van onze huisdieren. Gelukkig maar!
Misverstand 5:
Voedingsadviseur worden voor hond of kat? Daar kan je toch je boterham niet mee verdienen?
Het beroep van voedingsadviseur klinkt voor veel mensen als een ideaal: werken met dieren, eigenaren helpen, en daar je inkomen mee verdienen. Toch denken veel mensen nog dat dit een hobby is, dat je er geen boterham mee kan verdienen.
Ik vraag me soms af of mensen dit ook denken over een voedingsconsulente voor mensen, of bijvoorbeeld over een dierenarts of dieren-fysiotherapeut. Want daarover hoor ik het nooit.
En: het is een misvatting, aansluitend op het vorige punt: Veel eigenaren hebben een goed voerplan nodig voor hun zieke hond of kat. En nog veel meer eigenaren willen dolgraag het beste voer voor hun dier, waarbij ze twijfels hebben over wat de juiste voer-keuze is in het overweldigend grote aanbod. Dit vraagt om vakkennis en goede adviezen van iemand die een objectief en professioneel voedingsadvies geeft waar de eigenaar enorm mee is geholpen. Zou jij, als eigenaar, voor jouw zieke dier het beste voedingsadvies willen hebben? En bereidt zijn om een professioneel advies te vragen? De meeste eigenaren kiezen hiervoor, zodat ze zeker weten dat ze het allerbeste doen voor hun dier. En dus zoeken veel eigenaren goed en professioneel advies.
Kortom: als je een praktijk wilt starten als voedingsadviseur voor honden, of voor katten kan je hiermee fulltime werken, en dus ook een fulltime inkomen genereren. Je moet dan natuurlijk wèl voldoende van de juiste vakkennis en kunde hebben om dit te doen.
Bovendien is het belangrijk dat je als ondernemer de juiste opbouw kiest voor je praktijk. Drie verschillende pijlers dus (vakkennis, kunde én ondernemerschap): als je deze voor mekaar hebt én er ook energie in wilt steken, is een goedlopende praktijk het gevolg. En daar kan je een prima belegde boterham mee verdienen!