Een hondenjas: onzin?  Of toch nuttig?
9 min. leestijd

Een hondenjas: onzin? Of toch nuttig?

Modejasjes met bontkraagjes of stoere buitensport-jassen voor je hond. Vrijwel iedere dierenspeciaalzaak of online shop heeft een afdeling met kleding voor je lieve viervoeter.  Tegelijkertijd roept het ook veel discussie op: is het een fashion-item?  Of heeft zo’n jas of trui ook een functie? Is het zielig voor de hond? Of is je hond je er dankbaar voor?

NIEUW: Dit artikel is ook gratis te downloaden als PDF, Klik hier >>

In dit artikel wil ik je tonen wat het effect is van een goede warme jas op koude dagen. Ik ga hier niet in op mode, kleuren of andere fashion-statements, want: smaken verschillen natuurlijk. En dat is prima. Maar nu over de warme jas dus:


In een Duitstalig artikel vond ik prachtige foto’s die precies laten zien hoeveel warmte een hond verliest. De schrijver van dit artikel (de link naar het originele artikel vind je onderaan deze pagina)  heeft tijdens een winterwandeling foto’s gemaakt die een duidelijk thermisch beeld laat zien.  Zoals bijvoorbeeld deze:

Bron: artikel & foto’s: Volker Fuetterer/Germany
www.galgoholiker.wordpress.com

Je ziet hier een groepje honden + baasjes op een koude winterdag. En de kleuren laten zien waar de lichamen (meer) warmte verliezen.  Over de kleuren:  rood is warmteverlies, maar geel is nog veel meer warmteverlies. Dus: hoe geler (lichter & feller geel) hoe meer warmteverlies het lichaam op die plek heeft. Dus op deze foto zie je dat de mensen veel warmte verliezen via het gezicht, en iets minder via het hoofd (de mensen hebben allemaal een muts of capuchon op). Bij de honden zie je het warmteverlies ook goed.

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat teveel warmteverlies op een koude dag onprettig is, en zelfs ongezond kan zijn. Zowel voor mens als voor hond.

Ongezond of Gezond?

En even over gezondheid gesproken: jij bent waarschijnlijk (net als ik) ook begaan met de gezondheid van je hond. Je probeert signalen te zien, wat niet altijd makkelijk is. En als baasje zorgen we ervoor dat we onze hond het allerbeste geven wat we kunnen, ja toch?

Ik heb iets handigs (en leuks) gemaakt: een gezondheidschecklist met tips en leuke weetjes, die kan je hier gratis downloaden

Checklist met tips en weetjes over de gezondheid van je hond

Nu terug naar de warmte-foto’s en de hondenjasjes. De groep  op de foto’s bestaat vooral uit windhonden-liefhebbers. De meeste honden op de beelden zijn zogenoemde Galgo’s, Podenco’s of andere windhonden, of kruisingen van deze rastypen.

Hier een foto van dergelijke honden:

Galgo , Greyhound of Podenco's zijn windhonden

Deze honden komen oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Europa, en zijn dus vooral geschikt voor warme klimaten. Ze hebben van nature weinig onderhuids vet en ook een dunne vacht. Dus zijn ze gemiddeld gevoeliger voor koude. Dat is ook te zien op de foto’s:

Galgo-mix met baasje: warmte verlies op een koude middag, thermische foto

bron:galgoholiker.wordpress.com

Je ziet hier dat de hond veel warmte verliest, vooral op zijn flanken en zelfs via de heupen en voorpoten. Het baasje heeft hier overigens ook geen warme broek aan, en zal zeker koude knieën hebben 🙂

Een ander mooi voorbeeld laat zien dat het rastype op zich niet altijd bepalend is. Sommige individuele honden hebben een betere vacht voor koude omstandigheden dan andere. Dus als jouw hond altijd een koukleum is, is dat waarschijnlijk niet zomaar.  Zie hier 2 Whippets, waarvan de eigenaar weet dat de ene hond echt altijd erg gevoelig is voor koude:

twee whippets en verschilend warmteverlies op koude dag, thermische foto

bron:galgoholiker.wordpress.com

Opvallend is dat beide honden, zonder jas, erg veel warmte verliezen, maar de linkerhond is knalgeel op de foto: dus straalt heel erg veel warmte uit. Dat is juist de hond die door zijn baasje als koukleum wordt beschreven. Deze hond heeft ook een dunnere vacht dan zijn ‘huisgenootje’ rechts op de foto.

Nu een heel ander rastype in beeld. Geen windhond, maar een Basenji. Dit is een Afrikaanse jachthond, met een korte, gladde en heel dichte vacht.

Basenji hond, een afrikaanse jachthond met korte dichte vacht

Door zijn stoere voorkomen en dikke vacht lijkt het een echte winterhond, maar de thermische foto laat het volgende zien:

basenji hond en warmteverlies met thermische foto

bron:galgoholiker.wordpress.com

Deze hond verliest heel veel warmte! Op zijn rug valt het enigszins mee, daar lijkt de vacht hem te beschermen, maar op de flanken ‘vliegt’ de warmte zijn lijfje uit. Dit is dus ook een hond die erg blij zal worden van een warme jas of trui tijdens koude dagen.

Hier een kruising langharige hond:

Kruising langharige hond

bron:galgoholiker.wordpress.com

Deze hond vindt zwemmen heerlijk, en maakt het niet zoveel uit hoe koud of warm het is. Dat is ook te zien aan de thermische foto:

Langharige hond: warmte verlies te zien door thermische foto

bron:galgoholiker.wordpress.com

De vacht van deze hond beschermt zijn lijf goed. Hij heeft waarschijnlijk een goede ondervacht (onderwol).

Nu was ik geneigd te denken dat de meeste langharige honden wel prima beschermd zijn, en misschien komt dat idee ook bij jou op. Maar: schijn bedriegt soms, zoals in dit voorbeeld met deze kleinere langharige kruising-hond:

Kleinere hond: kruising met langharige vacht

bron:galgoholiker.wordpress.com

Een dapper hondje waarbij je denkt dat zijn vacht een prima ‘jasje’ is. De thermische foto laat het volgende zien:

Kleine langharige kruising: warmte verlies

Bron: galgoholiker.wordpress.com

Oeff… toch wel erg veel warmteverlies, ondanks zijn lange haren. Vaak zijn kleinere hondenrassen oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond, en is het dus goed om extra alert te blijven: een langharige vacht zegt niet altijd dat je hond geen kou voelt. Dit hondje is dus een goede kandidaat voor een warm jasje of trui op heel koude dagen.

En in het rijtje van andere rastypen, hier een dobermann-kruising. De Dobermann is van oorsprong een Duitse waakse werkhond, tegenwoordig eerder een vrolijke sportieve hond. Met een kortharige stevige vacht, zonder onderwol. Een Noord-Europese hond dus, en dat schept verwachtingen. Hier een foto van deze Dobermann-mix:

Een zwarte dobermann kruising speelt met andere honden

De zwarte hond is een Dobermann-kruising bron:galgoholiker.wordpress.com

En hier dezelfde hond door een thermische lens:

Thermische foto van Dobermann mix op een wintermiddag

Bron:galgoholiker.wordpress.com

Je ziet hier ook behoorlijke warmteverlies. Niet op zijn rug, waar zijn vacht waarschijnlijk dikker is: maar ook weer op de flanken en vooral op zijn pootjes en buik.

En dan nog een stoere Australian Shepherd. Deze honden hebben een dikke vacht, met onderwol. En dit exemplaar ligt ook graag op een koude plek in huis of liever nog buiten. Iets wat veel eigenaren van Aussies zullen herkennen.

Het gaat om deze hond:

Australian Shepherd met dikke vacht

Bron:galgoholiker.wordpress.com

En weinig verrassend, maar wel een heel groot verschil met vorige foto’s:

Australian Shepherd en warmteverlies op koude dag: thermische foto

bron:galgoholiker.wordpress.com

Zijn vacht beschermd hem als een warme winterjas, dus deze hond wordt zeker niet gelukkiger van een warme jas of trui, sterker nog: waarschijnlijk wordt het snel té warm voor deze jongeman..

Na het zien van deze beelden is het logisch dat sommige honden erg gebaat zijn bij extra bescherming op koude dagen. En, net zoals bij mensenkleding: een kèk jasje hoeft niet altijd warm te zijn, omgekeerd hoef je jouw hond ook niet perse in een hobbezak te hijsen. Het is net wat je zelf wilt natuurlijk.

Hier nog wat foto’s die het verschil van een warme jas laten zien:

Podenco met jas, thermische foto

bron:galgoholiker.wordpress.com

Podenco met en zonder jas: verschil in warmteverlies, thermische foto

bron:galgoholiker.wordpress.com

baasje met honden: warm aangekleed met jasje, thermische foto

bron:galgoholiker.wordpress.com

En: natuurlijk heb je geen thermische foto nodig om te zien of jouw eigen hond een jasje of trui nodig heeft. Je kan meestal aan het gedrag van je hond zien of hij/zij het koud heeft. Ook vertelt de vachtstructuur veel: heeft je hond onderwol ? Dan zal het snel warm en beschermend zijn.

Belangrijk is om je te bedenken dat niet ieder individu gelijk is: sommige typjes zijn gevoeliger voor kou dan hun ras-broertjes of-zusjes.  Ook het temperament en leeftijd van de hond speelt mee: een jonge hond of een hond die erg beweeglijk is, zal het minder snel koud krijgen dan een rustige of oude hond.

Overigens is koude voor een hond ongezond. Als een hond het vaak té koud heeft veroorzaakt dit schade aan het lichaam. Het lastige is dat die schade vaak slecht te herkennen is, net zoals bij langdurige tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Bij een jonge hond merk je niets, maar deze hond kan zomaar vroegtijdige slijtage krijgen of zelfs een kortere levensduur hebben, enkel door te koude omstandigheden.

Dus: los van de discussie of je hond een hip merkjasje of bling-bling outfit aankrijgt, of eerder een outdoor-achtige praktische jas. Te warm aankleden is niet fijn voor de hond (hij kan zijn warmte minder goed kwijt): maar voor veel honden is een extra bescherming in de winter helemaal geen overbodige luxe.

En al is de jas op de foto hiernaast niet echt winter-warm, toch zijn er heel luxe Ski-jassen te koop voor de hond, zoals bijvoorbeeld deze:

https://bit.ly/blitse-luxe-ski-jas

Mijn eigen Aussie krijgt dus geen winterjas 🙂  Maar wél een regenjasje (zonder voering): niet omdat hij niet nat mag worden, maar omdat ik op de meeste dagen liever niet de hele natte hond in huis wil laten rondlopen 🙂

Als ik toch een hondenjas voor de warmte zou kopen, dan is dit wel mijn favoriete jas:

https://bit.ly/Mijn-favoriete-hondenjas


Gratis PDF van dit artikel

NIEUW: vanwege de populariteit van dit artikel heb ik er een gratis pdf van gemaakt. Inclusief alle foto’s (en meer). Zodat je het kan downloaden op je eigen pc of tablet. Voor deze gratis download klik je hier >>>>

Download gratis de PDF van dit artikel

Wil je de originele tekst (in Duits) lezen?  Hier is de bron (Volker Fuetterer/Germany: https://galgoholiker.wordpress.com/2017/12/18/waermebilder-die-zweite/

Wat is jouw idee hierover?  Hieronder kan je een reactie kwijt, ik ben benieuwd.

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Saskia Brongers
Door

Saskia Brongers

op 04 Jan 2018

Leuk artikel, ik heb weer veel geleerd :-). Zijn er ook gegevens bekend m.b.t. ruwharige honden. Ik neem aan dat die door hun dubbele vacht, als ze niet net geplukt zijn, goed beschermd zijn tegen koude.

Mandy
Door

Mandy

op 04 Jan 2018

Ja, goed als je het eens met foto's kan zien, he? Dat vond ik ook. M.b.t. ruwharige honden: ik weet het niet exact (zelf nooit in huis gehad).. bovendien zal de ene ruwhaar de andere niet zijn.. maar: ik denk ook dat een dubbele vacht zeker extra bescherming geeft..

Renate
Door

Renate

op 13 Nov 2019

Heb jaren een basset fauve de bretagne gehad en die wilde geen stap zetten met een jas aan, maar liep wel te bibberen en lag in huis tegen de verwarming

Talitha
Door

Talitha

op 05 Jan 2018

Mijn hond heeft ook een jas. Ik was altijd een beetje anti, maar merkte dat mijn hond het toch soms koud had op stal. Hij gaat dagelijks mee naar stal en terwijl ik met de paarden in de weer ben scharrelt hij een beetje rond, maar is niet heel actief. Dus bij temperaturen onder 6 graden draagt hij op stal en jas en hij vind het heerlijk. Het is voor iedere hond verschillend maar als hij het koud heeft zie ik het bezwaar niet. ?

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je voor je berichtje! Je beschrijft, denk ik, wat veel hondenbaasjes zullen herkennen: 'eerst een beetje anti, maar toch merken dat het in sommige situaties wel heel prettig voor je hond is'... Fijn dat je het merkt dat je hond het heerlijk vindt, dat lijkt me de enige juiste maatstaf, toch?! :)

M Rutgers
Door

M Rutgers

op 05 Jan 2018

We hadden vroeger Laekense herders, nooit last van de kou, als ze pas getrimd waren hielden we daar rekening mee. Niet lang buiten liggen bv. Toen er een een rughernia kreeg merkten we dat ze kouwelijker werd, ik heb toen zelf van fleece een jasje gemaakt met klittenband. (Net zo lang met een krant in model knippen tot ik het goed vond). Voor de regen hadden we een stuk douchegordijn eroverheen in model geknipt. We konden werken dat ze het heel prettig vond. Ik heb 'm nog steeds bewaard, je weet maar nooit wanneer we m nodig zouden kunnen hebben.

Mandy
Door

Mandy

op 05 Jan 2018

O, wat goed.. vooral dat jullie het merkten natuurlijk. En wat handig om van Fleece een jas te maken.. Er zijn online ook best wat zelfgemaakte patroontjes te vinden voor hondenjasjes. Dus, voor mensen die handig zijn met naald-en-draad, ook een uitkomst. En ja: met een rughernia kan ik me zeker voorstellen dat extra warmte wel lekker is..

Petra
Door

Petra

op 05 Jan 2018

Mijn honden hebben geen jas nodig. Finse lappenhonden, met een dikke ondervacht, die oorspronkelijk uit het koude Lapland komen. Die leven op in een dik pak sneeuw ;-)

Mandy
Door

Mandy

op 05 Jan 2018

O wow.. nee, dat gaat met een jas niet goed komen.. Ook wel interessant dus: voor sommige honden is een jas juist extra naar/ te warm... Jouw honden zoeken thuis waarschijnlijk ook liefst een koel plekje op, of niet?

Gerda
Door

Gerda

op 05 Jan 2018

Heel mooi artikel. Ik heb het idee dat mijn jonge (10 maanden) en oude (10 jaar) Duitse herder met ondervacht goed tegen de kou kunnen. Maar 26 dec s middags,ijzige striemende regen,dat vonden ze niet leuk. Vrouwtje ook niet,dus kort rondje.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Gerda... en ja, mijn ervaring met Duitse herders is ook dat ze niet snel last hebben van de kou (hoewel: atrose-gewrichten natuurlijk liever wel een beetje warm blijven..).. enne, inderdaad: als het te bar is, is het ook prettig om wat korter buiten te zijn ... voor de honden én het vrouwtje :)

M Rutgers
Door

M Rutgers

op 05 Jan 2018

onze Hollandse Langhaar heeft tegenwoordig een badjas, voor thuis na de wandeling. Neemt goed vocht op over de borst en op de rug. Meestal heeft ze de badjas een uurtje aan, ze vindt het lekker en dan is het water er wel af, nog wel vochtig uiteraard.

Mieke
Door

Mieke

op 05 Jan 2018

Een gezond en gezellig 2018 voor mens en dier!! Leuk artikel Mandy, leuke sneeuwfoto's ook. Ik sta niet zo stil bij de jasjes voor de honden, welke in de winkel te koop zijn passen nooit en daarnaast heb ik Newfoundlanders, dus een ondervacht. Regenbescherming is soms geen overbodige luxe, de meiden drogen niet zo snel en ik heb niet altijd tijd om ze droog te blazen. Ik heb een ponydek laten aanpassen welke ik bij extreme regelval gebruik, normaal gebruik ik badlakens om de meiden lekvrij te krijgen ? Vandaag met ze naar het strand geweest en dan moet ik rekening houden met nog 1 tot 2 uur vachtverzorging, want ze uit het water houden, kansloos!! Ze vinden het heerlijk, het strand en de blaasbeurt, dus het is alleen de tijd die mij soms opbreekt. En het huis schoonhouden, dagelijks zuigen en dweilen, maar je kunt echt wel zien dat er Newfs in ons huishouden aanwezig zijn. Dat nemen wij voor lief, evenals de samen 110 kilo aan liefde?

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Ja, M. Rutgers, herkenbaar! Zo deed ik het ook bij mijn oudduitse herder... even in de badjas een beetje opdrogen (en vooral ook veel zand verliezen)... prettig voor hond en baasje ... dank je voor je berichtje :-)Hai Mieke, dank je wel! Enne: jeetje.. 110 kilo liefde.. indrukwekkend.. haha.. en soms waarschijnlijk 115 kilo (inclusief de 5 kilo zandkorrels in de vacht..) Heerlijk dat jouw hond zo lekker kunnen genieten, en ja: daar moet je dan als baasje wel een beetje flexibel mee kunnen omgaan.. trouwens ook een goede tip van het ponydek, ik krijg vaker vragen voor oplossingen voor de grote hondenrassen (veel 'gewone' regendekjes passen simpelweg niet... ) Sterkte met het stofzuigen en dweilen.. hoewel ik zeker ben dat zoveel liefde het makkelijk compenseert ;-)

Ilona Tanke
Door

Ilona Tanke

op 05 Jan 2018

Nou, inderdaad, weer wat geleerd. Het is dus per hond verschillend. Mijn Duitse Herder (korthaar) met een prachtige dikke vacht doet niks liever dan in het water en de modder springen en banjeren (ik noem haar soms wel eens Schweinehund..). Ik heb speciaal daarvoor een hele stapel oude handdoeken waarmee ik haar droog maak voordat ze het huis in gaat. Dan hoeft ze geen jas aan, want daar heeft ze pest aan. Een hond met een dubbele(?) vacht krijgt enorm last van jeuk als je hem een jas laat dragen, is mijn ervaring.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Ilona... en ik geloof ook dat het per hond enorm verschillend is... Mijn oudduitse herder vond jas/badjas prima (ondanks zijn dubbele vacht).. wel was ik alert dat het niet te warm was voor hem.. De huidige aussie-puber-pup vindt een jas sowieso niet echt super (maar is ook niet anti hoor... ondergaat het gewoon)... handdoeken worden hier ook veel gebruikt, maar soms werkt een regenjas buiten extra preventief ;-) Last van jeuk hebben ze hier nog niet gehad.. maar dat zal zeker ook per hond verschillen.. Dus fijn dat je jouw ervaring beschrijft, dat zullen andere lezers vast herkennen..

Betsy kiezenberg
Door

Betsy kiezenberg

op 05 Jan 2018

Mooi artikel om te lezen, heb zelf een cairn terriër die heeft een onder vacht, heeft het zelden koud. Wil perse geen jas aan. Is een echte rauwdouwer. Vind het heerlijk buiten.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Haha... een stoere Cairn.. mooi! Nee, die zal zich (als hij zich fit voelt) zonder jas ook prima redden.. geloof ik meteen... Dank voor je berichtje!

Ineke
Door

Ineke

op 05 Jan 2018

Hoi , ik heb zelf een Podenco en de meeste denken dan die zal het wel fijn vinden om een jasje aan te hebben , maar juist niet we hebben van alles in huis tot het aller dunste stof toe maar zelfs dat vind hij niet echt heel fijn . Nu heb ik pas geleden een lichtgewicht regenjas voor hem gekocht en zelf met dit te dragen heeft hij nog moeite dus stapje voor stapje laat ik hem hieraan wennen , maar we zien wel hoe het gaat want dwingen nooit als wij zelfs iets niet graag aan hebben dan doen we dit ook niet .

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Hai Ineke, dank voor je reactie... en ja: toch weer heel individueel .. blijkt wel.. Enne, fijn dat je hem niet dwingt (dat werkt averechts.. zeker bij Podenco's denk ik..) Is jouw hond sowieso gevoelig op de huid-aanrakingen? En is dat op bepaalde plekken? Ik bedoel: dat zou ik me dan afvragen als hij zo gevoelig reageert.. niet dat het erg is natuurlijk... maar soms kan 'last van de huid' of last van rug/ of gewrichten' een rol spelen ... maar dat hoeft zeker niet perse zo te zijn.. :-)

WillemTell
Door

WillemTell

op 05 Jan 2018

Beste Mandy, op zich vind ik een jas voor de kou niet echt nuttig omdat ik denk dat een hond zichzelf warm houd. Een hond beschermen tegen regen hoeft voor de hond ook niet denk ik want je kunt hem daarna afdrogen,je hebt weel het voordeel bij zo'n jas dat hij niet nat word en ook niet echt een hondenlucht krijgt...............in dat opzicht lijkt hij mij nuttig. Zelf heb ik alleen maar heel erg veel oppashonden dus dan zou ik diverse maten moeten aanschaffen dus dat is niet te doen voor mij.

Harrie
Door

Harrie

op 06 Jan 2018

Dan zou ik nog eens goed, met misschien een bril op, naar de foto's kijken Willem.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Beste Willem, dank voor je berichtje! En ja: het beschermen tegen de regen is vaak ook in het belang van het baasje hoor (zo is het bij mij wel: voor Floris hoeft dat niet zo nodig.. maar die heeft ook geen problemen met moddervegen op mijn witte muren of zo ;-) ) Ik snap zeker ook dat je met veel oppashonden niet allerlei jasjes kunt gaan aanschaffen... ik denk dat veel collega-oppassers dat ook niet zouden doen.. Tegelijkertijd is het dus wél interessant om te zien dat kennelijk niet alle honden zichzelf altijd warm kunnen houden.. dus ik hoop dat met dit artikel veel hondenbaasjes en -oppassers (net zoals ikzelf) iets meer alert zijn op de gevoelstemperatuur voor iedere individuele hond.. want soms is het ook goed om een hond 'uit de wind' te houden of juist een iets korter rondje te lopen of juist vanwege het frisse weer iets meer te laten rennen bijvoorbeeld.. Wat ik wil zeggen: er zijn natuurlijk meer opties dan enkel jasjes :-)

Saskia
Door

Saskia

op 05 Jan 2018

Ik dacht altijd dat het onzin was, zo’n jas. Maar daar denk ik nu wel genuanceerder over. Top artikel. Bedankt.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Saskia... en ja.. dat geldt voor mij ook: wat genuanceerder beeld over hondenjassen... ;-)

Belinda Buyze
Door

Belinda Buyze

op 05 Jan 2018

Hallo Mandy ik heb een cocker spaniel van een jaar oud die regen en zwemmen helemaal te gek vind. Hij blijft heel lang nat en krijgt het dan ook koud. Daarom krijgt hij als hij afgedroogd is een badjasje aan. Ik vond het eerst wat flauw maar hij vind het lekker zitten!

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Hallo Belinda, dank voor je berichtje.. en logisch dat zo'n natte vacht enorm afkoelt (verdamping van het vocht neemt veel warmte weg..dat is een natuurkundig feit), en fijn dat je dan een badjas voor hem hebt.. heerlijk.. en ik kan me voorstellen dat dat voor jou in huis ook prettiger is (want naast vocht zal er vast ook zand e.d. in zijn vacht meekomen, vermoed ik)

Corinne
Door

Corinne

op 05 Jan 2018

Ik heb een halflangharig boomertje met een weinig behaarde buik. Zo'n hondje is met regen al snel tot halverwege nat en koud en gaat dan binnen in zijn mandje liggen opdrogen. Met felle kou en sneeuwstorm krijgt hij dus gewoon een warm jasje aan. Anders zie ik hem binnen rillen.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Ja.. herkenbaar.. de kleinere rassen hebben sowieso bij koud weer te maken met de zogenoemde 10-cm temperatuur (bij koud weer is het bij de grond nog een stuk kouder dan op 'onze' hoogte)... en daar moet je dan met je blote buikje doorheen... als boomertje.. Dus ik snap heel goed dat je hem op koude dagen wat extra warmte biedt met een jasje.. Dank je voor je berichtje!

Jaap Stolze
Door

Jaap Stolze

op 05 Jan 2018

Bedankt Mandy voor het sturen van deze Mail. Meestal gooi ik mail van onbekenden direct weg, maar deze volledig gelezen. Tijdens koude dagen vroeg ik me altijd al af waarom onze Labrador soms zowat in de kachel kruipt, maar buiten enthousiastdoor sneeuw en plass3en banjert,en als je niet uitkijkt springt hij ook nog te water. Heeft een labrador wel een voldoende dikke vacht, of moet ik ook gaan denken aan een jasje?? Groet van Jaap.

Mandy
Door

Mandy

op 05 Jan 2018

Dank je, Jaap. Fijn om te lezen. Enne, over je Labrador: ik heb eerlijk gezegd geen idee. De ene hond is de andere niet, dat maakt het ook zo lastig.. Heb je zelf het idee dat hij het buiten ook wel eens koud krijgt? Wat merk je aan hem als je op een koude dag even een tijdje buiten stil blijft staan met hem? Ik bedoel: dat rennen en springen houdt hem wellicht wel warmer, maar de vraag is eigenlijk of hij ook zoveel warmte verliest natuurlijk..Misschien hebben andere lezers met labradors hier ervaring mee ?

Des
Door

Des

op 05 Jan 2018

Dag Mandy, ook voor U en familie allerbeste wensen voor 2018! Dat het een jaar mag worden naar wens, met veel hondenplezier!! Heel mooi, leuk artikel, een jas kan nuttig zijn voor kleine alsook grote honden met een dunne vacht. Mijn honden Golden Retrievers met een dikke ondervacht die rennen door wind en regen,rollen in de sneeuw en zoeken de beekjes, hoe groter de modderpoel hoe leuker, zwemmen thuis elke dag in de vijver ook tijdens deze zeer koude dagen...'s avonds na het ravotten een lekker douche en droog wrijven met een warme badhanddoek, dan op hun eigen matje in huis, zalig....Voor me honden heeft een jasje geen nut!!! Groetjes

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Des! enne, als ik het zo lees krijgen jouw honden na het heerlijk ravotten thuis een complete wellness-behandeling ;-) Heerlijk! En nee: een jas je zeker niet voor alle honden nodig hoor.. dat denk ik ook... precies zoals je beschrijft eigenlijk.. honden met een dunne vacht... en daarnaast honden die kouwelijk zijn, of bejaard of misschien zelfs ziek... Voor jullie ook veel hondenplezier in 2018!

Eva Weers
Door

Eva Weers

op 21 Jan 2018

Hallo Mandy, wat een leerzaam artikel. Ik heb een Trimsalon en was altijd erg sceptisch over jasjes. Deze foto's en het artikel veranderen deze mening. Zelf heb ik een golden retriever die het liefste buiten ligt. Ik heb op een pallet een bed gevuld met stro gemaakt. Deze staat onder een afdak op een beschutte plaats. In het begin was ik bang dat hij het koud zou hebben maar hij ligt er heerlijk ontspannen. Ik merk wel dat als hij een natte buik heeft, zelfs na afdrogen, dat hij niet graag gaat liggen.? Groetjes Eva

Irene
Door

Irene

op 05 Jan 2018

Dank je wel Mandy. Hele heldere foto.s en uitleg !ik heb een poedel ( dwerg) en ik woon veel in Spanje. Hier in Spanje ook als het 15 * boven nul is krijgen honden jasjes en toebehoren aan. Ik heb mijn hond hier nooit een jasje aangedaan want... ik denk dat poedels een ondervacht hebben. En het is hier gemiddeld tussen de 15 en 20. Een regenjas lijkt me een heel goed idee.. Hij komt dan kletsnat binnen en hup lekker op de bank.. dus dat heb ik weer geleerd van jou !, En geweldig dat je zoveel energie hebt gestopt om het ons aan te tonen. Dank !,

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Irene! Tsja.. herkenbaar... veel Spanjaarden zelf lopen met 15 graden ook liever met winterjas aan, is mijn ervaring :-) En ik snap het ook wel: als je in zo'n warm klimaat leeft is je temperatuur-beleving ook anders...(grappig dat je vaak bij diezelfde 15 graden de engelse toeristen in korte broek of mini-jurkje ernaast ziet lopen.. maar dat terzijde)... Ik denk ook dat een jasje in die omstandigheden niet direct nodig is.. maar dat merk je natuurlijk zelf vooral ook aan je hond, lijkt mij.. de ene hond is de andere niet (en sommige honden zullen het dus eerder koud krijgen).. en ja: een regenjasje is ideaal hoor: dan houd je in ieder geval het hondenlijfje droog (droger) .. wel zo fijn voor je bank ;-)

José
Door

José

op 05 Jan 2018

Ik heb een 5-jarige langharige teckel. Zijn vacht is maar dun en z'n buikje nogal bloot. Hij ligt thuis graag op de bank verstopt in een fleecedeken. Ik zie niet goed of hij t buiten koud heeft, hij zwemt zomers veel. Toch vraag ik me telkens af wel/geen jas; verschil binnen en buiten is soms 20 graden. Wil graag goed voor hem zorgen.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Lastig is dat soms, nietwaar? Wat je, denk ik, zou kunnen doen .. is na een wandeling eens voelen of hij het koud heeft op zijn buikje of in zijn liezen/oksels.. Als hij verder ogenschijnlijk prima meeloopt (niet rilt of zo..) lijkt me een jas geen noodzaak voor hem... hoewel je ook dan niet zeker weet of het eigenlijk best koud is.. Veel eigenaren proberen het eenvoudig eens met een (niet te duur) jasje.. om te zien of de hond het prettiger vindt.. dus dat is nog een afweging... Wel leuk dat je hond zich thuis zo lekker in zijn fleecedeken kan verstoppen.. heerlijk :-) Dank je in ieder geval voor je berichtje!

Tine
Door

Tine

op 05 Jan 2018

Leuk artikel. Ik zeg wel eens zo baas zo hond hahaha ik heb het redelijk snel koud. Mijn Stafford was een vreselijke koukleum dus een dekje in dezelfde kleuren als de paardendeken was ideaal. Mijn huidige hondje een kooiker is ook niet echt winterhard. Wel echt door de plassen rennen, maar echte kou zo rond het vriespunt vindt niks dus ook hij heeft een leuk jasje in dezelfde stijl als de luxe paardendekens hahaha

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Hai Tine, dank je! Enne, soms is dat wel zo.. (baas <-> hond) haha.. Het lijkt me een mooi gezicht: zo'n jasje a la de luxe paardendekens .. enne: wel fijn dat je dat voor je hond (en vorige hond) kan doen.. Overigens verbaasd me het kouwelijke bij de Stafford niet zo (gezien de vacht bij de meesten), maar bij je kooiker vind ik het dan wel weer verrassender... dank je voor je berichtje :-)

Rosa
Door

Rosa

op 06 Jan 2018

Onze kleine Chanel van net 3 kilo heeft het met vocht en kou echt te koud zonder jasje! Ook in de regen. Dus heb voor haar een regenjasje gemaakt van een oude regenbroek en van fleece jasjes gemaakt. Zo blijft ze heerlijk warm en droog.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je voor je berichtje, Rosa.. en voor de goede tip: voor creatieve & handige baasjes natuurlijk een superidee! (oude regenbroek & fleece) .. en heel fijn voor de kleine Chanel :-)

John
Door

John

op 06 Jan 2018

Wij zelf hebben een Rhodesian Rhidgeback en dit zijn echte zomer honden. Van sneeuw of ijs moet ie niets hebben. RR hebben geen ondervacht dus dat zal er tevens dien bijdrage dat meneer het niet fijn vind in de winter.Heb een jas overwogen en het toch niet gedaan. Zolang hij flink in beweging is is er niets aan de hand. Moet natuurlijk niet een half uur gaan praten in de kou met mijn hond naast me. Daar doe ik hem geen plezier mee. Als ik in de gaten krijg dat mijn hond last krijgt van de kou schaf ik een jas voor hem aan. En nu maar bidden dat het snel voorjaar word

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank voor je berichtje, John, en herkenbaar.. de meeste RR's die ik ken krijgen ook jassen aan met koud (of te nat) weer.. tjsa het zijn natuurlijk oorspronkelijk ook Afrikaanse honden.. denk ik dan.. (met als voordeel dat ze vaak veel beter kunnen omgaan met warme omstandigheden dan veel andere hondenrassen). Wel fijn dat je er alert op bent bij je hond, ik denk dat dat misschien ook wel het allerbelangrijkste is.. en tja: voor mij persoonlijk mag het nog wel een maandje sneeuw & winterplezier blijven... en daarna hoop ik dat het meteen zomer wordt ;)

rosie en nino
Door

rosie en nino

op 06 Jan 2018

wij hebben een terveurense herder van 11 maar die mag ook wel een jasje aan hoor! je merkt het gelijk aan zijn stijfheid als je hem in de kou geen jasje aan doet.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

ah.. een mooie leeftijd van 11 jaar.. en logisch dat de gewrichten het dan soms iets minder soepel doen, toch?! Ik geloof zeker dat een jasje dan extra fijn is... dank voor je berichtje!

Milou
Door

Milou

op 06 Jan 2018

Hoe zit dat met warmteverlies na inspanning? Hoeveel en hoe snel verliezen ze dan warmte? En is het verstandig om na het sporten een jasje aan te doen om te voorkomen dat de spieren te snel afkoelen?

Isabelle
Door

Isabelle

op 06 Jan 2018

Kijk dit was ook mijn vraag. Heb 1 aussie en een kruising bc/kooiker. Hebben ongeveer dezelfde vacht. Maar na training in de wintermaanden doe ik ze toch een jas aan tegen het afkoelen.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Goede vraag, Milou.. dank je! Enne, ikzelf ben geen expert (misschien lezen er fysiotherapeuten mee?) Maar ik kan me zeker voorstellen dat warmteverlies na inspanning een opletter is.. volgens mij wordt bij de actievere hondensporten steeds vaker hierop gewezen om je hond na het sporten niet te koud 'weg te leggen'.. dus minimaal een dekentje om op te liggen... Een jasje? Ja, dat kan helpen..anderzijds wil een hond natuurlijk ook zijn warmte kwijt kunnen .. dus het zal, denk ik, zeker aan de totale omstandigheden liggen.... Enne: persoonlijk vraag ik me af in hoeverre de honden ook een cool down krijgen na een fikse inspanning (dus rustig uitlopen bedoel ik.. zodat de spieren soepel de inspanning kunnen verwerken..) .. Goed om er bewust van te zijn, dus dank je voor je vragen :-)En ook dank voor jouw berichtje, Isabelle! Ik denk ook dat het een kwestie is van de omstandigheden inschatten: als jouw honden na de training behoorlijk opgewarmd zijn, en dan vrij plotseling in 'rust' moeten.. dan lijkt me een jas geen raar idee om de spieren en gewrichten niet teveel te laten afkoelen.. vinden jouw honden het ook fijn? Heb je daar een idee van?

Debby
Door

Debby

op 06 Jan 2018

Leuk herkenbaar artikel, hier een oudje wat vroeger goed tegen de kou kon maar nu met 15 jaar wel buiten een jas nodig heeft! Ze is dan echt aan het trillen. Dus komt door de leeftijd. En ook een aussie die een regenjas aan krijgt enkel om de viezigheid buiten te houden. En nog 2 honden maar die hoeven absoluut geen jas aan

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank voor je berichtje, Debby.. en mooi om te lezen hoe verschillend dat per hond dus kan zijn... met 15 jaar is een jas natuurlijk heerlijk.. wat een mooie leeftijd! En ja.. typisch Aussie, haha.. ik dacht dat mij grote oudduitse herder veel zooi mee naar binnen nam... maar onze Aus doet daar zeker niet voor onder ;-) Dus praktisch is dan zo'n (ongevoerde) regenjas zeker...

Annemarie Lucas
Door

Annemarie Lucas

op 06 Jan 2018

Goed artikel maar ik heb een vraag ik heb een hondje uit Corfu, kruising Kokoni met een dubbele vacht, mijn dierenarts adviseerde me om met een ontwoller haar ondervacht te verwijderen. Misschien is het niet verstandig om dat in deze tijd van het jaar te doen? Ik heb geen jas voor haar , wat kan ik het beste doen??

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Hai Annemarie.. uhm.. best een lastige vraag, zo op afstand... Ik ga er even van uit dat je hond een dubbele vacht heeft (onderwol + langere bovenharen), mijn ervaring is met dergelijke vachttypen dat het goed is het regelmatig (maar niet dagelijks, of té vaak) te borstelen met een borstel die ook de onderwol bereikt. Die speciale onderwol-verwijderaars zijn niet altijd geschikt.. kunnen soms de vachtstructuur juist kapot maken... heb ik me laten vertellen... Eigenlijk zou ik je aanraden om eens een goede trimmer om advies te vragen (en even naar je hond te laten kijken). Of misschien dat hier hondentrimmers meelezen en je tips kunnen geven. Als je toch, om redenen, de hele onderwol eruit wil borstelen is het wellicht wel handiger om te wachten tot het voorjaar (maar ik weet dus niet wat de situatie is met je hond: als de ondervacht bijvoorbeeld erg vervilt is, of vol klitten zit.. is het waarschijnlijk een ander verhaal).. In ieder geval dank voor je berichtje!

Cindy
Door

Cindy

op 06 Jan 2018

Ik merk aan mijn hond (geen vet, geen ondervacht, geboren op Malta) echt heel goed wanneer ze het koud heeft, zeker bij een combinatie van lage temperatuur en (oosten)wind. Ze wil liever niet naar het bos, sjokt als een zielig hondje achter me aan, gebogen ruggetje, staart tegen de buik en kiest het kortste rondje. Dus ik heb een aantal fleecetruitjes, een dun (ongevoerd) regenjasje en een dikker, waterdicht dekje. Vooral de fleecetruitjes worden vaak gedragen. Met haar fleecetruitje huppelt ze alle kanten op, rolt in het gras, is blij, stuitert en treuzelt pas als we weer bij de auto zijn, want ze wil nog niet terug ;-) Overigens vindt ze sneeuw wel helemaal geweldig! :-D Ze gaat er ook echt voor zitten als haar truitje aan gaat: eerst haar hoofd, daarna steekt ze zelf haar rechter voorpoot door het mouwtje heen. Met links moet ik altijd even helpen ;-) Dus heel erg zal ze het ook niet vinden vermoed ik ;-)Ook 's nachts heeft ze een fleecetruitje aan. Draagt ze die niet, dan gaat ze onrustig heen en weer lopen, ik moet haar weer toedekken met een dekentje, maar als ze omdraait begint het weer opnieuw. Met een truitje slaapt ze de hele nacht heerlijk door. En ik dus ook ;-)

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Haha.. mooi om te lezen.. en ook gaaf hoe je beschrijft wat voor verschil het maakt (met of zonder fleecetrui).. en ja: ik ken ook mensen die opgegroeid zijn in warme landen die hier ook eerder een dikkere jas aantrekken dan ikzelf zou doen.. dus als Maltees hondje (geen Maltezer, maar toch..) snap ik dat ook :) Dank voor je berichtje!

Brigitta
Door

Brigitta

op 06 Jan 2018

Hallo Mandy. Geweldig artikel. Ik heb een Galgo dame. En het gekke is dat ze de eerste jaren van haar leven nergens last van had maar sinds ruim een jaar is het anders. Ik heb nu voor haar s’nachts in de winter een trui en voor slecht weer met name combi regen met kou, een jas voor buiten. En ze vind het heerlijk! Ze gaat er voor staan om hem aan te doen. Het gekke is dat met sneeuw het vaak geen punt is. Régen is erger. Dus ja ik denk echt nuttig! Hartelijke groet

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Brigitta! En wat een bijzonder verhaal.. dus kennelijk is iets veranderd voor jouw Galgo-dame ;) Misschien door leeftijd toch iets gevoeliger voor de kou op haar huid of gewrichten.. maar wel lekker dat ze zo graag een jas of trui draagt. Enne: sneeuw of regen: ik herken het wel hoor.. vaak is regen gevoelsmatig vervelender... trekt meer koud op of zo... Ik hoor dat soms ook van mensen met reumatische klachten: die vinden regenachtig weer vaak ook vervelender dan droge sneeuw (vooral als er bij de sneeuwkou een lekker zonnetje schijnt) :)

Maaike
Door

Maaike

op 06 Jan 2018

Hoi, Ik als trimster raad het ook geregeld aan om honden een jas aan te schaffen. Tegenwoordig staat de kachel op 21 graden. Heerlijk!! Maar wij trekken toch ook een jas aan?? Honden die continu buiten zijn of honden met goede wollen ondervacht zullen het niet nodig hebben. Maar de huis hondjes die meer en deels voor de verwarming liggen.. hebben het soms echt nodig. Goed artikel met duidelijke uitleg. Dankuwel!

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Maaike! Fijn dat je dit advies geeft.. helder! Enne, misschien heb jij vanuit jouw expertise nog tips voor Annemarie (hierboven)? Zij vraagt zich af wat te doen met die wollen ondervacht...

Volders K
Door

Volders K

op 06 Jan 2018

Kleine hondjes staan dichter bij de grond en koude is echt slecht voor hun organen, buiten de gewrichten en botten. Mijn Dwergpinscher krijgt een dikke jas Extreme Warmer van Hurtta aan, buikje goed beschermd, billetjes en kontje ook. Dikke col die je tot boven de oren kan trekken en ze vindt het zo fijn. Zonder staat ze toch maar wat te rillen en zielig te zijn. M'n kruising uit Servië is ruwharig en krijgt een regenjas zonder voering aan, heet het meestal weer te warm. Dus het hangt idd va hond tot hond af maar voor kleine en/ of oudere hondjes is een goede jas geen overbodige luxe.

caroline
Door

caroline

op 07 Jan 2018

de mijne een kleine chiwauau is van kleins af,omdat men dat zei eerst in jasje gehezen.Vond hij niet prettig.Op de brommer krijg hij een babyrompertje aan en een baby mutsje,tijdens en na Hd beviel dat goed.De dierenarts rade mij kleertjes af,vanwege verminderde weerstand.En meneertje doet het in weer en wind goed.Bij erge kou moet ik hem soms vooruit manen met lopen.En loop dan kortere rondjes..Wie zijn hond kent weet,is dit verwennerij of echt nodig.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je voor je berichtje, Caroline... en helemaal eens: het is goed om zelf goed naar je hond (en de omstandigheden) te kijken! Enne, je Chihuahua gaat mee op de brommer? :-) Dat moet een mooi gezicht zijn.. (en wel extra frisjes natuurlijk, of niet?)

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je voor je berichtje! Een mooie voorbeeld van hoe verschillend dat dus per hond kan zijn.. En precies wat je zegt: dichter bij de grond is het kouder (bij koud weer)... en wellicht voor andere lezers: dit is ook een opletter: want als de zon schijnt, of overdag heeft geschenen is het bij de grond juist een stuk warmer! Dus soms kan dan een jasje voor de kleine hond sneller té warm worden.... iets om in de gaten te houden dus.. maar: nogmaals dank voor het delen van deze mooie voorbeelden!

Eimertje
Door

Eimertje

op 06 Jan 2018

Ik heb altijd teckels. Ik denk dat je een hond geen plezier doet met een jas. Zij scheuren door het bos en het water bij het uitlaten en een jas zou dat zeer belemmeren. Zolang de hond in beweging is, zal deze geen last hebben van de kou. Als een hondje ziek is, problemen heeft met de vacht of erg oud is, dan is het wat anders. Ook moet je natuurlijk geen uren gaan wandelen als ze tot hun nek in de sneeuw staan of een hele tijd staan praten als het tig graden vriest, maar dat spreekt vanzelf. Mijn advies? Lekker raussen buiten en goed afdrogen bij binnenkomst. Dat is hier genieten.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank voor je berichtje, Eimertje.. enne ja.. het verschilt zeker per hond (en per baasje) of je een jas gaat toepassen natuurlijk... Sommige honden hebben een grondige hekel aan een jas.. en bij het zwemmen lijkt me het zelfs gevaarlijker voor de hond.. Maar ik ken ook genoeg honden die heel blij worden van een jas hoor (in andere berichtjes hier wordt dat ook vaak beschreven).. dus ja: het is per hond en per situatie verschillend... en ik ben het eens met je dat je als baasje natuurlijk goed op de omstandigheden let: dus lekker in beweging blijven en niet verplicht lang stilliggen als het vriest... herkenbaar.. :)

Ben Gijsen
Door

Ben Gijsen

op 06 Jan 2018

Met 2 Whippets ben ik er ook op verdacht en ik hou in de gaten hoe ze reageren : als ze gaan rillen jasje aan. Een is bijna 13 en een echte koukleum dus die krijgt snel een jasje aan. De ander is 7 en gaat vanaf het begin mee kamperen ook in de winter. Zolang hij maar kan rondlopen lijkt de kou hem niet te deren. Hij is al eens door het ijs gezakt en toen schrok ik me rot, maar hij niet. Ik heb een wetsuit achtige jas voor hem, maar die wil hij liefst niet aan. Waar ik wel op let is blijven lopen en een beschutte plek (ze liggen graag in de auto ) uit de wind met veel dekens als we kamperen. Eerste prioriteit is een droge windvrije plek met dekens voor de honden. De baas redt zich wel :-)

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Hahaha, de baas redt zich wel, herkenbaar.... (eerst alles voor de honden goed regelen)... en mooi hoe je beschrijft dat het dus voor 2 Whippets toch weer heel verschillend werkt: dat zal deels ook het leeftijdsverschil zijn, maar wellicht ook het algemene gestel of karakter van de hond.. Enne: ja, ik denk dat het aanpassen van omstandigheden (uit de wind, op tijd beschutting) zeker heel belangrijk is.. voor alle honden ... Dank voor je reactie! :)

Anna
Door

Anna

op 07 Jan 2018

Mijn hond begint wat ouder tecworden en ik merk dat hij als het buiten kouder word echt loopt te rillen. Het is een mix jack russel friese stabij met een dikke kraag met onderwol maar verder op zn lijf een stugge korte vacht... Ik had een jas voor hem gekocht maar die lijkt hij niet prettig te vinden, ik denk dat hij net te strak is. Gelukkig ben ik redelijk handig met naald en draad en dus ga ik na wat ik hier las dus zelf aan de knutsel met fleece en douchegordijn ?. Bedankt voor de tip!

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Hai Anna, Dank voor je berichtje! En wat mooi dat je zelf nog kunt gaan knutselen... vaak is dat (qua pasvorm en proberen) nog fijner natuurlijk.. Of misschien kan je (afhankelijk van het model) iets tijdelijks fröbelen om zijn bestaande jas iets wijder te krijgen? Zodat je het kunt uitproberen bedoel ik. Sommige honden moeten echt even wennen aan een jas (logisch: is de eerste keer best raar voor ze natuurlijk). En andere honden vinden het lastig om 'iets' op de rug/ op de huid te verdragen.. soms spelen dan andere 'problemen' een rol (pijnlijke rug, of jeuk/overgevoelig op de huid)... dus het is vaak een beetje uitproberen.. maar het lijkt me wel zinvol, zeker als hij loopt te rillen .. ik ben benieuwd naar je ervaringen. Succes met knutselen in ieder geval :)

kim
Door

kim

op 07 Jan 2018

Hier eentje die "in de fleur van z'n leven een rugblessure heeft opgelopen, met lange revalidatie tot alles weer "in orde" was... Toen een jas voor hem gekocht omdat koude op die 'broze' plekken allerminst wenselijk was. Nu 5 jaar later, heeft hij van die jas nog steeds plezier...Op dagen zoals deze, met veel nattigheid en gure wind... Ik heb dit jaar voor de 2 jongere honden eenzelfde jas gekocht en merk dat ook zij er deugd van hebben. De jas past goed, hindert niet. Ze hebben geen kou meer en des te meer plezier van een winterse wandeling.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Ah, mooi verhaal, Kim... dat je eigenlijk via die nare blessure merkt dat een jas voor je honden fijn is... wat voor rastype zijn je honden? (ik ben even nieuwsgierig ;-) ). Dank in ieder geval voor je berichtje hier!

Jeanne van Beers
Door

Jeanne van Beers

op 07 Jan 2018

Hallo Mandy Ik heb een greyhound die nu in de winter nog steeds door het water banjerd. Dus een jas gaat niet. Ook omdat hij zich af gaat koelen in het koude water na zijn renpartijen. Als we naar huis rijden (25)min rijden gaat de kachel in de auto op lekker warm en ze liggen op een lekkere fleece deken. Hij heeft wel een jas maar die geef ik hem alleen aan als het vriest ik wil er geen ril hond van maken want het is nu een stoere sociale vent. Groetjes Jeanne en Troy en bedankt voor je uitleg.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Wow.. een greyhound.. dat zijn kanjers ;) Enne: fijn dat je zo bewust zorgt voor behaaglijke omstandigheden als ze stilliggen na de inspanning. Ik snap dat je hem bij de renpartijen liever jasloos laat gaan.. en dat hij ook zijn afkoeling nodig heeft.. Dus ook hier: het hangt af van de situatie en de hond.. dank voor je reactie!

Carin
Door

Carin

op 07 Jan 2018

Tobi heeft voor koude dagen een functionele wind-en waterdichte jas.Tobi is een kruising en heeft een deel windhond in zich.Dus een erg dunne vacht en gevoelige huid.Zolang een jas functioneel is en geen overbodige modeaccesoire heb ik er geen problemen mee.Wel moest ik er even aan wennen dat Tobi een jas nodig had omdat ik eerst een golden retriever had die nooit last had van regen,wind of kou.Voor hem was hitte een probleem.Wel nuttig om eens te zien hoeveel warmte een hond verliest.Groet van Carin

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Carin! Enne, ja ik denk dat veel mensen (ikzelf ook) even moesten wennen.. of misschien nog moeten wennen.. aan het idee van een jas voor de hond. En er zijn natuurlijk genoeg honden die helemaal geen baat hebben bij een jas. Tegelijkertijd vind ik je reactie heel waardevol: het beschrijft ook precies de alertheid die ik alle hondenbaasjes gun: het is per hond en per omstandigheden heel verschillend ... Groeten terug! :)

Esther
Door

Esther

op 07 Jan 2018

Hoi. Goed artikel.Bedankt. wij hadden 2 birdercollies. Geen probleem met kou. Nu 2 kleine laag-bij-de-grond hondjes. Staan te bibberen=nrt als bij mensen warnte opwekken. En koude buikjes+diarree. Nooit gedacht dat ik jasjes voor hondjes zou kopen....nou ik heb ze en het gaat goed. Dus waarom niet. Fijne wandelingen allemaal.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Esther! Ik vermoed dat je toetsenbord of spellingcontrole een nieuw ras hebben bedacht.. en dat je bordercollies had ;) En ja: de kleinere honden hebben te maken met grotere temperatuurverschillen bij de grond (veel kouder als het koud is, veel warmer als het warm is), dus ik snap je verhaal... Dank je voor het delen hier! En voor jullie ook heel fijne wandelingen gewenst..

Louisevandeteckels
Door

Louisevandeteckels

op 07 Jan 2018

Die foto's geven een beeld van de buitenkant van de vacht waar de weersomstandigheden dus volop van invloed zijn. Dat zegt m.i. heel weinig over de temperatuur van de hond zelf daaronder. Een hondenras dat van oorsprong uit een ander gebied komt en gekruist is (er zijn geen 100% ongekruiste oerrassen meer) heeft dan ook nooit meer de bij zijn oorsprong passende vacht meer. Dat heel veel honden altijd aangelijnd lopen maakt dat ze hun bewegingstempo niet af kunnen stemmen op hun warmtehuishouding. Een goed doorvoede hond met een intacte vacht die los in gevarieerd gebied loopt (open en dichte stukken) gaat meer/harder lopen bij kou en bij hitte afkoeling zoeken op de koele grond of in/bij het water. Het getut met jasjes is een voortvloeisel uit het niet 'honds' behandelen van vooral kleine rassen. Overigens valt me op dat aan de voetzolen (DE temperatuursregelaar bij honden) helemaal geen tekenen van wat dat ook te zien zijn. Jammer dat mensen dit stuk met 'bewijsfoto's' dit dan weer gebruiken om dat jasjesgedoe recht te praten. Uiteraard heb ik het dan niet over zieke, oude of anderszins iets mankerende honden. Mooie dag gewenst!

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank voor je reactie, Louise... Over de foto's: ja.. er valt natuurlijk heel veel over te zeggen (of misschien nog veel meer vragen bij te stellen).. maar mijn idee is dat de kleuren juist het warmte verlies laten zien.. en de mate waarin verschilt per hond/per lichaamsdeel behoorlijk).. Dan is de aanname natuurlijk dat dit gevolgen heeft voor de warmtehuishouding van de hond op dat moment..(of voor de mensen op de foto: misschien heeft de persoon met felgekleurde benen het helemaal niet kouder op dit moment...maar feit is wel dat hij of zij veel meer lichaamswarmte verliest dan de andere personen). En ja, de omstandigheden spelen zeker een rol, dat ben ik met je eens... dus: wat voor rastype is gefokt.. hoeveel bewegingsvrijheid heeft de hond (ervan uitgaande dat alle honden zo slim zijn om zich warmer te lopen als ze het koud krijgen.... aardig onderwerp voor een ander onderzoek ;-) )... en dergelijke. En over de voetzolen: misschien moeten we iemand met warmtecamera eens vragen om deze eens te fotograferen.. want op de foto's in dit artikel zijn ze niet te zien, inderdaad.... Uit je reactie kan ik lezen dat jij zelf niets met jasjes hebt, dat is natuurlijk prima.. hoewel ik je opmerking over het 'rechtpraten van jasjesgedoe' wat kort-door-de-bocht vind... ik bedoel je schrijft zelf ook dat het per hond (vachttype) en omstandigheden verschil maakt.. (is de hond goed doorvoed/ kan hij loslopen etc..) Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat we als hondenbaasjes alert blijven als het gaat om de gezondheid en welzijn van onze viervoeters, nietwaar? En sommige passen de wandelingen daarop aan.. en anderen kiezen dan voor een jas ;-)

Heleen
Door

Heleen

op 07 Jan 2018

Ik heb een boomertje.En een jas voor mee op de fiets.Maar hoe verwarm ik haar pootjes want op de foto's zie ik veel honden met pootjes die geel gekleurd zijn.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Hallo Heleen, Dank je voor je berichtje! Enne, als antwoord op je vraag: Heb je het idee dat bij jouw boomertje de pootjes echt te koud worden? Ik bedoel: je hoeft misschien niet heel je hond compleet 'in te pakken' in ons klimaat :-) Maar, mocht je het idee hebben dat je hondje het toch te koud blijft houden, ondanks een jasje om haar lijfje, dan zijn er eventueel nog hondenoveralls te verkrijgen die ook (een stuk) over de pootjes gaan... Maar: mijn idee blijft dat deze niet zo vaak worden gebruikt: dan moeten de omstandigheden wel behoorlijk bar-en-boos zijn.. of de hond wel behoorlijk kouwelijk zijn... En ik weet niet hoe dat bij jouw boomertjes is.. ;-)

Anoek
Door

Anoek

op 07 Jan 2018

Interessant artikel. Heb mij dit vaak afgevraagd. Wat zou het advies zijn voor een boomer hondje? (kruizing king charles cavalier, shitzu en maltezer)? Ze heeft nu een volle vacht, maar ze gaat komende woensdag naar de trimmer en dan zijn haar haren veel korter.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Hai Anoek, dank je voor je berichtje! Enne, lastig te zeggen zo.. ik zou zelf even extra goed op haar letten.. nu en ook als ze bij de trimmer is geweest.. heb je het idee dat ze het vaker koud heeft? Wil ze niet graag mee naar buiten? Oh, en ik zou het zeker ook even bij de trimmer bespreken.. goede trimmers hebben daar ongetwijfeld ervaring mee ;-)

Kikkie
Door

Kikkie

op 07 Jan 2018

Duidelijke en herkenbare foto's. Wij hebben een net puber af bouvier en een 16 jarige boerenfox. De boeren fox heeft al jaren een jas aan als het koud is of nat is. En idd ook fleece show jasje voor paarden evenementen. De bouvier dus ook wanneer het erg koud is en hij aangelijnd loopt. Dan is het voor hem te koud, los holt hij meer. Aangezien hij toch iedere dag goed geborsteld word heeft hij minder ondervacht en dat laat hij dus duidelijk weten. Dus ook gewoon jas aan bij koud winderig en te nat koud weer. Als je je hond goed kent is het wel duidelijk wanneer je hem gewoon wat bescherming geeft net als jezelf.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Mooi verhaal, Kikkie, dank je! Met 16 jaar is een jas voor je boerenfox heel erg fijn natuurlijk.. en je schrijft dat hij al langer geniet van een jas buiten (dat snap ik). Maar ook mooie dat je voor je Bouvier er ook rekening mee houdt. Ik denk dat genoeg mensen daar met zo'n stoer rastype niet zo snel bij stilstaan.. maar ook voor stoerdere honden kunnen omstandigheden koud zijn natuurlijk.. en voor zijn gewrichten (en organen) op de langere termijn is het altijd gezonder om te teveel kou te lijden natuurlijk :-)

leny rijvers -abrahams
Door

leny rijvers -abrahams

op 07 Jan 2018

onze teckels hebben ook een jasje de ene heeft het erg gauw kou en de andere valt wel mee , die heeft een andere vacht

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Ja.. herkenbaar.. vachttype maakt heel veel uit.. dat snap ik.. dank je voor je reactie, Leny ;_)

Chantal
Door

Chantal

op 07 Jan 2018

Is een leuke theorie dit maar de kleuren op de foto's geven alleen aan waar de warme en minder warme plekken zich bevinden en niet hoe of de hond dit ervaart. Kijk naar je hond en dan zie je snel genoeg hoe hij zich voelt.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank voor je berichtje, Chantal... enne helemaal eens met wat je schrijft over het kijken naar je hond.. dat staat bovenaan, denk ik ook... Over de kleuren op de foto's: die geven het warmteverlies aan.. en dat is op sommige plekken (sommige honden) meer dan op andere.. En ja: de vraag is inderdaad hoe de hond dit ervaart... de vraag is volgens mij dan ook: in hoeverre het gezond/ongezond is voor de hond.. want een hond kan redelijk gehard zijn op koude of vocht.. maar dat hoeft dan ook niet automatisch te betekenen dat zijn gewrichten en organen het op de langere termijn geen last van krijgen... dusss.. ja het is stof tot nadenken :-)

Jannie
Door

Jannie

op 08 Jan 2018

Als een hond altijd buiten of in een vertrek zonder verwarmer ligt dan zal ie niet zo gauw last hebben van de kou, dan is ie er aan gewend. Maar honden die lekker bij de verwarming liggen moeten zeker een jasje aan! Het temperatuur verschil is dan veel te groot! Ook is het bewezen dat als er sneeuw ligt kleine hondjes met hun borstje in de sneeuw hangen, dan kan hartklachten veroorzaken! Wij gaan zelf ook niet zonder jas naar buiten! Mijn hondjes hebben dus altijd een jasje aan bij vorst en sneeuw! En ook als het heel hard regent! In de zomer dan een dun regenjasje!

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je voor je reactie, Jannie.. en ja: ik geloof ook dat de leefomstandigheden van de hond veel uitmaken... Ik ken een paar 'erfhonden' die vrijwel nooit binnenkomen, en die hebben een vacht die superdik is.. dus die honden willen niet eens binnen liggen ;-) Maar ik snap dus ook dat je voor jouw hondjes een jasje regelt bij koud weer.. waarschijnlijk geven ze zelf ook aan dat ze het prettiger vinden...

Brigitte
Door

Brigitte

op 08 Jan 2018

Ohhh wat een leuk artikel! En met de foto’s erbij, super gewoon! Met 6 Galgo’s hebben we uiteraard ook heel wat jasjes, maar zelfs tussen de Galgo’s onderling is heel wat verschil, de ene heeft nooit kou, terwijl de andere bij het laatste avond plasje in de tuin haar haartjes op de rug recht staan, en dat heeft ze alleen dat het koud is. Maar ik moet er wel bij zeggen dat maar één van mijn Galgo’s graag een jas aandoet, de andere is omdat het moet, om te wandelen krijgen ze bij koud weer sowieso een jas aan, maar om te spelen, thuis op de weide, is het zonder jas, dan kunnen ze ook naar binnen wanneer ze zelf willen, of het moest uiteraard extreem koud zijn dan moeten ze allemaal een jas aan

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Brigitte.. en mooi dat het zo herkenbaar voor je is.. met 6 (!) Galgo's :-) Ook wel een goed thema: niet iedere hond wil graag een jas dragen (ook al hebben ze het koud).... ik zou denken dat het zo aangenaam is vanwege extra warmte, maar kennelijk hebben honden daar soms een ander idee over

esther
Door

esther

op 08 Jan 2018

Hoi Mandy, wát een mooi artikel zo met die foto's erbij! wat mooi om te zien dat zelfs de 'stoerdere' lees grotere honden best een trui / jas kunnen gebruiken hihi ik trek mijn vlinderhond/langharige chihuahua-mix een trui of jas aan wanneer het nodig is en dat wordt gewoon door zijn reactie op de temperatuur buiten bepaald. wat iemand ervan vindt, is zijn of haar mening en ga ik zéker mijn hondje niet voor laten kou lijden. aan regen heeft ie echt een heel grote hekel, met regenjas aan nog steeds haha maar uitlaten hoort er gewoon bij, dussss (regen)jas aan en gaan (0; binnenkort ga ik zelf eens uitvogelen hoe ik voor hem een jasje kan maken wat dicht is aan de borst/buikzijde en op de rug sluit.... merk dat hij bij een hoop jasjes toch nog vaak natte oksels / koude buik krijgt. dank voor je artikel en uitgebreide uitleg erbij. veel succes en geluk gewenst in dit Jaar van de Hond =D

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je voor je berichtje, Eshter.. En je hebt gelijk: jij bepaalt wat goed is voor jouw hond.. en niet een voorbijganger op straat natuurlijk... Ja: er zijn wel patroontjes online te vinden van jasjes (en badjasjes).. daar kan je met een beetje handigheid vast een passend patroontje voor jouw hondje.. (en misschien even een proefje maken van een oud lapje stof.. dat zou ik doen)... En dan voor je wensen: ook voor jullie veel geluk in 2018 (het Jaar van de Hond inderdaad :-) )

Marjolanda
Door

Marjolanda

op 08 Jan 2018

Wat een leerzaam artikel! Zelf heb ik 2 Australian Labradoodles, een medium en mini maat en sinds kort ook in het gelukkige bezit van een regenjasje. Wat zalig zeg, scheelt zo veel werk want een doodle op laten drogen is geen feestje want ze klitten enorm!

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Yes!! helemaal mijn ervaring hoor... (behalve die klitten: daar heeft een Aussie of oudduitse herder minder last van).. Ik vind zo'n regenjas ook vaak een zegen.. Dank je voor je berichtje :-)

Peter
Door

Peter

op 08 Jan 2018

In het artikel heeft men het over warmteverlies, dit is niet juist. Wat je om de foto’s ziet is de warmte uitstraling. Ik vind kleding voor een hond een marteling voor het dier. Er zijn maar weinig honden die je hier dankbaar voor zijn. Door de jaren heen heb ik heel veel honden gehad. Als goed baasje ken je je eigen hond. Het ras zegt weinig. Mijn laatst hond was een Greyhound en deze kon zelfs klappertanden van de kou en hij was mij dan ook zeer dankbaar als ik hem een oude trui aantrok als we gingen wandelen met vriestemperaturen. Maar mijn 4e bouvier had het ook altijd koud dus hij vond het ook heerlijk als hij een jas aankreeg. Als ik dat bij mijn andere bouviers had gedaan dan was gewoon pesten geweest. Dus mensen kijk gewoon naar je hond want iedere hond is anders net zoals ieder mens.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Dank je, Peter, en wat je schrijft is helemaal in lijn met het artikel: de ene hond is de andere niet, ook al zijn ze van eenzelfde ras (en de ene situatie is ook de andere niet)... Maar, je moet me even helpen: wat is volgens jou het verschil tussen 'warmteverlies' en 'warmte-uitstraling' ? Ik bedoel: ik snap de verschillende woorden.. en het ene vloeit voort uit het andere.... maar het effect is toch hetzelfde ? Of ben ik nu een boon? ;-)

Wilma
Door

Wilma

op 08 Jan 2018

Fijn om te lezen dat we ons toch niet steeds hoeven te verantwoorden met onze 2 yorken. ..bij extreme kou zoals laatst met de sneeuw jas aan en ook als het heel erg regend. Verder geen jas maar wel in beweging blijven...ps het zijn geen flat hondjes ? maar heerlijke rauwdouwers in het bos en de polder.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Jan 2018

Ah.. lekker ravotten in bos en polder.. heerlijk.. Maar ook herkenbaar dat je deze honden met fikse kou (vooral vlak boven de grond) een jasje aan doet hoor... en juist die 10cm temperatuurwaarde is voor kleinere honden belangrijk om te weten: het is er kouder op koude dagen (daarom is er dan ook eerder vorst aan de grond), maar als de zon schijnt is het bij de grond weer warmer .. door de weerkaatsing van de zon... :-) In ieder geval dank voor je reactie, Wilma.. en veel plezier met je stoere yorken!

Herma Verspuij
Door

Herma Verspuij

op 09 Jan 2018

Ik heb ook hondjes met een ondervacht maar die moet je er dus weer uitkamen omdat de vac snders gaat vervilten. Nu zijn ze erg actief en gaan ze ook vaak het water in (poedelen) maar ik heb nog nooit na het kammen gemerkt dat ze er last van hebben. Het zijn Nederlandse Schapendoezen. Is daar iets meer over bekend?

Mandy
Door

Mandy

op 09 Jan 2018

Dank voor je berichtje, Herma.. en... ik kan zelf niet specifiek iets toevoegen over de schapendoezen.. maar misschien dat andere lezers hun ervaring kunnen delen (?) In het algemeen is het per hond heel erg verschillend, en vaak zie je wel of een hond het koud heeft (rillen, maar ook subtieler gedrag als een beetje inelkaar gedoken staan..). Sommige honden laten weer niets zien (lastig hé).. en ikzelf heb dan de neiging om eens te voelen (onderbuik, liezen.. oorschelpen etc..) en dat geeft mij dan wel iets meer idee over koude... Maar: het is dus niet gezegd dat alle honden zonder ondervacht het te koud zouden hebben hoor... dat verschilt enorm per rastype, per individu en per situatie.. dus best een kans dat jouw honden het helemaal prima vinden zo :-)

Frieda
Door

Frieda

op 10 Jan 2018

Ik vond het onzin Mijn honden hadden het nooit koud Nu merk ik aan mijn oudjes van 10,11,13 dat ze liepen te rillen in de kou Heb voor deze 3 een jasje aangeschaft Ze vinden het heerlijk de oudste voelt zich nu veel fijnder is daardoor ook actiefer De jongeren bewegen ook veel meer en door hun ruwhaar merk ik niet dat ze het koud hebben Ik kijk altijd naar mijn honden wat ze aangeven

Mandy
Door

Mandy

op 15 Jan 2018

Ja, ik denk dat veel mensen jouw gedachtengang hebben gevolgd (eerst onzin... later toch overstag/ mits het nodig is voor de hond).. enne: het gaat zeker om wat de honden laten zien. Hoewel dat soms moeilijk af te lezen is. Fijn dat je oudjes het zo lekker hebben mét een jasje in de kou.. :-) En: dank voor je berichtje!

Yvonne Vermeulen
Door

Yvonne Vermeulen

op 10 Jan 2018

Interessant artikel, heel inzichtelijk. Nu heb ik toch een vraag. Dit artikel en de foto's zijn gebaseerd op honden die een wandeling maken. Waar ik dan toch van uit ga, is dat de honden zich makkelijker warm houden als ze in beweging zijn. Ik heb een Border terrier van 10 maanden oud, die niet zo moeilijk is met alle weersomstandigheden. Maar hij gaat bij mij wel altijd mee op de fiets, in een open mand achterop. Zijn vacht is wel redelijk lang, maar ik weet niet hoe dicht zijn vacht is. In die mand is hij niet in beweging. Is een dekje dan wel of niet aan te bevelen?

Mandy
Door

Mandy

op 15 Jan 2018

Hai Yvonne, dank voor je berichtje. En ja: de honden houden zich zeker makkelijker warm als ze bewegen. Stilzitten is lastiger. Wat ik me bij jouw verhaal afvraag is: Merk je dat je hond het koud krijgt? Voel bijvoorbeeld eens zijn blote onderbuikje of in zijn liezen als je hebt gefietst (dat zijn redelijke indicaties). Gaat je hond helemaal ingekruld liggen? Of juist niet? Bij twijfel zou ik eerder een dekentje in de mand leggen.. als je merkt dat je hond zich daar in wil draaien (niet perse helemaal eronder hoor), dan kan je altijd nog voor een jasje kiezen... Sommige hondeneigenaren (zoals je ook hier leest) proberen het gewoon met een jasje.. en zien dan of hun hond het prettig vindt... maar ik snap ook dat je niet perse een jas wilt kopen waar je misschien niets aan hebt, natuurlijk... vandaar dat ik eerst aan het dekentje denk...

Elsemiek
Door

Elsemiek

op 11 Jan 2018

Wat een goed artikel!! Maar nu het probleem... mijn jackie heeft het in de winter echt wel koud als ze mee gaat naar de paarden. (Logisch ook) Nu heb ik al wel een paar keer een jasje in de winkel gepast bij haar, maar dan weigert ze gewoon echt om te lopen.. Dus ja wat doe je dan.. ? wil best geld uitgeven, maar als ze het gewoonweg vertikt om ermee te lopen vind ik wel zonde geld

Mandy
Door

Mandy

op 15 Jan 2018

Hai Elsemiek, dank je voor je berichtje... enne: herkenbaar hoor. Er zijn best veel honden die even in de 'weerstand schieten' als ze een jasje of dekje aan krijgen. Eigenlijk zou ik het liever omdraaien: de meeste honden vinden een eerste keer een jasje aankrijgen heel raar/vervelend of misschien wel eng. Eigenlijk heb je mazzel als je hond het hoppakee gewoon prima vindt. Wat ik zou doen (in de meeste gevallen trouwens): eerst aanwennen dat je hond iets aankrijgt... Als je geen nodeloze investering wilt doen (snap ik!) kan je misschien van een oude handdoek of stukje stof even freubelen, zodat je een dekje hebt/ liefst met 'gat' erin voor over de kop.. want dat vinden de meesten spannend.... en dan simpel thuis oefenen: (eventueel met clicker.. anders gewoon met 'Goed zo!'). En dan kleine stapjes: Aan de 'jas' ruiken = goed zo! + voertje.. (10x herhalen)..dan je hand met voertje door het gat en steeds kleine stukjes belonen... en verleiden om zijn koppie door het gat te steken.. (wel regelmatig weer terug laten gaan... zodat hij zelf kan ervaren dat hij niet 'gevangen' zit in dit rare gat..) En zo opbouwen totdat het kop door het gat + dekje op de rug prima wordt verdragen.. of zelfs leuk wordt... veel honden vinden het dan zo belonend dat ze het rare jasje prima vinden... en dan kan je dus prima in de winkel gaan passen + een goede aanschaf doen :-) Kan je hier iets mee?

Karin Sprokkereef - Groot
Door

Karin Sprokkereef - Groot

op 13 Jan 2018

Heel herkenbaar! Onze honden, soort Jack Russel, maar dan black and tan, hebben in de kou graag een zelfgebreide trui van Sokkenwol aan. Voor belangstellende heb ik wel een basispatroontje.

Mandy
Door

Mandy

op 15 Jan 2018

Dank voor je berichtje, Karin... enne: wat leuk dat je dit aanbiedt. Met een breiwinkel kan ik me voorstellen dat je ook creatief voor je eigen hond bent. Even praktisch: is je basispatroon gemakkelijk aan te passen voor verschillende groottes? Want ik vind dit wel een superleuk idee voor honden die het sneller koud hebben ;-)

Lieke Timmers
Door

Lieke Timmers

op 16 Jan 2018

Interessant artikel! Ik heb zelf altijd schotse herdershonden gehad en dan nog van het 'ontplofte wolbaal'-type :-) . Maar bij mijn oude collies merkte ik dat ze erg veel last van hun artrose hadden als ze natgeregend waren en dan nog uren nat waren (ondanks flink afdrogen bij thuiskomst). Dan trok die kilte echt wel in hun botten. Met het aandoen van een regenjas (niet gevoerd) deed ik hun een enorm plezier. En uiteindelijk mijzelf ook, want het scheelde in de winter enorm veel modder en watertroep in huis :-)

Mandy
Door

Mandy

op 19 Jan 2018

haha.. ik zie de ontplofte wolbaal voor me... enne: ja herkenbaar: ongevoerde regenjas helpt dan enorm.. Dank je voor je berichtje :)

Mandy
Door

Mandy

op 21 Feb 2018

Ik heb 2 Chihuahuas 1 l Volle lang haar naar huid probleem zwart) en 1 semi lang haar maar dun (rood). Nu heeft de zwarte het snel koud en de rode het snel warm. Maar nu met deze kou krijgen ze mooi wel een draken pakje aan. Sloffen werkt niet die trekken ze meteen uit. Dus niet al te lang buiten. (Kan ik zelf ook aangezien ik een allergie heb voor de kou, ja dat is daadwerkelijk een ziekte)

Frank
Door

Frank

op 21 Feb 2018

Wat is koude? 10°, 5°, 0°, -5°?

Mandy
Door

Mandy

op 21 Feb 2018

Hallo Frank, goede vraag: allereerst is het vooral de gevoelstemperatuur die belangrijk is (met wind kan de kou veel indringender zijn dan zonder wind bijvoorbeeld). Daarnaast is het onder de 15 graden al kouder dan 'normaal' dus 15 graden en lager: dan is het al opletten op je hond (grote hond/ kleine hond, oud/jong, vachttype, wel/geen beweging etc..) Dus eigenlijk een beetje zoals bij ons (mensen): de ene verkleumd al bij 10 graden, en de ander kan met 2 graden nog rustig in een t-shirtje over straat (even als extreem) ;-) Wat is jouw ervaring hier mee?

Trudy van Gompel
Door

Trudy van Gompel

op 06 Mar 2018

Fijn om te lezen! mijn Chihuahua van 10 jaar heeft niet graag een jasje aan. Hij loopt al terug als ik mijn sneeuwlaarzen aandoe! toch krijgt hij met deze extreme kou een 'jasje' aan dat ik gemaakt heb van een wollen trui: de mouwen op zijn lengte afgeknipt, de boord van de mouwen rond zijn nek en borst en de onderkant open. onder zijn buikje de boord van de andere mouw aan één kant vastgemaakt en de andere kant is met klittenband op maat vast te maken. even passen, want hij moet nog wel 'schoon' kunnen plassen. Van een fluor veiligheidsvestje heb ik zo een regenjasje gemaakt, heel goed zichtbaar bij donker regenweer.

Anneke Oosterink
Door

Anneke Oosterink

op 06 Sep 2018

Onze Whippet Zoef heeft naast een dunne vacht en huid eigenlijk helemaal geen beharing op zijn buik, en met wandelen merkten we echt dat hij het niet naar zijn zin had. Ik heb dus een dekje voor hem gemaakt met een buikflap die met drukknoopjes vastzit. De eerste keer met jasje vond hij het een beetje raar, en liet het verder gebeuren, maar sindsdien hoef ik in de winter zijn jasje alleen maar op te houden hij kruipt er zelf in als hij het koud heeft. Zeker toen we de puppytraining deden was dat wel nodig, maar ook met wandelen en rennen. Hij sprint wel even, en dan wordt hij warm, dan kan hij heel even zonder dekje, maar daarna moet hij vaak uitrusten en krijgt hij het in de winter erg koud. Soms krijgen we (domme) opmerkingen, door mensen die maar niet begrijpen dat hun hond niet de maat bepaald voor andere honden. :P

Cindy
Door

Cindy

op 09 Sep 2018

Mijn hond heeft haast geen vetlaagje en een kortharige, enkele vacht. Ik merk aan haar precies wanneer ze het koud heeft. Als er zo'n nare oostenwind staat dan loopt ze met een krom ruggetje, staart tussen de benen en sjokt achter me aan, kiest dan ook het allerkortste rondje in het bos (het liefst doet ze alles in de struikjes bij de parkeerplaats en gaat dan weer in de auto). Heeft ze een fleecetrui aan, dan huppelt ze lekker vooruit, rolt in het gras (wat soms wit is van de rijp), doet lekker gek en geniet. Ze steekt ook zelf haar kop door het truitje en doet haar voorpootje er ook zelf door. Met het andere voorpootje moet ik wel even helpen ;)Ook 's nachts heeft ze het in de winter koud. Dan ligt ze in een inieminie rondje. Een dekentje heeft geen zin, want zodra ze opstaat om te draaien is het dekentje weg. Gaat ze rondjes lopen en dan vraagt ze echt om haar dekentje. Dus ook voor de nacht heeft ze een truitje.En ja, als ze dan een truitje aan krijgt, dan mag ie best een beetje hip zijn ;) Geen jurkjes, rokjes en ander getrut, gewoon een mooie, functionele trui.

Marjan
Door

Marjan

op 24 Nov 2018

Ik heb een labrador , die altijd het liefst buiten ligt , onder een afdak en uit de wind , maar soms vind ik het zelf te koud dat zij daat ligt - moet zij in de winter exta bescherming in de vorm van een jas, zij ligt wel in een lekkere mand met een dik kussen

Mandy
Door

Mandy

op 04 Dec 2018

Hai Marjan, Dank voor je berichtje... enne: het is moeilijk op afstand in te schatten of dit voor je hond te koud is.. Veel honden geven het zelf ook aan als ze het koud vinden, en als ze in een mand & kussen van de koude grond af ligt zou ik er zelf minder moeite mee hebben. Wat voor mij wel zou meespelen is de leeftijd van de hond, en of de hond soms wat stram is (vooral bij het opstaan/ opstarten van beweging): dat laatste kan betekenen dat je hond toch wat last heeft van de gewrichten, en dan is de koude niet ideaal natuurlijk. Of ze een jas kan gebruiken? Ik zou haar eens aftasten als ze een tijdje buiten heeft gelegen. Hoe warm is ze dan nog in haar oksels en liezen bijvoorbeeld.. (en ook op haar rug natuurlijk). Dit geeft je misschien wat idee over de noodzaak van een jas..

Inge
Door

Inge

op 12 Jan 2019

Mijn hond is een Cavapoo: kruising tussen een Poodle en een Kings Cavelier. Ze gaat 3 dagen per week naar dag opvang waar een hok is met open verbinding met buitenruimte. Geen verwarming in het hok. Ze is vaak buiten aan het ravotten, ook in de regen. Maak me zorgen over impact kou en regen. Het is een klein hondje met weinig vet op haar botten en vrij kort krullend haar. Is dit wel veilig? Heb net een fleece truitje besteld voor haar...

Bobby95.
Door

Bobby95.

op 24 Jan 2020

Wat is mis in het artikel is niet alleen bij lage temperatuur, maar ook bij vocht; een natte bodem en waterplassen of regen in combinatie met wind maakt het koud. Daar heb ik me wel eens op verkeken, nat tot op het vel was mijn hondje erg verkleumd terwijl de temperatuur nog wel meeviel.

Mandy
Door

Mandy

op 25 Jan 2020

Ja, helemaal waar! Vocht maakt dat het kouder voelt (we kennen zelf ook het gevoel als je uit het zwembad of uit de zee komt en de wind op je natte huid voelt..) Dit komt omdat de verdamping van het water op de huid (of bij de hond in de vacht) warmte onttrekt aan het lichaam. Fijn als het bloedheet is, maar extra koud op een gewone herfst- of voorjaarsdag...

Tiena Pieksma
Door

Tiena Pieksma

op 21 Nov 2020

Wat een fijn verhelderend artikel. Wij hebben een hond uit Afrika, Lijkt op de Basenji. Ik voelde deze herfst dat ze na een lange wandeling een koud buikje had (daar zit geen haar) toen ze al een kwartier binnen was en ze lag niet op de koude vloer. Sinds die tijd twijfelen we dus over het nut van een jasje. Ik dacht dat honden genoeg weerstand hadden zeker met de winters van tegenwoordig. Maar nu denk ik toch aan bescherming beneden de 5 graden. Maar wat is dan beter, een jasje of een trui en waar moet ik bij een trui opletten?

Angie
Door

Angie

op 19 Jan 2021

Een goed antwoord op de vraag wat de toegevoegde waarde van een jas bij honden is. Ik heb een pup van een klein ras en wil er geen tuttig hondje van maken waardoor ik aarzelde om een jasje voor hem te kopen. Nu heb ik de juiste informatie en een praktische checklist cadeau! Dankjewel Mandy 😃

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden