Spelende pups

Spelende pups zijn heerlijk om naar te kijken, maar tegelijkertijd is het niet altijd zo onschuldig als veel mensen denken.  Ik zal het je uitleggen. Je hebt vast deze kreet wel eens gehoord:

“Laat het ze samen maar uitzoeken!”

Hoe vaak heb je dat hondeneigenaren al horen zeggen tijdens het spelen? Laat jij het je hond ook zelf uitzoeken? Help je hem? Bescherm je hem?

Zoveel mensen, zoveel meningen maar wat is goed en wat kan je beter niet doen?

Het begint al in de puppytijd. Een puppycursus is leuk en gezellig want de honden kunnen ook lekker ravotten met elkaar. Dat is goed voor de socialisatie…. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Spelende pups nader bekeken:

Pups onderling kunnen soms heerlijk spelen en het is een genot om naar te kijken. Als ze aan elkaar gewaagd zijn en op dezelfde manier spelen, is het één groot feest.

Spelende puppy's

Echter: een groep pups bestaat over het algemeen niet uit allemaal dezelfde rassen. Ze verschillen soms enorm in grootte en temperament. Daar kunnen verschillende problemen uit ontstaan, namelijk:

  • Jouw pup is de kleinste en wordt continu onder de voet gelopen. Hierdoor kan angst voor andere honden ontstaan.
  • Je pup is de kleinste, wordt onder de voet gelopen maar laat zich niet kennen. Hij gromt en snauwt van zich af. Dit begint ook uit angst maar hij leert wel dat het werkt. De andere honden laten hem met rust en de angstige keffer of angstbijter is geboren…
  • Je pup is de grootste of stoerste in de groep. Hij walst overal overheen een krijgt de ene winnaarservaring na de andere. Dat zal hij buiten deze groep ook gaan laten zien. Hierdoor is hij minder sociaal met andere honden en loopt hij bijvoorbeeld kans op een flinke correctie van een volwassen hond.

In deze video zie je twee schattige puppy’s samen spelen.. het lijkt allemaal normaal puppy-spel. Maar bekijk het eens goed: wat denk je dat ieder van deze pup zal leren uit dit spel?

Precies!  Het lichtgekleurde pupje voelt zich de koning te rijk. Als deze pup vaker dit soort spelmomenten krijgt heb je kans dat het een bijdehant opdondertje wordt: de hond die op alle honden wil duiken en heeft geleerd dat hij iedereen ‘eronder’ wilt krijgen.

Het andere pupje (de iets donkere pup), wordt letterlijk platgewalst. Deze pup blijft wel doorgaan in het spel, maar moet behoorlijk incasseren. Uiteindelijk is het geen evenwichtig spel: deze pup blijft ‘klappen’ ontvangen en kan dus de conclusie trekken dat lichtgekleurde honden niet aardig zijn, of zelfs beter weggeblaft moeten worden. Voor je het weet heb je dus een hondje dat alle lichtgekleurde honden liever op afstand houdt door ze aan te blaffen of zelfs te gaan grommen.

Tips bij spelende pups:

  • Hou het liever bij twee pups die samen spelen in plaats van een groepje: je houdt beter overzicht en met een groepje is de kans groter dat meerdere honden het op 1 pup gemunt hebben (‘ganging up’ -effect).
  • Zoek pups uit die aan elkaar gewaagd zijn qua energie of grootte. Soms kan een Berner pup prima met een Chihuahua pup spelen als de Berner bijvoorbeeld heel rustig is. Daarentegen kan het fout gaan als twee Labrador pups samen spelen waarbij de één heel druk en lomp is terwijl de ander wat angstiger is.
  • Blijf het altijd in de gaten houden. Ga niet uitgebreid staan kletsen waarbij je je hondje uit het oog verliest.Laat ze in een veilige omgeving spelen waar ze niet weg kunnen rennen als ze schrikken of samen de hort op kunnen gaan.
  • Let op tekenen dat één van de honden het niet meer leuk vindt, bijvoorbeeld najagen, verstoppen, piepen of van zich af snauwen. Stop het spel dan direct en doe de honden aan de lijn.
  • Laat het spel niet te lang doorgaan. Pups zijn snel moe en zullen dan feller gaan worden in hun spel. Voorkom dit door na een minuut of tien de honden uit elkaar te halen. Zo stop je het terwijl het nog leuk is.
  • Als je pup het allemaal nog wat spannend vindt, is het verstandig eerst aan de lijn kennis te maken. Zo loop je niet het risico dat hij meteen besprongen wordt door een wat vrijere pup. Ga een stukje naast elkaar lopen. Je zal zien dat hij vanzelf wat nieuwsgieriger gaat worden.
  • Bij hele angstige pups is het verstandiger eerst te wennen aan sociale volwassen honden. Die zijn voorspelbaar en betrouwbaar. Hier leert je hondje veel meer van. Pups leren in principe niet zoveel van elkaar. Het is natuurlijk een feest om met elkaar te spelen maar de echte lessen krijgen ze van de volwassen honden!

In dit filmpje zie je een mooi voorbeeld van het sociale gedrag van een volwassen labrador die met een jonge pup speelt:

Hoe je omgaat met de combinatie tussen volwassen honden en pups vertel ik je in het volgende artikel

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
femke
Door

femke

op 06 Jul 2018

waar spelen ze graag mee?

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden