Als puppy spelen met volwassen honden
3 min. leestijd

Als puppy spelen met volwassen honden

Als een puppy kan spelen met volwassen honden leert de pup ontzettend veel. Mits het sociale honden zijn natuurlijk.

Een groot misverstand is dat een volwassen hond een pup nooit wat zal doen. Dit is helaas absoluut niet waar. Niet iedere hond houdt van een jonge, speelse pup en er kan wel degelijk een flinke correctie plaatsvinden waar een trauma of letsel het resultaat van is.

Kies dus zorgvuldig welke honden je betrekt in de socialisatie van jouw puppy.

Laat je puppy spelen met volwassen honden uit je familie

Het is fijn als je een betrouwbare hond in de familie of vriendenkring hebt die je hiervoor kan “gebruiken”. Je kan er dan rustig de tijd voor nemen, in tegenstelling tot de haastige ontmoetingen op straat. Misschien heb je zelf al een volwassen hond en neemt deze een deel van de opvoeding voor zijn rekening.

In dit filmpje zie je een 8 jaar oude golden retriever met een 10 weken oude pup spelen. Deze oudere hond is enorm sociaal en vriendelijk naar de pup: het spel is vrolijk en beweeglijk, maar heel gecontroleerd.

Het is mooi om te zien hoe de opvoeding door een andere hond verloopt. Per week worden de regels aangescherpt. Wat de volwassen hond in de eerste week nog prima vindt, is na een paar weken reden voor een correctie. Hij laat zich eerst nog als klimrek gebruiken voor de kleine en vindt het prima als hij eens in zijn oren wordt gebeten. Na een paar weken geeft hij een flinke snauw om te laten weten dat hij zich nu wat beter moet gaan gedragen. Een beetje respect!

Na deze correctie zal hij weer uitnodigend gaan liggen om te laten zien dat het weer goed is maar dat hij zich wel een beetje in moet houden.

In het spel kom je dit ook tegen. Een pup moet nog leren wat wel en niet kan, én bij wie dat mag. Een oudere hond zal wat minder coulant zijn dan een jonge hond. Ook dat zijn leermomenten voor je pup.

Dit is een illustratief filmpje van een 13 weken jonge pup met twee volwassen honden. Er is geen spelsituatie, hoewel: de pup wil graag spelen en blijft doordrammen. Totdat de oudere hond waarschuwt (gromt) en hem corrigeert (uitvalt). Er gebeurt verder niets: de honden zijn heel sociaal, maar de pup leert nu wel dat hij met zijn gedram te ver is gegaan. Kijk zelf (filmpje speelt vanaf 1.30 waar deze waarschuwingen gebeuren).

Jouw rol als baasje

Gooi je pup niet in het diepe door hem aan zijn lot over te laten. Dat is zowel voor de pup als voor de andere hond niet fijn. Blijf erbij en hou het spelen goed in de gaten, zodat het niet kan escaleren.

Als de volwassen hond snauwt en je pup stopt niet met spelen of klieren, haal je pup dan weg.  Het is niet de bedoeling dat je jouw pup troost omdat hij op zijn kop heeft gehad maar dat je hem laat weten dit hij moet stoppen. Hiermee help je dus in feite niet je pup maar de volwassen hond. Hij heeft laten weten dat er een grens bereikt is dus daar moet de kleine pup naar luisteren. Word ook niet boos op je puppy, maar je straft hem eigenlijk door hem even uit het spel te halen. Je kan hem aan de lijn doen om hem bij je te houden en te voorkomen dat hij steeds weer begint uit te dagen. Als je pup weer rustig is, mag hij het opnieuw proberen bij de oudere hond (mits die er nog lol in heeft om de pup om zich heen te hebben natuurlijk).

als puppy spelen met een volwassen hond

Bij pups onderling is er geen “oudere en wijzere” hond in het spel. Hierdoor kan het sneller uit de hand lopen en leren ze niet zoveel over omgangsvormen. Ze gaan er allebei vol overgave in. Het is heerlijk om ze met andere pups te laten spelen maar zorg wel voor een goede balans tussen een onbezonnen stoeipartij en gecontroleerd spel, in dit artikel lees je meer over spelende pups

Vraag bij vreemde honden altijd of ze van pups houden. Doe dit voordat ze naar elkaar toe schieten aan de lijn. Jouw onbezonnen pupje kan namelijk zomaar agressie uitlokken, en er zijn genoeg honden die dan grof uitvallen of zelfs bijten als zo’n brutaal puppekind zo om hen afschiet.

Pak een pup eventueel even op als er volwassen honden op hem afgestormd komen. Zodra er rust is en je weet dat de honden betrouwbaar zijn, kan je hem rustig op de grond zetten en ze gecontroleerd laten kennismaken.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Yvette
Door

Yvette

op 02 Jul 2019

Mijn schnautzertje is nu 14 jaar en mijn dochter heeft een 8mnd oude hond, elke keer als ze elkaar zien, wil haar hond stoeien, en het is een behoorlijk grote hond al met stevige poten,maar mijn hondje wordt dan nerveus en heeft 1x een snauw gegeven. Wat moet ik volgende keer doen????

Mandy
Door

Mandy

op 04 Jul 2019

ach gossie... ja, goede vraag. Dank voor het stellen van je vraag hierzo. Allereerst: logisch dat je schnauzer snauwt, en ik zou dit niet afstraffen (je hoeft ook geen applaus te geven, maar toon begrip dat ie dit doet). De jonge hond moet leren dat hij niet zomaar op kleinere honden mag stuiteren, en het lijkt erop dat ie dat nog niet helemaal doorheeft (dat gebeurt bij veel honden: die herkennen hun eigen kracht en grootte nog niet). Wat je het beste doet: regel het meer rond de ontmoeting: wil je schnauzer wel spelen? Als je denkt van niet: voorkom je spel of stoei-spelletjes. (het kan goed zijn dat jouw hondje pijn of pijntjes heeft en dan is stoeien helemaal niet leuk natuurlijk). Zorg ervoor dat je schnauzer altijd weg kan komen van de grote hond: dus een eigen plekje heeft waar de grote hond niet kan of mag komen (op een stoel/ bank, in een openstaande bench, in een andere kamer.. etc..). En leer de grote hond rustiger gedrag: lijn hem aan en ga samen naar de kleine hond (is ook een goede oefening met andere kleinere honden!) leer de grote hond dat duwen, poten erop leggen of ander lomp gedrag niet gewenst is: maar hij kan gaan liggen en mag voorzichtig spelen (vaak 'happen' grote honden dan zachtjes waarbij ze de bek half open laten, of duwen ze zachtjes met hun neus: meer spel zit er niet in bij een kleinere hond). Door 'm aan te lijnen kan je ingrijpen als hij te wild doet: neem simpelweg afstand van de kleinere hond terwijl je zegt dat dit niet de bedoeling is. Doe dit ook als de grote hond te opgewonden van het spel raakt..als hij rustig wordt mag hij weer toe naderen (maar: altijd alleen als de kleine hond dit ook wil!!) En soms is het dus niet mogelijk om te spelen: dat zou dus goed het geval kunnen zijn bij jou thuis met deze honden: dat moet de grote puber-pup dus ook leren :-) Ik hoop dat je hier iets verder mee kunt. Succes!

gwendelyn
Door

gwendelyn

op 12 Mar 2023

is het erg als een volwassen hond mijn puppy wilt paren? ik heb de hond wel weggehaald ik wil niet dat dit weer gebeurt maakt me heel boos

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 12 Mar 2023

Hi Gwendelyn, Goed dat je de vraag hier stelt. Als een volwassen hond op je puppy wilt 'klimmen' om te 'rijden' is dat vaak niet bedoeld als 'sexueel gedrag'. In veel gevallen is het een teken van stress (of onrust/ onzekerheid). De volwassen hond weet niet zo goed raad met de situatie en gaat dan dit 'rij-gedrag' vertonen. Waarom? Geen idee, dan zou ik meer moeten weten over de exacte situatie. Dat is voor nu niet nodig: Je haalt het beste de volwassen hond weg van je pup, maar: wordt niet boos op de hond. Wees kordaat (ik zeg wel eens: doe alsof je een politie-agent bent: streng, kordaat, maar niet boos). En zorg dat de volwassen hond niet de kans krijgt om dit steeds te doen bij de pup. Mocht dit 'rij-gedrag' t.o.v. je pup vaker gebeuren (door andere honden), dan is het goed om even een gedragsdeskundige of ervaren trainer mee te laten kijken.... (hetzelfde geldt voor de volwassen hond, als hij dat gedrag vaker/bij andere honden laat zien)..

Torfs
Door

Torfs

op 06 Jan 2022

Mijn bordervan 5 jaar negeert mijn pup van 8 weken 5 jarige wil niet meer binnenkomen en wilt altijd met me mee als ik ga werken voor de komst van de pup bleef hij rustig thuis

Jessica Schouten
Door

Jessica Schouten

op 13 Mar 2023

Ik heb een Beagle van 5 jaar teef Sara, zij heeft een rugzakje en is rustig okal heb ik haar vanaf pup’s af aan, Beagle reu Timo is 1 jaar, in huis zitten ze gescheiden en laat ze apart uit omdat Sara wat angstig werd van drukke aanwezige gedrag van Timo

Wintein Nadine
Door

Wintein Nadine

op 26 Jun 2023

Mijn cavalier reu van 8 maand rijdt op labradoodle van 18 maand de hond vind het niet erg maar baasje wel wat met dit gedrag corrigeren of toelaten ?

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden