Een puppy in huis is leuk, maar soms ook moeilijk: want wat als je pup sloopt en je mooie spulletjes gaan eraan? Dit komt vaak voor bij puppy’s, het staat zelfs in de top drie van lastige puppy-dingetjes:
- Bijten
- Zindelijkheid
- Slopen
Het bijten en zindelijk maken heb ik al eerder beschreven dus dit keer is het slopen aan de beurt.
De ene pup knabbelt eens aan een hoek van de tafel, maar geeft het al snel op terwijl de ander een klein slopend monstertje op pootjes is. Hij zet overal zijn tandjes in en maakt er een levenswerk van om alles in huis te perforeren met die messcherpe puppytandjes. Daar worden wij niet blij van!
Een pup ontdekt de wereld met zijn bekkie dus het is niet gek dat alles wat nieuw is bekeken, onderzocht en uitgebreid geproefd moet worden. Behalve vervelend kan het ook nog eens erg gevaarlijk zijn. Niet alles is immers geschikt om op te eten. Het kan giftig zijn of er kan iets in zijn darmen vast komen te zitten. Om al deze ellende te voorkomen, geef ik je hierbij wat tips om door deze periode heen te komen. Ja, echt. Het is een periode!
Bijten voorkomen of: management
Zorg dat je de situaties voorkomt door vooraf maatregelen te treffen. Het is niet eerlijk tegenover je pup om te verwachten dat hij begrijpt waar hij wel en niet aan mag komen.
Hij moet alles nog leren en het helpt niet om de situaties nog moeilijker te maken dan ze al zijn. Haal die rieten mand die altijd op de grond staat tijdelijk weg, zet de planten wat hoger en rol het dure tapijt voor een paar maanden op.
Dit voorkomt een hoop frustratie, kosten en ruzie.
Bied je bijtende pup alternatieven aan
Pups houden van spelen en kauwen. Zorg dat je voldoende speelgoed hebt waar hij graag mee speelt. Iedere hond heeft een voorkeur. De één houdt van balletjes, de ander van knuffels. Zoek dat eerst goed uit. Als je weet wat hij leuk vindt, kan je ook zorgen voor voldoende alternatieven. Je houdt de speeltjes interessant door om de paar dagen te wisselen.
Voor de kauwbehoefte sla je kluifjes in. Een gezond, natuurlijk kluifje is bijvoorbeeld runderkophuid. Ze vinden het heerlijk en het is hard genoeg dat ze er behoorlijk wat uren zoet mee kunnen zijn.
Je pup sloopt? Zorg voor afleiding
Als je pup in huis komt, heeft hij nog geen idee wat wel of niet bedoeld is om mee te spelen of op te kauwen. Dat moet jij hem nog leren.
Je doet dit door het alternatief aan de bieden en hem daar dus mee af te leiden.
Als hij op je stoelpoot wil kauwen, geef je hem zijn kluifje. Je beloont hem met je stem als hij voor de kluif kiest. Ook als hij zelf zijn kluif gaat pakken, laat je hem even weten hoe goed dat is.
Voorkom slopen door je pup als je er niet bij bent
Als je weg gaat, kan je je hondje niet in de gaten houden en niet afleiden.
Voor die momenten zal je dus een oplossing moeten hebben zodat je het slopen kan voorkomen. De meest bekende manier is het gebruik van de bench. Hij kan daar veilig in verblijven zonder dat hij schade aan je interieur of aan zichzelf kan aanbrengen.
Als je iets meer ruimte wilt geven, is een puppyren een goed alternatief. Soms heb je een ruimte in huis die goed puppyproof te maken is, zoals de hal of de bijkeuken. Dat is uiteraard ook ideaal.