Wanneer en waar train ik met mijn puppy?

Wanneer en waar train ik met mijn puppy?

Veel puppy-baasjes vragen het zich af: wanneer en waar train ik het beste met mijn jonge pup?


Het trainen en opvoeden van je puppy is in ieder geval een dagelijkse activiteit. Je wilt immer je puppy alles leren wat hem tot een fijn gezinslid maakt. De meeste oefeningen die je doet, kan je maar kort achter elkaar doen.


Een pup heeft namelijk nog niet het concentratievermogen van een volwassen hond.



Korte training

Daarom is het erg belangrijk om vooral veel thuis te oefenen. Doe de oefeningen nooit langer dan 5 minuten maar herhaal ze wel regelmatig gedurende de dag. Eigenlijk is 1 of minuten bij een jonge pup al best lang. Train dus liever korte momentjes dan meteen een hele serie oefeningen achter elkaar.


Als je de oefeningen thuis doet, zorg dan wel voor een rustige omgeving. Met te veel afleiding zal de drang om andere dingen te onderzoeken groter worden dan de aandacht voor jou.


waar trainen puppy: meer afleiding buiten

Een handige tip: maak van het trainen vaste momenten op de dag: bijvoorbeeld als je moet wachten tot de rijst is gekookt, of als je een reclameblok hebt tijdens het kijken van je favoriete dagelijkse TV-programma. Zo zijn er altijd korte pauzes waarin je prima even met je pup kan trainen. Zet alvast strategisch een klein bakje beloningskoekjes in de buurt (en een extra clicker, voor als je met de clicker werkt) en je zal merken dat je veel praktischer traint en dagelijks meer trainingsminuten kan maken.

Maak de training in kleine stapjes moeilijker:

Als je puppy de oefening beheerst, kan je in een drukkere omgeving gaan oefenen. Zo kan je de moeilijkheid dus opbouwen. Doe dit niet te snel! Geef hem de tijd om te leren wat je van hem wilt en bouw de afleiding heel langzaam op. Ga dus niet vanuit de woonkamer meteen naar het winkelcentrum maar eerst naar de achtertuin, voortuin, een rustige straat, etc. Neem de tijd om het rustig aan te leren. Hoe beter je opbouw, hoe stabieler de oefening wordt.


Bedenk ook dat je in een andere omgeving de oefening eerst even heel simpel moet maken, alsof je opnieuw met deze oefening begint.  Voor ons is het logisch dat je ergens anders hetzelfde vraagt van je hond, maar voor je puppy hoorde deze oefening misschien bij de ruimte en kan je pup denken: 'Hoezo moet ik hier in de tuin gaan liggen? Liggen was toch alleen op de keukenvloer?'  Bij deze puppy-logica is iets meer uitleg van onze kant nodig, logisch toch ?!



Moeilijker door variatie:

Ook kan je de oefening moeilijker maken door:
  • Een langere uitvoering te oefenen. Bijvoorbeeld: zit wordt dan:  zit, en blijf 10 seconden zitten (dan 20 seconden, 30 seconden etc.)
  • Een betere of snellere uitvoering te oefenen. Bijvoorbeeld liggen, je wil graag dat je hond sneller gaat liggen en beloont dus alleen nog de snellere uitvoering (mits je hond dit fysiek kan, natuurlijk).  Of bij 'Pootje geven' wil je alleen nog het pootje netjes in jouw handpalm en niet meer een slordige 'zwaai' in de lucht die jij moet 'vangen' met je hand.
  • Alleen op gesproken commando: vaak leren we een handgebaar + woordje aan. Veel honden letten meer op het handgebaar (of lichaamstaal): oefen nu ook dat je hond enkel het woordje snapt (begin met handgebaar... woordje...   en dan wacht je steeds langer tot je het woord gebruikt, totdat je het niet meer hoeft te zeggen en je pup snapt wat je van hem vraagt).
  • Nog moeilijker als je zelf op een andere manier het commando geeft: ga zelf staan, of zitten of liggen als je het commando geeft.. of sta met 1 been opgetrokken of met je rug naar je hond.. Kortom: vraag vanuit een andere (gekke) positie een normale oefening en kijk of je pup dit gaat snappen: dit is namelijk de ultieme test of je puppy een commando beheerst.

Vergroot de kans op succes:

Het is daarnaast erg belangrijk dat je puppy zin heeft om te oefenen. Hiervoor moet hij uitgeslapen zijn en geen honger hebben. Meteen na het eten is ook geen goed moment omdat hij dan vaak moe is en toe is aan een slaapje.


Tussen 2 maaltijden is dus de beste tijd om te trainen. Hij heeft wel trek in iets lekkers, geen enorme honger en is lekker uitgeslapen. Met een gemotiveerde pup vergroot je kans op succes bij het oefenen: de training wordt leuker voor je puppy, en voor jezelf :)


Laat je even weten hoe het bij jouw puppy gaat ?  :-)
S.A.Berkhout
Door

S.A.Berkhout

op 28 Feb 2020

Ik vind het juist handiger, om buiten tijdens wandelen korte momentjes te gaan oefenen. Thuis is rust en buiten, daar ga je aan de slag. Als je met de afleiding van buiten aan de slag gaat, zal je merken, dat het leren uiteindelijk makkelijker gaat, ze raken er nl aan gewend om met omgeving prikkels zich toch te kunnen concentreren. Het lijkt tegenstrijdig, maar het werkt wel.

Reactie plaatsen