Hoe kan ik mijn puppy zindelijk maken?

Hoe kan ik mijn puppy zindelijk maken?

Mijn puppy zindelijk maken: ik vond het zelf denk ik wel het spannendste gedeelte van de puppy-tijd.


De hele dag achter die kleine aan lopen om te kijken of hij niet net achter die tafel gaat zitten plassen (poepen ruik je dan in ieder geval nog wel) zodat je er later met je sokken in kan gaan staan.


De stress omdat je hem wel wilt gaan socialiseren maar hem nergens mee naar toe durft te nemen omdat hij nog zo lek is als een mandje.


Elke puppy-eigenaar loopt er tegenaan en naast het bijten is het vaak het eerste onderwerp wat aangesneden wordt bij nieuwe puppybaasjes.
“Ik heb hem al een week en hij is nog steeds niet zindelijk!”


“Eh…. Dat gaat voorlopig waarschijnlijk ook nog niet gebeuren mevrouw.”Een pup heeft de tijd nodig om te gaan snappen dat wij alle uitwerpselen graag buiten willen hebben. Voor hem hoeft dat niet zo nodig hoor!Je puppy zindelijk maken is trainen:

De eerste dagen of weken is het daarom belangrijk om ieder uur met hem naar buiten te gaan. Zo ben je de meeste plasjes voor. Ook na het eten, spelen en slapen zal de kleine meteen even buiten op het gras gezet moeten worden.


Pas als hij het goed redt om ieder uur te gaan en er praktisch geen ongelukjes meer gebeuren, ga je de tijd oprekken. Dan ga je bijvoorbeeld steeds na 1,5 uur naar buiten.


Er is geen standaard leeftijd waarop een pup zindelijk is. De ene pup is na een week al goed zindelijk (uitzondering!!) en de ander pas met een maand of vier. En sommige pups houden ongelukjes totdat ze bijna een jaar oud zijn.Kort uitlaat momentje

Het is niet de bedoeling dat je ieder uur een half uur buiten loopt. Dan blijft er wel erg weinig van de dag over.


Zoek een plekje zo dicht mogelijk bij huis wat zijn uitlaatplek wordt. Hier ga je steeds met hem naartoe en je blijft daar staan totdat hij wat gedaan heeft. Het beste is dat dit een relatief saai plekje is: een simpele groenstrook vlak bij je huis is het handigst.


Zo’n drie keer per dag plak je er ook nog een rondje wandelen aan vast maar dan vertrek je pas als je puppy op deze vaste plek wat heeft gedaan.


Op zo’n ronde door de wijk komt je pup namelijk heel veel interessante dingen tegen. Hij heeft veel afleiding en pas als hij thuis over de drempel stapt en zich ontspant, komt het plasje toch nog. Daar heb je dan een half uur voor buiten gelopen…


Na een rondje is het vaak ook verstandig om nog even op zijn vaste plaats terug te komen.


Hoe maak ik mijn puppy zindelijk: niet straffen bij een ongelukje

Ouderwetse opvattingen die zeker niet werken


“Je moet gewoon zijn neus er doorheen halen”Hier moet ik natuurlijk nog even mee afrekenen. Dit is het slechtste advies wat je kunt krijgen tijdens de zindelijkheidstraining.


Ik heb een keer een pup op cursus gekregen die maar niet zindelijk wilde worden. Hij plaste alleen niet in de woonkamer maar op zolder achter de wasmachine.


Na wat doorvragen bleek hij een aantal keren flink met zijn neus door zijn plasje gehaald te zijn.


De link die de pup legde was dat hij niet moest plassen waar de eigenaren bij waren want dat mocht blijkbaar niet. Dat ging zo ver dat hij ook buiten niet durfde te plassen als de baas ernaast stond. Daarom zocht hij thuis snel een veilige plaats waar niemand hem zag.


Hij leert hier niets van behalve dat hij zijn baasjes niet vertrouwt en nog steeds niet weet wat dan wel de bedoeling is.


Als hij iets in huis doet, negeer het dan. Ruim het op als hij even uit de buurt is. Zorg bijvoorbeeld dat iemand anders hem even afleidt. Het kan namelijk zijn dat hij met je doekje en dweil gaat spelen en dat hij heel langzaam gaat snappen dat het hem een gezellig speelmoment oplevert als hij geplast heeft.


Beloon hem buiten met veel enthousiasme en lekkere beloningen.


Ik weet dat het er raar uitziet als je een staande ovatie aan je pup geeft voor een plasje maar iedere hondeneigenaar die voorbij loopt, heeft als het goed is hetzelfde gedaan!  Ja toch?! En, misschien is het dus extra leuk als je jouw ervaring met dit applaus geven ook hieronder deelt: ik weet namelijk zeker dat je daar andere puppy-baasjes enorm mee helpt :-)

Reactie plaatsen