Mijn hond wil niet eten, wat nu?
7 min. leestijd

Mijn hond wil niet eten, wat nu?

Wat als je hond niet wil eten? Is dit reden voor ongerustheid?

Als je hond eens een dag niet eet, is dit niet meteen reden tot paniek. Maar als je hond andere klachten heeft, of langer dan 2 dagen niet of amper wilt eten is het zaak om je dierenarts te bellen.  Wacht er dan ook niet mee, maar bel direct of ga meteen langs. Het kan ernstig zijn, en dat wil je snel uitsluiten.

Klachten waar je alert op moet zijn:

  • Sloomheid, je hond is loom en wil niet veel. Altijd direct de dierenarts bellen;
  • Pijn: je hond heeft duidelijk pijn, loopt met een krom gebogen rug (vaak een teken van fikse buikpijn), of reageert als je voorzichtig op zijn buik duwt.  Altijd de dierenarts bellen: pijn vraagt om verzorging als dit mogelijk is.
  • Je hond moet overgeven of heeft diarree en dit houdt meer dan 2 dagen aan (waterdunne ontlasting).  Ook de dierenarts bellen.

Let op bij puppy’s (jonger dan 8 maanden) en kwetsbare of oudere honden: dan is 2 dagen dunne diarree te lang: het risico op uitdroging is groot.

Als je hond af en aan minder goed eet is het ook verstandig om je dierenarts te bellen, je hoeft er dan niet met spoed naartoe, maar dan wil je ook weten of er medische oorzaken zijn.

In de meeste situaties is een dag slecht eten niet zo ongewoon bij honden. Of soms kunnen andere oorzaken een rol spelen waardoor de eetlust verdwijnt.

Laten we enkele oorzaken bekijken:

Ziekte

Een hond eet vaak niet, of heel slecht als hij zich ziek voelt. Wat dat betreft zijn het soms net mensen. Bijvoorbeeld als een virus in het lichaam ‘dwars’ zit, de hond koorts krijgt of zich simpelweg niet lekker voelt. Dan willen ze soms niets of nauwelijks iets eten.

Zoals hierboven al geschreven: als je hond niet wil eten én bovendien waterdunne diarree heeft of moet overgeven gedurende meer dan 2 dagen (bij een pup of oude hond al na 1 dag): bel dan de dierenarts voor overleg en eventueel een afspraak.

Als je hond niet eet kan je proberen zijn eten wat aantrekkelijker te maken. Zoals je dat voor een ziek kind zou doen.  Denk bijvoorbeeld aan:

  • Maak het eten een beetje warm (in de magnetron) of giet er wat warm water over;
  • Maak een beetje (liefst zoutarme) bouillon en giet het over het voer.
  • Vooral bij brokjes (die zachter worden van het vocht) maakt dit het eten soms makkelijker.
  •  Geef in plaats van zijn brokjes wat gekookt kippenvlees, eventueel met wat gekookte rijst of gekookte zoete aardappel
  • Soms helpt het om je hond met de hand te voeren;

Laat bij twijfel altijd een dierenarts een check-up doen.  Als honden langere tijd niet willen eten, of slecht eten wil je medische oorzaken uitsluiten. Zo kan een hond last hebben van de tanden of de bek. Hoewel dit niet zo vaak voor komt kan hierdoor het eten wel moeilijker worden.

Medische oorzaken die kunnen leiden tot slecht eten zijn onder andere:

  • Vergiftiging;
  • Parasieten;
  • Virus/ Bacteriën
  • Problemen met organen (hart, lever, nieren, longen, alvleesklier)
  • Tumoren;
  • Verstopping (niet goed kunnen ontlasten, of echt een blokkade van de spijsvertering door een ongebruikelijk voorwerp)
  • Allergie
  • Neurologische aandoeningen
  • Recente vaccinatie

Medicijnen

Sommige medicijnen geven een reactie op de maag. Dus als je net een nieuw medicijn hebt gegeven, of je was kortgeleden bij de dierenarts die je hond iets heeft gegeven, dan kan het een bijwerking zijn van dit middel.

Sommige medicijnen kunnen je hond misselijk maken. Andere medicijnen kunnen maagpijn veroorzaken.  Rymadyl is bijvoorbeeld zo’n medicijn dat soms voor buikklachten zorgt.

Stress

Honden kunnen net zoals veel mensen hun eetlust zien verdwijnen als er stress in hun leven is. Stress kan veroorzaakt worden door herplaatsing (of verhuizing) of door andere ingrijpende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld het verdwijnen (of overlijden) van de eigenaar.

Ook kunnen hormonen een rol spelen (loopse teef of verliefde reu), en zelfs het weer kan invloed hebben. Sommige honden willen amper eten als het te warm of te koud is.

Daarnaast kunnen heel kleine veranderingen een grote rol spelen: de voerbak staat op een andere plek. Of de hond heeft een nieuwe voerbak die ‘eng’ is (van staal bijvoorbeeld) of er is geen rust bij de etensplaats vanwege logerende kinderen of een nieuwe kat in huis. In deze situaties is het goed om een gedragstherapeut te vragen.

Niet eten als je weg bent.

Dit is niet altijd een probleem: veel honden wachten met eten of zelfs met hun snack als het gezin weggaat, totdat je terug komt. Je ziet vaker dat de hond het voertje dat hij kreeg bij je vertrek nog niet aangeraakt heeft, en direct opeet als je weer thuis bent. Dit is soms simpelweg roedelgedrag.

Maar: als je merkt dat je hond veel problemen heeft met het alleen zijn, of je hond vindt het super-lastig als je weggaat. Kan er ook te veel stress zijn om überhaupt aan eten te denken als iedereen je hond heeft verlaten.  (Dat laatste is natuurlijk niet zo, maar het is wel hoe je hond het ervaart).  Als je hierover twijfelt is het handig om eens een camera te laten opnemen wat je hond doet als je weggaat: die beelden en geluiden kunnen je veel informatie geven. 

Als je hond niet alleen thuis kan zijn is het zaak om een gedragstherapeut in te schakelen. Het is voor een angstige hond enorm stressvol, en voor eigenaren ook een lastig probleem, maar met geduld en goede begeleiding valt er meestal wel iets te verbeteren of op te lossen.

Hoe laat is het etenstijd? 

Sommige honden eten niet graag vroeg in de ochtend, of willen liever veel later op de dag eten. Vooral als je hond merkt dat je als eigenaar de hondenmaaltijd aanpast en geeft op het moment dat je hond dat liever heeft, of lang laat staan als je hond het niet aanraakt, zullen sommige honden liever wachten tot ze echt trek hebben. Op zich is dit niet erg, het is wel onhandig. Ikzelf raad meestal aan om toch het etenstijd te bepalen (en pas eventueel de tijd aan, als dit voor je hond beter werkt), maar laat niet het voer voor lange tijd staan.

Het voer smaakt niet (meer)  

Soms kan ongemerkt het voer niet lekker genoeg meer zijn. Als je kant-en-klaar voer koopt (brokken, blikvoer of KVV) kan de fabrikant plots iets aan de samenstelling wijzigen. Je merkt het niet, maar misschien is het voor je hond niet meer te eten.
Ook komt dit voor bij grote voer-verpakkingen. Als je voor je dwergpoedel een 15-kilozak brokken koopt, en het duurt maanden voor die aangebroken zak op gaat, is de kans groot dat de laatste maaltijden ranzig zijn geworden of bedorven zijn.  Sommige honden eten letterlijk alles, maar gelukkig zijn er nog altijd honden die een bedorven maaltijd liever links laten liggen.

Wat als het voer de oorzaak is dat je hond niet eet?

Als het voer de oorzaak is van het probleem van niet (of nauwelijks) meer willen eten zijn er ook oplossingen.

Als je hond plotseling het voer niet meer lust, kan het voer (zoals ik eerder schreef)  bedorven zijn, of (bij een nieuwe verpakking) de samenstelling zijn veranderd.

Een verandering van voer is ook niet altijd een succes. Soms lust de hond zijn nieuwe voer niet, vooral de overgang van vers vlees of KVV naar brokken stuit soms op verzet bij de hond.

Ook kan een allergie of overgevoeligheid een rol spelen als de hond misselijk wordt of buikpijn krijgt van bepaald voer, zullen sommige honden ook simpelweg dat voer niet meer willen eten. Niet altijd is het voer de oorzaak van de buikpijn of misselijkheid, maar als de hond dit zo ervaart, krijg je plots een lastige eter.

Wat kan je doen, als het voer het probleem is:

Bij vermoedelijke verandering van samenstelling, het niet willen eten van bijvoorbeeld brokken na een week vlees gegeten te hebben of simpelweg het nieuwe voer niet willen eten:  Probeer een ander voer.  Het is dan beter om het nieuwe voer in stapjes te introduceren, zodat de gewenning meer geleidelijk gaat.

Bedorven voer?  Niet geven, check altijd de datum op de verpakking, en vertrouw ook op je eigen waarneming (ruikt het vreemd? Ziet het er anders uit?) Neem geen onnodige risico’s.

Vind je hond het voer maar ‘so-so’.. niet echt geweldig dus?  Kijk of je het een beetje kan op-pimpen met wat warm water, een beetje (zoutarme) bouillon of eens een rauw eitje over het voer. Ondertussen kan je overwegen om een ander, en misschien beter, voer te kiezen.

Is je hond verveeld bij de voerbak? Tja: onze honden krijgen vaak jarenlang iedere dag hetzelfde eten. Zelfs bij mijn lievelingskostje moet ik er niet aan denken om dit 365 dagen per jaar te moeten eten, jaar in, jaar uit.  Verandering kan het juist weer extra lekker maken. Dus kies ook eens wat anders. En dat niet alleen: het is beter om af en toe te variëren om te voorkomen dat de voeding wel heel eenzijdig wordt.   Bedenk maar: iedere dag groenten eten is voor ons gezond, maar als ik altijd en enkel doperwtjes eet, wordt dat na een tijd ook te eenzijdig, en krijg je waarschijnlijk tekorten.

Heb je het idee dat er een allergie kan zijn? Kijk dan hier voor een handige checklist om erachter te komen of je hond misschien allergisch is:  Klik hier >>

Tot slot:

Te weinig eten is niet fijn, maar veel gezonde, volwassen honden kunnen best een tegen een stootje. Van nature zijn honden gewend om soms heel grote porties te eten, en dan dagen te vasten.  Een gezonde (en volwassen) hond kan makkelijk zo’n 4 dagen zonder voer, en soms wel tot 7 dagen. Maar natuurlijk laat je dat liever niet zo lang gebeuren.

Bovendien hebben de meeste honden nog wel wat ‘spek op de ribben’: en kunnen ze wel wat in gewicht minderen.  Maar bedenk altijd wel 1 ding:

Je hond moet wel iedere dag voldoende drinken. 

Als je hond een  hele dag niets drinkt, of op een of andere manier vocht binnenkrijgt, is het absoluut noodzaak om de dierenarts te bellen. Dit kan namelijk snel tot uitdroging en ernstige gezondheidssituaties leiden.

Wil je hond niet graag drinken?  Lees dan dit artikel: Klik hier >>

Heb je ervaring met een hond die niet eet? Laat het hieronder weten. Het is altijd fijn voor lezers om herkenning te zien. Ik weet dat het vaker voor komt dan je misschien zou vermoeden. Gelukkig zijn de meeste honden vooral gulzig als het om eten gaat.

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Iris
Door

Iris

op 30 May 2020

Hallo allemaal,Ik heb 3 honden. Viper,Lara,Ziggy. Deze honden zijn als pup heel ziek geweest en hebben best heftige medicijnen gehad. Viper heeft daar een super kwetsbare maag en darm stelsel aan overgehouden. Dierenarts rade aan om kwalitatief goed voer te kopen. Daar dacht mevrouw anders over. Iedere zak van dure zakken bij een groothandel tot dierenarts voeding alles kwam er waterdun uit. Zo zielig om te zien. Maar nu ze moet toch eten. We gingen bij mijn ouders op bezoek en die hadden ( ik weet niet of ik het mag zeggen) lidl voer. Sinds dien krijgt ze die en heeft ze nergens last van. Raar beest. Lara is een heel ander verhaal met eten. Ik noem het ook wel de puber fase. Lara stopt gewoon met eten en gaat ernaast zitten. Mijn vriend of ik blijven erbij wegens dat ziggy en viper lara der bak ook leeg eten. De eerste keer dacht ik stik erin dan vandaag geen eten ( buikvetjes genoeg) volgende dag weer niet, toen smiddags nog een keer geprobeerd maar weer ging ze er naast zitten. Toen was ik er klaar mee. Dan maar met melk erdoor. Geen reactie. Warm water geen reactie. Vlees erdoor geen reactie. Dan ben je ondertussen een week verder. ( niets aan haar te merken hoor koekjes gingen er gewoon in) Hand voeren maar dat is leuk alle aandacht voor mij. Mevrouw had dat alleen na 3 dagen ook wel gehad en nu. Volgende dag at ze al kwispelend der bak leeg, ja met de gewone saaie brokken. Vandaar dat ik het puber gedrag noem. Ziggy is opgevoed met voedselnijd naar andere dieren, door zijn vorige eigenaar nog een reden om er bij te blijven. Het gaat eigenlijk goed hij eet alleen sneller als zijn zussen. ( hij kwijlt wel meer als zijn zussen als je de bakken pakt) Kortom 3 honden uit 1 nest, en 3 verschilende eetgewoonten

Am
Door

Am

op 11 Mar 2021

Mijn chiwhwawha eet Al 4 dagen niet soms wel een snoepje drink wel als Ik ze bij de waterbak zet ga nog even aanzien

Mandy
Door

Mandy

op 12 Mar 2021

Oei, dat is niet fijn. Als ze een jonge pup is zou ik niet te lang wachten en je dierenarts bellen. Als ze ouder dan 9 maanden is, kan het soms gebeuren dat ze een paar dagen niet willen eten. Heb je een idee hoe het kan? Is ze loops? (wordt ze loops), of heeft ze ergens last van? Of heb je haar ander voer gegeven? Als ze echt niet eet, zou ik haar ook geen snoepjes geven. Maar eerst zeker weten of ze gezond is (buikvirusje? Buikpijn? Pijn in de bek/tandjes? of iets anders) En anders dus kijken naar het voer: eet ze te veel? Heeft ze liever de snoepjes dan het eten? (sommige honden zijn zo slim dat we weten als ze niet eten, dat ze dan iets lekkerders krijgen),... Kortom: ik zou het zeker bekijken en anders even de dierenarts laten checken... en 4 dagen niet eten is best lang...

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden