Page content

article content

5 redenen waarom je hond uitvalt als hij aangelijnd is

Waarom valt je hond uit naar andere honden als hij aangelijnd is? En waarom reageren ze vaak wel goed op soortgenoten als ze los lopen?  Daar zijn verschillende redenen voor:

1. Lichaamstaal

Een hond die aan de lijn zit, kan vaak niet goed laten zien wat zijn intenties zijn doordat hij gehinderd wordt doordat hij te weinig ruimte krijgt aan de riem of door de eigenaar.

Hij kan bijvoorbeeld niet met een boog om de andere hond heen lopen. Met die boog wil hij laten zien dat hij geen bedreiging is (kalmerend signaal). maar nu dat niet kan, moet hij een andere aanpak kiezen.

Een hond die gaat liggen omdat hij de kat uit de boom wil kijken of die vol overgave op zijn rug gaat liggen, wordt wellicht omhoog getrokken door de eigenaar. Zo wordt hij gedwongen de confrontatie aan te gaan die hij zo graag wilde voorkomen.

2. Vluchten

Een angstige hond wil vluchten of in ieder geval de afstand tot de andere hond vergroten. Als hij aangelijnd is, kan hij geen kant op, en moet hij wel kiezen voor een ongemakkelijke confrontatie.

3. De eigenaar

De meest subtiele verandering bij het baasje wordt door de hond opgepikt. Als je het zelf spannend vindt hoe hij gaat reageren, zal jouw lichaamstaal dat verraden. Je houdt je adem misschien even in, trekt je schouders op, houdt de riem wat strakker of mompelt een verwensing. Deze hints worden direct opgepikt door je hond. Hij zal al om zich heen gaan kijken waar die andere hond zich bevindt.

4. Riemen in elkaar

Vooral de flexlijnen kunnen een gevaar vormen. Doordat je eigenlijk geen controle hebt over je hond met zo’n lange lijn eindigt het al snel in een wirwar van lijnen. Ze kunnen allebei geen kant meer op, voelen zich bedreigd en er is een grotere kans dat ze over gaan tot agressie.

5. Aanval is de beste verdediging

Honden die niet kunnen reageren zoals ze zouden willen reageren, moeten dus noodgedwongen voor een andere oplossing kiezen.

Door een keer te grommen of blaffen uit angst kan een succeservaring ontstaan. Je hond leert dat de andere hond weg gaat als hij blaft. Als hij een aantal keren succes heeft met deze actie zal hij dit gedrag steeds sneller in gaan zetten.

5 tips om het uitvallen aan de lijn te voorkomen

Nu je weet wat redenen zijn voor een hond om uit te vallen aan de lijn, is de volgende stap om te proberen dit te voorkomen. En je hond te leren dat het uitvallen niet nodig is, en dat je rustig over straat kan wandelen met je hond aan de lijn. Hier 5 nuttige tips:

1. Aandacht

Leer je hond aandacht voor jou te hebben. In dit artikel lees je hoe je dit aan kan leren. Doordat hij aandacht voor jou heeft en je hem helpt andere honden te passeren, leert hij dat hem niets gebeurt als hij zijn aandacht op jou vestigt.

2. Geen flexlijn maar een vaste lijn

De flexlijnen of uitrolriemen zijn niet geschikt voor honden die uitvallen als ze aan de lijn zitten. Je hebt geen controle over de hond en moet hem binnen gaan hengelen als er iets gebeurt. Kies liever voor een vaste lijn van 1,5 à 2 meter.

Je hond leiden aan een vaste lijn in plaats van een flexlijn

3. Niet aangelijnd wandelen in losloopgebied

Probeer te voorkomen dat een loslopende hond op jouw hond af komt waardoor hij zijn vertrouwen kwijt raakt. Je wilt immers dat je hond op jouw kan vertrouwen in de voor hem lastige situaties. Een loslopende hond die op je hond af komt stormen is vaak lastig tegen te houden, dus wil je dit liever niet. Ik weet dat je het nooit helemaal kan voorkomen maar ontwijk in ieder geval de losloopgebieden.

4. Niet aangelijnd spelen

Hartstikke gezellig, die honden onderweg, maar als je hond al wat angstiger is, is het niet verstandig om ze aan de riem te laten spelen. Je loopt dan te veel risico dat hij een nare ervaring krijgt doordat hij gehinderd wordt door de lijn. Spreek liever af dat ze ergens los kunnen ravotten.

5. Passeren van andere honden

Help je hond in het passeren van andere honden. Het strak langs een andere hond lopen, is voor de meeste honden heel onprettig. Ze zullen uit zichzelf nooit recht op een anderen hond af lopen. Dat is te intimiderend. Door met een boogje op de andere hond af te lopen, laten ze zien dat ze niets kwaads in de zin hebben.

Dit gedrag kan je gebruiken om het makkelijker te maken voor je hond. Blijf dus niet op de stoep lopen terwijl een andere hond je nadert maar stap even van de stoep af en loop over de weg en vergroot de afstand. Tijdens dit bochtje vraag je aandacht en beloon je hem rijkelijk als hij op jou blijft letten. De eerste tijd mag je tijdens het passeren best achter elkaar blijven belonen. Als hij eenmaal doorheeft dat dit een fijne manier van passeren is, zal hij steeds minder beloning nodig hebben.

Joyce Rookhuizen
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.

Comment Section

2 reacties op “5 redenen waarom je hond uitvalt als hij aangelijnd is


Door Nina op 28 februari 2019

Waarom reageert mijn hond als ze losloopt heel fel naar aangelijnde honden. Ze loopt er eerst met een boog omheen om vervolgens luid blaffend en staart in de lucht op de aangelijnde hond af te gaan. Zou de andere hond loslopen, dan loopt ze er, vaak met een boog omheen.


Door Mandy op 11 maart 2019

Bij veel honden is dit onzekerheid (of angst). Niet perse angst voor de andere hond, maar wel voor de situatie. Als je hond niets doet wanneer de andere hond los is, lijkt het of ze eieren voor haar geld kiest.. Het kan ook zijn dat de aangelijnde hond (door de riem) op een te directe manier (recht-door-het-midden) op jouw hond af komt lopen, en dat jouw hond dit te bedreigend vindt. Overigens hoop ik wel 1 ding 🙂 Namelijk: dat als jouw hond losloopt, en je ziet een andere aangelijnde hond, dat je jouw hond ook even aanlijnt of heel kort (onder appèl) bij je houdt.. er is meestal een goede reden dat de andere hond aangelijnd is, nietwaar?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.