5 redenen waarom je hond uitvalt als hij aangelijnd is
3 min. leestijd

5 redenen waarom je hond uitvalt als hij aangelijnd is

Waarom valt je hond uit naar andere honden als hij aangelijnd is? En waarom reageren ze vaak wel goed op soortgenoten als ze los lopen?  Daar zijn verschillende redenen voor:

1. Lichaamstaal

Een hond die aan de lijn zit, kan vaak niet goed laten zien wat zijn intenties zijn doordat hij gehinderd wordt doordat hij te weinig ruimte krijgt aan de riem of door de eigenaar.

Hij kan bijvoorbeeld niet met een boog om de andere hond heen lopen. Met die boog wil hij laten zien dat hij geen bedreiging is (kalmerend signaal). maar nu dat niet kan, moet hij een andere aanpak kiezen.

Een hond die gaat liggen omdat hij de kat uit de boom wil kijken of die vol overgave op zijn rug gaat liggen, wordt wellicht omhoog getrokken door de eigenaar. Zo wordt hij gedwongen de confrontatie aan te gaan die hij zo graag wilde voorkomen.

2. Vluchten

Een angstige hond wil vluchten of in ieder geval de afstand tot de andere hond vergroten. Als hij aangelijnd is, kan hij geen kant op, en moet hij wel kiezen voor een ongemakkelijke confrontatie.

3. De eigenaar

De meest subtiele verandering bij het baasje wordt door de hond opgepikt. Als je het zelf spannend vindt hoe hij gaat reageren, zal jouw lichaamstaal dat verraden. Je houdt je adem misschien even in, trekt je schouders op, houdt de riem wat strakker of mompelt een verwensing. Deze hints worden direct opgepikt door je hond. Hij zal al om zich heen gaan kijken waar die andere hond zich bevindt.

4. Riemen in elkaar

Vooral de flexlijnen kunnen een gevaar vormen. Doordat je eigenlijk geen controle hebt over je hond met zo’n lange lijn eindigt het al snel in een wirwar van lijnen. Ze kunnen allebei geen kant meer op, voelen zich bedreigd en er is een grotere kans dat ze over gaan tot agressie.

5. Aanval is de beste verdediging

Honden die niet kunnen reageren zoals ze zouden willen reageren, moeten dus noodgedwongen voor een andere oplossing kiezen.

Door een keer te grommen of blaffen uit angst kan een succeservaring ontstaan. Je hond leert dat de andere hond weg gaat als hij blaft. Als hij een aantal keren succes heeft met deze actie zal hij dit gedrag steeds sneller in gaan zetten.

5 tips om het uitvallen aan de lijn te voorkomen

Nu je weet wat redenen zijn voor een hond om uit te vallen aan de lijn, is de volgende stap om te proberen dit te voorkomen. En je hond te leren dat het uitvallen niet nodig is, en dat je rustig over straat kan wandelen met je hond aan de lijn. Hier 5 nuttige tips:

1. Aandacht

Leer je hond aandacht voor jou te hebben. In dit artikel lees je hoe je dit aan kan leren. Doordat hij aandacht voor jou heeft en je hem helpt andere honden te passeren, leert hij dat hem niets gebeurt als hij zijn aandacht op jou vestigt.

2. Geen flexlijn maar een vaste lijn

De flexlijnen of uitrolriemen zijn niet geschikt voor honden die uitvallen als ze aan de lijn zitten. Je hebt geen controle over de hond en moet hem binnen gaan hengelen als er iets gebeurt. Kies liever voor een vaste lijn van 1,5 à 2 meter.

Je hond leiden aan een vaste lijn in plaats van een flexlijn

3. Niet aangelijnd wandelen in losloopgebied

Probeer te voorkomen dat een loslopende hond op jouw hond af komt waardoor hij zijn vertrouwen kwijt raakt. Je wilt immers dat je hond op jouw kan vertrouwen in de voor hem lastige situaties. Een loslopende hond die op je hond af komt stormen is vaak lastig tegen te houden, dus wil je dit liever niet. Ik weet dat je het nooit helemaal kan voorkomen maar ontwijk in ieder geval de losloopgebieden.

4. Niet aangelijnd spelen

Hartstikke gezellig, die honden onderweg, maar als je hond al wat angstiger is, is het niet verstandig om ze aan de riem te laten spelen. Je loopt dan te veel risico dat hij een nare ervaring krijgt doordat hij gehinderd wordt door de lijn. Spreek liever af dat ze ergens los kunnen ravotten.

5. Passeren van andere honden

Help je hond in het passeren van andere honden. Het strak langs een andere hond lopen, is voor de meeste honden heel onprettig. Ze zullen uit zichzelf nooit recht op een anderen hond af lopen. Dat is te intimiderend. Door met een boogje op de andere hond af te lopen, laten ze zien dat ze niets kwaads in de zin hebben.

Dit gedrag kan je gebruiken om het makkelijker te maken voor je hond. Blijf dus niet op de stoep lopen terwijl een andere hond je nadert maar stap even van de stoep af en loop over de weg en vergroot de afstand. Tijdens dit bochtje vraag je aandacht en beloon je hem rijkelijk als hij op jou blijft letten. De eerste tijd mag je tijdens het passeren best achter elkaar blijven belonen. Als hij eenmaal doorheeft dat dit een fijne manier van passeren is, zal hij steeds minder beloning nodig hebben.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Nina
Door

Nina

op 28 Feb 2019

Waarom reageert mijn hond als ze losloopt heel fel naar aangelijnde honden. Ze loopt er eerst met een boog omheen om vervolgens luid blaffend en staart in de lucht op de aangelijnde hond af te gaan. Zou de andere hond loslopen, dan loopt ze er, vaak met een boog omheen.

Mandy
Door

Mandy

op 11 Mar 2019

Bij veel honden is dit onzekerheid (of angst). Niet perse angst voor de andere hond, maar wel voor de situatie. Als je hond niets doet wanneer de andere hond los is, lijkt het of ze eieren voor haar geld kiest.. Het kan ook zijn dat de aangelijnde hond (door de riem) op een te directe manier (recht-door-het-midden) op jouw hond af komt lopen, en dat jouw hond dit te bedreigend vindt. Overigens hoop ik wel 1 ding :-) Namelijk: dat als jouw hond losloopt, en je ziet een andere aangelijnde hond, dat je jouw hond ook even aanlijnt of heel kort (onder appèl) bij je houdt.. er is meestal een goede reden dat de andere hond aangelijnd is, nietwaar?

Remko
Door

Remko

op 23 Apr 2019

Wij hebben een kruising shit-tzu/malthezer/?? (denk tekkel, gezien gedrag?) van nu 9 maanden. Zij is (vooral in het donker) heel druk en blaft veel. Zodra we naar buiten gaan laat ze al een blafje horen en doet dit om de paar seconden. Alle geluidjes of onbekende objecten zijn reden om meer te gaan blaffen. Zodra ze weet of ziet dat er iemand met een hond loopt gaat ze helemaal uit d'r stekker. Wanneer we dan ook langs iemand lopen met hond wil ze volgens mij wel naar de hond toe maar ook weer niet (dubio). Ze wil wel naar het baasje toe en kennismaken. Dan is ze heel vrolijk en bijterig (op een puppy-manier). Dit geheel voltrekt zich met staart rechtop en aan een flexriem. Vooral het blaffen wat hierbij gepaard gaat is ontzettend irritant. Nu schaam ik me niet snel, het is een pup, maar het is wel erg vervelend, vooral wanneer het wat later op de avond is of vroeg in de morgen. We kunnen juist niet lezen of het nu angst/onzekerheid is of dominantie. Heb je tips of wedervragen? Graag! Ze is trouwens ook nog steeds niet volledig zindelijk en doet vaak blijdschapsplasjes bij zeer enthousiaste begroeting van onszelf maar ook ieder ander die binnenkomt:). Groetjes, Remko

Mandy
Door

Mandy

op 25 Apr 2019

Hallo Remko, dank voor je berichtje. Als ik jouw verhaal lees (en ik ga even heel kort door-de-bocht) kan ik je in ieder geval zeggen dat dit niets met dominantie te maken heeft, maar alles met onzekerheid (of angst: onzekerheid is natuurlijk ook een lichtere vorm van angst). En ja: ik snap dat dit heel vervelend is. Het blaffen komt vanuit opwinding, en het vervelende is dat je pup leert dat blaffen helpt: Het helpt om die gevoelens van onzekerheid weg-te-blèren (als het ware), maar het helpt ook om die enge voorbijgangers weg te blaffen... Want jouw pup snapt niet dat die mensen/honden toch wel doorlopen en ze zal waarschijnlijk bedenken dat zij ze weg heeft gejaagd met haar blaf. Dus, wat leert ze? Yep... nog harder blaffen de volgende keer als het spannend wordt. Tja.. en dat moet je zien te doorbreken. Dit kan: met geduldig trainen op afstand. Dus de oplossing zit erin om eerst te ontdekken wat de afstand is (tot die andere hond/mens) waarop je pup nog rustig is (en niet blaft) en ook nog een snoepje aanneemt... en op die afstand ga je je pup belonen voor rustig (stil) zijn... en dan vergroot je de afstand weer... langzaam kan je ietsje dichterbij gaan.. etc... Enfin: het gaat te ver om hier heel de training te beschrijven, maar als je dit lastig vindt (wat ik snap hoor), raad ik je aan om een goede trainer of gedragstherapeut hierbij in te schakelen: als je dit gedrag snel kan ombuigen is het ook makkelijker (hoe langer dit gedrag bestaat, hoe moeilijker het te veranderen is)... Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Remko
Door

Remko

op 26 Apr 2019

Dankjewel Mandy. We gaan er mee aan de slag. Werkt het niet voldoende? Dan gaan we zeker hulp inschakelen! Groet, Remko

Sandra
Door

Sandra

op 23 Oct 2019

Wat fijn! al die tips en goede raad. Ik mis 1 ding: wat kan je het beste doen sls er een loslopende grote hond van ver op jouw aangelijnde kleine hond komt aanstormen en ik ging kant meer op kan? Hurken naast mijn hond en geruststellen of optillen? Volgens mij is dat laatste niet goed...

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden