Waarom zou je je hond belonen?

Belonen? Waarom eigenlijk?

“Hij moet hij voor jou doen en niet voor het koekje!”

Je hebt dit commentaar vast wel eens gehoord of misschien deel je deze mening wel. Waarom zou je je hond belonen? Moet je dan altijd maar met koekjes of stukken kip in je jaszakken rondlopen?

Vroeger werd er weinig beloond en lag de focus vooral op straf als de hond iets fout deed. Gelukkig ligt dat tijdperk inmiddels al jaren achter ons (over het algemeen) en zijn we erachter dat een positieve training op alle gebieden veel beter én leuker is.

Hond belonen met koekje

Waarom werken we met belonen?

Honden, mensen en alle andere levende wezens laten gedrag zien omdat het ze wat oplevert. Als het je niets oplevert, kost het alleen maar energie en is het dus nutteloze energieverspilling. Het is dus vanuit een natuurlijk instinct dat we energie liever sparen: die kon je immers hard nodig hebben als er belangrijke zaken geregeld moesten worden zoals bijvoorbeeld verdediging of  voedselverwerving..

Een beloning kan van alles zijn: geld, eten, aanzien, seks, plezier, etc.  Het gaat erom of de ontvanger het als beloning ervaart!  (en niet de gever!): dus jij kan die dure, speciale hondensnoepjes van die hippe hondenboetiek kopen voor jouw lieve viervoeter: maar als die ze niet-te-pruimen vindt heb je helaas geen beloning… hoe jammer dat ook is…

Zelfbelonend?  Of toch iets geven?

Sommige dingen zijn zelfbelonend. Je pakt een koekje en eet het op, je danst om plezier te hebben, etc. Voor een hond zijn er andere zelfbelonende acties: jagen achter katten, joggers of auto’s geeft een adrenaline-kick. Het stelen van die lekkere boterham is best even jouw boze stem waard. Het opspringen tegen mensen levert altijd een gezellige aai over je bol op.. en in ieder geval sta je als hond even in de belangstelling… en zo nog veel meer..

Hier een mooi voorbeeld van een zelfbelonende actie (hoeveel aandacht wil je als hond :-))

via GIPHY

Andere bezigheden zijn minder leuk en hier moet dus een beloning tegenover staan. Een rotklusje doe je voor het geld, jij stofzuigt zodat je partner voor je kookt of je zeemt de ramen zodat je wat extra aandacht van je partner krijgt ;-)

Je werkt voor je werkgever omdat hij je betaalt. Natuurlijk doe je eens wat extra voor een complimentje maar uiteindelijk is het toch je salaris die de doorslag geeft. Ik bedoel maar: stel dat je werkgever je komt vertellen dat je deze maand geen geld krijgt.. want je kan het immers allemaal al… dan zou je daar niet bepaald gemotiveerd door worden, denk ik..

Zo werkt het ook bij onze hond: we willen dat . Gelukkig maar: anders zou het vast een puinhoop worden in huis, en zou je tuin er waarschijnlijk uitzien als een slagveld. Maar voor een hond is het heel onlogisch: waarom moet je zitten, op je plaats gaan liggen, van de nieuwe plantjes afblijven, stil blijven als de postbode langs komt, of rustig blijven als er bezoek binnen komt?  Door hiervoor te belonen zal je hond het gewenste gedrag vaker en sneller laten zien.

Eigenlijk maak je dit gedrag ineens wél belangrijk en interessant voor je hond. En dat is natuurlijk super-handig!

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden