Waarom poept mijn hond zo veel?

‘Waarom wil je dat weten?’ vroeg een klant mij vorige week.  Ze heeft bij mij een Voedingsadvies aangevraagd voor haar hond. En op de vragenlijst die ik vooraf stuur vraag ik altijd naar de ontlasting. En best uitgebreid eigenlijk.  Een vies praatje, maar reuze -belangrijk. Want als je wilt weten of je hond gezond is, of je hond goede voeding krijgt en ook opneemt.. dan kan je niet anders dan naar de poep kijken.

Als het goed is zijn we allemaal dagelijks met poepzakjes of poepschepjes in de weer. En dan kan je simpel ook even kijken hoe de keutels er uit zien.  Ik hoop ook dat je dit doet: dit levert je namelijk meer op dan de jaarlijkse check up bij de dierenarts, als het om de gezondheid van je hond gaat.

Maar nu terug naar mijn klant: ze vroeg zich af of het echt nodig was om in te vullen hoe vaak haar hond poept, hoeveel het is, en wat de kleur en vastheid is.  Nou, dat was simpel: reuze-belangrijk.

Iedereen snapt intussen wel dat dagelijkse diarree niet normaal is. Maar hoe zit het dan met de hoeveelheid ?

Wat is veel poep? En wat is normaal?

Laten we eerst eens kijken wat de redenen kunnen zijn van grote hopen ontlasting:

Wat niet wordt verteerd komt er achter weer uit: Dit is altijd de hoofdreden.  De spijsvertering van je hond (van ‘mond tot kont’) kan je simpelweg zien als een doorvoerpijp maar dan met veel slimme verteringssystemen.  Er gaat voer voorin in de bek, en nadat de hele spijsverteringsfabriek zijn werk heeft gedaan, komen de restjes achter weer er uit. Oké, er komt altijd een fractie aan lichaamsafval mee, maar dit is te verwaarlozen klein. Het overgrote deel van de hondendrol bestaat simpelweg uit het voer dat niet verteerd kon worden.  Hoe kan dit dan? 

  1. Je hond eet teveel: soms krijgt je hond te veel eten: en dan kan het lichaam die hele bulk aan voeding niet volledig verwerken. Zeker niet in de korte tijd dat het in het lichaam is. Je ziet dan grotere hoeveelheden, maar ook vaak dat het laatste stukje van de ontlasting dun is, tot soms zelfs diaree-achtig.
  2. Je hond heeft iets tussendoor gegeten (wat misschien niet de bedoeling was): Dit sluit aan bij het vorige punt. Soms snaait je hond iets weg, eet de gevallen appeltjes uit de tuin weg, of krijgt een flink bord vol tafelrestjes. Vaak eet je hond dan ook nog zijn normale voer, en dan is het te veel. Dat bewijst de ontlasting. Ook heb je dikke kans dat de verteerbaarheid slecht is: als je hond plotseling iets totaal anders eet hebben de darmen het er vaak moeilijk mee. Je ziet dan vaak onverteerde resten, maar ook dunne ontlasting of zelfs diarree. Enne: buikgeluiden of winderigheid krijg je er meestal ook bij.
  3. Het voer is slecht verteerbaar: net zoals bij de ongebruikelijke tussendoortjes kan je ook dagelijks problemen krijgen met slechte verteerbaarheid.  Heel simpel: je hond heeft iedere dag best veel poep. Misschien wandel je samen met andere hondeneigenaren, en dan zie je dat jouw hond wel een hele grote mesthoop neerlegt. Dan moet je je echt afvragen hoe het zit met de verteerbaarheid: simpel: wat niet verteerd wordt komt er achter weer uit.  Misschien heeft je hond voer wat moeilijk te verteren is (veel soorten kant-en-klaar hondenvoer zijn lastig te verteren), of misschien werken de darmen niet goed.

Dit laatste speelt een rol bij deze klant, we zijn gestart met een licht verteerbaar vers dieet, zodat we de darmen weer topfit kunnen krijgen. En opvallend was haar eerste reactie:

“Ik heb mijn hond overgezet naar het verse voer en ik zie meteen:  Meters minder ontlasting.”

Wat is een normale hoeveelheid poep bij mijn hond?

  • 1 tot 3 keer per dag poepen is normaal.  Puppy’s poepen meestal wat vaker: een puppy eet relatief meer dan een volwassen hond, ze hebben de energie hard nodig. Dus is het logisch dat puppy’s meer poepen, en doordat ze vaker eten ,kan de ontlasting ook vaker komen.
  • Puppy’s verteren hun voer nog niet zo goed als volwassen honden: de darmflora wordt opgebouwd vanaf de geboorte, en het duurt enkele maanden voordat de spijsvertering compleet kan werken. Mits de pup goede voeding krijgt natuurlijk.  Dus logisch dat je pup meer ontlasting produceert als het nog niet zo perfect werkt.
  • Grote honden poepen meer dan kleine (ja.. duh…)   Nee echt: in verhouding poepen ze ook wat meer omdat hun verteringssysteem (hun darmen) in relatie tot hun lichaam kleiner is.
  • Poep moet stevig, maar niet te hard zijn, en bruin van kleur. En natuurlijk is het logisch dat het voer ook bepaalt hoe de poep er uit ziet. Zoals we allemaal de verschillen kennen bij de volle baby-luiers na een hapje met worteltjes of rode bietjes, zo werkt dat bij onze hond ook. Als je hond iedere dag dezelfde brokken krijgt is het logisch dat de poep iedere dag hetzelfde is. En wat je moet weten over dit kant-en-klaar voer: fabrikanten doen hun uiterste best om te zorgen dat de poep er prettig uit komt: meestal zitten er bindstoffen in de brokken die zorgen dat de ontlasting stevig genoeg is, en vaak komen er ook kleurstoffen en zelfs geurstoffen bij: alles om ons als baasje het idee te geven dat je hond een gezonde darmwerking heeft. Het is jammer dat dit juist de echte darmwerking maskeert: je kan hierdoor niet meer zien of je hond het wel goed verteerd.
  • Poep moet geen onverteerde voedselresten bevatten (tenzij je bewust een worteltje als kauwsnack hebt gegeven)
  • Ook bij grote honden moet je een poepbeurt gemakkelijk met een hand kunnen oppakken (wel eerst het poepzakje om je hand natuurlijk 😅
  • Poep hoort niet te stinken. Oké, het ruikt ook niet naar bloemetjes.. maar als je hond een flinke stank-walm verspreid via zijn ontlasting of misschien wel door winderigheid dan weet je dat zijn vertering niet optimaal is.

via GIPHY

Is minder ontlasting is beter?

Jazeker! Dat is het korte antwoord.  Want minder ontlasting (bij een normale voer-hoeveelheid) betekent dat de kwaliteit van het voer beter is. En dat je hond er meer voedingswaarde uit kan halen (het beter kan verteren dus). Je koopt niet voor niets het dure hondenvoer: het is hartstikke zonde natuurlijk als je merkt dat je meer dan de helft daarvan in het poepzakje staat te scheppen: rijp voor de vuilnishoop.

En nu kan ik ook de bal inkoppen als het gaat om het huidige stikstof-thema.  Want hondendrollen zijn ook belastend voor het milieu, het is in feite klein chemisch afval.

De negatieve effecten zijn niet zo groot als bij andere vervuilers (wij mensen vervuilen veel meer), maar ook in de natuur heeft de hondendrol effect.  Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat de fauna in bossen en andere schrale gebieden wordt aangetast door te veel hondendrollen..  tja… alle beetjes minder helpen dus 💩

Wat kan je doen?

Wil je dit verbeteren: dan kan je natuurlijk altijd aan de slag met het verbeteren van de darmwerking + het voer van je hond. Vind je dit lastig om zelf uit te vogelen, dan kan ik je helpen met een Voedingsadvies.  Lees hier wat dit inhoudt >>>

Jouw ervaring?

Ja: daar ben ik benieuwd naar….  herken je wat hier boven staat? Hoe zit dit bij jouw hond? Red je het met 1 poepzakje of voel je je meer een complete vuilnisophaler achter je hond aan?

Laat het me hieronder weten:

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Armand
Door

Armand

op 08 Nov 2019

Dank voor jouw ‘poep-praatje’ van vandaag. Dankzij mijn blik op ….. heb ik ontdekt dat er iets mis was met Shadow. Zachte ontlasting, gelig van kleur. ????? AB hielp maar tijdelijk of niet. Uitgebreid onderzoek liet uiteindelijk zien dat Shadow aan EPI lijdt. Kreeg andere brokken voorgeschreven en enzymen (niet de oplossing). Mijn eigen speurtocht naar voeding en EPI bracht de oplossing. Met vers vlees waarin pancreas is verwerkt red zij het al bijna 9 jaar. Shadow wordt 23 november 12 jaar. Goede voeding is een must voor een goede gezondheid.

Ina
Door

Ina

op 08 Nov 2019

Mijn reaktie op je poepverhaal😂 Ik heb een grote hond, formaat herder, ze krijgt vers vlees in de avond, 500 gram. Volgens de richtlijnen zou ze 800gr mogen maar er zit 500gr in het pakje. In de ochtend ongeveer 80gr brokjes en geen tussendoortjes, behalve een paar hondenkoekjes dan. En soms wat lekkers in de Kong. Er wordt hier 2x gepoept in de ochtend, mooie stevige ontlasting die niet stinkt en ook geen bergen. Gewoon normale hoeveelheid dus red ik het makkelijk met 2 poepzakjes die veeeel te groot zijn voor het kleine beetje poep. Tevreden hond en bazin. Groetjes Ina

Bianca
Door

Bianca

op 02 May 2020

goede morgen, mijn labrador pup van 7 mnd is al lang zindelijk, en slaat al vanaf 12 weken de hele nacht door van 11 tot 7. Nu sinds een week of twee begint ze 1x per nacht te piepen in de bench en dan moet ze poepen. Gaat daarna gewoon zelf weer terug en slaapt verder. Vanacht was het 4 uur. Hoe kan het dat ze opeens snachts moet poepen. Ontlasting is wel veel, maar ziet er wel normaal uit.

Mandy
Door

Mandy

op 02 May 2020

Goedemorgen :-) En, oei, dat lijkt me lastig voor jullie inderdaad. Hebben jullie qua voeding iets veranderd? Of qua voertijden? Veel poepen is een signaal dat een groot deel van het voer niet door het lichaam wordt opgenomen (omdat het niet voedzaam is òf omdat de spijsvertering niet optimaal werkt). Maar vooral het 's nachts moeten poepen betekent dat de druk op de darmen op dat moment te groot is: dat kan als er te veel wordt gegeten (niet anders dan bij ons, mensen soms kan gebeuren), of omdat het tijdstip van de maaltijden niet handig is... Hoe vaak en op welke tijden krijgt ze te eten? Met wat extra informatie kan ik er misschien wat meer over zeggen..

Fleur
Door

Fleur

op 02 Aug 2020

Moos, 9 maanden, nu zo'n 21 kg zwaar, poept volgens mij teveel... Na een lastige start met een flinke Giardia besmetting en een flinke optater aan zijn darmpjes, voegen we nu vezels & probiotica toe aan zijn brokken. Het ging echt eindelijk echt heel goed (nog steeds teveel ontlasting denk ik, maar in ieder geval in vastere vorm) maar deze week hebben we weer wat nieuws: hij poept aan het begin van de uitlaat ronde 1x in redelijke vaste vorm (maar niet zoals het hoort) en vervolgens poept hij nog zo'n 4 keer restjes uit. Met als (onsmakelijk) gevolg dat zijn achterwerk met lange haren er nu niet echt lekker bij hangt. Al met al... er lijkt me sprake van een verteringsprobleem. De dierenarts raadt aan de ontlasting eens op te sturen naar het lab om eea te onderzoeken (niet perse meer op parasieten, want daar is hij al vaker op getest). Heb jij nog andere tips?

Patricia
Door

Patricia

op 09 Dec 2020

Hallo,Wij voeren onze puppy van 11 weken kivo vlees. Nu is het echter zo dat haar ontlasting soms wel een aparte geur heeft. Ook heeft ze soms last van een windje. Ik hou mij bewust heel erg bezig met haar ontlasting, omdat dit natuurlijk veel verteld over de gezondheid van je hond. Maar ik weet niet of dit normaal is voor haar leeftijd, omdat haar darmflora nog tot stand aan het komen is. Of omdat ze misschien toch een intolerantie heeft voor bepaald voer? Ze krijgt nu wisselend een puppy mix van rund en kip en rund en eend. Het is soms mooi bruin, maar soms ook heel donker bruin. Wat denk ook weer af hangt van het vlees dat ze krijgt of de soorten trainings snoepjes. Ze poepte eerst 2x per dag, maar nu sinds een tijdje gaat ze dus ook meer poepen. ze krijgt natuurlijk meer eten, omdat ze meer weegt. Maar ik vraag toch het liefst advies. Ze poept nu meestal 2x ‘s morgens en 1 of 2x eind middag / avonds

Anne
Door

Anne

op 19 Dec 2020

Mooi stuk. Labrador pup van 4 mnd gestart met giardia antibiotica gehad, licht verteerbaar voedsel, dunne ontlasting (wel wordt vorm) dus steeds anaalklieren vol. Wormkuur want ontlasting bleef wisselend. Ziek worden. 2 wkn later weer wormkuur en ziek worden. Nu op gewone pup brok. Eet 5* per dag. Poept in de ochtend 2 keer en echt veel vinden wij. Rest vd dag ook nog keer of 4 tot 6. Ook allemaal echt hand vol en soms 1,5 tot 2 handen vol. Anaalklieren blijven snel vol dus ontlasting nog niet hard genoeg. We weten gewoon niet zo goed meer wat te doen.

Anna
Door

Anna

op 28 Feb 2021

Onze pup van 9 maanden (cocker spaniel) heeft ontzettend veel anaalklierproblemen. Toen ze bij ons kwam kreeg ze een bepaald brok (Profine pup kip) en daar draaide ze redelijk dunne drollen mee. Ik heb haar toen eigenlijk meteen overgezet op kwalitatief voer (Orijen pup) en daar ging het qua ontlasting beter mee (iets vastere drol) maar haar anaalklierproblemen bleven. Diverse keren uitgedrukt bij de da, hypoallergeen voer maar de problemen blijven. We zijn nu van plan de anaalklieren operatief te laten verwijderen. Volgens de chirurg blijft Jazz hier last van houden en na zoveel te hebben geprobeerd (homeopthische dierenarts, super veel natuurlijke preparaten geprobeerd) ben ik er voor Jazz klaar mee. Jazz is licht in gewicht. Ze zat voor kort op Hill's Z/D voer en ik moest haar 1x zoveel geven om op gewicht te blijven. Nu krijgt ze Riverwood pup duck, maar ik ben hier nog niet tevreden over. Ze poept echt megaveel, niet normaal meer, en ze is in twee maanden tijd nog geen gram aangekomen. Ze drinkt ook abnormaal veel en ik heb niet het gevoel dat ik qua over op het juiste pad zit. We willen geen kvv geven. Partner is vegan en ik zie het niet zitten om met kvv aan de slag te gaan. Misschien iemand tips qua voer?

Mandy
Door

Mandy

op 28 Feb 2021

Hai Anna, Dat klinkt als een boel zorgen voor jullie pup. En op je vragen:ja, de anaalklier-problemen staan zeker in verband met voeding. Goed voeding zou eigenlijk stevige (en niet te veel) ontlasting moeten geven: die 'keutels' masseren vervolgens de anaalklieren. Als je eenmaal in een 'cirkeltje' komt van anaalklier-irritatie- onsteking-leegknijpen- irritatie etc... is het lastig om hier weer uit te komen. Maar ook hier helpt goede voeding. Want ook de ontstekingen (vaak geholpen doordat het lichaam zich van allerlei afvalstoffen moet ontdoen) spelen hier een rol. Heel simpel: ik raad je aan om vooraf goed af te wegen of je de anaalklieren wel wilt laten verwijderen: voor zo'n jonge hond betekent dit extra veel. De klieren geven een belangrijke geurvlag af (voor andere honden) en bepaalt de sociale status van jouw hond t.o.v. andere honden. Je kan zomaar gedragsproblemen krijgen als gevolg daar van, en dan ben je verder van huis. Daarnaast hebben anaalklieren ook een functie (helpt afvalstoffen te verwerken) en dat neem je dan ook weg. Dus het is niet zomaar een 'kant-en-klare oplossing'. Ten tweede: als je bij jouw hond werkelijk iets wil aanpakken qua voeding, is er geen andere oplossing dan te kiezen voor zo puur mogelijk voeren (in ieder geval voorlopig). Het lijkt me, op basis van jouw verhaal, dat je hond teveel irritatie heeft van de voeding/ te weinig voeding opneemt. (Ze is licht in gewicht, poept erg veel, heeft last van de anaalklieren etc etc..). En: zo puur mogelijk voeren: dan kom je niet om vers vlees heen. KVV is dan een optie (maar niet alle KVV's zijn geschikt). Dit probleem (van jouw hond) staat namelijk niet los van het immuunsysteem: en dan moet je de oplossing ook breder zoeken (kortom: je kan niet de voeding links-laten-liggen bij de oplossing). Nu schrijf je zelf ook dat je dat ook vindt. Dus dat is prima. Je schrijft ook dat je partner vegan is, en daarom geen KVV wilt gebruiken (vers vlees zal vermoedelijk ook niet op het lijstje staan), maar daarover is mijn standpunt heel simpel (en niet wat jouw partner wil horen, denk ik): Je hebt een carnivoor in huis. Of je nu wilt of niet. En niet een halve-carnivoor of wat-er-ook-over-geroepen wordt. Een hond is een carnivoor, die (soms, niet altijd!) ook iets van groenten of granen kan hebben als onderdeel van zijn maaltijd. Dus als jouw partner dit onoverkomelijk vindt, was een konijntje wellicht een betere keuze geweest als aaibaar huisdier. De vraag is, of je een anaalklier-operatie en vele medicaties dan de betere route voor jouw pup vindt, omdat je een KVV-maaltijd niet-te-doen-vindt.. Ik kan je prima helpen met advies op maat (mail me dan even naar info@digidog.nl) maar dan moet je wel achter mijn standpunt staan van het voeren van KVV of vers vlees, anders vrees ik dat je blijft rommelen en zoeken naar oplossingen die vooral symptomen bestrijden. Ik hoop dat je hier iets verder mee kan..

Wil
Door

Wil

op 22 Mar 2021

Hallo, Ik heb een vraag betreft het poepen van mijn oud duitse herder van 37 kg met de naam Yente. Ze poept meerdere keren per dag en kan het ook wat minder binnen houden. De poep is erg voluminieus en zacht in vergelijking met de poep van 2 andere honden van mij (een kruising 3/4 Leonberger-1/4 Newfoudlander van 49 kg en een zwerfhond uit Spanje van 26 kg). Deze poep is stevig en erg weinig. Yente krijgt hetzelfde voer en dezelfde hoeveelheid als de Leonberger. Maar de hoeveelheid poep is veel meer. Wellicht een dikke darm probleem. De dierenarts ziet geen probleem. Ze krijgt 500 gram verschillende soorten rauw gemengd vlees van Lotgering en ook nog flink wat geperste brokken per dag. Ook nog wat tussendoortjes. Ze heeft ook veel honger en is steeds op zoek naar eten en ik heb het idee dat dat steeds erger wordt. Het gewicht blijft wel constant.

anna
Door

anna

op 14 May 2021

Beste Mandy, onze Friese stabij Sil is 2 jaar oud en krijgt in de zomer brokken en poept dan veel. In de overige maanden van september tot juni krijgt Sil vers vlees van het merk Kivo dan poept hij hooguit 2 keer per dag, een kleine hoeveelheid. We gaan in de zomer op brokken over omdat wij vers vlees vanwege de warmte gevaarlijk vinden ivm snel bederven van het voedsel. En in de zomer zijn we vaker weg (vakantie) en dan zijn brokken handiger. sowieso vraag ik mijn af wat beter voor de hond is, internet is daar niet duidelijk over, ook mijn dierenarts niet. kan jij aangeven wat beter is: vers vlees of brokken. Groet Anna

Frans van der Brugge
Door

Frans van der Brugge

op 13 Sep 2021

Hallo Msndy Mijn hond loup is een grote merkloze reu van 14 jaar en nog redelijk fit . Het probleem bij loup is dat hij zojn ontlasting niet langer dan tussen 4 en 6 uur op kan houden, en de hoeveelheid altijd weinig is bij voorheen vergeleken. De boerbak weghalen helpt ook weinig want soms hoeft hij niets. Nu haal ik speciaal senioren voer, maar dat veranderd niets. Het verstoord mijn nachtrust en de hond laten inslapen vind ik nog niet rijp. Weet u raad voor mij Groeten Frans

R Arts
Door

R Arts

op 30 Dec 2022

Mijn hond poept best veel. (De twee honden voor hem trouwens ook. Ik ben er zelf jaloers op!) Die kregen ander voer. Van alles geprobeerd, maakte niets uit.Mijn huidige hond krijgt "gezond gewicht"brokken. Als rescue eet hij op straat ook nog e.e.a. op.

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden