Waar slaapt mijn pup?

Je hebt je pup opgehaald en de eerste nacht is aangebroken. Toch wel weer een spannend moment, want waar slaapt je pup?  Zal dat wel goed gaan? Misschien ben je bang voor gebroken nachten voor jezelf, je kinderen of zelfs de buren!

De adviezen vliegen om je oren en je ziet door de bomen het bos niet meer. Moet je hem laten janken? Neem je hem mee naar boven? Laat je hem ’s nachts wel of niet uit?

Arme pup

Je pup komt vanuit zijn vertrouwde omgeving, met het gezelschap van zijn moeder, broers en zusjes, naar een compleet nieuwe situatie. Hij mist zijn nestgenootjes en moet nog wennen aan zijn nieuwe huis en aan jullie.

Als hij dan ’s nachts, na al die indrukken, opeens moederziel alleen in de bench ligt, is het niet zo gek dat hij van zich laat horen.

De eerste nachten is het daarom goed om dichtbij te blijven. Dat kan je doen door hem naast je bed te zetten in een doos of bench. Als het goed gaat, kan je hem steeds iets verder van je vandaan zetten. Eerst naar het voeteneind, vervolgens naar de overloop, etc.

Slaap jij bij je pup?

Het is nóg fijner om hem direct aan zijn eigen plaats te laten wennen. Als je wilt dat hij beneden slaapt, kan je een matras naast hem leggen en bij hem gaan liggen.

Zo went hij direct aan zijn vaste plaats maar hoeft hij nog niet alleen te slapen. Hierbij ga je de afstand ook steeds vergroten. Je gaat steeds iets verder van hem vandaan liggen. Zo kan je hem nog wel even laten horen dat je er bent als je niet meer direct naast hem ligt en krijgt hij meer vertrouwen in het alleen zijn.

Puppy slaapt niet graag alleen

Of je hem in een bench laat slapen, is geheel aan jou. Het voorkomt uiteraard dat hij gaat slopen en overal kan plassen maar niet iedere hond en niet iedere eigenaar is gecharmeerd van een bench. Je kan ook een ruimte puppyproof maken, bijvoorbeeld de hal of de bijkeuken.

Slaapt de pup bij jou?

Het is natuurlijk ook een optie om je hond op de slaapkamer te laten slapen. Als jij dat prettig vindt, is daar niets mis mee. Vergeet alleen niet dat je hem daarna niet zonder pardon meer beneden kan gaan leggen. Als hij het eenmaal gewend is, zal hij daar ook op latere leeftijd nog in getraind moeten worden.

Doorslapen of nachtbrakers?

Sommige pups zijn ’s nachts meteen zindelijk maar voor de meeste geldt dat niet. Als hij onrustig wordt, kan je eerst even je hand erbij houden om te kijken of hij ontspant. Zo niet, dan kan het best zijn dat er even uit moet. Neem hem dan direct mee naar buiten en zet hem op het gras. Wacht even af tot hij wat gedaan heeft en neem hem weer mee naar binnen. Zet hem daar rustig weer op zijn plaats en ga er zonder te veel woorden en enthousiasme weer naast liggen. Je wilt hem tenslotte niet te wakker maken!

Puppy slaapt op de slaapkamer

De tijd van zijn nachtelijke ronde bouw je langzaam op. Moet hij er om 3 uur uit? Probeer dit de volgende nacht dan te verplaatsten naar 3.30 uur en hierna steeds een half uurtje later. Zo rek je het in een week à 10 dagen op naar een normale ochtendplas. En zelfs als je pup dit kan, is het altijd nog mogelijk dat hij ’s nachts toch even moet plassen. Het zindelijk worden vraagt tijd, en veel honden zijn pas vanaf een leeftijd van 6 maanden echt helemaal zindelijk (en als je dat een lange tijd vindt.. denk dan even aan de tijd die mensen-kinderen nodig hebben..)

Help je pup snel door de nacht:

Het is fijn om een plekje vlakbij de voordeur te hebben waar hij altijd zijn behoeften doet. Hiermee voorkom je een nachtelijke wandeling door de buurt maar hou je het bij een kort, functioneel bezoekje aan de overkant.

via GIPHY

Er hoeft ’s nachts geen water in de bench te staan. Sterker nog: voor de zindelijkheidstraining is het beter om vanaf een uur of zeven het water weg te halen (tenzij het warm weer is uiteraard) Een knuffel of een dekentje met de nestgeur kunnen wel prettig zijn om bij hem te leggen. Ook een T-shirt wat je zelf een nacht gedragen hebt, kan heel fijn zijn voor een kleine pup. Zo voelt hij zich minder alleen.

Er zijn zelfs knuffels op de markt waar een hartslag in zit!

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Stefanie
Door

Stefanie

op 26 Jun 2019

Mag ik vragen waarom de hond niet onbeperkt toegang tot water mag hebben? Het is toch belangrijk om te drinken ivm nierstenen, blaasgruis etc?

Mandy
Door

Mandy

op 26 Jun 2019

Jazeker... goede vraag! En het is hartstikke belangrijk om te drinken: in principe moet een hond altijd onbeperkt toegang tot water hebben. Alleen: een heel jonge pup kan je het beste een beetje helpen om zindelijk te worden door hem 's avonds niet (of gecontroleerd een klein beetje) te laten drinken. Met het warme weer van de afgelopen dagen is het natuurlijk wel slim om iets meer te geven (of later op de avond het water weg te laten). Sommige pups kunnen achteloos of uit verveling nog een flinke sloot water drinken vlak voor het slapen gaan..en dan wordt zindelijk blijven in de nacht wel heel moeilijk :-)

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden