Bang voor vuurwerk: voor sommige honden is de decembermaand een hel. De vuurwerkangst beheerst hun hele leven. Soms begint het al half november en gaat het door tot half januari met nog een incidentele verdwaalde knal door het jaar heen.
Als je hond bang is, zie je zelf ook op tegen deze periode. Je kan niet meer rustig over straat lopen, durft hem niet meer alleen thuis te laten en je avondwandeling wordt niet meer op prijs gesteld.
Misschien is je hond al bang of heb je in het verleden een bange hond gehad. Dan weet je precies hoe ellendig dit is.
Tips om vuurwerkangst vóór te zijn:
Met onderstaande tips kan je vuurwerkangst (proberen te) voorkomen:
De ene hond is van zichzelf niet angstig terwijl de andere pup zich kapot schrikt van de eerste knal. Dat is ook afhankelijk van het karakter, het ras en de socialisatie van je pup.
Om angst te voorkomen is het doel dat je hond een ander gevoel heeft bij het horen van een knal. Dus in plaats van schrik of paniek wil je het geluid van de knal associëren met een prettig gevoel. Als je hondje enthousiast, vrolijk of minstens ontspannen is, wordt december een stuk comfortabeler voor jou en je pup of volwassen hond.
Tip 1: Met een jonge pup kan je al starten met het wennen aan de geluiden en deze te verbinden aan een fijn gevoel. Maar deze oefening kan natuurlijk ook met een puber of volwassen hond worden gedaan. Je gebruikt voor deze oefening een vuurwerk CD, geluiden uit de computer of nog beter, YouTube filmpjes.
Het is heel belangrijk dat je dit rustig opbouwt en niet direct de stereo op standje 30 zet.
Ga lekker spelen met je pup. Zoek een spelletje uit waarvan je weet dat hij dit heel erg leuk vindt. Zo weet je dat je hondje vrolijk en ontspannen is.
Zet vervolgens de vuurwerkgeluiden heel zachtjes aan. Het hoeft maar net hoorbaar te zijn. Schrikt je pup op en stopt hij met spelen? Dan staat hij te hard en moet je hem nog wat zachter zetten. Als hij niet reageert, is het prima. Hij hoort het wel maar is niet angstig. Op deze manier kan hij wennen aan de geluiden terwijl hij een positief gevoel heeft.
Oefen steeds een paar dagen op één geluidsniveau en ga hem alleen wat harder zetten als hij echt niet reageert. Zo bouw je het geluid steeds verder op en went hij dus aan de knallen.
Het voordeel van YouTube filmpjes boven het gebruik van een CD is dat je hierbij ook de flitsen kan gaan gebruiken en dat je steeds andere geluiden hebt.
De CD heeft een vast riedeltje waardoor hij daar wel aan went en het zelfs kan gaan voorspellen. Steeds een ander geluid zorgt ervoor dat hij ook voorbereid is op onverwachtse nieuwe geluiden.
Als je filmpjes op je televisie af kan spelen, kan je dit gebruiken om het beeld erbij te pakken. Vuurwerkangst is de combinatie van geluid, beeld en geur. Als je het geluid op een aardig niveau hebt gekregen zonder dat hij angstig is, kan je dus ook gaan oefenen op de flitsen. Je begint met filmpjes overdag, daarna in het donker maar met de lampen aan en pas als dat allemaal volledig ontspannen gaat, ga je ook in het donker oefenen waarbij de flitsen het duidelijkst zijn en lijken op de situatie tijdens de jaarwisseling.
Belangrijk is om deze oefening heel speels te houden: het moet een nieuw en leuk spelletje worden, waarbij de geluiden en flitsen juist voor extra plezier zorgen.
Tip 2. Om pups vertrouwd te maken met knallen, is het ook een leuk idee te spelen met ballonnen. Vul ze eerst voor een deel met water zodat ze niet zo hard knallen. Het is een leuk spel en de knal is op het begin zacht. Zo associeert je hondje de knal met het leuke spel en veroorzaakt hij zelf de knal waardoor het minder eng is.
Als je puppy niet angstig is en geniet van het spel ga je steeds minder water in de ballonnen doen waardoor de knal harder wordt.
Let wel goed op dat je de ballonnen meteen weg haalt zodra ze geknapt zijn zodat hij geen ballon inslikt! Als je hond te snel is en de ballon wegpakt, is het beter om deze oefening niet te doen.
Tip 3. Als laatste kan je buiten ook wat gaan oefenen. Zoek geen pleintje met hangjongeren op die staan te knallen maar probeer het zoveel mogelijk te ontwijken. Er is maar één keiharde knal nodig om een trauma te veroorzaken.
Loop je buiten en hoor je een knal? Maak er dan een feestje van. Praat vrolijk en zeg bijvoorbeeld: ‘Zo, dat was een harde knal.’ Loop enthousiast door en geef je hond een heerlijk worstje als hij ontspannen doorloopt. Zo kan hij de knallen zelfs als voorbode voor wat lekkers gaan zien!
Let wel goed op dat je hondje niet angstig in elkaar duikt en je hem dan beloont. Dan zou je zijn schrikreactie kunnen belonen. Het is dan beter om vrolijk tegen hem te praten, hem een paar stapjes mee te laten lopen en als je ziet dat hij zich ‘vermand’ en de schrik van zich afschud kan je hem alsnog belonen.
Het is vaak super-moeilijk om in te schatten waar en wanneer er geknald wordt. Misschien wil je ook liever goed voorbereid zijn en je vuurwerktraining al in de zomermaanden beginnen. Dan is het handig om te kijken of in jouw omgeving een vuurwerkshow plaatsvindt. Vaak hebben diverse zomeractiviteiten een vuurwerkshow als afsluiting, en dat geeft je een goede oefenkans.
Weersta de verleiding om met je hondje pal bij de show te gaan kijken. En bedenk ook dat jijzelf waarschijnlijk niets van het vuurwerk zal zien: je bent er 100% voor jouw hond en zijn leerervaring.
Als je hond nog onervaren is met vuurwerk, of nog niet eerder angstig heeft gereageerd is het verstandig om minimaal 500 meter verderop met je auto te gaan staan: op die afstand is het vuurwerk vaak als spannend genoeg. En als het voor je hond té spannend wordt kan je in de auto stappen en een stuk verderop gaan staan. Als je hond ontspannen blijft loop je langzaam iets dichterbij (naar 450 meter of 400 meter)… en dan weer terug naar je auto.
Overhaast de training niet: gewenning kost nu eenmaal tijd en gaat in veel kleine stapjes. Is je hond snel schrikachtig of vermoed je dat hij de knallen echt eng gaat vinden? Neem dan het zekere voor het onzekere, en ga op grotere afstand staan, desnoods een kilometer verder waar de knallen slechts zachtjes te horen zijn.
Als je hond al vuurwerkangst heeft:
Is je hond al bang voor vuurwerk? Dan geef ik je volgende keer tips om oudejaarsavond zo ontspannen mogelijk te maken.