Vreugdeplasjes van je pup – voel je nattigheid?

Vreugdeplasjes van je pup – voel je nattigheid?

Vreugdeplasjes, dat klinkt gezelliger dan het is…

Vroeger…. toen ik nog mantelpakjes, panty’s en pumps droeg, had ik een buurhond. Een heerlijke, lieve en super sociale bruine Labrador. Hij had één minpuntje.

Als ik ’s ochtends naar mijn auto liep en hij tegelijkertijd voor zijn ochtendronde naar buiten kwam, wilde hij natuurlijk even gedag zeggen. Als ik mezelf ook niet kon bedwingen en toch even moest knuffelen, kon ik steevast terug naar binnen met natte panty’s en natte schoenen. Hij pieste uit enthousiasme mijn hele pumps vol!

Nu is dat al voor een deel opgelost omdat mijn outfit tegenwoordig bestaat uit een spijkerbroek en hondenlaarzen. Die plassen ze ze niet zomaar vol! De buurhond is er ook al jaren niet meer trouwens.

We kunnen erom lachen maar het is natuurlijk een vervelend probleem wat regelmatig voorkomt, vooral bij pups en jonge honden.

Ze kunnen hun plas nog niet zo lang ophouden en uit opwinding laten ze het lopen óf je hebt een deemoedig (onderdanig) hondje die uit overgave of angst plast.

via GIPHY

Vreugdeplasjes van opwinding

In het geval van een enthousiasteling is het goed om die opwinding wat te temperen. Dat doe je in de eerste plaats door het niet te voeden. Als je bij zo’n hondje binnen komt en net zo gek gaat doen als hij doet, weet je zeker dat je een douche krijgt.

Kom dus gewoon rustig binnen en negeer je pup. Ga gewoon eerst even de boodschappen opbergen, koffie zetten of iets dergelijks en maak nog geen contact (ook niet aankijken dus!)

Pas als hij tot rust is gekomen, lijn je hem rustig aan en ga je naar buiten. Daar kan hij zijn plas doen en daarna kan je hem rustig gedag zeggen. Maak er geen uitbundige begroeting van maar praat rustig en geef hem een aai.

Als je visite krijgt, kan je zorgen dat je hem van tevoren al uitgelaten hebt. Dan is de grootste druk er in ieder geval af. Ook voor het bezoek geldt dat ze hem het beste kunnen negeren en pas rustig gedag zeggen als hij niet meer opgewonden rond springt.

Plassende hond

Het is ook een mogelijkheid om direct door te lopen naar de achtertuin als je zeker weet dat hij het niet op kan houden. Gebruik dan nog steeds wel het negeren zodat hij leert zich te beheersen als er iemand binnen komt.

Als je hond uit angst of onderdanigheid plast, is het beter iets aan die angst of (extreme) onderdanigheid te doen.. daarover meer in een ander artikel. Heb jij een hond die vreugdeplasjes doet? Hoe heb je het opgelost?  Een reactie hieronder wordt gewaardeerd, daar kunnen andere hondeneigenaren ook mee geholpen zijn..

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden