Vakantie met je hond

Nog even en de vakanties gaan weer beginnen. Een heerlijke tijd om naar uit te kijken. De voorpret is waarschijnlijk al begonnen en misschien is je vakantie al geboekt. Is het voor jou vooral vakantie mét je hond?  Of: hoe vul je je vakantieplannen eigenlijk in voor je hond? Neem je hem mee of niet? En als je hem meeneemt, waar moet je dan allemaal aan denken?

Waar gaan we naartoe?

De eerste vraag is natuurlijk waar je je vrije dagen door gaat brengen. Met het kiezen van de bestemming, kies je direct voor een vakantie met of zonder hond. Is het een hond-vriendelijke vakantie of vlieg je naar een all-inclusive resort in een zonnig land?

Een vliegvakantie is over het algemeen geen tripje waarop je je hond mee zal nemen. Een vliegreis kan natuurlijk wel met een hond gemaakt worden maar over het algemeen zal dit eerder voor een langer verblijf in het buitenland overwogen worden dan voor de twee weken zomervakantie. Daarnaast is een strandvakantie in een warme omgeving niet aan te raden voor de meeste honden. In de meeste hotels zijn honden niet welkom en op de toeristische stranden worden honden vaak ook niet toegestaan.

Je hond mee op avontuur

Als je kiest voor een camping, vakantiewoning of appartement waar je met de auto naartoe kan, is het meestal goed mogelijk om je hond mee te nemen.

Houd rekening met de kenmerken van je viervoeter. Kan je hond tegen warmte of juist niet?  Is je hond dol op water (zodat een frisse duik of een klein zwembadje helpt om koel te blijven) of moet hij daar niets van hebben? Vindt hij het fijn om te wandelen? Kan hij tegen de drukte in steden? Om allemaal optimaal van de vakantie te kunnen genieten, is het belangrijk goede keuzes te maken. Hoe relaxter de vakantie voor jouw hond verloopt, hoe leuker je het zelf hebt.

De reis

In de meeste gevallen zal de reis per auto gemaakt worden. In de zomer kan het snel warm worden in de auto. Zorg er dus voor dat je airco hebt en vertrek bij grotere afstanden bij voorkeur ’s nachts zodat je niet op het heetst van de dag in de auto zit. Ondanks airconditioning kan het, vooral achterin de auto, toch snel te warm worden als de zon op de ruiten schijnt.

Neem voldoende water mee en stop regelmatig om allemaal even de benen te strekken en een sanitaire stop te maken.

Zorg voor een comfortabele plaats waarbij je hond niet helemaal ingepakt zit tussen de bagage. Daardoor loopt de temperatuur namelijk nog meer op. Je hebt dit niet bijtijds door als je hond helemaal achterin de auto zit. Bedenk dat de meeste koude luchtstromen in de auto niet tot achterin de kofferbak komen: en dan kan het daar snel te warm worden. Wees liever creatief en zorg dat je hond in het zicht blijft (met een spiegeltje), plaats desnoods een extra ventilatortje voor verkoeling of zet je hond op de achterbank (of klap de bank plat en zet je hond achter de voorstoelen als dit qua ruimte kan).

Zorg altijd voor een veilige plek voor je hond, zet hem vast in een goede auto-kennel of een speciaal auto-tuigje. In sommige landen is dit verplicht, maar in alle gevallen is het veiliger.

Regels per land

Niet in ieder land zijn de regels hetzelfde als bij ons. Zo zijn sommige rassen niet welkom in bepaalde landen, moet je soms officiële stamboompapieren kunnen laten zien en kan er een plicht tot muilkorven zijn. Dit wil je wel van tevoren weten.

Op deze pagina vind je alle informatie voor de meeste Europese landen: http://www.hondenwelkom.com/regels-per-land

Entingen

Als je je hond meeneemt naar het buitenland is een enting tegen hondsdolheid (Rabiës) verplicht. Deze moet hij minimaal drie weken van tevoren krijgen.  Voor enkele andere landen gelden specifieke andere eisen, zoals te lezen op de bovengenoemde website. Controleer altijd de vereisten van alle landen waar je doorheen reist, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Vergeet in ieder geval niet het paspoort van je hond mee te nemen zodat je kan aantonen dat je hond alle vereiste entingen heeft gekregen.  Tegenwoordig worden veel honden getiterd. De uitslagen van die titerbepaling worden ook in het paspoort gezet. Je hebt meteen ook het medisch overzicht van je hond bij je, mocht een dierenarts-bezoek in het buitenland nodig blijken.

In de warmere landen komen andere ziektes voor die verspreid worden door onder andere teken en zandvliegjes. Een goede bescherming hiervoor is dus ook van belang. Verdiep je dus vooraf in de risico’s per land en de mogelijke voorbereidingen hierop.

Hond-vriendelijke activiteiten op vakantie

Activiteiten op vakantie met je hond

Bij het uitzoeken van je accommodatie is het goed om je te bedenken welke activiteiten je met of zonder hond wilt ondernemen.

Gaat je hond overal mee naartoe? Dan is een tent bijvoorbeeld geen probleem.

Maar wat als je een gezin hebt en jullie ook met de kinderen naar het zwembad willen gaan? Dan zal je hond wellicht soms even alleen moeten blijven. In een caravan of tent is dat over het algemeen geen goed idee. Het wordt daar veel te warm overdag en is niet altijd even veilig. Een huisje of appartement (met airco) is dan een betere oplossing.

Er zijn zelfs hotels en campings te vinden waar je oppas voor je hond kan regelen!

En wat als je hond niet mee gaat?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je je hond niet meeneemt. Dan moet je een oplossing zoeken voor de vakantieperiode. Er zijn verschillende oplossingen, zoals:

  • • Een familielid of andere oppas
  • • Een pension (op tijd reserveren want ze zitten zo vol!)
  • • Kleinschalige vakantie-opvang bij mensen aan huis
  • • Voor verschillende rassen bestaan Facebookpagina’s waarbij over en weer wordt opgepast
  • • Fokkers bieden regelmatig de mogelijkheid om hun nakomelingen voor de vakantie op te vangen.

Waar je ook voor kiest, maak er een mooie vakantie van voor jezelf en voor je hond!

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden