Trainen met je hond - 9 tips voor snel resultaat
8 min. leestijd

Trainen met je hond - 9 tips voor snel resultaat

Trainen met je hond is een leuke hobby. En soms is het ook noodzaak, denk aan het leren ‘niet op te springen’, ‘niet trekken aan de lijn’ en nog meer situaties.  Je kunt trainen via een hondenschool, of zelf thuis. In alle gevallen zijn regelmatige trainingssessies nodig.

Wat maakt trainen zo leuk?  Eenvoudig: als je ziet dat het resultaat oplevert: je hond snapt wat je van hem vraagt, en doet het ook, met plezier!

Maar hoe krijg je nu snel resultaat uit je trainingsinspanningen? Ik heb 9 tips voor je:

1. Houd het kort

Een goede trainingssessie is niet langer dan 5 minuten. Je vraagt immers 5 minuten opperste concentratie van je hond, en dan is 5 minuten best lang. Je kunt natuurlijk meerdere sessies per dag inplannen, met genoeg tijd ertussen voor ontspanning en rust.  Wat ook goed werkt zijn mini-sessies, van maximaal 1 minuut. Bijvoorbeeld als je je puppy wilt leren te zitten als je zijn voerbak neerzet, dit kun je 4 tot 5 keer per dag oefenen (afhankelijk van het aantal maaltijden van je pup).

Hoe weet je of je training te lang duurt? Ook honden laten signalen zien als ze zich niet meer kunnen concentreren: ze zijn door iets ‘onbenulligs’ afgeleid, ze lopen weg, reageren langzamer, zijn minder gretig naar de beloning, gapen (is overigens een teken van spanning, niet van verveling of slaap!), gaan erbij liggen, kijken ‘glazig’ uit hun ogen, gaan zich overmatig krabben (ook spanning), gaan ‘gek’ doen of kijken steeds weg.

Merk je een of enkele van deze signalen?  Sluit dan de trainingssessie af, en ga een uurtje of wat later weer verder.

2. Loon naar werk

Training met resultaat gaat niet vanzelf. Zorg dus voor een passende beloning, dat lijkt eenvoudig maar in de praktijk blijkt dit voor de meeste hondeneigenaren het allermoeilijkst. Wat is een goede beloning? Voer, spel of iets waar jouw hond helemaal blij van wordt.

Beloning voor je hond: kaasTip: bedenk een top 3 beloning voor je hond (goud, zilver, brons) en kies de beloning die past bij de inspanning. Een super-moeilijke oefening (omdat het iets heel nieuws is, omdat omstandigheden moeilijk zijn of omdat het uiterste concentratie van je hond vraagt) verdient een ‘gouden’ beloning, zoals runderpens, kaas, pannenkoek of datgene waar jouw hond de keukenkastjes voor wilt openmaken. Een iets minder moeilijke oefening kan worden beloond met een ‘zilveren’ of ‘bronzen’ beloning. Op deze manier houd je de training voor je hond waardevol. Bedenk dat de meeste oefeningen die wij van de hond vragen door de hond als nutteloos worden gezien. Waarom zou hij gaan zitten, hier-komen of keurig naast je lopen?  Dat zijn voor je hond geen doelen op zich. Aan ons dus de taak om dit waardevol te maken. Precies: door goed te belonen.

3. Plan je training, en bereid je voor

Training-sessies Plannen? Dit klinkt officiëler dan het is, maar zorg dat je wel weet wat je gaat doen. Maak de beloningshapjes klaar. Snijd ze in stukje ter grootte van een erwt (of zelfs kleiner, als je een kleinere hond hebt) en doe ze in een beloningstasje of bakje. Bedenk hoe je zo praktisch mogelijk kunt ‘uitbetalen’: je moet een voertje binnen 2 seconden kunnen geven. Vaak zijn de bekende heuptasjes hiervoor het gemakkelijkst, maar soms wil je liever een bakje met lekkers voor het grijpen op tafel zetten, bijvoorbeeld.

Dan probeer je de oefening voor deze sessie te visualiseren. Wat wil je precies dat je hond doet? Probeer in je hoofd te ‘filmen’ hoe dit er uit zal zien. Door dit zo voor te bereiden is het bij het trainen gemakkelijker om te zien wat je hond doet.  Oh ja, belangrijk hierbij: werk aan één item tegelijkertijd, je kunt immers niet meerdere dingen tegelijk zien & belonen.

4. Babystapjes zorgen voor snelheid

Gek genoeg, maar waar. Met grote ‘zevenmijls-stappen’ lijk je vlot te gaan, maar als er een foutje insluipt moet je veel verder terug. Dus: werk in Babystapjes, waarom? Je wilt dat je hond succes heeft, veel kleine succesjes geven hem zelfvertrouwen en plezier in de oefening. Dit helpt om het nog beter te doen. Als je merkt dat je hond aarzelt, moeite heeft met de oefening, maak het dan weer iets eenvoudiger (dan ga je te snel). Hoe maak je het eenvoudiger? Door:

  • de oefening in nog kleinere mini-stapjes te verdelen.
  • te zorgen voor minimale afleiding.
  • de sessies korter te maken. Ja, nog korter dan ze al waren.
  • de waarde van je beloning te verhogen.
  • minder te vragen: minder lang blijven liggen (als dat je oefening is), minder ver ‘naast lopen’, etc.

5. Focus

Trainen is hard werken, voor je hond in ieder geval wel. En jij bent als trainer zijn steun en toeverlaat. Wees dus ook zo fair om je gedurende de korte maar pittige sessies voor je hond volledig op je hond te richten. Zet je telefoon uit, vraag je kinderen om even buiten te spelen, kies een rustig moment van de dag, kortom: zorg dat je alle aandacht voor je hond hebt.  Kies ook een vertrouwde, rustige omgeving om te oefenen. De keuken? Woonkamer?  bedenk waar voor jouw hond (en jezelf) de meeste rust is. Gaandeweg, kun je voor de oefening meer afleiding voor je hond toevoegen, zodat hij de oefening in alle omstandigheden kan uitvoeren.

6. Vraag het 1x

Dit een valkuil voor veel hondeneigenaren en trainers. Natuurlijk, je wilt zo graag dat je hond de oefening ‘hoppakee’ uitvoert. Soms proberen mensen hun hond er zelfs ‘doorheen’ te praten. Wat zorgt voor veel afleiding natuurlijk. Als je je hond vraagt om een oefening te doen (het ‘commando’ geeft, of liever een verzoek: dat ‘drilt’ wat minder), geef je hond dan kans om even na te denken wat je bedoelt, en hoe hij het moet doen. Wij mensen (ja, ook ik) zijn geneigd om snel te herhalen, en als een soort mitrailleur af te vuren wat je wilt. Wordt het daarmee duidelijker voor je hond?  Stel je voor?  Ik vraag: Zit, zit, zit,zit,zit..ga eens zitten, toe, doe eens een mooie zit, etc..  Als iemand dit tegen mij zou zeggen zou ik eerder geïrriteerd raken, of op z’n minst in verwarring. En dat geldt voor veel honden ook.

Dus: kijk of je hond je redelijkerwijs kan horen (heeft hij aandacht voor je) en vraag 1x wat je wilt. (Natuurlijk heeft je hond dit commando dan al geleerd). Wacht minimaal 10 seconden om te zien of je hond de oefening uitvoert. Is dit zo, vraag het opnieuw, en wacht weer. Als je hond nu nog niet reageert, is de situatie te moeilijk, of moet je een paar stappen terug in je training: je hond weet dan niet wat je van hem wilt.

In beide gevallen heeft het totaal geen zin om het steeds te herhalen. Het levert alleen maar onduidelijkheid en frustratie op. Een menselijk voorbeeld: ‘Ik was een tijdje terug in Polen, en ik spreek een ietsepietsie  beetje Pools. Toen een dame in de winkel mij iets vroeg begreep ik haar niet (haar woorden kende ik nog niet). Ze begon haar vraag te herhalen, en nog eens, en toen luider. Natuurlijk wist ik nog steeds niet wat ze vroeg, en we raakten allebei wat geïrriteerd. Gelukkig was er een aardige klant die kon vertalen, zodat het werd opgelost. Bedenk dat onze woorden soms simpelweg ‘Pools’ zijn (of Chinees, Russisch, net wat je je kunt voorstellen) voor je hond. Dan is het ook gemakkelijker om je voor te stellen hoe lastig dit voor je hond kan zijn.

7. Loonwerk, geen ‘lokwerk’

Tijdens je training werk je aan een steeds betere uitvoering van de oefening. Als je hond eenmaal door heeft wat de bedoeling is, moet hij dit gedrag ook kunnen uitvoeren in alle omstandigheden. Helaas zie ik nog vaak honden die pas willen werken als de eigenaar een bakje met kaas of wordt pontificaal klaar zet. En zonder bakje toont de hond geen interesse, of werkt zelfs niet mee. Hier zit een leerpunt: je hond moet leren dat je altijd een passende beloning krijgt. Dat is de belofte die je naar hem maakt, en moet nakomen. Als je merkt dat dit gebeurt: begin dan even opnieuw bij de eerste babystapjes, en laat je hond merken dat de beloning heus volgt (ook al is het niet in je hand, of direct in het zicht).

Waak er ook voor om een voertje te pakken als je hond niet reageert op je commando. Je zou immers je hond kunnen leren om niet-te-reageren op commando’s.  Blijf dus altijd kritisch op wat je beloont.

8. ‘Nee’ of ‘Fout’ kost je tijd

Een veel gemaakte grap door hondentrainers is: ‘Heet je hond “nee“,  of “foei“‘ ?  Vooral bij eigenaren van een nieuwe hond is dit te merken, heel begrijpelijk overigens, want zo werkt ons menselijk leersysteem momenteel ook.

Fout bij training | geen straf maar Oops

Voor je hond is een ‘Nee’ of ‘Fout’ of ‘Foei’ tijdens een training heel ontmoedigend. Hij is immers iets nieuws aan het leren, en dan mag je toch fouten maken? Ik heb het hierbij niet over ‘wangedrag’ van je hond: als hij uit opwinding gaat happen of bijten tijdens de sessie bijvoorbeeld. Dan is een Nee best op zijn plaats.

Tegelijkertijd weet je dat je de sessie moet stoppen, je hebt het te moeilijk gemaakt voor je hond (door bijvoorbeeld: een verkeerd moment, een verkeerde plek, of een verkeerde uitvoering te vragen, of te lang te trainen). Straffen tijdens een training maakt zelfs dat je stapjes achteruit gaat in je trainingsplan. Je hond verliest (zelf)vertrouwen en de lol wordt minder.

Als je merkt dat je gefrustreerd raakt, stop dan de sessie voordat je ontploft. En lees tip nr 4 even opnieuw door.

Let ook op de volgende (onbedoeld) negatieve prikkels:

  • een niet-comfortabele halsband of tuigje
  • het te strak houden van de lijn, zodat er (onaangename) spanning op de lijn staat
  • een onprettige ondergrond: koud, nat of heel ruw (bij een lig-oefening bijvoorbeeld)
  • nieuwe of enge dingen in de omgeving (vreemde honden, vreemde mensen)
  • Fysieke beperkingen of ongemak: pijn in gewrichten, buikpijn, oorpijn (terwijl je je hond lekker knuffelt als beloning), etc.

Als je merkt dat je hond aarzelt, of zich onprettig voelt tijdens de training, stop dan de sessie onmiddellijk en probeer te ontdekken wat er aan de hand is.

Als je hond tijdens training een fout maakt, doe dan niets. Blijf rustig wachten, gedurende een paar seconden en probeer het dan opnieuw. Soms helpt het om even een gemakkelijke, bekende oefening te vragen (en te belonen), voor dat je verder gaat. Blijft je hond fouten maken, dan is je training te moeilijk (Lees tip 4).

9. Slapend Leren

Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Trainen terwijl je slaapt, kan dat?  Jazeker. Het is bewezen dat de hersenen juist extra veel verwerken tijdens het slapen. Bij het trainen van je hond zal je merken dat korte sessies, met tussendoor tijd voor rust je extra veel resultaat gaat opleveren. Tijdens de slaapmomenten verwerkt je hond de trainingssessie, en het gebeurt zelfs dat bij een volgende oefening de hond verder lijkt dan je voorheen was. Ongelooflijk maar waar, en dan allemaal dankzij een slaapje tussendoor.

Dit waren 9 waardevolle tips die je helpen om sneller resultaat te krijgen bij het trainen van je hond. Maar, wat mij betreft is het niet compleet. Dus daarom misschien wel de allerbelangrijkste tip. Hier is nummer tien:

10. Trainen met je hond? Maak plezier!

Trainen moet geen strafwerk zijn, of zelfs geen saai schoolwerk. Zorg voor fun, kwispelt je hond? maakt hij je aan het lachen? Goed zo! Dat is belangrijk, want met plezier is het gemakkelijker om te leren.  Is je hond niet vrolijk? Las dan een pauze in en speel samen, doe gek, gooi een balletje, doe een trekspelletje, kriebel je hond over z’n buikje of ga lekker even wandelen. Alles wat je samen plezierig vind is goed. En dit plezier komt dan ook terug in de trainingssessie.

Als je merkt dat je hond (of jij) gespannen is, of gefrustreerd raakt. stop dan de sessie. Het is het niet waard, en levert je helemaal niets op.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Of misschien weet je nog andere?  Geef dan hieronder een reactie.

Veel trainingsplezier!

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Richard en Gepke van der Kallen
Door

Richard en Gepke van der Kallen

op 08 Sep 2014

ik ben er mee aan de slag gegaan en het is leuk om te doen, het jammerlijke is dat ze aan het puberen is en dat ze twee van onze drie honden gebeten heeft vandaar dat het nu op een laag pitje staat want we zitten er nu aan te denken komt het nog goed of moeten we haar herplaatsen of laten inslapen. Ik heb intussen voor haar een kennel gebouwd zo dat ze haar rust krijgt en de andere honden ook gr. richard

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 08 Sep 2014

Hallo Richard, Dank je voor je berichtje. En goed te lezen dat je het leuk vindt om met het Detectie-zoekwerk bezig te zijn. Wel een heftig verhaal, joh, van je hond. Heb je advies van een goede gedragstherapeut? Want dat zou ik je echt aanraden om te doen, dit zijn geen gemakkelijke situaties natuurlijk.. Heb je deze hond medisch laten onderzoeken door een dierenarts ? Soms tonen honden agressie omdat er medisch iets mankeert (ze hebben pijn), dat wil je wellicht eerst uitsluiten.. Sterkte in ieder geval met deze situatie en je beslissingen.

Saskia
Door

Saskia

op 13 Sep 2014

Hallo, ik wil hier ook even op reageren . Mijn hond is eigenlijk al van jongs af nukkig tegen andere honden, Terwijl hij de jongste in een roedel van 4 was. Jaren later nadat er bij mij een lampje ging branden, dat er gewoon iets niet klopte , heb ik hem dr. Raamsdonk laten onderzoeken en rontgen . En inderdaad zware HD en inmiddels spondylose . Dus probeer eerst uit te zoeken waar het gedrag vandaan komt. Groet Saskia

PEPIJN
Door

PEPIJN

op 14 Feb 2017

bedankt voor de goeie tips maar waarom heeft deze pagina 10 tips en staat er op google: 9 TIPS OM UW PUPKE TE TRAINEN? dat is best raar. wel een hele goede lijst zeer bedankt.

Mandy
Door

Mandy

op 14 Feb 2017

haha, dank je voor je reactie... Ik denk dat ik al schrijvend een 'bonustip' erbij geschreven heb... en de titel toen niet meer heb aangepast..

Laura
Door

Laura

op 25 Apr 2017

Mijn hond is nu 4 jaar een beagle kan ik hem nog een beetje trainen?

Mandy
Door

Mandy

op 26 Apr 2017

Hai Laura, Natuurlijk kun je je hond nog trainen. 4 jaar is eigenlijk helemaal geen slechte leeftijd. Er wordt vaak gezegd dat puppy's snel leren, en dat is ook zo. Maar dat wil niet zeggen dat volwassen honden niet meer leren. Het ligt iets genuanceerder: Puppy's zijn (net als jonge kinderen) in staat om snel nieuwe dingen 'eigen te maken'. Maar tegelijkertijd zijn ze sneller afgeleid, maken ze fysiek een enorme ontwikkeling door (denk bijv. aan hormonale veranderingen). En menig eigenaar met een puber-hond zal zich ook afvragen of hun hond nog wat leert :-) Dus: 4 jaar is een leeftijd waarop je hond qua karakter stabieler is, en dat helpt bij het trainen. Mijn advies: kijk heel goed naar de signalen van je hond (vind hij het leuk? Hoe lang achter elkaar kan je trainen? etc..) En: zorg voor een topbeloning: haal 20% van zijn dagelijkse voerhoeveelheid af + geef daarvoor een superbeloning tijdens training, denk aan kipfilet, gedroogde visjes, of andere dingen die voor jouw hond TOP zijn. Je schrijft dat je een Beagle hebt (leuk!) en ik weet dat er mensen zijn die geloven dat Beagles niet makkelijk te trainen zijn. Mwah, daar ben ik het niet helemaal mee eens: ze kunnen net zo goed leren als andere honden, maar je zal het soms op een andere manier moeten aanbieden (Beagles zijn bijvoorbeeld zelfstandiger (of eigenwijzer) dan de gemiddelde border collie. Dus zal je een andere motivatie moeten vinden, waarvoor hij graag het gewenste gedrag wil laten zien. Ik hoop dat dit helpt. Als je het zelf lastig vindt om toe te passen, raad ik je aan om een goede hondentrainer in te schakelen. Die kan je helpen om de juiste 'weg' te vinden om jouw beagle te trainen. Veel succes! En veel plezier :-)

An Verstraete
Door

An Verstraete

op 10 May 2017

mijn driejarige chihuahua is agressief tegen andere honden en vreemde mensen. Ook als één van mijn volwassenen kinderen weggaat heeft hij hun broekspijp vast en is hij agressief. Het is zo dat we hem gekocht hebben toen hij al zeven maand was en het toen al een angstig hondje was tegenover zijn broertjes en zusjes. Mijn dochter had eigenlijk to doen met het hondje en zo is hij in ons gezin terecht gekomen. Ik ben eigenlijk ten einde raad en heb al therapie met hem gevolgd tegen angst voor nieuwe dingen maar nog niet tegen andere hondjes en nieuwe mensen ( bezoeker) thuis.

Mandy
Door

Mandy

op 30 May 2017

Beste An, ik kan me voorstellen dat dit een heel lastige situatie voor jullie is... Ik vermoed (even zonder verdere informatie natuurlijk) dat jullie hond geen optimale start heeft gehad voordat hij bij jullie kwam. Eigenlijk schrijf je dat zelf natuurlijk ook al. Als een hond in de eerste maanden niet of nauwelijks gesocialiseerd is (of op de goede manier gesocialiseerd is), voorkom je dit soort problemen... maar goed: daar hebben jullie nu natuurlijk niets aan (ik hoop alleen dat anderen dit lezen en echt niet 'verliefd' worden op een hondje dat 'zo zielig' is.... ) Je schrijft dat je al therapie hebt gevolgd? En dat je het gelukt is je hond te helpen bij angst voor nieuwe dingen? Top! Kan je dezelfde therapie-vorm of oefeningen ook gebruiken bij het wennen aan vreemde mensen? (ik zou eerst met vreemde mensen beginnen, en dan later pas de andere honden...) Wat heel belangrijk is, is te snappen tot welke afstand (meestal is het letterlijk 1, 2 of 5 meter) je hond Okee is met vreemde mensen.. en zorg dat die vreemde niet binnen die afstand komt. Is je hond gek op lekkere voertjes? Laat een 'vreemde' op die bepaalde afstand (jij weet dit het beste van jouw hond) eens wat lekkers op de grond bij je hondje gooien.. en dit moet je heel vaak herhalen (doel: je hond moet leren dat vreemden niet 'eng' zijn, op afstand blijven + ook nog eens iets leuks te bieden hebben (iets lekkers dus).... En met veel geduld is de kans groot dat je hond vreemde mensen zal accepteren (hij zal nooit een allemansvriend worden, denk ik... maar als hij niet meer agressief is heb je al heel wat bereikt)... Als je dit lastig vind, zou ik je toch aanraden een gedragstherapeut of goede trainer erbij in te schakelen... Kan je hier iets mee ? Laat me weten als je vragen hebt... groeten en succes met de situatie, Mandy

jo de winter
Door

jo de winter

op 13 Nov 2017

Hallo Mand ik heb nu een piraneese bereghond. Uit Moskou overlaten komen, ik wil altijd een hond voor een tweede kans. Ik heb al van af mijn kinderen jaren honden. Altijd met succes. Deze heeft denk ik een behoorlijke rugzak het is een vrouwtje . Voor mij nu al onafscheidelijk. Maar ze is over al bang voor zeker de eerste weken. Ik ben met haar elke dag op het strand, waar ik met nog 7 andere honden ben . Dat wastafel de eerste dagen heel moeilijk, omdat ze andere honden aanviel , en mensen die in haar buurt kwamen wilde bijten . Met veel geduld heb ik haar nu zo ver dat ze niemand meer bijt en kunnen haar nu zelfs voorzichtig aanraken, ze heeft zich aangesloten bij de andere honden en dat gaat heel goed . Het valt me op dat ze werkelijk alleen met straat honden speelde, en dan ook alleen op het strand. Zodra ik naar huis ga loopt ze altijd heel langzaam naarst me ,en in het beging een ezel gedrag, niet verder willen lopen bang voor de wereld, ook dat gaat nu met mij veel beter,ik besteed er veel tijd aan, maar als ze thuis is ,is ze het liefst bij mij als het kan,maar dat gaat natuurlijk niet de hele dag ,in verband met werk ,twee verschillende bedrijfjes ,maar er is altijd iemand thuis. Maar thuis speelde ze niet zo als ik gewend ben met al mijn andere honden . Ze is nog steeds bang voor alles geluiden geuren mensen , en soms valt ze mensen uit het niets aan .ik denk zelf uit angst of verdedigen in huis . Ik geef nooit op maar begin me toch zorgen te maken of ik haar echt kan redden, het was tenslotte een straat hond daar , en opgevangen, ik blijf me best doen en geef niet op . Maar wat advies zou mooi zijn groet jo

maria
Door

maria

op 21 Nov 2017

hoi ik heet maria en ik ben 14 jaar ik heb een vraag, tot hoe oud kan ik een hond trainen? ik heb een hond van 10 die kan zitten, liggen, pootje geven, hoog, blijf en wacht maar het leek me leuk om hem nog meer te leren. bv rol om, bal vangen en nog veel meer. met liefe groet, maria

Filippo
Door

Filippo

op 12 Apr 2018

Hello mijn zoon woont terug bij mij en heeft een Bull terrier een reu van twee jaar Ik heb twee snauwzers ook reu 12 en 6 jaar maar moet ze altijd apart zetten wat moet ik doen is er een training voor die terrier en welke nog een fijne dag laat A U B iets weten groetjes

Joyce
Door

Joyce

op 13 Apr 2018

Beste Filippo, Hiervoor kan je het beste een gedragstherapeut of privétrainer inschakelen. Je hebt iemand nodig die bij je thuis komt kijken en de situatie goed in kan schatten. Hij/zij kan je dan tips en adviezen geven. Meerdere reuen in 1 huis kan erg lastig zijn, zeker als ze niet samen opgegroeid zijn. Daarnaast zijn het qua ras ook allemaal geen "watjes" wat de kans op een strijd groter maakt.

rilana
Door

rilana

op 11 Jun 2018

hoe leer je je newfoundlander dat hij niet op de bank mag hij is 17 maanden en volop aan het puberen

Niki
Door

Niki

op 02 Aug 2019

Ik heb een husky van 1 jaar en 1tje van 5 jaar, deze van 5 jaar heb ik nog maar even. Hoe leer ik hen het best gehoorzamen?

Mandy
Door

Mandy

op 11 Aug 2019

Hi Niki, 2 husky's dat is best een uitdaging, lijkt me. Ik bedoel: van nature zijn husky's vaak wat meer zelfstandig qua karakter, dus moet je als baasje soms wat creatievere wegen zoeken in de opvoeding. Ik raad je aan om een goede hondentrainer te zoeken die je er bij gaat helpen (wel met positieve training: beloningsgericht), dan heb je het snelst resultaat. Veel plezier met je husky-span!

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden